Inzerce
Inzerce
Inzerce

15.11.2011: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Pečujete o dítě a nevíte si s něčím rady? Obraťte se na odborníka!

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 100, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 10:41:57)

1. OTÁZKA: Priorix tetra

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na Váš názor na Priorix tetra. Stále váháme, zda dát jen Priorix nebo tetra verzi. Jaká jsou pro a jaká proti. Dostane dítě po očkování Priorixem tetra také neštovice, nebo je vůči nim už imunní?

Po Priorixu tetra neštovice dítě nedostane, mohlo by je dostat v intervalu do podání 2. dávky, ale v lehké formě, potom by se očkoval jen čistý Priorix. Doporučení jsou různá, pokud se neštovic bojíte, nechejte naočkovat PT, pokud chcete počkat na prodělání neštovic, počkejte. Pokud by dítě do puberty neštovice neprodělalo, existuje samostatná očkovací látka proti neštovicím.

2. OTÁZKA: Kakání

Dobrý den, prosím o radu. Včera nás pustili z porodnice a od té doby válčíme doma. Tak nějak ale nevím, zda je v pořádku, že pokaždé, když malou přebaluji (vždy před kojením), tak je pokakaná. Zdá se mi, že vždy když se nají, tak to hned zase vykadí. Nevadí to? Jsem z toho celkem nervozní, aby v ní tedy vůbec i něco zůstalo. Emička je nedonošená, narodila se v ukončeném 35. týdnu, v porodnici to tak časté nebylo, ale co jsme doma, tak je to pořád. Děkuji za odpověď.

Plně kojené děti mohou mít stolici v každé pleně a i mimo přebalování - tzv " UPRCNUTÍ", není to známkou průjmu. U kojenců je to běžné a nemusítě se toho obávat.Důležité jsou váhové přírůstky.

3. OTÁZKA: Papání

Dobrý den, mám tříměsíčního synka a máme problém s jídlem. Jelikož sem neměla dostatek mléka, tak papá umělé mlíčko. Poslední 3 týdny vůbec nepapá a neustále u toho pláče. Už sme byli několikrát u doktorky, nejdříve nám poradila zkusit něco na prdíky, ale když Maxík pláče, je vidět, že prdíky to nejsou. Zkoušely jsme také změnit značku mléka, ale to také nic. Koliku prý také nemá. Abych to upřesnila, všude mi říkají, že by měl papat 150 ml na kilogram. Maxík váží 6 kilo, takže by měl za den sníst 900 ml, ale on dá za den kolem 500 ml. Zatím na váze neubírá, ale jelikož byl kulatý, tak si myslím, že to asi chvíli potrvá. Už nevím, co mám dělat. Nechci se koukat na to, jak se trápí a plaká. :-(

Nemá dítě zácpu? Má stolici denně? To by mohlo být příčinou nechtenství. Pokud jste zkusila vyměnit jen za 1 značku mléka, zkuste jinou. Je jich na trhu více. Pokud dítě neubývá na váze, doporučuji počkat, od 4. měsíce lze zažadit zeleninový příkrm a kaše,tak by to mohlo dítěti lépe chutnat.

4. OTÁZKA: Opar vs. koutky

Dobrý den, prosím o radu. Často trpím na tzv. koutky. Mám synka 7,5 měsíců a mám strach, jestli se ode mně nemůže nakazit. Slyšela jsem, že opar u kojenců může být nebezpečný. Je to pravda?

Pokud trpíte na "koutky", tak ty mají jiný původ, než opar. Opar je virus a "koutky“ jsou převážně důsledkem nedostatku vit. B. Oboje je přenosné. Jak "koutky", tak opar. V době, kdy něco takového máte, je nutná striktní hygiena.

5. OTÁZKA: Hlavička

Dobrý den, paní doktorko, mám 8měsíční holčiku a poslední dobou se chytá za hlavičku. Minulý týden byla nemocná a měla lehce zarudlé obě ouška, ale nepíchali se. Na kontrole po pár dnech jsou v pořádku. A tehdy to začalo, docela často si projíždí hlavičkou a přes ouška, nebrečí u toho, ale dělá to docela často. Nevím, zda to mám brát jako tik a nebo se něčeho obávat.

Doporučuji znovu zkontrolovat u ORL lékaře, zda se opožděně v uších něco neobjevilo. Může to být i důsledek prořezávání zubů - zkontrolujte, zda Vaší holčičce nerostou zoubky.

6. OTÁZKA: Odmítá maso a mléko

Dobrý den, jsem maminkou 10měsíčního syna, který mi již druhý měsíc odmítá jíst masozeleninové příkrmy. Dá si lžičku a zvrací, nebo kousek sýru či sušenky i pečiva. Následuje natahování a zvracení. Koj. mlíčko také vůbec nechce, jen to zkusí, už ho natahuje a ani náhodou to do něj nedostanu. Zkoušela jsem různé druhy i příchutě koj. mlék, ale bez úspěchu. Míchala jsem mu to i do kaše, ale z toho se mi taky vždycky pozvrací, když mu tam namíchám to mléko. Řekla jsem to už i doktorce, ale ta mi jen odpověla, že to mám pořád zkoušet. Zkouším to už druhý měsíc, ale bez úspěchu. Zkoušela jsem mu třeba ráno po noci, kdy nic nejí, nabízet jen to mléko, nebo příkrm, ale nic z toho si nedal, radši nejedl do 12. hodiny, kdy jsem to vzdala a dala mu pribináčka, který si dá stejně jako přesnídávku nebo nemléčnou kaši Hami. Z těchto tří věci se skládá jeho celodenní jídelníček a vůbec se mi to nelíbí. Mám strach, jestli nemá problém se žaludkem a já mu tím neustálým zkoušením a následujcím zvracením jen nepřihoršuju.

Je to dost zvláštní, pokud snese Pribiňák, měl by snášet i mléko, zvlášť přes to, že Pribiňáky se do 1 roku nemají podávat, měl by stačit jogurt. Podávání mléka a masa do 1 roku je důležité a pokud to dítě tolerovalo a náhle přestalo, je někde chyba. Zkuste to znovu zkonzultovat s dětskou lékařkou, nebo požádat o interní vyšetření.

7. OTÁZKA: špatné mléko

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jak poznám, že mám špatné mléko nebo slabé. Teď jsem měla ošklivou angínu, mám antibiotika a malý ode mne nechce moc jíst. Nasaje, ucukne a začne plakat nebo celou dobu ucukává. Má 2 měsíce. Teď mi přijde, že má moc řídkou stolici, a to kadí po týdnu. Stolici má nazelenalou, ale asi přibývá dobře. Děkuji Černá

Nedostatečná výživová hodnota mléka se projeví neklidem dítěte, častými intervaly mezi kojeními, hladovou stolicí. Pokud máte angínu a berete antibiotika, změní se chuť mléka, proto se dítě u kojení cuká. Z antibiotika má řídkou stolici a může se také lehce osypat. Nepřestávejte kojit, až se uzdravíte, mléko se upraví a dítě se zklidní. Pokud by dítě plakalo hladem, přidejte adaptované mléko, ale ne láhví - lžičkou, nebo injekční stříkačkou.

8. OTÁZKA: potíže s kojením

Dobrý den, paní doktorko, mám 3,5 měsíční dvojčata a stále ještě kojím, i když už musím přikrmovat. Ne moc, asi 40 ml většinou mého mléka stříkačkou přes prst. Poslední dobou mi děti u prsu křičí a nechtějí pít, nechtějí ani ze stříkačky. Co mám dělat? Mám dát láhev?

Pláč u kojení je často způsoben bolestí bříška. Kojte dále, dokrm nechejte stříkačkou, ale přidejte něco na větříky - Sab simplex, Espumisan nebo lactobacilové kapky. Také je třeba, abyste dbala na svoji výživu - vyhýbat se nadýmavé stravě.

9. OTÁZKA: problémy s penisem

Dobrý den, paní doktorko, mám jeden dotaz. Mám dvouletého syna. Už přes týden se tahá za penis. Nemá ho zduřelý, ani jiný příznak podráždění není znatelný. Vyšetření moči bylo v pořádku. Jeden den měl syn žlutavý výtok, ale pak už nic. Naše paní doktorka malého prohlédla a řekla, že je vše ok, že to byl zřejmě jen mázek z mazové žlázy. Dítko se ale za přirození tahá pořád. Když ho upozorním, ať to nedělá, tvrdí, že ho to bolí. Zřejmě si vymýšlí, ale na druhou stranu bych nerada něco zanedbala. Je nějaká možnost, jak zjistit, jestli skutečně netrpí nějakou kvasinkovou či jinou infekcí. Děkuju za odpověď.

Kvasinková i jiná infekce by se projevila zarudnutím a otokem penisu. Pokud je vyšetření moči negativní, nemusí to znamenat nějaký zánět.
Chlapečci si často hrají s penisem - dětská onanie - a pocit nedovedou specifikovat, proto udávají bolest. Ale pokud by se jednalo o skutečnou bolest, tak by plakal a s penisem by si nehrál. Penis zkontrolujte, pokud je vše v pořádku, vydržte, stav se zklidní.

10. OTÁZKA: zarudlá očička

Dobrý den, mému synovi je 9 a 1/2 měsíce a již několik týdnů má zarudlé oči (víčka, pod víčky), nic mu z očí nevytéká, nemá je ani nateklé, ale oči si hodně často mne, nejenom když je unavený. Občas mám pocit, že jeho oči vypadají jako by byl po velikém "flámu". Dle naší dětské paní doktorky se o nic nejedná a na případné testování, zda se nejedná o nějakou alergii, je prý brzo. Ráda bych se zeptala na Váš názor a zda nemáme případně navštívit i očního lékaře. Děkuji.

Na testování na alergii je opravdu brzo, ale alergická reakce to může být. Nemusí to však znamenat alergii do budoucna. Zkuste vyměnit kosmetiku - pěnu do koupele, tělové mléko, šampon na vlásky - něco, s čím oči přicházejí do kontaktu. Pokud se to neupraví, navštivte očního lékaře.

11. OTÁZKA: echinacea

Od kdy je možné podávat dítěti echinaceu? Koupila jsem bylinné kapky (V. Geršík), na nichž je doporučení - nepodávat dětem. Přitom některé potravinové doplňky echinaceu obsahují a jsou určeny i pro roční děti. Děkuji

Echinaceové kapky lze podávat od 1. roku u opakovaných rým a kašlů. Pokud je dítě zdravé, kapky nepodávejte.

12. OTÁZKA: kapky Kanavit

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na kapky Kanavit. Mám 3měsíčního chlapečka a doposud jsem Kanavit nedávala, nikdo nám je nepředepsal. Máme jen kapky Vigantol. Jak mám Kanavit teď dávkovat anebo už je nemám vůbec dávat? Moc děkuji za odpověď.

Podávání Kanavitu není nutné, pokud jej dítě dostalo v porodnici v injekční formě. Kapky se podávají do 3 měsíců, takže Vaše dítě už je nepotřebuje.

13. OTÁZKA: nožky do X

Dobrý den, paní doktorko, syn bude mít tento měsíc 2,5 roku. Do léta nosil plínky. V létě se nám podařilo plínek zbavit. Ale z jeho rovných nožiček se staly nožičky do X. Když se rovně postaví, tak mezera mezi chodidly je tak 10 cm. Přes léto taky hodně vyrostl a stěžuje si, že ho bolí nožky. Když se zeptám kde, ukáže na zadní stranu kolínek. Může to být dědičné? Manžel měl jako dítě taky nohy do X a teď je má rovné. Máme čekat, nebo s tím něco dělat. A co? Dáváme vitamín D. Syn má 16 kg a 98 cm. Nerada bych něco zanedbala a pak si to vyčítala, že jsem Kubíkovi znepříjemnila život, že se mu pak k vůli mně budou ostatní děti posmívat. Mockrát děkuji za odpověď. Katka Zelinková

Nohy do X mohou být dědičné, ale pokud způsobují problémy, je lepší je nechat zkontrolovat na ortopedii.

