15.12.2011: Nutriční terapeutka Mgr. Jana Eliášová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Paní Mgr. Jana Eliášová odpovídala na otázky týkající se stravy dospělých a dětí od 1 roku.

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 25, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 00:25:18)

1. OTÁZKA: Strava v 8 měsících

S hrůzou jsem zjistila, že dítě asi kojím méně než by mělo být. Malá má 8 měsíců. Během dne má (od rána) ke snídani kojení, dopoledne domácí přesnídávku s jogurtem 190 g (jedná se o povařené bio ovoce a bílý bio jogurt Hollandia), v poledne masozeleninový příkrm cca 200 g (domácí), odpoledne kojení, pak kupovaná přesnídávka 190 g (někdy opět s jogurtem), na noc mléčnou kaši 200 g (hustá, krmená lžičkou). Během dne ji i několikrát dokojuji před spaním, takže si určitě alespoň ještě 2x cucne, stejně tak je to i během noci. Stačí jí to? Nebo bych měla nějaký příkrm nahradit zase kojením? Ještě doplním, že malá je velmi čilá (sedne si sama, leze, chodí kolem nábytku, stojí bez držení) - 74 cm, 9 kg. Děkuji za odpověď.

Vzhledem k tomu, že se dotaz týká výživy dítěte do 1 roku, odpovídá na dotaz dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová: Počet kojení dostačuje, výživa Vašeho dítěte je správná a dostačující.

2. OTÁZKA: Snídaně

Dobrý den, máme dvouletou dceru, která odmítá snídat. Snídáme všichni společně, ale Anička se jídla většinou ani nedotkne. Maximum jsou dvě kousnutí z rohlíku nebo housky. Myslela jsem si, že za to může ranní mlíčko, jenže teď už mléko před snídaní nepije a stejně jíst nechce. V poledne do oběda jen tak ďobne a večer je jako protržená. Zkoušeli jsme babské rady - od máčených piškotů přes rychlosnídaně typu Brumík, nakrájené vagonky,... ale nic nezabralo. Každá rada dobrá. Děkujeme

Pravidelná strava rozdělená do celého dne zamezí přejídání v odpoledních a večerních hodinách. Není ale vhodné děti do jídla nutit, raději je naučte jíst menší porce. Jezte společně a vhodně komentujte – co jíte. Nabízejte více možností. Ať si dítě může vybrat. Začněte s oblíbenými potravinami. Má rádo ovoce? Tak mohu nastrouhat jablko a přidat piškot. Oblíbeného  medvídka bolí bříško z hladu, tak si dá rohlík s lučinou na kolečka a společně se pokusí posnídat. Děti mají rády barvy a chroupání. Nemusí to být pouze křupky. Lze nakrájet rohlík na kolečka, opéct nasucho a udělat si mini toustíky. Neúspěchy nekomentujte negativně a při prvních neúspěších neztrácejte naději.

3. OTÁZKA: Nejezení

Dobrý den, můj syn přestal jíst skoro vše po té, co mu vyroslo 5 zubů, ve 20 měsících. Už jsou mu 3 roky a jí UM a dětské kaše, bílý nebo jahodový jogurt, domácí buchty s pomerančovým džemem občas, rohlíky s Ramou nebo Lučinou, jablka, banány, jahody. Brambor do něj dostanu pouze ve formě hranolek - peču je v horkém vzduchu bez oleje. Maso si dá občas jako karbanátek nebo řízek. Odmítá většinou veškerá ostatní jídla. Občas ochutná 1 až 3 lžičky z běžného jídla, ale víc nesní. Prospívá, je zdravý, výškově a váhově naprosto v pořádku. Dáse kromě metody vyhladovění, které nezabírá, jej nějak přinutit k jídlu? Děkuji za odpověď.

Nucení k jídlu bych zásadně odmítla. Dítě musí mít pocit, že o tom kolik a jaké jídlo bude jíst, si rozhodne samo. Jinak v něm můžete vypěstovat negativní postoj k jídlu. Dlouhodobé podávání stravy v kašovité formě vede k situacím, kdy dítě odmítá kousat.

