13.3.2012: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Pečujete o dítě a nevíte si s něčím rady? Obraťte se na odborníka!

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 46, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 13:58:43)

1. OTÁZKA: vtočené nožičky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - naše holčička má od porodu vtočené nožičky dovnitř. V porodnici nám říkali, že se to časem samo srovná. Dětská lékařka nás poslala na rehabilitace, kde nám paní ukázala protahovací cviky, které cvičíme při každém přebalování. Nožičky se nám nerovnaly, tak nám ukázala cvik z Vojtovy metody. Ten cvičíme 4krát denně 3 týdny. Teď jsou holčičce 4 a půl měsíce. Nožky už má lepší, ale stále je má místy tendenci stáčet dovnitř. Proto máme pořád cvičit Vojtův cvik. Chtěla jsem se proto zeptat, do jaké doby po porodu by se to mělo spravit? Mám strach, když už to trvá takovou dobu a pořád to není, tak jak má být :(

Úprava stavu trvá delší dobu, proto je nutno trpělivě cvičit, chodit na kontroly, kde rehabilitační pracovník rozhodne o případném ukončení.

2. OTÁZKA: Prstíky u nohou

Dobrý den, naše cca roční dcera má na obou nožičkách dopředu vyčnívající ukazováček .To znamená, že když stojí, tak se ukazováček nedotýká podlahy. Všechny ostatní prstíky má normálně v pořádku. Je to nějaký vážný problém, či se to v průběhu dospívání srovná. Doufala jsem, že když nyní začala chodit, že by se prstíky více roztáhly a normálně srovnaly do řady, ale zatím se tak nestalo. Děkuji za odpověď. Chadimová

Stav dítěte nechte zkontrolovat ortopedem, doporučí Vám vhodné cvičení, stav se sám neupraví.

3. OTÁZKA: povinné očkování

Dden, syn má 15 měsíců a z důvodu neustálých nemocí přes zimu ještě nedostal poslední dávku hexavakcíny a Synflorixu. První dávku Priorixu samozřejmě taky neabsolvoval. I teď bere ATB, protože stěry potvrdily pneumokoka. Jaký je nejzašší možný termín podání těchto navazujících očkovacích látek, aby "fungovala" tak, jak mají. Kdysi jsem něco slyšela o tom, že když se nepodá hexavakcína, jak má, musí se celá opakovat. Děkuju moc za odpovědi.

4. dávku hexavakcíny je nutno podat do 18 měsíců věku dítěte, Synflorix (celé očkování, pokud je souběžné s hexavakcínou, tak také 4. dávku) do 2 let. Pokud se očkování, jako u Vás, z důvodu nemoci přeruší, nemusí se, pokud dodržíte výše uvedené, opakovat. Váš dětský lékař určitě termíny hlídá.

4. OTÁZKA: ZVÝŠENÉ CRP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak vysoké muže být v těhotenství CRP. Mně před třemi týdny zjistili, že mám 115,6 a podle toho mi dělali testy a podle doktorů mám bacilární úplavici, která je vysoce nakažlivá. Zaráží mě ale, že takovou potvoru mám v celém baráku jenom já, nikdo to ode mě nechytnul ani doma a ani známí, se kterými se scházím. Už mě to vážně nebaví, těšila jsem se, jak si těhotenství užiju a místo toho jsem jak na trní z toho, co vlastně ta úplavice může udělat, nebo jestli neblbnou celé jejich výsledky kvůli těhotenství. Děkuji Jana

Odborník na tento dotaz odpoví hodin.

5. OTÁZKA: krční mandle

Dobrý den, mám jednoduchý dotaz ohledně krčních mandlí. Synovi je 2,5 let a má mandle na první pohled obrovské, mají pěknou růžovou barvu, a svou velikost si zachovávají, pokud je zdravý i pokud je nastydlý, případně nemocný a musí brát léky. Nepřipadá mi tím omezený, dobře dýchá i polyká. Upozornili mne na to ve školce, a teprve pak jsem syna začala zkoumat. Chtěla bych vědět, zda je tato velikost (opravdu od jedné strany krku k čípku,který není téměř vidět až k druhé straně krku abnormální. Děkuji Vám a přeji pěkný den.

Některé děti mají obrovské krční mandle a nemají žádné potíže. Pokud děti dobře polykají, v noci nechrápou nebo nemají zástavu dechu, tak se jen sledují. Jak na to přišli ve školce? Co na to říká Vaše paní doktorka? Možná by bylo vhodné ORL vyšetření.

6. OTÁZKA: ATB a probiotika

Současné užívání probiotik a ATB se prý nemá dělat, protože by se prý ta ATB mohla spíše zaměřit na "pobíjení" těch probiotik namísto těch škodlivých bakterií. Všeobecně je ale většinou každý (lékárník, ostatní maminky) doporučuje brát už při. Jak to tedy je? Děkuji za odpověď.

Zatím jsem se nesetkala s tím, ža by antibiotika s probiotiky nefungovala, naopak, pokud se podají probiotika současně s antibiotiky, je menší procento nežádoucích účinků - průjmy, zvracení, alergické reakce.