14. OTÁZKA: nosní mandle

Dobrý den, chtěla bych radu ohledně nosních mandlí. Mám syna 4,5 roku a za poslední 2 měsíce má co 14 dní rýmu a k tomu někdy i kašel. Od září chodí do MŠ. Někdy spí s otevřenou pusou, ale nechrápe, při mluvení huhňá a mám dojem, že hůř slyší. Je možné že by se zvětšená nosní mandle nějak vstřebala, nebo je nutné ji odstranit? Mám špatnou zkušenost s dcerou, která měla po této operaci ještě půl roků divoké sny a co se zdraví týče - moc se taky neulevilo. Proto bych ho nerada zbytečně trápila. Děkuji za Váš názor. Majka

Pokud nosní mandle způsobuje problémy, je třeba ji odstranit. Můžete po konzultaci s ORL lékařem počkat při nasazené léčbě, ale často problém přetrvává a mandli je třeba odstranit.

15. OTÁZKA: Vyrážka

Dobrý den, náš prcek (nyní 6m) má již 2 měsíce nějakou vyrážku. Zprvu se mu to udělalo u podpaží, tak jsem měla zato, že je to z toho, jak ho tam bereme, později se to ale začalo šířit. Nejprve to byly suché červené skvrnky velikosti 50 haléřů, ale u klíční kosti se mu to udělalo po celé délce. Dále na krku - zepředu i zezadu, na ručičkách malinkaté flíčky z vnitřní strany lokte a na kotníčku. Po kontrole u doktorky nám bylo řečeno, že ekzém to není, že vypadá hůř. Na návštěvě u rodičů, kde mají mnohem tepleji, se mu to zhoršilo a přidaly se i pupínky, dostali jsme Ambiderman, ale potom mu to zčervenalo, takže mažu bepanthenem a jakž takž to držíme na uzdě, ale vždy se mu někde nový flíček udělá, týden se drží a zmizí a udělají se jinde (nyní např. na zádech, na hlavě). Že by ho to svědilo, se mi nezdá - neškrábe se. Jinak doma máme uklizeno, žádné koberce, záclony, závěsy, pejska také již 4 měsíce nemáme, prášek používám stejný, aviváž taky a oboje v malé míře, kosmetiku jsme nezměnili. Oblečení má bavlněné. Měl pouze jednu deku, která měla vrchní část fleece a uvnitř polyester - dala jsem pryč, dále na doporučení napustím vodu horkou a nechám zchladit, aby odešel chlór (koupeme 3x týdně a vždy namažeme). Suchá místa mažu pak ještě ráno a večer, pokud má hodně zarudlé, tak i přes den. Můžete poradit jak ještě jinak bojovat? Čím mazat, jestli něco přidat do vody, nebo zajít na vyšetření ... Jinak od malička má denně jednu dávku UM a příkrmy vyrážku nezhoršují ani nezlepšují, já ani manžel ničím takovým netrpíme. Předem děkuji za odpověď.

Malé děti mají často problém s kůží, který po 1. roce vymizí. Ve Vašem případě bych doporučila vyměnit prací prášek a aviváž vůbec nepoužívat. Máchací program pusťte 2x a do posledního máchání přidejte lžíci octa. Koupejte 3x týdně, zkuste odvar z černého čaje a na promazání glycerinový krém. Pokud flíčky nevymizí, kontaktujte kožního lékaře.

16. OTÁZKA: Spánek

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vůbec možné, že by 6měsíční mimčo spalo celou noc bez jediného probuzení. Malý se mi budí snad 15x za noc - respektive kňourá, cuká sebou, plive dudlík a pak bulí že ho nemá ... Ale bez jídla vydrží, stačí vždy pohladit, dát dudana a je to v pořádku, ale za půl hoďky znova. Už skoro nespím, protože mi trvá než zaberu a pokaždé když už zabírám, tak začne kňourat. Nevím, jestli to taky není mnou - mám pocit, že mám tak citlivý sluch, že se hned otáčím k němu, jakmile se začne vrtět. Když byl malý, špatně papal, takže jsem si ho vzala do postele a od té doby tam je, nyní jsem začala trénovat postýlku, ale za týden dostal šestou nemoc, takže je zas u mě. A v postýlce se budí ještě častěji. Ačkoliv v posteli necestuje, v postýlce ano a každou chvíli se bouchá hlavičkou o žbrdlinky (i když tam je ochr. mantinel). Děkuji

Dítě v 6 měsících může spát klidně celou noc. Neklid může být způsobený mnoha příčinami, např. prořezáváním zubů, bolestmi břicha, hladem atd. Je špatně, že máte dítě u sebe v posteli, bude si Vám těžko zvykat na postýlku, ale není zbytí, jinak s Vámi totiž bude Vaše miminko spát do 15 let. Doporučuji přidat Pyridoxin na zklidnění 1x denně 1 tbl, ale pokud neklid přetrvává, konzultujte s dětskou lékařkou a pokuste se hledat chybu.

17. OTÁZKA: Příkrmy

Dobrý den, sedmiměsíční syn mi odmítá ovocné příkrmy. Nechce ani syrové ovoce ani koupené ovocné přesnídávky. Zvedá se mu po nich žaludek. Mohu ovocný příkrm nahradit zeleninou? Zeleninové příkrmy celkem zvládá. A ještě jestli mohu, kolik má v sedmi měsících jíst. Syn je poměrně velký - 71 cm , 8,5kg. A také kolik mám v tomto věku vypít mléka (je na UM). Děkuji moc za odpověď. Lenka A.

Zkuste ovocný příkrm lehce přisladit Glukopurem, nebo do ovoce přidat 1 odměrku mléka. Změní se tím chuť a mohl by si na ovoce zvyknout. Nenahrazujte zeleninovým příkrmem! Od 8. měsíce lze přidat do stravy jogurt, zkuste přidat ovoce potom do jogurtu.
Dávky mléka se řídí váhou, jsou dobře popsané na krabicích mléka - v 7. měsíci: ráno, odpoledne, večer 220 - 250 ml. Pokud na noc dostane kaši, tak místo mléčné dávky a 1 dávku mléka v noci, nebo pokud se nebudí, tak nic.

18. OTÁZKA: Pozice v polosedu u novorozence

Dobry den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, zda-li je možné nechat novorozence v lehátku, kde je dítě v polosedu - v podobné poloze jako v autosedačce. Koupili jsme si toto lehátko pro novorozence, kde bylo napsáno, že jej lze používat od narození. Dcerku jsme dávali do lehátka zhruba od 6. týdne. Dcerce se lehátko moc líbilo. Někdy nám dokonce v lehátku třeba na hodinu usnula. Až později jsem se na internetu dozvěděla, že tak malé děti vůbec v takovém polosedu být nemají, jelikož nemají ještě silné bederní svaly a mohlo by to ohrozit budoucí správné držení těla. Dost mě to vyděsilo, jelikož dcerka byla v lehátku dost často. Také mne zajímá Váš názor na používání autosedačky. Předem děkuji za odpověď. Barbora T.

Děti od narození mohou být v poloze polosed, ale ne samozřejmě dlouhodobě, je třeba polohu střídat s položením na záda, nebo na bok. Autosedačku musíte používat do auta, na to je předpis, ale i v době nemoci - při rýmě se doporučuje pro děti zvýšená poloha, takže v polosedu bývají kojenci často, nezpůsobuje to poruchu bederních svalů. V této poloze nemají být děti dlouhodobě - 3 - 4 hodiny.

19. OTÁZKA: Dostatek mléčných výrobků

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, jaké množství mléka/mléčných výrobků by mělo denně dostávat 10,5 měsíční dítě. Syna kojím již jen ráno (přes den a večer kojení zcela odmítá), dále sní 1/2 krajíčku chleba s Lučinou či jiným sýrem, 200 ml bílého probiotického jogurtu a cca 200 ml mléčné kaše. Po ranním kojení má ale zhruba po dvou hodinách plenku počůranou jen velmi málo, tak si nejsem jista, kolik mléka skutečně vypije (i když pije zhruba 6 minut). Ještě by mě zajímalo, zda je možné dát v tomto věku dítěti kupovaný příkrm, který obsahuje obyčejné mléko. Na skleničce je sice uvedeno, že je příkrm vhodný od 10 měsíců věku, ale někde jsem četla, že kravské mléko je vhodné až po roce. Předem moc děkuji za Váš čas věnovaný mému dotazu.

V 10 měsících by mělo dostat dítě 3 mléčné dávky - tj. 1x kojení, 1x jogurt, 1x kaši, příležitostně pokud si v noci žádá 1 mléko nebo kojení, stačí 6 minut.
V kojeneckém dokrmu je mléko adaptované, pokud je uvedeno, že lze podat od 10 měsíců, podejte.

20. OTÁZKA: Krmení

Dobrý den, chtěla bych pomoct vyřešit problém s jídlem mojí malé 7,5 M (71 cm / 7,5 kg). Od doby, co jsme začali na doporučení lékaře s příkrmy (v 5,5 měs.) malá nemá "čas" na kojení, protože ji zajímá kde co jiného, i když sedím v klidné místnosti. Přes den nechce mléko vůbec, večer si dá před spaním, ale jen trošku 5 minut max. a pak si ještě cucne v noci 2x 5 min. Přijde mi to málo, když všude čtu, že by měla vypít aspoň 500 ml. První jídlo jí až v 10:30 - přesnídávku cca 120 g a pak ve 14 hod. domácí masozeleninový příkrm cca 120 g. Mezitím pije čaj nebo vodu 150 ml za den a večer už jen trochu kaše cca ze 100 ml vody. Na pohled vypada macatá, zdravá, ale přijde mi to málo - jak jídla, tak pití. Ale co s tím? Pití jí podstrkuju každou chvilku, ale když nechce, tak nechce. MM jí odstříkávám aspoň trochu do všech jídel...Zkoušela jsem do flašky umělé mléko, ale to na žízeň nechtěla, vodu pije bez problémů. Prosím poraďte. Děkuji Markéta

Kojení po 5 minutách pravděpodobně stačí, aby se zjistila přesná dávka, musela byste ji před a po kojení vážit. To se ale v tomto věku už nedělá, kojíte během 24 hod 3x, to by mělo stačit. Mateřské mléko neodstříkávejte do dalších pokrmů, zkresluje to chuť potraviny. Podle popisu je dítě spokojené a víc nežádá, nenuťte ji více.

21. OTÁZKA: Vhodné jídlo

Dobrý den, pan doktor nám doporučil pro 7 měs. dceru zařadit do jídelníčku smetanové jogurty, pribiňáky, sýry, 1 žloutek... kromě toho masozeleninový příkrm a 2x denně ovoce... To do ní přeci nemohu všechno dostat. Navíc jsem si tu v předešlých Vašich odpovědích dočetla, že pribináky až od roku. Dokonce prý můžu dávat i kravské mléko v převařené podobě - čisté nebo jako puding...Není to brzo?