Mezi nejčastější chyby patří nevhodná skladba rodinného jídelníčku - úzký sortiment jídel, což omezuje schopnost dítěte přizpůsobit se novým jídlům (např. v MŠ). První odmítnutí nové potraviny ještě neznamená, že dítěti nebude časem chutnat. Nabízejte ji opakovaně (až 15krát s časovými odstupy). Negativně působí nepravidelnost v jídle související s celodenní aktivitou, časem odpočinku a jídla. Unavenému dítěti nechutná. Nevhodné postoje dospělých k jídlu, nedobré chování k jídlu, nedostatek kultury stolování.  Časté sledování televize při stolování rozptyluje dítě od jídla. Prostředí je velmi důležité (čisté oblečení, děti převlečené ze školních šatů nebo z pobytu venku, umyté ruce, čisté prostírání, ubrus, třeba i barevné nádobí). Vytvořte rituály. Motivaci lze zvýšit zábavnou či pohádkovou formou. Je dobré využít oblíbeného plyšáka jako spolustolovníka. Někdy se malým dětem podávají pokrmy, které nejsou svým složením nebo úpravou vhodné pro daný věk. Násilné přemáhání odporu dítěte k určitému pokrmu není rozumné.

4. OTÁZKA: Jezte ryby

Dobrý den, ze všech stran slyším jezte ryby! Naše rodina má ryby ráda, ale problém je v tom, kde koupit kvalitní rybu. Jsem z Brna a nejsem schopná koupit kvalitní mořskou rybu. Ryby mražené obsahují tolik vody, že jsem docela zněchucená a už je kupuji jen výjimečně. Zkoušela jsem hyperobchody i rybenu, všude je to stejné. Mraženou rybu po rozmrazení vymačkám jako kus hadru a chlazenou nevím, kde koupit. Nevím jak je možné, že ČOI dovolí, aby se takto šidilo. Děkuji a přeji pěkný den Kamila Kubíčková

Dobrý den, je pravdou, že dostupnější ke koupi je mražená ryba. Výsledek, který bude ležet na talíři, ale také záleží na její přípravě. Není vhodné opakované zamražování a rychlé rozmražování (nejlépe na ledu). Např. filé zpracováváme hned po vyjmutí z mrazáku. Sama mohu doporučit nákup v Brně v Makru, kde je dobrý výběr chlazených ryb s příjemným kvalifikovaným personálem. Existuje e-shop s dovozem – http://www.cerstverybybrno.cz/, se kterým nemám osobní zkušenost.

5. OTÁZKA: Alergie na BKM od 1mesice

Dobrý den, u dcery (teď 7 a půl měsíců) se projevila alergie na BKM (nitkovitá krev ve stolici a ekzém)´. Začala jsem tedy držet dietu. Stav se upravil. Plně jsem kojila do jejího půl roku, potom jsem postupně začala dávat polední příkrm a večerní kaši (18, nemléčnou s vodou), teď dáváme dopoledne přesnídávky. Stále kojím, a to ráno, odpoledne a před spaním (19:30). Plus i v noci - někdy 2x, ale poslední dobou je to i 5x za noc. Jak dlouho budu muset ještě s bezmléčnou dietou vydržet? Není mlíčko už slabé a na noc ji nestačí? Děkuji za odpovědi. Lena Bílková

Vzhledem k tomu, že se dotaz týká výživy dítěte do 1 roku, odpovídá na dotaz dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová: Pokud dítě dostatečně přibývá na váze, tak je mateřské mléko výživově hodnotné. Doporučila bych zkusit od 8. měsíce jogurt, jak dítě zareaguje. Pokud bude bez reakce, zařaďte napřed HA mléko, poté adaptované. Pokud se objeví problém, konzultujte s alergologem .

6. OTÁZKA: nechutenství

Dobrý den, je mi 27 let, mám 7,5 měsíční dítě a již cca 5 let mám problém s chutí k jídlu. Pořád kojím a taky bych ještě nějakou dobu chtěla, ale mám dny, kdy do sebe skoro nic nedostanu, prakticky na nic nemám chuť. Často se najím, až když mám křeče v žaludku. Energie mám však dost, ale pořád hubnu. Mám necelých 49 kilo. Brala jsem již i Pangamin či jiné přípravky s vit. B12 na zvýš. chuti k jídlu, ale nemělo to žádny efekt. Dost mě to trápí, protože vypadám jak stín. Můžete mi, prosím, nějak poradit? Moc děkuji.