7. OTÁZKA: Opakovaná rýma

Dobrý den, paní doktorko, syn má 4 roky a velmi často trpí na rýmu a zahleněnost. Navštěvujeme i alergologickou poradnu, má sníženou imunitu a je alergik se začínajícím astmatem na jarní pyly a zvířecí srst + potravinová alergie. Není v kontaktu se zvířaty, alerg. potravinám se snažíme vyhýbat. Denně užívá Zyrtec a od minulého měsíce i Montelucast Teva. Přes měsíc se léčíme homeopaticky u naší dětské doktorky. Od malička trpěl na rýmu, nikdy nebýval nemocný, nevěděli jsme, co je to teplota. Zlom nastal až před necelým rokem a potom, když začal navštěvovat státní školku. Od září je maximálně 2 týdny zdravý a opět se spustí kolotoč rým, ze kterých dostane zánět průdušek nebo zánět středouší a silný kašel. Podávala jsem mu 2 měsíce čisté tekuté kolostrum, probiotické kapky a Chlorellu, bez výsledků. Jsou to 2 týdny, co jsme mu začala dávat Imunoglukon. Rhibomunil jsem museli vysadit, protože na něj opakovaně reagoval velkými teplotami. Momentálně řešíme léčení, už opravdu nevím, jak dál. Prosím o Vaši radu. Děkuji. Silvia K.

Velmi často jsou alergici po nástupu do kolektivu často nemocní. Podle toho, co píšete, má Váš syn veškerou léčbu, ale každá terapie má svoji latenci. Někdy trvá 1 - 2 roky, než se zdravotní stav ustabilizuje. Homeopatika jsou velmi účinná, ale někdy nejdou dohromady s alergologickou léčbou. V některých případech jsou dobré 1 - 2 roky čistě alergologické léčby a poté homeopatie.

8. OTÁZKA: Jak na nočník

Dobrý den, mám dceru téměř 19 měsíců. Už cca 5 měsíců se ji pomalu snažíme vysazovat na nočník. Vždy ráno po spaní, několikrát denně přes den, po odpoledním spánku. Ze začátku to vypadalo slibně, dcera se občas do nočníku vymočila, seděla v klidu, vždy jsme ji za to velmi pochválili. Poslední měsíc ale začíná chození na nočník sabotovat. Nechce tam sedět, vzteká se, nikdy žádnou potřebu nevykoná. Když vykoná potřebu do plíny, příjde nám to oznámit, že udělala e-e. Prosím poraďte jak na to. Dělám něco špatně? Předem děkuji za odpověď. Martina Ouborná

To je velmi častý jev, děti to na nočníku nebaví, ještě se jim nespojuje s potřebou vyprázdnění. Buďte trpělivá, vysvětlujte, že to, co vykonala do pleny, se dělá do nočníku. Trpělivě ji na nočník vysazujte - ale ne násilím, netrestejte za pomočenou plenu.

Můžete zkusit vysazovat na velké WC (dají se koupit malá prkénka), chce to trpělivost, přijde na to sama.

9. OTÁZKA: Navštívit psychologa či nikoliv

Dobrý den, od narození syna (nyní již 20 měsíců) je dcera velmi plačtivá. Ze začátku jsme bojovali s pomočováním, to už jsme úspěšně překonali. Stále bojujeme s tím, že dcera (4 roky) Willimu bere hračky. Občas ho i uhodí. Když toto nastane, je to boj na celý den a je to neúnosné. Pokud jdeme ven sami, bez tatínka, je dcerka v pohodě. Jakmile jdeme s tatínkem, chce nést domu, a snaží se to vybrečet. Je to taková horká hlava. Jakmile syn usne, dcerka je usměvavá, hraje si sama. Říkáme si, že kdyby byla jedináček, tak je milionové dítko. Jsme venku, je ok, jakmile zavřeme dveře od bytu, začne brečet. Nechce se svlékat, chce krmit, chce ode mě toho hodně, protože vidí, že se starám o mladšího, ale přitom všechno sama umí. Nyní má odpověď na všechno. Manželovi je někdy špatně, když celý den malá probrečí a já mám také co dělat. Můžete mi poradit??? Děkuji moc Martina

Co popisujete, je bohužel v některých případech běžný projev žárlivosti dětí po narození sourozence. Situace bývají velmi úporné a náročné na trpělivost. Pokud je situace takto nezvladatelná, poproste o pomoc psychologa. Poradí Vám účinné postupy, jak žárlivé dítě a vzniklé situace zvládat. V mnohých případech velmi pomáhá starší dítě zaměstnat a zapojit do péče o sourozence. Většina dětí udělá ráda a získávají tím pocit, že nejsou odsunuty, že je jim také věnována pozornost. Zkuste dceru požádat o pomoc při péči o mladšího sourozence - například podat čistou plenu, podat krém na zadeček, podat košilku, ručník - pomoc při běžné péči o sourozence, pomoc při jídle - podat lžičku, dudlík, odnést talíř atd. Za tuto pomoc dítě nezapomeňte pochválit.

10. OTÁZKA: Vrozená vada DG Q928

Dobrý den paní doktorko, mohla byste mi, prosím, laicky popsat tuto diagnózu: Defekt muskul. části komorového septa, foramen ovale apertum? A jak moc je tato diagnóza vážná? Děkuji za Vaši odpověď Jana H.

V době tehotenství dochází k mísení krve mezi komorami srdce - je to fyziologický stav, otvor se po narození ve většině případů uzavírá a komory pracují samostatně. Může se stát, že se uzavírá opožděně, není třeba se obávat, dítěti to neublíží, ale je třeba sledovat na kardiologii. Pokud by se neuzavřel, tak řešit.