Doporučuji přidat od 7. měsíce bílý jogurt, kravské mléko od 1 roku, pokud je nutno, tak do 1 roku adaptované mléko, sýry ne,stačí 1/2 žloutku týdně. Takže v 7. mesíci by měl jídelníček vypadat takto:
ráno mléko, dopoledne ovocný příkrm s piškotem, v poledne masozeleninový příkrm 1x týdně se žloutkem, odpoledne jogurt - bílý s živými kulturami, plnotučný postupně s čerstvým ovocem nebo s trochou přesnídávky, večer kaše s adaptovaným mlékem, v noci 1 mléko.
Kravské mléko a další výrobky z kravského mléka od 1 roku.

22. OTÁZKA: Přibírání

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně přibírání synka. Je mu 8 a půl měsíce, váží 7,5 kg. Zdá se mi, že přibírá málo, cca 250 g měsíčně. Je ale spokojený, směje se, hraje si. Dostat do něj nějaké jídlo je horor, ale většinou se mi podaří, aby snědl alespoň půl porce. Mléčná kaše mu ale chutná, tak když nesní zeleninku, udělám mu kaši. Zatím nemá zoubky a v posledních dnech je trochu plačtivý, tak si myslím, že už se mu klubou. Má i trochu průjem. Mám jeho váhu řešit, nebo to zbytečně přeháním? Moc děkuji za odpověď.

Od 6 měsíců už děti nemusí mít váhové přírůstky 150 - 200 g týdně, mají více pohybu. Obecně stačí, pokud v 6 měsících zdvojnásobí porodní váhu a v roce ztrojnásobí. Pokud se dobře vyvíjí a pohyb je v toleranci věku, není třeba nic řešit. Nenahrazujte zeleninový příkrm kaší, dítě si na to zvykne a zeleninu začne odmítat, spíše doporučuji nabídnout zeleninu i místo kaše večer a potom dodat kaši, aby nemělo hlad v noci.
Neklid může být způsoben prořezáváním zubů.

23. OTÁZKA: Dokrmování, vyprazdňování

Dobrý den, mám doma 2měsíční dceru, kojím ji ale mám pro ni málo mléka, tak přikrmujeme Nutrilonem 1 HA. Chtěla jsem se zeptat, kolik by asi tak mělo 2měsíční dítě vypít, když ji nakojím. Kolik jí mám dát příkrmu, abych jí nedávala zbytečně moc, většinou tak 100-120 ml vypije. Malá má také problém se stoličkou, dříve to neměla a Nutrilon snáší dobře,ale teď neměla stoličku skoro týden, tak jestli je to v normálu. Porodní asistentka mi doporučila střídat Nutrilon a Bebu, ale víc lidí mi řeklo, ať to neměním (i dětská dr mi to řekla), tak nevím. Děkuji za odpověď. Armštarková V.

Dávku mléka musíte zvolit dle toho, kolik nakojíte, měla byste před a po nakojení zvážit a dokrmit dávkou, která zbývá. Průměrná dávka je 150 - 180 ml po 3 - 4 hod. Nepravidelnost stolice je obvyklá, týden je ale dlouho, je třeba nechat zkontrolovat u dětského lékaře, zda není nějaký problém. Mléka nestřídejte, přidejte dle chuti převařenou kojeneckou vodu.

24. OTÁZKA: Slívat vodu?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda po uvaření rýže, ovesných vloček atd. mám vodu slít a nebo zda ji mohu v příkrmu ponechat. Většinou vařím rýži společně s masem. Nebo je lepší vařit je zvlášť? Moc děkuji.

Vývar nevylévejte, ponechte v příkrmu, obsahuje cenné výtažky.

25. OTÁZKA: Množství masa?

Kolik masa by mělo být v jednom příkrmu? Zatím vařím z 25 g syrového masa. Od jakého věku dítěte a na jaké množství masa mohu navýšit? Nevadí, dám-li červené maso 2x týdně? Děkuji.

25 - 50 g masa stačí do 1 roku, poté dle chuti - ale do 100 g denně. Do 1 roku má být denně bílé maso 6 dní v týdnu, 7. den půl žloutku, od 1 roku lze přidat červené maso obden.

26. OTÁZKA: Dušení ovoce

Chci se zeptat, zda dušení ovoce 1-2 týdny znamená dusit po tuto dobu každý nový druh ovoce anebo dusit ovoce jen první dva týdny podávání? Děkuji.

Prvních 14 dní má být ovoce všechno dušené, poté může být čerstvé, ale nový druh vždy poduste.

27. OTÁZKA: 7 měsíců - kojení

Dobrý den, mám 7měsíčního syna, již máme 3 příkrmy a jen 2 kojení: 4:30 h - kojení 8:00 h - ovoce 11:30 h - zelenina 14:30 h - kojení 17:30 h - kaše. Usíná v 19:30 h. Tento režim si tak nějak "stanovil" sám, resp. dříve měl poslední jídlo mezi 18:15 a 19:15, nyní již před 18. hodinou. Večer však nepláče hlady. Poslední dny jsem ho začala před spaním kojit, protože mám strach, aby nestrádal. Zase bych však nerada, aby večerní kojení pojal jako uspávací rituál. V noci se mockrát budí, ale nemyslím, že hlady (pláče i hodinu po nakojení). Vždy se spokojí s dudlíčkem a až kolem půl páté začne plakat v krátkých intervalech, tak hned nakojím. Jednak mě trápí, že se v noci co hodinu budí, pase hříbátka a pláče a já nevím, jak mu "pomoci". Stále sebou "hází" a "heká", a to i po nakojení. A za druhé mě trápí ten náš časový rozvrh jídel. Nebyl by způsob, jak to posunout? Aby měl ranní kojení o něco později a tím mu i večerní jídlo vyšlo na později? Nebo myslíte, že mám přidat nějaké kojení přes den? Po kojení vždy vydrží 2,5 hodiny bez jídla, po zelenině nebo kaši vydrží 3-3,5 hodiny, tak nevím, kam mu to tam "vmáčknout". Navíc velkou část dne prospí, tak moc času na jídlo nezbývá... A samozřejmě ho nechci překrmovat. Velice moc Vám děkuji za rady.

V 7 měsících stačí dítěti 2 kojení, není nutno ho kojit ještě večer na uspání, pokud nemá hlad a nežádá si sám,  přihlásil by se na kojení sám. Neklidné spaní je nejčastěji způsobeno prořezáváním zubů, pokud se dítě uklidní dudlíkem, neřešte to jinak, po prořezání zubů se to zklidní. Nebo neklid v noci může být způsobený větříky - zkuste probiotické kapky.

V 7 měsících stačí dítěti 2 kojení, není nutno ho koji ještě večer na uspání, pokud nemá hlad a nežádá si sám,  přihlásil by se na kojení sám.Neklidné spaní je nejčastěji způsobeno prořezáváním zubů, pokud se dítě uklidní dudlíkem, neřešte to jinak, po prořezání zubů se to zklidní.Nebo neklid v noci může být způsobený větříky - zkuste probiotické kapky.

28. OTÁZKA: Rozvrh spánku

Mohla byste nám poradit, jak upravit spánkový režim osmiměsíčního dítěte? Vstane-li v 6:30, tak následně přes den spí: 8:15-10:45 13:15-14:30 16:30-17:15 Usíná v 19:45 h. Když však ráno spí do 7:15 h, tak přes den spí: 9:30-12:00 14:15-15:30 17:45-18:15 Od 19:30 se šmudlinká, tak jdeme spinkat, ale v postýlce pak "řádí" a stále pláče a usne až kolem 21:00 h. Problém vidím v tom podvečerním spánku, ale problém je, že vydrží být vzhůru vždy max. 2,5 hodiny, takže když se odpoledne vzbudí v 15:30, bez spánku to do večera nezvládne. A když ho dám spát dříve jak po 2,25 h, tak pláče a vzteká se, že ještě spát nechce. Poradila byste nám prosím, zda by byl nějaký způsob, resp. možnost upravit jeho spánkový režim? Předem Vám moc moc moc děkuji!!!

V tomto věku lze těžko dítěti vnutit dobu spánku a bdění, to si dítě řídí samo podle svých potřeb. Zkuste dítě lehce zaujmout hrou do 20.00 hod a pak položit do postýlky. Kolem 10. měsíce se stav většinou upraví.

29. OTÁZKA: Vitamíny - 8 měsíců

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné dodávat synovi (8 měsíců) přes zimu vitamíny? Stravuje se čerstvým ovocem, dušenou mraženou zeleninou, kaší a 2-3x denně kojím. Za 14 dní začínáme již s jogurtem. A pokud ano, prosím o radu jaké vitamíny. Moc děkuji.

Do 1 roku stačí jen Vigantol, další vitaminy jsou dostatečně ve stravě.

30. OTÁZKA: Piškoty

Dobrý den, od kdy je prosím "rozumné" dávat dítěti k jídlu piškoty? A nevadí, že v nich jsou celá vejce a přitom se říká, že do roka nesmí bílek? Děkuji za odpověď.

Piškoty lze do stravy přidat od 6. měsíce věku. Obsah bílku je minimální.

31. OTÁZKA: Hrubší strava

Syn začíná 8. měsíc a odmítá mi jídlo, které není rozmixované do hladka. Když se pokusím nechat tam malinké kousky, strašně se kucká, pláče a odmítá to jíst. Mám tedy nadále mixovat? Též odmítá jídla, ve kterých je "krupička" - např. rozmixované dušené jablko zcela odmítá. Mám to nechat být a nebo nějak častěji to nabízet, aby si "zvykl"?

Zatím nabízejte rozmixované a za 1 měsíc zkuste částečně propasírovat.

32. OTÁZKA: Pití pro kojence

Dobrý den, zatím dávám synovi k pití po příkrmech jen převařenou vodu a nebo vývar ze zeleniny. Ráda bych zavedla i nějaké čajíčky, ale do instatních směsí jít nechci. Slyšela jsem, že není vhodný ani heřmánkový čaj a fenyklový mu nechci dávat "zbytečně", když ho prdíky netrápí. Jaký jiný čaj nebo nápoj byste mi prosím doporučila? A jaké množství by tak měl vypít po 180 g příkrmu? Moc děkuji.

Do 1 roku postačí dítěti převařená kojenecká voda. Pokud nemá větry, nemusíte podávat fenyklový a heřmánkový čaj.
Do 1 roku jsou k dispozici hlavně granulované čaje, v nálevových sáčcích je jen fenyklový a heřmánkový.
Tekutiny nabízejte podle chuti cca do 200 ml / den.

33. OTÁZKA: Množství kaše

Dobrý den, 7měsíčnímu synovi dáváme večer kaši do 150 ml vody. Moc mu chutná a strašně pláče, že by chtěl ještě. Máme množství navýšit nebo ho máme zvykat na toto množství? Děkuji za radu.

Můžete zvýšit dávku do 220 ml.

34. OTÁZKA: Ublinkávání

Dobrý den, mám 4měsíčního chlapečka, kterého plně kojím cca co 3 hodiny, někdy i delší interval. Trápí mě však jeho ublinkávání. Ublinkává jak během kojení, tak bezprostředně po něm, tak i po mnohem delším intervalu nebo třeba i těsně před následujícím kojením. Už se mu párkrát podařilo přetočit se na bříško, ale to pak hned blinká. Někdy mám pocit, že snad vyblinkal vše, co vypil. Přibírá ale krásně. Na doporučení jsme vyzkoušeli podávat Nutrilon - bohužel však bez valného efektu. Mohu pro toto ještě něco udělat nebo mám vydržet do příkrumu a věřit, že se to pak snad upraví? Děkuji za odpověď.