 

V době tehotenství dochází k mísení krve mezi komorami srdce - je to
fysiologický stav, otvor se po narození ve většině případů uzavírá a komory
pracují samostatně.Může se stát, že se uzavírá opožděně, není třeba se
obávat, dítěti to neublíží, ale je třeba sledovat na kardiologii, pokud by
se neuzavřel, tak řešit.V době tehotenství dochází k mísení krve mezi komorami srdce - je to fysiologický stav, otvor se po narození ve většině případů uzavírá a komory pracují samostatně.Může se stát, že se uzavírá opožděně, není třeba se obávat, dítěti to neublíží, ale je třeba sledovat na kardiologii, pokud by se neuzavřel, tak řešit

11. OTÁZKA: zácpa

Dobrý den paní doktorko, synovi je 21 měsíců a od října loňského roku trpí na zácpu. Za den vypije 1l tekutin, jídlo má rozmanité. Dávám mu Lactulosu, prebiotickou vlákninu, probiotika. Stolici má 1x za týden (není tuhá), jinak jen tlačí a špiní plínku. Aplikovala jsem mu glycerínové čípky či Easylax. Zkouším ho posazovat na nočník, ale z něj utíká pryč. V prosinci byl na UZ, kde byl nález: plné tlusté střevo staré stolice, v nemocnici mu provedli vyprázdnění, ale žádné další vyšetření mu nedělali. Dle vyjádření naší pediatričky je to psychického původu a stolici zadržuje. Krevní testy má v pořádku. Máte pro nás nějaké jiné řešení? Děkuji za odpověď

Pokud jí dítě málo ovoce a zeleniny, jí bílé pečivo a piškoty a někdy čokoládu, tak je se stolicí velký problém. Zkuste vyřadit bílé pečivo a čokoládu, podávejte grahamové pečivo, nebo tmavé pečivo - ale ne se semínky - nerozkouše je a mohl by je vdechnout. Zařaďte do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Dobře pomáhá i heřmánkový čaj a odvar ze lněného semínka.

Pokud neposedí na nočníku - bývá často v tomto věku, zkuste ho naučit na velké WC (dají se koupit i malá sedátka) a vysvětlit mu, že je velký a jako dospělí se vyprazdňuje do WC. Přidejte do jídla olivový olej - 1lžičku denně.

12. OTÁZKA: Boulička

Dobrý den, máme doma 9měs. chlapce (byl narozený v 34t) - vše se zdá být v pořádku...dojíždíme do rizikové poradny a také na UZ hlavičky (má cystičky na mozečku) a na UZ srdíčka, které nemá úplně uzavřené. Jinak prospívá velmi dobře, povídá, klečí na kolenou, dobře jí a v noci spí bez buzení. Akorát sedět se mu ještě nechce. Před měsícem se nám objevila na pindíku jakási boulička. Abych Vám ji co nejlépe popsala: těsně u kořene, velikosti asi jako hrášek, světlá. Není to výstupek jako pupínek, ale je pod kůží. Na dotek to syna nebolí, ale mně to dělá starosti. Nikde jsem k tomu žádné informace nenašla. Když se bouličky dotknu, pohybuje se v určitém rozmezí. Volala jsem tedy svému pediatrovi, zda to bude nějak řešit a sestřička mi do telefonu řekla, ať to "neřeším", aniž by se radila s lékařem nebo bouličku viděla. Prosím tedy o informaci, co by to asi mohlo být a zda jsou nutná nějaká opatření, tedy pokud to z mého popisu bude jen trošku možné určit. Předem moc děkuj.

Boulička v předkožkovém vaku chlapečků je mnohdy způsobena nahromaděním mázku v předkožce, která ještě nejde přetáhnout a tak mázek nejde vyčistit. Jen sledujte, opravdu se to neřeší, může se časem vstřebat, nebo samo uvolnit. Až půjdete do poradny, ukažte to lékařce.

13. OTÁZKA: uzliny u kojence

Dobrý den, můj 7měsíční clapeček má od svých 3 měsiců na zadní straně hlavy a krku několik zvětšených mízních uzlin. Všechny jsou do velikosti hrášku, volně pohyblivé. Nezvětšuji se. Žádné projevy nemoci nemá. Nemocný zatím nebyl, jen ve 2 měsících propdělal rýmu. Při vyšetření u paní doktorky nám bylo řečeno, že je to normální a u dětí jsou hmatné, protože nemají podkoží. Všude se ale dočitám, že normalně by být hmatné neměly. Mám věřít lékařce nebo žádat nějaké podrob. vyšetření. Nyní se nám začinají klubat zoubky, je možné, aby to mělo spojitost už od těch 3 měsíců? Děkuji za Váš názor.

Drobné uzlinky jsou u malých dětí hmatné často. Nemusí mít velké klinické příznaky nemoci - stačí lehká rýma, poté mohou přetrvávat dlouhodobě, může to být i v souvislosti s prořezáváním zubů. Stačí je šetrně sledovat, pokud by se zvětšily,  zarudly nebo bolely - potom je třeba řešit.

14. OTÁZKA: množství mléčných výrobků pro 2leté dítě

Náš syn odmítá UM a kaše do něj dostanu pouze obden a maximálně 100 ml. Je malý jedlík. Stačí prosím 2letému synovi 300 ml mléčných výrobků denně, nebo máme nahradit např. obden přesnídávku dalším mléčným výrobkem? Pak ale nebude mít žádné ovoce, navíc zeleninu odmítá. Děkuji

Ve 2 letech není nutné UM, stačí 300 ml mléčných výrobků - kaše, jogurt. Můžete vařit v kravském mléce - pudink, omáčky, koktejly. Je nutné podávat maso - 1x denně 6 dní v týdnu - aby mělo dítě dostatek železa, kyseliny listové a B vitamínů.

15. OTÁZKA: kravské mléko

Dobrý den, syn odmítá UM, jsou mu nyní 2 roky, můžeme již dávat mléko plnotučné čerstvé kravské? Případně od kolika let je ho možné podávat. Děkuji. Kadlecová

Plnotučné kravské mléko lze podávat po převaření od 1. roku dítěte.

16. OTÁZKA: vtáčení špiček dovnitř u 2letého dítěte

Dobrý den, náš 2letý syn stále vtáčí při chůzi špičky dovnitř, občas i chodí po špičkách. Ortoped to nechce řešit, že se to časem srovná, dokonce nám i odmítl nechat udělat speciální ortézky na spaní v noci, přestože bychom si je uhradili. Myslíte, že by mohl pomoci neurolog nebo trvat na ortézkách. Syn často padá, protože si zakopává o špičky. Děkuji. Kadlecová

Zkuste požádat o neurologické vyšetření, možná by pomohla rehabilitace. Jste-li z Brna, zkuste se obrátit na paní Mgr. Kamilu Vorlovou, kontakt je v redakci BOL.

17. OTÁZKA: Očkování TBC

Dobrý den, vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat, za jakých podmínek můžu nechat svoje dítě očkovat proti TBC. Vím, že se již plošně neočkuje a z dotazníku určitě nevyjdeme jako riziková skupina. Přesto bych chtěla, aby moje dítě bylo očkováno (s platbou za vakcínu počítám). Moc děkuji za odpověď. Miluše Moučková

TBC lze naočkovat po dokončení základního očkování - tedy za 1 měsíc po 3. dávce Hexavakcíny - tj. kolem 6. měsíce, pokud je dítě očkováno v termínu. Nebo až po ukončení všeho očkování - tj. až po 2 dávce Priorixu kolem 2,5 - 3 let.

18. OTÁZKA: trávení potravy

Dobrý den, mám sedmiměsíční dceru, která je od třech týdnů na sušeném mléku. Již jsme zavedli příkrmy, jí vše a bez problémů. Zaráží mě ale, jakou rychlostí projde strava jejím zažívacím traktem. Např. v půl desáté dostane na svačinu nastrouhané jablko s mrkví a už ve dvanáct to má téměř nestrávené v plínce. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

Trávení dětí je rychlejší, než u dospělých, ale nestrávená dávka by v pleně neměla být. Než začnete podávat syrové ovoce, napřed 1 - 2 měsíce zkuste dušené, přidejte do stravy dětský lactobacil.

19. OTÁZKA: dítě nespí

Dobrý den, od narození moje 14měsíční holčička v noci nespí. Budí se po půl hodinách s pláčem. Zkoušela jsem různé přírodní sirupy na spani, homeopatika, ale nic nepomáhá. V prvním půl roce ji trápily prdíky, na které bereme bio gaiu, fenyklový čaj - to si myslím, že už ale máme překonané. Chtěla bych se zeptat, jestli to třeba nemůže být něco vážnějšího, jestli naše doktorka něco nezanedbala, a kam nás má případně poslat. Děkuji, jsem už zoufalá.

S nespavostí dětí se setkáváme často, někdy je to jen povahou dítěte. Pokud k tomu nejsou nějaké vážné klinické příznaky, které by Vaše lékařka už určitě odhalila, je třeba vyčkat. Děti z toho vyrostou, ale nějakou dobu to trvá. Může to být způsobeno v raném věku bolením bříška, následně pak růstem zubů. Někdy pomáhá podávání vitamínu B - Pyridoxin 1x denně 1/ tbl. Pokud je nespavost obtížná, doporučuje se neurologické vyšetření.

20. OTÁZKA: Batole-špatné držení těla

Dobrý den, mám 2letou dcerku a myslím si, že má chybné držení těla, tj. vystrčené lopatky, prohnutá záda v oblasti beder, vypoulené bříško, sedí mezi patami a má nahrbená záda, kotníky se stáčí dovnitř. Řeší se toto již v tomto věku rehabilitací a cvičením nebo se čeká do pozdějšího věku? Kdy a na jakého odborníka se obrátit? Děkuji za odpověď. Majka

Určitě navštivte rehabilitačního lékaře, který doporučí cvičení.

21. OTÁZKA: Pitný režim a jídelníček

Dobrý den paní doktorko, máme asi týden ročního syna a já nepřidávám žádné tekutiny. Po příkrmu dokojím a na žízeň mu dávám také jen mateřské mléko. Je to tak stran pitného režimu v pořádku? Když přidávat čaj či kojeneckou vodu, kolik? A kolik by za den měl pomočit plen? A prosím Vás, jak by měl vypadat jídelníček dítěte ve 13. měsíci? Podotýkám, že máme potvrzenou alergii na bílkovinu kravského mléka. Tak jsem moc ráda, že můžu kojit. Velmi děkuji za odpovědi a přeji Vám hezký den. S pozdravem Kameníková

Při alergii na kravské mléko se doporučuje kojení, nebo zavedení HA mléka nebo vysokého hydrolyzátu. Je ale velmi vhodné podávání tekutin v podobě vody, čaje nebo ovocných šťáv. Kojení bych doporučila 2 - 3x denně samostatně, dokojování po příkrmu není vhodné, po příkrmu bych doporučila podat tekutinu.

Množství tekutiny je 150 ml/kg a den - celkové množství tekutin s kojením, polévkou a další tekutinou v potravě.

Množství pomočených plen za den se těžko určí, cca 8 - 10 za 24 hod.

Jídelníček dítěte ve 13 měsících by měl být následující:

  • snídaně: čaj, nebo kojení, eventuelně adaptované mléko pro alergiky, pečivo s pomazánkou/žervé, Lučina - (pokud alergolog dovolí), máslo, šunka eventuelně Eidam
  • svačina: ovoce, piškot, čaj, ovocná šťáva
  • oběd: polévka, 2. chod - maso, příloha (brambory, rýže, těstoviny),  zelenina - dušená, syrová, čaj
  • svačina: při alegii na KM - pokud lze - jogurt, jinak pečivo s pomazánkou - v ezdravých výživách lze koupit různé nemléčné pomazánky - sojová, houbová, mrkvová (pokud dítě nemůže jogurt, lze podat sojový jogurt, rýžový jogurt), čaj, ovocní šťáva
  • věčeře: nemléčná kaše nebo maso s přílohou - jako oběd, kojení v noci - 1 - 2x


Od 1 roku se nemusí podávat kojenecká voda, vařit lze i z vody z vodovodu.