Takové ublinkávání bývá často. Pokud dítě dobře přibírá, tak se to neřeší, doporučuje se konzervativně po 3 minutách začátku kojení nechat odříhnout a po nakojení a odříhnutí položit do zvýšené polohy a na bok. Nebo  zkusit NUTRITON - ne Nutrilon, Nutriton je výtažek ze svatojánského chleba na zahuštění mléka v žaludku, podávejte dle návodu po kojení. Pokud se kulí už na bříško, zkontrolujte, aby zvratky nevdechl.

35. OTÁZKA: HFMD

Dobrý den, moje skoro 2 letá dcera prodělala HFMD a ačkoli to není běžné u dospělého jedince, vir jsem od ní chytila a měla velmi těžký průběh (horečky, masivní výskyt aktů a puchyřů v puse - na jazyku, pod jazykem, ve tvářích, na patře, na mandlích, v celém hrtanu, v uchu a v celém krku, tak i na rukou a nohou, bylo opravdu hrozně zle, nyní se všechny pucháře loupou. Právě jsem zjistila, že jsem těhotná asi 5. týden a virové onemocnění jsem prodělala minulý týden tedy asi 4. týden těhotenství. Moje otázka je: může coxackie vir typu A16, který způsobuje HFMD, poškodit plod v takto ranném stádiu a způsobit nějaké vývojové vady? Pokud ano, dá se to nějak zjistit? Velmi se toho obávám. Děkuju mnohokrát za odpověd.

Virové onemocnění do 12. týdne gravidity může plod ohrozit, doporučuji konzultaci s gynekologem, eventuelně amniocentézu.

36. OTÁZKA: Červené pupínky kolem zadečku

Dobrý den paní doktorko, potřebovala bych poradit. Andulka (32 měs.) už víc jak půl roku nemá přes den plenky, a je to měsíc, co spinká taky bez plenek - asi po týdnu jí kolem zadečku vyrazily červené pupínky připomínající opruzení. Jenže je mi to záhadou. Nijak zvlášť ji nenavlékám, doma je v tepláčkách, ven pod kalhoty jí dávám bavlněné punčocháče, večer spinká v tenkém pyžámku a v tenkém spacím pytli, a přes nohy má přehozenou peřinu, jelikož máme v ložnici dost chladno, jenže ona se stejně odkope, nebo leží na peřině. Nemám tedy pocit, že by byla zpocená, aby se jí vytvořily opruzeniny. Natírala jsem to imazolem - nijak zvlášť to nepomohlo, pak sudocremem - to samé, nepomáhá. Už nevím co s tím, bepanthenem nebo rybilkou jí to nechci natírat, je to dost mastné, měla by hned kalhotky a tepláčky prosáklé. Říkám si, jestli to není tím, že má pod prostěradlem chránič matrace, ale když jsem ho kupovala, byla tam jakási záruka toho, že je to vhodné pro děti a nezpůsobuje to opruzeniny. Mohla byste mi poradit, co by to mohlo být a jak se toho zbavit? Už se nás to drží 3 týdny. Jsou to červené pupínky připomínající vřídky. Děkuji za odpověď.

Tyto pupínky mohou být reakcí na prací prášek, nebo kosmetiku na umývání, popřemýšlejte, zda jste něco nevyměnila. Pokud byl Imazol bez efektu, zkuste omývat odvarem z černého čaje a přece jen lehce Rybilku - jen tenký film. Nebo jen na 3 - 4 dny Pityol, ten jen přechodně.

37. OTÁZKA: Fimóza

Dobrý den, mám ročního chlapečka, jeho pediatrička již odmalička při každé kontrole konstatovala, že má fimózu. Nyní řekla, že pokud se do 18 měsíců stav nezmění, pošle nás na urologii. Znamená to, že bude muset podstoupit nějaký zákrok? Pokud ano, je zákrok ambulantní nebo za hospitalizace? Četla jsem, že se předkožka vyvíjí cca do 3 let, že se s ní nemá nic dělat, nepřetahovat apod., tak proč to doporučení na urologii? Není to předčasné? Nepozoruji žádné potíže, bez zánětů, při močení se pindík trochu nafoukne, ale proud je normální. Děkuji za odpověď.

Předkožka chlapců může být do 3 let zúžená. Pokud se sama neuvolní, doporučuje se urologická konzultace. Pokud v 18 měsících nelze přetáhnout a neprojevují se problémy spojené se zánětem, doporučuji počkat. I ve vyšším věku dítěte se většina zúžení podaří vyřešit konzervativně, tedy bez chirurgického zákroku.

38. OTÁZKA: Pobyt venku v mrazu

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, od kterého měsíce může jít miminko ven na procházku, když je pod -5 stupňů. Děkuji za odpověď

Do 3 měsíců se s dítětem vychází od minus 5 stupňů, od 3 měsíců lze i při teplotě i do minus 10 stupňů.

39. OTÁZKA: Suchý dráždivý kašel

Dobrý den, můj syn 4 roky má již týden suchý dráždivý kašel. Dávám mu Stoptusin sirup, ale nijak se to nelepší. Prosím o radu. Nejhorší je to v noci. Děkuji

Zkontrolujte, zda dítě nemá lehkou rýmu. Ta většinou zatéká do nosohltanu a dráždí k suchému kašli. Zkuste aplikovat do nosu Vincentku nebo mořskou vodu. Stoptusin doporučuji po týdenním užívání vyměnit za jiný sirup, např. Hedelix, Prospan, Vincentka sirup, jitrocelový sirup. Pokud se stav neupraví, konzultujte s ošetřujícím lékařem dítěte.

40. OTÁZKA: Příkrmy pro dítě v 9. měsíci

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás, chci se zeptat, zda je v poledne při masozeleninovém příkrmu nutné dávat každý den maso + brambory a mrkev nebo může být maso + brokolice, maso + kedluben, maso + květák? A dále bych se chtěla zeptat, zda dítě tohoto věku může mít při dopolední svačince k jablku, hrušce, banánu apod. dětské piškoty či nikoliv??? A do třetice - když mám dostatek mléka a dítě mi spí téměř vždy celou noc, mám správný postup, když kromě dopolední svačinky a v poledne masozeleninového příkrmu (po těchto jídlech dávám ještě napít mateřiny) jen kojím? Je nutné dávat jiné tekutiny a večer kaši a když kaši, tak mléčnou nebo nemléčnou? Velmi velmi děkuji za odpověď. Eva Kameníková

V 9. měsíci má dítě dostat ráno mléko, tedy kojení.

Dopoledne je ovocný příkrm, do jablečného základu přidejte místní ovoce, ne citrusové plody, lze přidat i piškoty dle chuti dítěte.

Polední dávka je vždy v bramborovém základě jakákoliv zelenina kromě cibulovin, hub, paprik, rajčat a kukuřice. Vždy 6 dní v týdnu s masem a jeden den v týdnu místo masa dávejte půlku žloutku.

Odpoledne bílý jogurt s ovocem nebo piškotem.

Na noc mléčnou kaši. Dokojit lze kdykoliv, kdy si dítě žádá, není ale nutné. Někdy si děti žádají ještě jednu mléčnou dávku v noci.

41. OTÁZKA: Ovocné příkrmy

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás, když dávám dítěti na dopolední svačinku např. jablko, je nutné jej dusit, vařit apod.? Nebo může být pyré za syrova? Děkuji. Vošterová

První dávky na zvykání mají být dušené, po 14 dnech lze přejít na syrové pyré, pokud to dítě toleruje - nemá řídkou stolici, bolesti bříška nebo zvracení.

42. OTÁZKA: Bolavé bříško - probiotické kapičky

Dobrý den, máme 2týdenní miminko a po kojení pláče a krouží se. Předpokládám, že je to tedy bolavé bříško. Teď jsem mu začala dávat Sab simplex po kojení 7 kapek. Chtěla jsem se hlavně zeptat na probiotické kapičky, a jestli můžu koupit ty polské. Děkuji, Míša.

Pokud bude Sab simplex bez efektu, můžete podat probiotické kapky - jakékoliv firmy. Je třeba ale počkat, efekt se dostaví za týden až 10 dní.
Dbejte na svoji stravu - vyvarovat se nadýmavým potravinám.

43. OTÁZKA: Váha u 20měsíčního dítěte

Dobrý den, mám 20měsíční holčičku a váží 10 kg, kojila jsem ji do 9 měsíců. Už od narození je s váhou pod grafem, výška 78 cm. Co mám udělat, aby přibrala? Přitom jí 5krát denně. UM vůbec nechce. Děkuji za radu.

Někdy jsou děti geneticky drobnější, je tedy nutné vzít v potaz váhu a výšku rodičů. Určitě bych doporučila konzultaci růstové křivky na endokrinologii. Ve 20 měsících již dítě umělé mléko mít nemusí, ale můžete podat kravské mléko a výrobky z kravského mléka - kaše.

44. OTÁZKA: Opakované anginy a ATB?

Dobrý den, mám dcerku 2,5 roku a syna 1,5 roku. Dcerka má poslední rok opakované anginy. Pravidelně každý měsíc (někdy i 2x do měsíce) má horečky kolem 39-40°C, které trvají vždy 2-3 dny a má zahnisané mandle. Od začátku tohoto roku ji pan doktor léčil většinou Ospenem, ale v létě už jsem si řekla, že jí ATB už dávat nebudu, přišlo mi hrozné takhle malému dítěti dávat co 14 dní ATB! Tak jsme zkusili homeopatika, ale jen to stálo peníze ... :-( Od srpna byla nemocná 5x a teď zase dobíráme Ospen. Je zvláštní, že syn nikdy angínu neměl. Rýmu a kašel mají vždycky spolu, ale anginu jen dcerka. Odběry vyšly negativně, "jen" na nosní sliznici má stafylokoka a s tím se prý nedá nic dělat. Já i přítel jsme jako děti měli také opakované anginy, může se jednat o nějaký patogen?

Stav doporučuji co nejdříve konzultovat s lékařem na ORL, zda dítě nemá někde ložisko infekce. Není v pořádku, že má tak časté anginy, možná je problém i v imunitním systému, který by bylo vhodné podpořit, ale až po ORL vyšetření.

45. OTÁZKA: Chůze

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych moc poradit, mám syna, jsou mu 2 roky a 4 měsíce. Chodit sám začal už v 11 měsících, ale na nožičkách a za ruce chodil už od 8 měsíců. Ale už nějak od toho roku, nebo roku a půl, když chodí, tak stále dává špičky dovnitř. Myslela jsem si, že to časem bude lepší, ale stále není. Dokonce občas brkne, nevím, jestli z toho nebo z jiného důvodu, třeba že opravdu zabrkne...? Od roka a půl se snažím doma, i ve školce, aby měl sandálky na doma obráceně, jak mi radila naše paní doktorka, ale i přesto mám pocit, že to nepomáhá. Moc prosím o radu, jak postupovat, zda vyčkat a do kdy nebo co dál...? Nerada bych něco zanedbala. Bez plínky je ve dne od dvou let , takže tak 4 měsíce. Děkuji moc Zuzana

Doporučujeme vyšetření dětského fyzioterapeuta a ortopeda. V Brně můžeme doporučit fyzioterapeutku paní Mgr. Vorlovou, se kterou spolupracujeme.

46. OTÁZKA: Opar u dětí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s opary u dětí. Proč by ho do 3 let věku vůbec neměly mít? A když už mají, jak je ošetřovat? Jak se jim preventivně bránit? Syn měl již v kojeneckém věku herpangínu (Já v té době měla opar, vlastně nevím, jestli to s tím souvisí, měl pusu plnou bolavých puchýřků..), později měl při rýmě opar na nose a teď je zcela zdráv, přesto se mu udělal na rtu... Děkuji!