22. OTÁZKA: 2 pleny

Dobrý den, doporučila byste vkládat mezi nožky ještě jednu extra plínku, aby byly nožky co nejšiřší? Doporučila byste tuto druhou plenu také v případě používání klasických i jednorázových plen? Děkuji za odpověď.

Pokud má dítě vyšetření kyčlí v pořádku, není třeba vkládat další plenu.

23. OTÁZKA: popraskané žilky v obličeji

Dobrý den, moje dcera (3 roky) má již od dvou let popraskané žilky v obličeji na tvářičkách. Myslela jsem, že se to časem zlepší, ale připadá mi, že je to spíše horší. V mrazech jsem ji mazala bílou vazelínou a doma občas rakytníkovou indulonou. Od třetího měsíce se u ní objevil atopický ekzém (na rukou a nohou), ale ten je teď  ve třech letech skoro pryč (už vím, co nám ho vyvolá - mandarinka, kakao...), koupeme se s olejovou přísadou a promazáváme, kortikoidy jsem použila vždy minimálně. Můžete mi, prosím, poradit, co máme s těmi žilkami dělat? Moc děkuji Zuzka

Určitě navštivte kožní ambulanci, podle slovního popisu se těžko diagnostikuje, je potřeba dítě vidět.

24. OTÁZKA: Kombinace umělých mlék

Dobrý den, zajímalo by mě, zda kojenci nevadí kombinování různých druhů umělých mlék - např. 14 dní Beba, pak 14 dní Sunar. V případě, že je lepší zůstat u jednoho druhu, myslíte, že je pro dítě vhodnější Beba nebo Sunar? Děkuji.

Kombinování po 14 dnech určitě není vhodné. Zůstaňte u jednoho druhu. Beba i Sumar jsou kvalitní mléka. Zkuste napřed jedno, pokud bude dítěti vyhovovat, zůstaňte u něj.

25. OTÁZKA: Přetahování předkožky

Dobrý den, synovi je 11 měsíců a doktorka nás již 4 měsíce "nabádá", že mu máme po vykoupání přetahovat předkožku, neboť ji má zúženou. Opravdu to máme dělat? Děkuji za radu.

Kojencům se může předkožka přetahovat jen, co to jde, nemá se přetahovat celá násilím, aby nepopraskala a následně se nezúžila ještě více. Chlapci mohou mít předkožku zúženou do 3 let, poté by se situace měla řešit.

26. OTÁZKA: světlá stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj 4letý syn má již 14 dní světlou stolici, moč je normální, je čilý, před 14 dny měl lehkou virózu s teplotou a průjmem bez komplikací. Jdeme na náběry, ale mám strach Děkuji Lenka

Po viróze se může objevit světlá stolice, je třeba zkontrolovat jaterní testy, zda nebyla při viróze poškozena činnost jater. Většinou bývá pouze přechodným jevem, je vhodné podání lactobacila.

27. OTÁZKA: kojenec a plasmová televizní obrazovka

Paní doktorko, zdravím Vás s dotazem: Nemohou světelné rázy z plasmové televize poškodit zrak 5měsíčního miminka? Dcera bydlí s vnoučkem v 1+kk s touto televizí a při sledování programů dospělými se malý často obrací k blikavému monitoru - jedno očko mu trošku "ujíždí". Děkuji za Váš názor. V. Ptáčková

V 5 měsících by dítě dlouhodobě monitor televize sledovat nemělo. Pokud mu "ujíždí" oko, bude to z důvodu šilhání, není to televizí. Je třeba poprosit pediatra, aby oko vyšetřil, zda není nutné oční vyšetření a řešení šilhání.

28. OTÁZKA: Časté záněty středního ucha

Dobrý den, mám 3,5letou dceru, která často trpí na záněty stř. ucha. Loni měla píchaná ouška zhruba osmkrát, jednou měla atb. Vesměs to byly záněty serozní. Byla vyšetřena na ORL, kde jí diagnostikovali zvětšenou nosní mandli. Letos v únoru podstoupila na ORL operaci, kde jí byla mandle odstraněna. Od té doby - je to měsíc a dva dny - měla opět dvakrát píchané ouško. Veškéré virózy končí zánětem. Kapky do nosu střídáme, rýmu má většinou takovou vodovou, na ORL jí napsali Nasonex, který užívá jednou denně, a užívá Xyzal sirup. Dětský lékař objednal očkování na pneumokoka a doporučil testy na imunologii. Chci se zeptat, lze nějak předejít častým zánětům a pomůže jí podle Vás to očkování? Nemůže ji to ještě více nabourat imunitní systém? Děkuji za odpověd, Katka Štastná

V tomto případě je velmi vhodné alergologické a imunologické vyšetření. Očkování je velmi vhodné, ale až po imunologickém vyšetření - po stanovení hladiny protilátek na pneumokoka. Pokud budou nízké, tak naočkovat. Očkování v tomto případě nenabourává imunitní systém, ale velmi ho podpoří. Xysal a Nasonex je velmi vhodný.

29. OTÁZKA: Dudlík

Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně dudlíku. Mám 8 a půl měsíčního syna a dudlá dudlík vel. 1, který je určen pro děti od 0-6 měsíců. Větší dudlík vel. 2 však nechce. Mohu mu dál nechat ten malý dudlík? Děkuji předem za odpověď. Kristýna

Ano, můžete nechat malý dudlík.

30. OTÁZKA: Výživa

Dobrý den, zajímalo by mne, od kdy je možné zařadit do jídelníčku potraviny jako např. kakao, palačinky, marmeláda, pudink apod. Také od kdy je možné/vhodné dávat dítěti do ruky již kousky ovoce, nebo zeleniny? A jak naučit kousat kousky? Respektive, malému je 10 m. a chlebík či rohlík rozžužlá. Když ho držím, tak ukusuje, ochutnal knedlík a ten kousal, kukuř. křupky taky ukousne a rozžužlá, ale jakmile se jedná o oběd - např. brambor (namačkané), mrkev (pokrájená), maso (pokrájené) a celé zamíchané a přidávám trochu vývaru - mám dojem, že se naučil polykat větší kousky, než je žvýkat. Lze tedy oběd podávat již jako dospělému - tedy hromádka brambor, hromádka mrkve a hrom. masa a k tomu upíjet čaj/vodu/nebo ten vývar z hrníčku? Předem děkuji za Vaše odpovědi a přeji hezký den. Jana R.

V 10 měsících - pokud má dítě zuby a dovede ukusovat drobná sousta a dásněmi je rozmělnit - tedy rohlík, piškot, kůrku chleba, banán.  Na polední dávku se ale doporučuje masozeleninový příkrm - tj.  rozvařená zelenina  ve vývaru - 3, 4 druhy rozmačkané, nebo pasírované zeleniny - může obsahovat i větší kousky, ale ty dítě nerozkouše, polyká je celé.

Pozor na maso - pokud jen krájíte, polyká je celé a potom hůře tráví, maso by proto mělo být pomleté nebo mixované.

Podávání oběda jako dospělému - hromádky se doporučují od 1 roku. Rozmělňovat stravu umí, až má stoličky. Dásněmi se to moc nedaří.

Kakao je pochutina, lze nabídnout od 1 roku 1 - 2x týdně. Palačinky jsou smažené na oleji - lze nabídnout od 1 roku, taktéž marmeládu a pudink, který je z kravského mléka, které se zařazuje do jídelníčku od 1 roku.

31. OTÁZKA: pitný režim

Dobrý den paní doktorko, mám 20měsíční dcerku. Trochu bojujeme s pitím. Snažím se jí nabízet během celého dne, pijeme pouze vodu. Můj dotaz se týká pití při jídle. Samozřejmě když stolujeme, má pití vždy při ruce. Ale když během dne "něco zobe", musím jí dávat pokaždé pít? Někde jsem četla, že se má pít při každém jídle, znamená to tedy i při "drobných svačinkách"? Nebo si dcerka řekne sama? Nechci jí to zase pořád nutit :-) Moc děkuji za odpověď. Moc si Vážím Vašich stránek a Vaší pomoci. Hezký den, Eva D.

Dětem, které málo pijí, je vhodné pití nabízet k vypěstování správného pitného režimu. Je vhodné zapíjet i malé svačinky. Při každém jídle by dítě mělo vypít hrníček tekutiny, mezi jídly popíjet - zkuste dítěti nabízet tekutiny, zvláště při sportovních aktivitách. Jsou děti, které si o pití samy neříkají, těmto je opravdu nutné pití nabízet. Dítě by mělo přijmout 150 ml tekutiny na kilo váhy a den.

32. OTÁZKA: špatné úsínání

Dobrý den, synovi je 11 měsíců. Zhruba od 9. měsíce máme problémy s večerním usínáním. Myslím, že spánkový režim má poměrně pravidelný. Dopoledne 1 -1,5 hodiny. Odpoledne taktéž. Odpoledne ho budím po páté hodině. Situace se dost zhoršila v poslední době, kdy byl syn hospitalizován v nemocnici a i když jsem tam s ním byla, zápolíme s každodenním pláčem až řevem, kdy se syn, ačkoliv je unaven, snaží udržet bdělý. A neustále sleduje, jestli jsem neodešla. Nechceme ho nechat plakat do naprostého vysílení, takže jsme u něj. Ale určitě to není řešení. Ale už si nevíme rady. Chci požádat o radu, jak postupovat. Děkuji. Lenka A.

Možná byste mohla k odpolednímu spánku ukládat dítě dříve a budit jej také dříve. Probuzení v 17 hod je dost pozdě, je odpočatý a potom nechce večer spát.

Co se týká pláče nyní po propuštění z nemocnice, je to častý jev, dítě se bojí, že ho opustíte a necháte samotné. Chce to trpělivost, samozřejmě ho nenechávejte plakat až do vzlyku, zkuste ho pochovat a počkat chvilku u postýlky. Potom odejděte, pokud bude plakat, vraťte se a vše opakujte. Chvíli to potrvá, ale zklidní se to.

33. OTÁZKA: Zácpa u 6týdenního dítěte

Dobrý den, máme šestitýdenní holčičku, která se nemůže sama vykakat. Vždy ji to probudí ze spánku a po namáhavém tlačení začne hodně brečet. Pomáhám ji teploměrem, pak to jde, ale vím, že to není dobře. Mám ji nechat trpět, aby se to sama naučila a nebo existuje i jiné řešení? Tento problém trvá asi týden. Děkuji.

V šesti týdnech zácpu dítěte řešíme lactobacilem. Existují přípravky s lactobacilem pro kojence, a to od prvního týdne věku.