Opar může mít dítě v jakémkoliv věku, zvláště pokud je infekce přítomna u rodiče. Blíže o léčbě: http://www.babyonline.cz/nemoci-deti/herpeticka-stomatitida-a-retni-opar

47. OTÁZKA: Vigantol

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mám ještě podávat svému 19měsíčnímu synovi jednou denně Vigantol? Přes léto jsme ho neužívali na přání lékařky. Máme ho tedy dávat přes zimu? Děkuji za odpověď Staňková

Vigantol se dětem podává do jednoho roku věku. Poté již není jeho užívání potřeba. Jen na doporučení alergologa při opakovaných nemocech nebo ortopeda při problémech s chůzí.

48. OTÁZKA: Vejce v jídelníčku 22měsíčního dítěte

Dobrý den, mohu dávat svému 22měsíčnímu synovi celé vařené vejce? Někde píší, že je vhodné dávat pouze bílek, jinde doporučují žloutek. A jaké množství je zdravé? Děkuji, hezký den, Jitka Š.

Od 1 roku lze dítěti podávat vejce celé 2x týdně.

49. OTÁZKA: Pitný režim

Dobrý den, mám 13-ti měsíční dceru. Dcera přes den vypije min 2 - 2,5 l denně. Přijde mi to hrozně moc. Pořád pije a občas i na úkor jídla. Dávám jí vodu s kapkou domácího sirupu. Prosím poraďte mi, jestli je to v pořádku, nebo mám vyhledat pomoc lékaře. Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Dítě má vypít 150 až 180 ml na kg a den. Spočítejte množství tekutiny podle váhy Vašeho dítěte a na toto množství snižte denní příjem. V některých případech je nadměrné pití zlozvyk. Pokud se stav neupraví, konzultujte lékaře.

50. OTÁZKA: Kdy krupice, jogurt a těstoviny

Dobrý den, mám na Vás 3 otázky:
1) Můžu synovi, kterému je 8,5 měs. uvařit klasickou krupicovou kaši z uměl. mléka (Hami2)? Jak jinak bez oslazení.
2) Od kdy mu můžu na svačinku dávat ovocné jogurty a jaké jsou pro takto staré děti nejlepší? Nevyznám se v tom. Zatím používám jen bílý jogurt s živými kulturami, do kterého přidávám doma dělanou přesnídávku bez přidání cukru.
3) Od kdy se můžou do jídelníčku zařadit těstoviny, jaké jsou nejvhodnější a musí se mixovat?
Předem díky za odpověď. Hanka K.

1) Krupici v umělém mléku lze uvařit, ale ve vodní lázni, jinak se připálí.

2) Ovocné jogurty lze podávat od 1 roku věku. Do jednoho roku lze koupit dětské ovocné jogurty - banánový, jablečný a další. Můžete do jogurtu přidat i jiné ovoce než přesnídávky - hrušky, švestky, borůvky, samozřejmě rozvařené, mixované.

3) Těstoviny lze zařadit od 6. měsíce, kdy se již může začít podávat lepek, doporučuji ale až od 9. měsíce. Měly by být bezvaječné, tedy bez bílku, který zatěžuje ledviny, určitě hodně rozvařené nebo mixované.

51. OTÁZKA: Tandemové kojení

Dobrý den paní doktorko, jaký názor máte na tandemové kojení? Mám roční dceru a čekám další miminko, kojit či přestat? Děkuji za odpověď.

Určitě kojit přestaňte. Zralé mléko, které nyní produkuje Vaše mléčná žláza, není vhodné pro novorozence. Novorozenec má nejprve dostat mlezivo, poté následné mléko, jehož kvalita a bílkovinná nálož odpovídá věku dítěte.

Tandemové kojení u novorozence jsem zažila u jedné maminky v ordinaci. Novorozenec měl velké zažívací obtíže, nadměrně přibýval na váze.

52. OTÁZKA: Chození na nočník

Dobrý den, prosím o radu. Mám syna 2 roky a 10 měsíců. Jsme bez plenek i na noc od dvou let. Čůrání do nočníku nebo na velký záchod není problém, ale kakání ano. Pořád mu to na nočník nešlo, říkal si o plínku, nebo to udělal do slipů. V září se to už konečně povedlo, byla to velká rodost, ale jen na 14 dní a vrátil se zpět ke kakání do slipečků. Zkouším ho všelijak přemluvit a motivovat, ale nic nepomáhá. Stolici má pravidelnou každý den. Co mám dělat a jak mám postupovat? V lednu nastupujeme do školky. Předem moc děkuji za odpověď.

Ve Vašem případě doporučuji trpělivě dítě vysazovat na nočník v době jeho předpokládané stolice - píšete, že ji má pravidelně. Situace, kdy dítě nechce na nočník, je důsledkem nevyzrálosti těch správných mozkových center, což se může během krátké doby upravit.

53. OTÁZKA: Nočník

Dobrý den, paní doktorko, prosím, od kdy je vhodné začít dítě zkoušet na nočník? Je rozumné to zkoušet již před 1. rokem? Děkuji.

Na nočník můžete dítě začít vysazovat, pokud samo sedí, tedy už před 1. rokem

54. OTÁZKA: Zbytečně moc léků?

Dnes jsem byla s malým u doktorky. V pátek a sobotu měl průjem. V pátek trochu krve (to jsme jeli na pohotovost), pak hleny, do zelena. Včera začal kašlat a mít rýmu, tak jsem raději zašla k doktorce a ta řekla, že je v pořádku. Má jen rýmu a z toho kašle. Průdušky čisté, bez teplot, krk trošičku červený. Malý je veselý, hraje si, zajímá ho vše kolem. Jen trochu víc spí. Doktorka mu napsala Dithiaden (1/4 na noc - nekašle, spí krásně), Pamycon na přípravu kapek (ATB na výtěr nosu 3x denně). Dále mu mám dávat Nurofen (2x - 3x denně dnes a zítra), Tussin (3x denně) a Nasivin pro kojence ve spreji. Abych pravdu řekla, připadá mi to pro čtyř a půl měsíční mimino strašně moc. Já si zjistila, co je co až doma na netu, tak jsem nemohla reagovat už v ordinaci:-Jinak jsem mu dávala odvar z šalvěje na výtěr nosu (při pravidelném vytírání je rýma minimální) a pokrájenou cibuli do utěrky kousek od hlavičky na noc (ta pomohla neskutečně - kašle podstatně méně). A to bylo vše. Plus dnes osccillococcinum. Léky vybrané a nakoupené nemám, protože jsem neměla peníze a tak nějak jsem čekala maximálně sirup proti kašli. Co si o tom myslíte Vy? Zdá se to jen mně zbytečně moc léků?

Při začátku onemocnění z polykání hlenů se může vyskytnout řídká stolice. Je třeba začít léčit rýmu. V tomto věku postačí odsávat sekret a aplikovat Vincentku nebo mořskou vodu. Odvar z šalvěje může alergizovat. Díky léčbě rýmy následně ustoupí kašel. Dithiaden není nutný, pokud nemá dítě teplotu nad 38 stupňů C, není nutný Nurofen. Pokud není rýma hnisavá, není nutný Pamycon. Tussin se podává jen při silném dráždivém kašli. Nicméně takto na dálku nemohu zcela kompetentně posoudit zdravotní stav dítěte. Rozhoduje i poslechový nález na plicích.

55. OTÁZKA: Noční kojení

Dobrý den, paní doktorko, mám 9měsíčního chlapečka, který do 4. měsíce v noci hezky spinkal (od 19 hod cca do 5 hod ráno). Od té doby se ale začal v noci budit na kojení asi 3x za noc. Pediatr nejdříve říkal, že mám vše podřídit potřebám dítěte, teď ovšem otočil a říká, že kojení v noci mám zrušit. Mám mu prý dávat jen vodu. Zkouším to cca 3 dny, maličký je velmi podrážděný, plakal v noci i 2 hodiny v kuse. Přítel mi s nočním nabízením vody (dle rad pediatra, aby mě maličký necítil a neviděl) nepomáhá, ale ještě více mě po tom pláči kritizuje, že mám rozmazlené dítě a že je to mojí špatnou výchovou .Snažím se řídit nejen radami pediatra, ale také potřebami svého dítěte a nemyslím si, že jej rozmazluji, pokud mám pocit, že je dítě hladové a dám mu nakojit. Ráda bych slyšela Vás názor a eventuelně radu. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Foltýnova

Noční kojení starších dětí bývá nejčastěji spojeno s neklidem při prožezávání zubů. V tomto případě nelze ničím kontakt s matkou dítěti nahradit. Musela byste násilně přestat v noci kojit. Je otázka, zda je toto řešení vhodné, zvláště pokud přispívá k Vaší rodinné nepohodě.

Co bych tedy doporučila? Zkusit dítě uchlácholit a pochovat. Stav se nezklidní čajem ani vodou. Dítě si žádá Váš kontakt. Pokud bude nevyhnutelné, situaci nehroťte a nakojte.

56. OTÁZKA: Očkování proti TBC

Ráda bych se zeptala, zda doporučujete očkování dětí proti TBC. Děkuji Foltýnová

Na tuto otázku se názory lékařů liší. Ze zákona bylo očkování zrušeno. Často se argumentuje neúčinností vakcíny na nové kmeny a nežádoucími účinky. Pokud rodiče mají o toto očkování zájem a předpokládají častější cestování po světě, doporučuji naočkovat od 3 let věku v kalmetizačním centru.

57. OTÁZKA: NEspaní u 4 měsíčního mimča

Dobrý den, asi před třemi týdny mi malý spal v noci v tahu 6-8 hodin, nyní se v noci budí po 2-3 hodinách, vypije mléko a zase většinou usne. Přesto přes den moc jíst nechce, vydrží 5-6 hodin bez jídla. Jsme plně na UM a v poledne má již zeleninový příkrm. Mám mu nutit mléko víc přes den, i když ho nechce nebo si spíš vymýšlí? Děkuji za pomoc.

Od 4. měsíce lze na noc přidat kaši. Většinou se tím dítě nasytí a zklidní a v noci si žádá mléko 1 až 2x. Poté během dne se intervaly mezi jídly zkrátí na 3 až 4 hodiny.

58. OTÁZKA: Masturbace

Dobrý den, mám 2letou dceru, která již tak půl roku "masturbuje". Vždy když jsem v dohledu, lehne si na bříško, pokrčí nohy, strčí si tam ručičky a opravdu se normálně pohybuje. Teď to nově začala dělat již i na zádech. Dokonce jsem ji přistihla, jak to dělá i v noci ve spánku. Vůbec o tom ale neví, protože jí ručičky vytáhnu a ona normalně spí. Je to normalní, že to holčičky dělají? Napomínání, vysvětlování, nic nezabírá. Přejde ji to někdy? Moc děkuji za radu, paní doktorko. Jana K.

Masturbace malých dětí je běžná a častá. Vysvětlováním nic nedocílíte, nerozumí tomu, pouze dospělý má tuto činnost výchovou zažitou jako negativum. Po určité době se situace zklidní. Zkuste přes den odvést od tohoto pozornost hrou nebo jinou činností.

59. OTÁZKA: Kakání

Dobrý den, mám 2letého syna a špatně chodí na záchod. I když to proložíme ovocem. I když pije jablečné šťávy (domácí), tak pořád jde špatně na stolici. Nemá ostrá, ani smažená jídla, občas knedlík. Když nekaká, nedostane ani banán, čokoládu - nic, co staví. Když to na něj přijde, tak se začne schovávat. Musí mít klid. Všichni se musí otočit a většinou se mu nezadaří. Vypadá, že nemá potřebu jít častěji na velkou, ale když to na něj přijde, tak se chudák kroutí, leze pod stůl apod. Proto mu dávám plínku, ať si nerušeně tlačí, kde chce. Protože, když jej dám na nočník, tak mu to zarazím. Poraďte prosím. Děkuji Hájková.

Vypadá to, že Váš syn nemá problém zažívací, ale psychický. Zkuste jej začít učit chodit na záchod - místnost, kam mu položíte nočník a objasníte, že když to na něj přijde, ať se tam zavře a potřebu do nočníku vykoná. Pozorujte stolici, jaká je její konzistence, zda není hodně tuhá. To by dítě mělo bolestivé vyprazdňování a zcela logicky by se na záchod bálo. Pokud je stolice měkká a kašovitá, je to v pořádku.

60. OTÁZKA: rýma

Dobrý den, je nějaký způsob, jak pomoci batoleti od rýmy? Syn má, co začala zima, stále nudli u nosu. Smrkat ještě neumí, tak pravidelně odsáváme. Doma máme spíše chladno, ale on je dobře oblečený. Je to tak správně? Hodně ho to nutí kašlat a budí ho to ze spánku. Je lepší nechat rýmu rýmou a pravidelně odsávat a nebo bych mu měla už začít podávat kapičky do nosu? Může dítě s rýmou a kašlem způsobeným asi rýmou chodit ven? Na jak dlouho? Co když je mlha a teplota kolem nuly? Děkuji za odpověď.

Batolata mají běžně dlouhodobě rýmu, často je to způsobeno prořezáváním zubů. Pokud nemá teplotu, můžete vyčkat, pokud se teplota objeví, navštivte lékaře. Pokud dítě neumí smrkat, rýmu podle potíží odsávejte, poté prokápněte Vincentkou, nebo mořskou vodou. Pokud se rýma zbarví, použijte kapky, nebo nechejte zkontrolovat u lékaře. Pobyt venku i s rýmou je vhodný neomezeně, i v mlze a při teplotě pod 0.

61. OTÁZKA: Kakání

Dobrý den, je normální, že miminko 7,5 měs. kaká 6x denně? Pije málo mléka, jí zeleninu, maso, ovoce, kaši. Děkuji

Stolice do jednoho roku může být častější, pokud dítě dobře přibývá na váze, není důvod k obavám.

62. OTÁZKA: Opožděný vývoj pohybu, předčasné posazování

Dobrý den, máme 8měsíční holčičku a vůbec se nám nechce přetáčet na bříško. Na zemi leží pouze na zádech a zvedá hlavičku nad podložku tak dlouho, dokud ji někdo nedá do sedu, pak je spokojená. V sedu vydrží, ale sama nesedá. Cvičíme s ní pořád přetáčení, ale vůbec se jí to nelíbí a od 6. měs. to nechce dělat. Strašně u toho brečí. Nevím, jak to s ní mám cvičit, aby se to naučila a nebála se přetáčet. Motivujeme na hračky, ale nic nezabírá.

Pokud se dítě v 8měsících samo nekutálí a neleze, je nutné vyšetření rehabilitačním lékařem s následným doporučením cvičení na rehabilitaci. Zásadně dítě neposazujte, je to špatně, viz: http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/predcasne-posazovani

63. OTÁZKA: Předkožka

Dobrý den. Mému synovi je 7 let a ještě nemá přetaženou předkožku až dolů, má jí tak doprostřed pindíka.Když jsme byli v 7 letech na prohlídce, tak mu to pani doktorka nekontrolovala.Chtěla bych se zeptat, jestli je to ještě v pořádku nebo máme vyhledat lékaře, který mu předkožku přetáhne. Děkuji za odpověď.Zdena B.

Poproste Vaši lékařku o kontrolu předkožky, příp. odeslání na kontrolu k dětskému urologovi. Jak píšete, že lze přetáhnout jen do poloviny žaludu, tak může být pouze přilepená, nikoliv zúžená. V tomto případě je postup ošetřování jiný.

64. OTÁZKA: Červené přirození holčičky

Dobrý den, mám 2letou dcerku, která už skoro půl roku chodí bez plínek. Používáme je pouze na noc. V poslední době si ale stěžuje na bolest v přirození. Nenechá se pořádně umýt a utřít. Ani namazat se nenechá, i když má přirození úplně zarudlé. Používáme mast Bepanthen nebo měsíčkovou mast, potom je druhý den klid, ale takhle to řešíme několikrát týdně. Mám obavy, aby se nejednalo o něco závažnějšího než jen o opruzeniny. Můžete mi, prosím, poradit, jak v takovém případě ošetřovat a co používat, abych dcerku moc netrápila? Hygienu se snažíme dodržovat - utírat po každém čůrání a umývat každý den. Už ani nepoužívám žádná dětská mýdla a pěny, aby jí to náhodou nedráždilo. Moc děkuji za Váš názor a odpověď. S pozdravem Karl.

Je důležité sledovat, co dítě pije. Pokud pije koncentrované a sladké čaje a ovocné šťávy, může být moč velice dráždivá a způsobovat zarudnutí přirození. Doporučuji podávat jenom vodu a nebo vše ředit 1:1 vodou. Pokud bude problém přetrvávat, může to být citlivostí sliznice, doporučuji sedací koupele ve slabém hypermanganu a denní použití Bepanthenu masti, či jiných krémů proti opruzeninám.

65. OTÁZKA: Neobvyklé lezení

Dobrý den, mám dotaz týkající se lezení mé roční dcery. Nejprve se naučila normálně lézt po čtyřech. Ale časem, když už uměla i sedět, tak měla při lezení nutkání něco držet v ruce a vytvořila si speciální druh "lezení", při kterém má jednu nohu pokrčenou v koleni a ploskou na zemi a na druhé si sedí. Pokrčenou nohu posouvá vpřed a tou druhou se jakoby odstrkuje a jednou rukou se přidržuje země a tu druhou má právě volnou k uchopování hraček. Nejdřív mi to nijak nevadilo, ale teď už leze zásadně takto, i když v ruce nic nemá. Máme doma všude parkety, takže tento pohyb je pro ni pohodlný a ani si při něm (narozdíl od lezení po kolenou) nedělá modřiny. Když jsme někde, kde je koberec, tak jí to jde hůř a tak občas popoleze klasicky, ale nejprve vždy volí ten svůj zaběhlý způsob lezení. Chci se jen zeptat, zda to mám kvůli páteři nějak řešit, protože leze vždy stejnou nohou a tak je ten pohyb velmi jednostranný, nebo to už mám nechat být, protože začíná dělat první nesmělé krůčky a snad už jí nebude trvat dlouho a začne normálně chodit. Děkuji Vám za odpověď.

Pokud se dítě postavilo a začíná chodit, lezení bych již neřešila. Váš dotaz zašleme ještě k posouzení fyzioterapeutce.

66. OTÁZKA: Červený flíček

Dobrý den, mám 6 měsíční holčičku, která má na čele červený flíček ve velikosti hrášku.Objevilo se to u ní ve druhém měsíci, nejdřív jsem si myslela, že má nějaký pupínek a mazala sem jí to Sudokremem a místo, aby to zmizlo, se jí to zvětšovalo. Naše paní doktorka mě informovala, že se ji to do 5 let může zvětšit a zůstat. Chtěla bych vědět, jestli se to dá nějakým způsobem odstranit a v kolika měsíci nebo let? děkuji předem :)

Podle popisu nelze přesně posoudit, co se na čele nachází. Doporučuji konzultovat kožního lékaře.

67. OTÁZKA: Spánek

Dobrý den, mám 5ti měsíčního syna a máme nepravidelný spánek. Přes den mi spí max. 2 hodiny, a to ještě v kočárku, v postýlce vůbec. Večer už je kolem 17. hodiny mrzutý. V 18 hodin koupeme a kolem 19. hodiny usne. O půlnoci se proboudí a kolem 3. hodiny ráno na hodinku usne. Naše lékařka nám říká, že se to srovná. Chtěla bych znát Váš názor.

Vaše dítě má svůj individuální režim. Zásadně v noci nerozsvěcujte a nepřipomínejte denní režim, pouze se jej snažte v klidu a tmě zklidnit. Skutečně to časem přejde.

68. OTÁZKA: Převařování, kombinace zeleniny

Dobrý den, je nutné pro 8měsíční mimi převařovat i kupovanou kojeneckou vodu na pití? A mohu k jídlu podat i vařenou červenou řepu? S čím ji zkombinovat? V případě nouze jsem malé povařila kupovanou mraženou zeleninovou směs do polévky...je to dobře nebo se jí máme raději vyhnout? Kolik druhů zeleniny maximálně kombinovaně podávat společně? A jak se u dítěte případně projeví alergie na nějaké jídlo? Děkuji

Převařovat kojeneckou vodu je nutné do 1 roku.

Červenou řepu při dobré snášenlivosti dítětem můžete podat. Můžete přidat mrkev, celer, petržel, brambory. Kupovanou mraženou zeleninu lze podávat. Druhů zeleniny můžete kombinovat neomezeně, pouze ty, na které je dítě již zvyklé.

Alergie na jídlo se projeví zvracením, průjmem, nebo vyrážkou.

69. OTÁZKA: Flek na noze

Dobrý den, naše dcera má od narození flek přes část nožičky od stehýnka až ke kotníku. Někdy tento flek vůbec není vidět, někdy je zbarven do fialova a když malou koupeme, tak v teplé vodě je to červené. Naše paní lékařka neví, co by to mohlo být a říká, že to může do 2 let ještě zmizet. Nám to ale vrtá hlavou, poradíte?

Na dálku nelze posoudit, doporučuji konzultaci u kožního lékaře.

70. OTÁZKA: Dcera nepřibírá, průjem

Dobrý den, máme 3,5měsíční holčičku. Dlouhodobě její stolice nepřipomíná "míchaná vajíčka", je spíš v podobě průjmu. Předminulý týden přestala přibírat. Lékař jí udělal stěr a odebral vzorek stolice. Virového původu by průjem být neměl, nic zvláštního se nenašlo. Nijak dehydratovaná ani neklidná není. Spí celkem dobře. Tento týden již začala přibírat, ale její stolice je stále spíše tekutá. Lékař nám doporučil příkrm z odvaru rýže. Chci se zeptat, zda jste se s něčím podobným setkala a pokud ano, jak jste to řešila? Děkuji za odpověď.

Ano, v období 3. - 4. měsíce mohou kojenci stát na váze. Pokud nejsou neklidní a nežádají se často kojení, může se 14 dní počkat, pokud nenastanou váhové přírůstky, doporučuje se dokrm - může být rýžový odvar. Stolice nemusí být stále jeko "míchaná vajíčka", postačí i řidší žlutá. Může to být i důsledkem toho, že matka nedodrží svůj režim - nedostatečná strava, stres, nemoc.

71. OTÁZKA: plný nosánek

Dobrý den! Naše půlroční dcera měla před 2 týdny rýmu.Trvala asi týden. Odsávali jsme a asi 3 dny kapali Nasivin. Rýma je už pryč, ale od té doby, když se víc nadechne, tak je slyšet jako by v nosánku stále něco bylo. Jako kdyby ho měla ucpaný. Zkoušeli jsme ale odsát, nic tam však neměla. Tak nevím ... Ještě zkoušíme kapat kapky s mořskou solí, ale nepřipadá mi, že by to bylo výrazně lepší. Jinak je dcera v pohodě. Nevypadá, že by jí něco vadilo. Přeji hezky den a dekuji za odpovědˇ. Helena (-:

Pocit ucpaného nosíku může po rýmě přetrvávat delší dobu i v důsledku nynějšího špatného počasí s inverzí. Pokud dítě nekašle a nic nejde odsát, stačí nos prokápnout Vincentkou nebo mořskou vodou a ponechat v klidu.