34. OTÁZKA: Strava od 1 roku

Zdravím paní doktorko, mám pár otázek. Synovi byl 1 rok.
1) Četla jsem, že je vhodná doba začít do jídla přidávat ryby. Ale bohužel si nejsem jistá, jaká ryba je pro něj nejvhodnější a v jakém množství a jak ji upravit, jelikož máme navíc menší problém s tím, že kdekoliv se objeví větší kousek, hned se mi nadavuje.
2) Máslo - jaké je nejlepší, je spousta druhů.
3) Jogurty - u některých se řídím živými jogurt. kulturami, ale ty jsou udané málokde. Dá se říci, jaké druhy nebo značky jsou vhodné vzhledem k jeho věku? Dle čeho je vybírat?
4) A poslední dotaz se týká rohlíků a chleba. Pokud mu je drobím na malé kousky do pusy,  v pohodě je sní, nemá problém. Ale jakmile by si je sám chytl do ručky, do pusy je nechce dát a kousat, ale jen je drobí. Je na to nějaký fígl nebo to chce čas a trpělivost?
Prosím o rady a děkuji Vám za jakoukoliv odpověď. Děkuji a přeji pěkný den. Kašpárková H.

1. Ryby lze zařadit od prvního roku, doporučuje se začít sladkovodní rybou - kapr, pstruh. Pozor na kosti, je potřeba dítěti vykostit. Poté lze přidat jakoukoliv mořskou rybu. Doporučuje se upravit dušením - lehce přidat máslo a kmín a rozmačkat větší kousky vidličkou, aby se dítě nedávilo.

2. Test másel proběhl prostřednictvím časopisu Dtest a publikováno bylo v prosinci 2011, vítězem se stalo Jihočeské máslo od Madety (cena: 40 Kč), v závěsu za ním Tradiční máslo z Moravy (cena: 30 Kč).

3. U jogurtů se doporučuje Danone - Activia a Dobrá máma, Jihočeský jogurt, Selský jogurt.

4. Jak sama píšete, chce to čas a trpělivost. Místo drobení je vhodné dítěti dát celý rohlík k žužlání, aby si navykl jej dásněmi kousat a masíroval je tak. Také je možné dítě již od tohoto věku učit základům stolování v podobě nakrájení rohlíku nebo chlebu na kostička na talíř.

35. OTÁZKA: Celiakie, potravinové alergie

Dobrý den, mojí dcerce bude zanedlouho šest měsíců a chtěla bych začít přikrmovat. Mám celiakii a dodržuji přísnou bezlepkovou dietu. Vedle toho mám nesnášenlivost na bílkoviny kravského mléka a další alergie, které mi byly zjištěny z krevních nebo kožních testů (oves, paprika, rajče, špenát, bílé zelí, mák, kukuřice, celer, vepřové maso, pepř, cibule). Vzhledem k tomu, že mám osteoporózu vlivem pozdního zjištění celiakie, bylo mi doporučeno, abych i během těhotenství a kojení mléčné výrobky nadále konzumovala, i přesto, že doplňuji vápník uměle. Ostatní výše uvedené alergeny mi příliš nevadí a tudíž je občas také konzumuji. Jak mám postupovat při zavádění příkrmů? Ráda bych nadále kojila. Je nutné, abych všechny tyto potraviny ze své stravy raději vynechala a nepodávala je vůbec ani dceři? Nebo mám se zaváděním počkat do určitého věku? Co se lepku týká, má se prý začít zařazovat co nejdříve. Jak je to ale u dětí, které mají vysoké riziko alergie? Pokud znovu otěhotním, bude lepší všechny tyto alergeny hned ze své strany vynechat? Za Vaši odpověď předem děkuji.

Podávání lepku ve stravě je vhodné mezi 6. a 8. měsícem, stejné je to s umělým mlékem. Lepší je v první fázi podat HA formuli (hypoalergenní mléko přizpůsobené pro děti s alergologickou anamnézou). Pokud na cokoliv dítě zareaguje, je vhodný odběr krve na protilátky a následně potravinu vysadit. Pokud dítě nemá zátěž lepkem a kravským mlékem, protilátky jsou negativní a nezjistí se možná alergie na ně.

U Vás není nutné vzhledem k dítěti tyto potraviny vynechat, pokud ovšem Vám nečiní problém.

Další těhotenství bych konzultovala s alergologem.

36. OTÁZKA: Dětské čaje

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi dětskými ovocnými čaji a těmi běžnými (např. Milford, Teekane apod.) a od jakého věku lze podávat dítěti ty běžné. Děkuji.

V dětských kojeneckých čajích máte zaručený vyrovnaný poměr všech složek, je tam ovoce, které dítě do jednoho roku může konzumovat. Většinou obsahují jablíčka, šípky, hrušky, borůvky. Pozor na čaje bylinkové, které jsou určené pouze k určité léčebné kůře a krátkodobě.

V běžných čajích je někdy přidaná kyselina askorbová (umělý vitamín C), která není pro kojence ke konzumaci vhodná, mimo jiné z ní mají alergickou reakci.

U běžných čajů záleží na jeho složení. Pokud obsahuje výše uvedené ovoce, neměl by být u dítěte po jednom roce problém.

37. OTÁZKA: Kdy začít podávat vitamín D?

Chtěla bych se zeptat, kdy se má začít podávat vitamín D plně kojenému miminku. Děkuji.

Vitamín D se podává od 14. dne věku dítěte. Běžně do 1 roku, ale lze i starším dětem v zimních měsících, zvláště při opakovaných infektech.

38. OTÁZKA: Otáčení na bříško

Dobrý den, můj syn má 10 týdnů a je to spokojené miminko. Problém nastane, když se ho pokouším otočit na bříško. Začne opravdu hodně plakat a nevydrží déle než pár sekund. Mám obavu o jeho vývoj, vím, že poloha na bříšku je důležitá pro zádové svalstvo. Může to být známka nějakého onemocnění? Co mohu udělat? Pomohlo by podložení hrudníčku? Jak dlouho by měl na bříšku denně být? Velmi děkuji.

Dítě kvalitně pase koníčky ve 3 měsících, ve 4 měsících se dítě opírá na bříšku o dlaně. Mezi 5. a 6. měsícem se začne překulovat.