72. OTÁZKA: Kašel

Jak nejlépe léčit vlhký kašel (bez teplot)? Je vždy nutná návštěva pediatra?

Při vlhkém kašli, pokud trvá déle než 3 dny, je dobré navštítít pediatra, nasadí léčbupodle poslechového nálezu.

73. OTÁZKA: Cucání palce

Nemáte tip, jak odnaučit dítě cucání palce? Dcera si jej cucá od miminka, dudlík nikdy nechtěla. Vždy, když je čas spát, tak si nacpe paleček do pusy a uspí se. Poté už necucá, ale i tak se mi to nelíbí. Bohužel jsem zatím nepřišla na způsob, jak ji tohoto zlozvyku zbavit. Děkuji.

Je to zlozvyk, je třeba paleček trpělivě z pusinky dítěti vyndat, upraví se to samo.

74. OTÁZKA: pleny a hraní

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dítě ze začátku naučit na nočník. Malý má 15 měsíců a učíme ho teprve 2 týdny. Buď ale nechce sedět na nočníku a bečí anebo se vůbec nevyčůrá. Jak často ho máme nechat sedět a jak ze začátku na něj, aby to pochopil? Mám dceru, která má 8 let a učila jsem ji tenkrát už v roce. Zvládla to během měsíce, holky jsou asi šikovnější. Má druhá otázka je, zda je v pořádku, že si malý nechce vůbec hrát. Je totiž moc hyperaktivní a nic ho dlouho nebo vůbec nebaví. Mluvím na něj, povídám mu nebo ukazuji nějakou hrací činnost, on se ale ani nepodívá. Nevěnuje tomu pozornost. Nebo se koukne a jde pryč. Nevím, co s tím. Hra na schovku nebo houpání  - to by zase dělal pořád. Jinak pořád lítá a nevím, co by dělal dřív. Děkuji za odpověď.

S vysazováním na nočník musíte trpělivě a pomalu. Pokud jste začali až v 15 měsících, je to dost pozdě. Trpělivě vysvětlujte, ukazujte a chvalte dítě. To, že na něm nechce sedět, je u něj asi spojeno s jeho hyperaktivitou. Může to souviset s jeho povahou a také s věkovým obdobím. Doporučuji vitamin skup. B na podporu vyzrávání mozkových funkcí - B komllex 1x1 dražé, nebo pyridoxin 1x1/ tbl. Pokud se hyperaktivita nezklidní, konzultujte s pediatrem.

75. OTÁZKA: syn pořád pláče

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, synovi jsou 2 měsíce a máme problém s jídlem. Měla jsem antibiotika, a tak ode mne nechtěl jíst. Před týdnem jsem je dobrala, ale pořád situace přetrvává. Při jídle si cucne a odtrhne se. To dělá celou dobu. Nebo začne strašně plakat. Mléko vyplivává nebo se pozvrací. Přikrmujeme, mléko se mi začalo po lécík ztrácet. Nyní nevím, co dělat. Začal 1 za 7-10 dnů kakat, má bolesti, ale bříško měkké a strašně má větry. Děkuji za radu

Nedostatek mateřského mléka je důsledek Vaši nemoci. Dítě se odtrhává, protože z prsu mu málo teče a pokud jste začali dokrmovat láhví,o to více se mu nechce z prsu tahat. Důsledkem toho je i to, že stolice není denně. Bolesti bříška mohou být  i v důsledku nasazení příkrmu. Aby Vám nastoupilo mléko po nemoci, je třeba dodržet rekonvalescenční režim: klid, dostatek spánku, pravidelná kvalitní strava. Pokud má dítě hlad a špatně spí, je
třeba podat dokrm, ale lžičkou, nebo injekční stříkačkou. Při bolestech bříška zkuste ke stravě přidat Sab simplex, Espumisan nebo probiotické kapky nebo zkuste vyměnut značku mléka. Každé dítě reaguje jinak, obrňte se trpělivostí.

76. OTÁZKA: Alergie

Dobrý den, jak poznám, že malá (8M) má alergii na nějaké jídlo? Poslední dobou má pořád kolem pusiny červené skvrnky, puntíky...Možná to má jen od slin a od toho jak si strká pořád všechno do pusy... Děkuji za radu.

Pupínky kolem pusinky jsou nejčastěji důsledkem macerace slinami. Alergie se projevuje zvracením, průjmem nebo pupínky po těle.

77. OTÁZKA: Stolice u kojenců

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na barvu stolice mé dcery. Dcera má dva měsíce a minulý týden se jí barva stolice změnila ze žluté na zelenou. Na internetu jsem se dočetla, že barva stolice může být způsobena nadbytkem konzumace předního mléka při kojení. Vyzkoušela jsem kojit jenom z jednoho prsu, ale dcera byla nevrlá. Kojím z obou prsou, ale barva stolice se nezměnila. Dále jsem se dočetla, že by matka neměla konzumovat mléčné výrobky, citrusové plody, čokoládu atd. Nejím mléčné výrobky a barva stolice je opět žlutá. Chtěla bych se zeptat, zda dcera nemá alergii na laktózu? Je to trvalý stav nebo není? Děkuji za opovědˇ. S pozdravam Iva Hadrabová

Zelená barva stolice bývá nejčastěji známkou hladové stolice. Pokud jste vysadila mléčné výrobky a stolice se upravila, mohlo by se jednat o alergii na laktozu, stav se po vysazení laktozy může po určité době upravit a po zatížení mlékem u dítěte nemusí dělat problémy.

78. OTÁZKA: příkrmy

Dobrý den paní doktorko, dcera má 7 měsíců a kousek a nevím, zda ji dostatečně kojíme. Máme příkrm na svačinku, přesnídávku - sní jak kdy, většinou jen pár lžiček; oběd - zelenina, maso, příloha, žloutek atd. - to většinou zbaští všechno; svačina - ovoce, sušenka - jak kdy, někdy sní vše a někdy nic... Přijde mi, že by jí vůbec nevadilo, kdyby měla delší pauzy mezi krmením, třeba i 4 hodiny. Pak totiž většinou sní všechno :/ Většinou ještě vše zapije MM. Přijde mi, že v noci se potřebuje dojíst - jí v 11, 3 a pak v 5 hodin. Lze nějak otočit, aby jedla více přes den a méně v noci? Děkuji.

Nabízejte jídlo během dne po 4 hodinách, příkrmy nedokojujte. Asi se nasytí MM a pak moc příkrmů nechce, pokud si příkrmu vezme jen málo. Jakmile bude mít hlad, nabídněte příkrm znovu. Noční kojení ponechejte.

79. OTÁZKA: Je vývoj v pořádku?

Dobrý den, mám chlapečka (4 měsíce a 3 týdny), je narozený o měsíc dříve 35+5. Zhruba měsíc se otáčí na bok na pravou stranu a od minulého týdne začal i na bříško, dokonce se včera 3x otočil zpět na záda. Dělá mi starosti, že se neotáčí na levou stranu, ani na bok. Když byl na bříšku, tak také začal rozevírat dlaň nejprve pravé ruky a teprve před necelými třemi týdny začal s levou rukou. Před třemi týdny jsem byla na prohlídce a doktorka ho dala na bříško a sdělila mi, že když otáčí hlavičkou na obě strany, je vše v pořádku. Nevím, zda mám počkat do další kontroly (začátek prosince) nebo jak dále postupovat. Děkuji za Vaši odpověď

Počkejte do další kontroly, zatím je ještě čas.

80. OTÁZKA: Sní jen banán

Dobrý den, neteř začíná jíst ovoce, ale odmítá všechny druhy kromě banánu. Banán jí velmi chutná, sní celý a v něm přimíchané jedno jablíčko. Poslední dny ji trápí silné prdíky. Může to souviset? Poradíte, co jí dát místo banánu? Děkuji. A je možno zkusit jí dát rovnou syrovou hrušku, když dušené ovoce zcela odmítá? Syrového jablíčka sní aspoň 2-4 lžičky. Strašně se při jídle vzteká a odmítá spolupracovat. Prosím poraďte.

Větříky mohou být ze syrového ovoce, tedy ne z babánu, ale syrového jablka, při zvykání se doporučuje dusit všechno ovoce, kreré dítě dostává, poté přidat syrové. Pokud odmítá dušené ovoce, zkoušejte po lžičkách syrové jakékoliv, jen ne do 1 roku citrusové plody, mango, ananas, kiwi a papaju. Lze lehce přisladit glukopurem nebo přidat odměrku adaptovaného mléka.

81. OTÁZKA: lepek

Dobrý den, mám 7měsíčního syna a zajímalo by mě, jak je to se zaváděním lepku do potravy. Někdo říká od 10. někdo od 7 - 8. měsíce, kdy jsou děti nejsensitivnější. Co přesně to znamená a jak mám tedy postupovat? Děkuji za odpověď

Podle posledních doporučení lze lepek zařazovat do stravy od 6. měsíce, pokud se projeví potíže - řídká stolice, bolesti břicha, ekzém, doporučuje se poté odložit nebo vyšetřit protilátky.

82. OTÁZKA: Pobyt venku v zimě

Dobrý den, syn (8 měsíců) je zvyklý spát přes den na balkóně - cca 1,5 - 2 hodiny. Vevnitř spí maximálně 30 minut. Poradíte mi, jak to mám praktikovat přes zimu? Do kolika stupňů ho mohu nechat na balkóně a po jakou dobu? Děkuji.

Dítě  v 8. měsíci může v zimě na balkoně spát neomezenou dobu do - 10°C, nutno adekvátně ošetřit pokožku obličeje.

83. OTÁZKA: Mnutí očí

Syn si neustále mne oči. Dělá to již od narození. Nyní je mu 7,5 měsíce a dělá to stále častěji. Před spaním, po vyspání a zejména při jídle, kdy si mne ručičkami od pusy směrem do očí a pak si dlouze mne oči. Též nevím, zda s tím může souviset časté škrábání za ušima i v uších. Pediatr tvrdí, že je prostě jen unavený. Co máme, prosím Vás, dělat? Děkuji.

Pokud mnutí trvá dále, může to znamenat, že ho svědí pokožka. Jakou používáte kosmetiku? Zkuste ji vyměnit.

84. OTÁZKA: Zlatý stafylokok

Dobrý den, 2,5leté dceři byl výtěrem z nosu zjištěn Zlatý stafylokok. Na ORL p. doktorka řekla, že je to běžné a nemusíme se ničeho obávat. Na přeléčení dostala Pamycon. Musím se obávat, když jem těhotná, případné nákazy na miminko? Děkuji

Staphylococcus aureus je běžná bakterie, která se nachází na kůži, nákazy miminka se neobávejte.

85. OTÁZKA: Ekzém

Dobrý den, můj 10měsíční syn má neustále po celém tělíčku červený ekzém, kůže je při dotyku hrubá, šupinatá, hodně ho to svědí. Pokaždé, když jdeme na dermatologii, tak dostane nějakou mastičku s kortikoidy. Co si o tom myslíte? V lékárně necháme při každé návštěvě min. 350-400 Kč a bez výsledku. Navíc mi MUDr. ani neřekla, zda se jedná o atopický ekzém nebo co to vlastně je.... Mám s ním zajít i na alergologii???

Alergologické vyšetření by bylo vhodné.

86. OTÁZKA: bolest nebo protest

Dobrý den, mám dvouletého syna, ještě nosíme plínky. Když ho chci otřít mezi nožičkami třeba žínkou nebo vlhčeným ubrouskem spíše ve vrchní oblasti a třísla, nechce se nechat, tak protestně brečí. Byla jsem i u lékaře. Prohmatal ho, prohlídl, kupodivu ani moc neplakal, spíš se mu nelíbilo, že na něj sahá cizí člověk. Lékař nic nenašel, říkal, že to může prostě jen tak zkoušet, že nechce. Mám to dál řešit nebo nechat být? Nerada bych něco zanedbala. Nevím, jestli ho to bolí nebo jestli je mu to třeba jen nepříjemné. Když si ale hrajeme, vůbec mu to nevadí, že na tom hopsá nebo si to jinak mačká. Děkuji za odpověď.

Podle vyšetření Vašeho lékaře nemá syn patologický nález, může ho třeba žínka nebo vlhčený ubrousek studit, a to se mu nelíbí. Zkuste ho při hygieně sprchovat vlažnou vodou, pokud to situace dovoluje, nebo pokud není zněčištěn stolicí, otírání vynechejte.

87. OTÁZKA: Zácpa při UM

Dobrý den, měla bych také dotaz ohledně zácpy, ale u 2měsíčního miminka. 5.den už je plně na UM (Nutrilon normál) a má pořádnou zácpu a šílené bolesti. 2x jsem mu pomohla rektální rourkou, ale nechci to praktikovat pravidelně. Existuje něco třeba na změkčení stolice, aby se lepší vykadil? Děkuji za odpověď.

Zácpa při umělém mléce bývá častá, zkuste vyměnit za Nutrilon senzi a přidat lactobacily, podávejte tekutiny - kojeneckou vodu, nebo čaj.

88. OTÁZKA: Chození na nočník

Ještě se chci zeptat, dcerka hezky chodí čůrat na nočník, ale kaká do kalhotek. Pak strašně pláče a nechce mě to "nadělení" nechat uklidit. Poslední měsíc si občas řekne o plínku na kakání, ale o záchodu nebo nočníku nechce ani slyšet!! Co s tím? Děkuji předem za radu :-)

Nevím, jak je dítě staré? Pokud močí do hrníčku, mělo by stolici umět do hrníčku také. Trpělivě ji vysazujte na nočník v době, kdy mívá stolici. Snažte se jí vysvětlit, že do kalhotek ani pleny to už není vhodné.

89. OTÁZKA: spála

Dobrý den, u starší dcery se ve školce objevilo jedno dítě se spálou. Kvůli tomu, že máme doma miminko, jsme ji nechali doma. Postačí ten týden? Nebo jaká je inkubační doba spály? Děkuji za odpověď.

Inkubační doba spály je 10 - 14 dní.

90. OTÁZKA: Uzliny

Dobrý den paní doktorko. Mám 7měsíční dceru. V srpnu jsme ji nechali píchnout náušnice. V říjnu se jí objevili za ouškama bulky, jedna větší a jedna menší. Dr. mi řekla, že to jsou zvětšené uzlinky způsobené pícháním. Jsou měkké, pod prstem kloužou. Uzlinky přetrvávají, nemění se. Manžel měl rakovinu uzlin, tak máme trochu obavy. Máme to dál řešit nebo časem se ztratí. Děkuji za odpověď

Izolované zduření uzlinek u malých dětí bývá časté, nejen po aplikaci naušnic, ale i při každém sebemenším infektu. Pokud se nic nemění, jen sledujte.

91. OTÁZKA: Červené maso

Děkuji za odpověď ohledně masa. Jsem překvapená, že červené maso dávat až od roku. Náš pediatr mě "nutí" dávat červené maso jednou týdně ihned od zavedení masozel. příkrmu. :-( Prosím, jak dlouho mohu mít uchované maso v mrazáku? A jak dlouho zeleninu? Mám v něm zásoby zeleniny ze zahrádky a ráda bych z nich čerpala celou zimu. Děkuji.

Do 1 roku můžete podávat 1x týdně červené maso - bio hovězí, jinak bílé, ne vepřové s ohledem na vyšší obsah tuku. Maso i zeleninu můžete mít uchovanou 6 měsíců až 1 rok.

92. OTÁZKA: Únava

Dobrý den, mám holčičku 5 měsíců. Je narozena o 6 týdnů dříve. Kvůli anémii bere železo. Zdá se mi stále unavená. Hodinu si hraje a pak si začne mnout oči, spí a pak si znovu hodinu hraje a pak dvě hodiny spí. Usíná těžko a vzteká se u toho. Před den málo jí a dohání to v noci. Před den kojím po 2 hodinách. Vždy část vyzvrací. V noci cca každé 3 - 4 hodiny. Nevím, jestli ji nekojím moc často a jestli je tak častý spánek v pořádku. Děkuji za odpověď PH.

Dříve narozené děti mají vyšší potřebu spánku, nechte ji spát, jak si žádá. Kojení nechejte podle chuti. Ublinkávání bývá časté, po zavedení zeleninivého příkrmu se zklidní.

93. OTÁZKA: Jáhly

Od kdy, prosím, mohu zařadit dítěti do jídelníčku jáhly, pohanku atd.? Ráda bych si připravovala večerní kaši sama, ale nevím, čím nahradit mléko? Mateřského mléka již vypije málo, tak aby měl přísun mléka i v kaši. Je nám 7 měsíců. Moc děkuji za radu.

Jáhly a pohanku lze do jídelníčku zařadit od 6. měsíce věku, kaši připravte z adaptovaného mléka - Nutrilon, Sunar, Beba.

94. OTÁZKA: Je nutné jezdit na alergologii?

Dobrý den, mám téměř dospělého syna. Od malička s ním jezdívám na alergologii z důvodu časté nemoci ve školce. Většinou býval nemocný tak, že začal kašlat a ono mu to sedlo na průdušky, tak míval často ATB. Postupem let se nemocnost hodně spravila. Mívá tak 2x do roka kašel a nemocný s horečkou bývá tak 1x za rok. Byla u něj tedy zjištěna menší alergie na břízu, ale potíže u něj žádné nepozoruji. Spirometrii má v normě. Zajímalo by mě, zda je nutné ještě jezdit na alergologii?

Doporučuji domluvit se a alergologem, zda jsou ještě nutné kontroly, myslím, že by mohl býv vyřazený z evidence.

95. OTÁZKA: imunita

Dobrý den, můj syn (4roky) navstěvuje MŠ, často chytá rýmu, která je většinou bakteriální. Má odstraněné mandle. Užíval vitamíny MultiSanotol a nyní Rakytníkový sirup. Zdá se, že moc nezabírá na rýmu. Dočetla jsem se o sirupu Eichanacea. Pomůže mu tento sirup nebo jaký preparát by pomohl předcházet rýmě? Děkuji MH

Echinaceový sirup je potravinový doplněk k podpoře obranyschopnosti, zkuste jeho podání, je nutno podávat celou zimní sezonu.Pokud by nebyl efekt,domluvte se s obvodním lékařem na léčbě.

96. OTÁZKA: Zahlenění krku

20ti měsíční dcera je neustále zahleněná a má vlhký kašel už 4 týdny. Poslech je v pořádku, krk také, teploty nemá, jenom rýmu, která je ráno zbarvená, přes den už čirá. Nepomáhají sirupy jako Hedelix či Mucosolvan, ani Spiropent. Poradila byste, co jiného zkusit? Kašel je přes den i v noci a je tak silný, že vyvolává i zvracení, jsou přitom slyšitelné hleny. Děkuji, Košťálová.

Vaše dcera má kašel z rýmy, zkuste Sterimar Cu, pokud po týdnu zůstane, domluvte se s obvodním lékařem na dalším postupu.

97. OTÁZKA: Tekutá zelená stolice

Dobrý den, mám 5měsíčního syna, kterého plně kojím. Poslední týden má ale úplně tekutou zelenou stolici. Mám se tím znepokojovat? Domnívám se, že žádné změny v mém jídelníčku neproběhly.

Tekutá zelená stolice je často známkou hladové stolice, v 5 měsících doporučuji dokrm adaptovaným mlékem a posléze přidat v poledne zeleninový příkrm.

98. OTÁZKA: Potraviny

Dobrý den, 9měsíčnímu dítěti nemám podávat bramboru kvůli alergii, nahrazovat těstovinou a rýží. Lze podávat i chleba? Zatím má jen na žužlání. Lze dělat kaše z pšeničné krupice doma místo kupovaných instantních? Děkuji.

Chleba lze podávat, kaše z krupice lze podávat, ale do adaptovaného mléka - Nutrilon, Sunar, Beba.

99. OTÁZKA: Kolik druhů zeleniny?

Dobrý den, prosím, poraďte, co z toho, co jsem vyčetla na internetu, je správně? Aby dítě mělo v každém příkrmu min. 5 druhů zeleniny, anebo mít v jednom příkrmu max. 2 druhy kvůli "nemíchání" chutí? Moc děkuji.

Počet zeleniny v příkrmu není omezen, spíše je omezen dostupností na trhu, postačí 3 druhy, pokud máte více, můžete přidat.

100. OTÁZKA: Spaní společně s rodiči

Dobrý den paní doktorko, mám 4 měsíční holčičku a už od narození spolu večer spíme v posteli. Zřejmě Vám tento dotaz již byl položen vícekrát, ale chtěla jsem se zeptat, co si myslíte o společném spaní. Dcerka vypadá spokojeně a i noční kojení je tím ulehčeno. Problém je spíš na mé straně. Bojím se, že dcerku v noci zalehnu nebo ji kopnu, nebo zalehnu ručičku, a proto skoro nikdy hluboce nespím. Před 2 měsíci jsem nastoupila do zaměstnání (jinak to nešlo) a tento způsob spaní mě začíná trochu vyčerpávat. Na druhou stranu nejsem s dcerkou přes den, proto bych ji chtěla poskytnout mou blízkost alespoň v noci... Děkuji za odpověď.

Dítě zásadně nemá spát s rodiči celou noc, můžete ji ponechat ve Vaši posteli do usnutí, ale poté přenést do dětské postýlky. Jak píšete, nebezpečí zalehnutí existuje, také si děti zvyknou na blízkost matky a poté ji vyžadují - zažila jsem dítě, které spalo s rodiči do 15 let!!!

Komerční sdělení

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

15.11.2011 Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

  • Průjem
    Dobrý den
    Dcera 2 roky má od pátku průjem a zvrací....vše jen jednou denně.
    Když má stolici nebo má prdíky vždy se u toho svíjí v křečích?Teploty měla jen v sobotu a v neděli.Tet už je bez teplot....ale pořád má jednou řídkou stolici a někdy ublinkde.Teď mi začala ukazovat na pipinku a říká že ji bolí.Byla jsem na pohotovosti i u obvodního lékaře.Přičítáme to i zoubkům,ale už se mi to tedy nezdá.Můžu vás poprosit o názor?Děkuji Pavlasová
    meduenka   | 11.02.2015 13:21:27
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dobry den ,mam 8 měsíčního syna meři 68,5CM A VAŽÍ 7100GR...Doktorka mně řekla že malo přibral než by měl řekla že uvidíme do 9 mesice zda přibere kolik ma a jinak odberi zda není nemocny strašne jsme se vylekala malej papa dobře stále kojim ale už jen v noci a minimalně moc ho nechce tak na doporučeni doktorky mu davam nutrilon..rano a na noc....myslite že jeho vaha je fakt mala..nebo prostě bude drobnej děkuji moc
    Rybka29   | 06.10.2014 14:25:21
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×