V 10 týdnech dítě vydrží v poloze na bříšku jen několik minut. Zkoušejte dítě více na bříško polohovat. Podkládání hrudníku je zbytečné.

Přikládáme odkaz na dovednosti dítěte v prvních 3 měsících vývoje: http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/co-by-melo-miminko-umet/0-3-mesic-i-trimenon a jak můžete dítě stimulovat cvičením: http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/cviceni-a-stimulace-v-prvnim-roce/6-tyden-3-mesic.

Pokud byste i nadále nezaznamenávala posun ve vývoji dítěte, je vhodné vše konzultovat s jeho lékařem.

39. OTÁZKA: Pláč při koupání

Dobrý den, asi před měsícem se dcerce, 15 měsíců, objevil atopický ekzém. Na doporučení kožní lékařky jsme týden nekoupali a posléze 1-2x týdně. Nyní se již ekzém zklidnil, ale dcerka zcela odmítá koupání. Dříve byla zvyklá se koupat denně a doslova si vodu užívala. Nyní už při pohledu na vanu s vodou strašlivě pláče, je to pro ni velmi stresující. Můžete mi, prosím, přispět drobnou radou, jak z toho bludného kruhu ven? Děkuji.

Zkuste pátrat po příčině, která takto náhle způsobila strach dítěte z koupání. Popř. zkuste zpočátku pouze dítě sprchovat, můžete mu zkusit nechat držet hadici, děti většinou baví. Zkrátka bych zapojila do večerního rituálu více hry, dítě může sledovat, jak voda stříká, odtéká, můžete do vany umístit mlýnek na vodu apod.

40. OTÁZKA: předkožka

Dobrý den, zajímalo by mne, kdy začít u chlapce přetahovat předkožku. Mám dvouletého syna a naše doktorka se k tomu na minulé prohlídce nevyjádřila a dále nás čeká až tříletá prohlídka. Tak abych něco nezanedbala. Manžel měl fimózu a musela mu být provedena obřízka. Jak se taková předkožka přetahuje? Má se něčím namazat nebo to provádět ve vaně? Děkuji.

Ve dvou letech předkožku nepřetahujte násilím. Při koupání můžete předkožku lehce stáhnout, pokud to jde. Jinak se situace neřeší do 3 let věku dítěte, kdy by předkožka měla být volná, a toto kontroluje lékař právě při preventivní prohlídce ve 3 letech.

Provádí se při koupání jemným tahem konce kůže na penisu směrem k tělu.

41. OTÁZKA: otáčení

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je nám 7,5měsíce a občas se otočí na bříško, ale nějak se jí nechce. Živá je tedy až moc, nejradši by si stoupla a běhala. Když ji dám na bříško, tak se otáčí kolem své osy, ale moc dlouho tam nevydrží. První tři měsíce měla "peřinku" kvůli kyčlím, takže se ani na bříško dávat nesměla. Mám se znepokojovat, že se ještě neotáčí? Děkuji.

Doporučuji stav zkontrolovat rehabilitačním lékařem, který pohybovou aktivitu dítěte vyšetří a bude-li nutné, doporučí vhodné cvičení. To, co by dítě mělo umět najdete: http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/co-by-melo-miminko-umet

42. OTÁZKA: Mléko

Dobrý den, chci se zeptat ,od kdy doporučujete přejít z náhradního mléka na kravské plnotučné?

Na plnotučné mléko je možné přejít od 1 roku věku dítěte.

43. OTÁZKA: Od kdy je vhodné přetahovat předkožku?

Dobrý den, mám 7. měsíčního syna a zajímalo by mě, od kdy je vhodné začít přetahovat předkožku. Známá je sestřička z nemocnice a říkala mi, že už teď. Naše doktorka mi řekla až od 18. měsíců. Prosím o Váš názor. Děkuji.

Odpověď najdete v předchozím dotazu, do 3 let, není-li problém, není potřeba přetahování předkožky řešit.

44. OTÁZKA: Vtáčení nožičky

Dobrý den, mám 9. měsíčního syna a už se sám postaví a snaží se chodit okolo gauče nebo se postaví u chodítka a dělá u něj první krůčky. Ale v poslední době jsem si všimla, že občas dá jednu nožičky do strany (vytáčí ji ven). Bačkůrky mu už dávám a není to až tak hrozné. Ale dělá mi to starosti. Jsou na toto nějaké cviky nebo se tím zatím dokud plně nechodí nemám zabývat? Předem děkuji za odpověď

Tento stav je nutno posoudit rehabilitačním pracovníkem nebo lékařem. Je v tomto věku běžný a je přechodný, systém chůze se vyvíjí, příp. vývoj stimulující cviky pro toto období najdete na: http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/cviceni-a-stimulace-v-prvnim-roce/9-12-mesic

45. OTÁZKA: Keratin a těhotenství

Dobrý den, jsem v 8. měsíci těhotenství a chtěla jsem si nechat aplikovat na vlasy brazilský keratin. Zjistila jsem, že se to v těhotenství nedoporučuje používat, zajímalo by mě proč? Děkuji za odpověď.

Odborník na tento dotaz odpoví hodin.

46. OTÁZKA: Můžu být těhotná?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Menstruaci mám pravidelnou, ale teď poslední dobou mě pořád bolí hlava. Ráno, když se probudím, tak mi je na zvracení a dokonce, kdy udělám nějaký prudký pohyb, tak mi je také na zvracení. Jsem teď hodně často unavená, někdy ani nemám chuť na sex a nemám pravidelnou stolici. Bojím se si udělat test, protože jsem byla již několikrát zklamaná, že nebyl pozitivní. Je možné, že bych byla těhotná?

Odborník na tento dotaz odpoví hodin.

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

13.3.2012 Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×