Nejíme pouze z důvodu chutě, ale především z důvodu příjmu energie k pokrytí životně důležitých funkcí a naší aktivity. Existuje pár obecných rad – jíst pomalu, v klidu a v příjemném prostředí. Změnit místo, kde jíte. Prostě si na jídlo udělat čas. Jíst v malých, opravdu v malých porcích – a o to častěji. Jíst během dne, večer i pozdě, není potřeba dodržovat pevný harmonogram. Mít pořád po ruce oblíbenou potravinu. Spojit si jídlo s příjemnou situací, vytvářet si rituály. 7,5měsíční dítě kojíte, tak při kojení si vždy něco malého dejte. Pokud Vám nějaká potravina ještě zvyšuje nechuť - nahraďte ji jinou ze stejné potravinové skupiny. Lépe se snášejí jídla studená, sladkosti, studené saláty než jídla teplá. K hlavnímu jídlu si dávejte kousek ovoce, může zvýšit chuť na následující pokrm. Na zvýšení chutě působí silné masové a zeleninové bujóny, zelené natě. Během jídla nepijte, vede to k pocitu plnosti. Obohaťte svůj jídelníček o nové recepty, nové potraviny.

7. OTÁZKA: výživa dcery 2 roky

Dobrý den, dceři budou v lednu 2 roky a teď nechce moc jíst. Jogurty, kaše a podobné mléčné výrobky nejí vůbec, pouze si dá ráno a někdy večer mléko. Ze sýrů jí teď pouze plátkový. Jak jí mám uzpůsobit jídelníček, aby byl vyvážený? Nejraději by teď jedla jenom sladké - v tom ji samozřejmě nepodporuji, ale sem tam nějaká sladkost je. Ale obávám se Vánoc a cukroví. A můžu ji dávat již všechno k jídlu, nebo jsou nějaké potraviny, které by ještě neměla jíst? (Vím že ořechy, houby až od 3 let).

Dobrý den, píšete, že dcera teď nechce moc jíst. U dětí je zcela normální, že střídají období, kdy jí a kdy jídlo odmítají. Děti mají výkyvy ve svých preferencích a averzích, například se objeví období, kdy jim nechutná maso nebo dočasně nemají chuť k jídlu. Za nějakou dobu se vše upraví. Někdy to může být způsobeno i tím, že se malým dětem podávají pokrmy, které nejsou svým složením nebo úpravou vhodné pro daný věk. Násilné přemáhání odporu dítěte k určitému pokrmu není rozumné. Jídlo 2letého dítěte se pomalu přibližuje stravě zbytku rodiny - pokud odpovídá zásadám zdravé výživy. Rozhodně do stravy dítěte nepatří kořeněná, pikantní či exotická jídla, uzeniny, velké množství sladkostí, čokolád a sladkých a sycených nápojů. Ořechy bych – pokud není dítě alergik - nezavrhovala. Lze je nastrouhat a použít jako součást např. ovocných salátů.

8. OTÁZKA: Jak zhubnout v oblasti břicha

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jak mám zhubnout přes břicho. Mám dvě děti a po dětech mi zůstalo 15 kg na břiše a ne a ne to dát pryč. Zjistili mi poruchu štítné žlázy - sníženou funkci. Jím vše, diety nedržím. Už jsem zkoušela jíst méně a často, ale vždy je to jen jojo efekt. Už si nevím rady. Měřím neco kolem 157 cm a moje váha je 78 kg. Předem děkuji za odpověd a přeji hezký den...

Základem redukce je celková změna životního stylu. Změna v čase a množství, tzn. jíst častěji v menších porcích. Ne menší pouze co do objemu, ale především co do množství energie (kJ). Vzhledem k tendenci k jo-jo efektu by se ve Vašem případě mělo jednat o proces dlouhodobý. Pokud dochází k ukládání tuku především v oblasti břicha, měla by být Vaše změna ve stravování kombinována s vhodným cvičením (posilování). Vzhledem k hodnotě BMI 31 bych doporučila se změnou začít - co nejdříve - ideálně pod dohledem odborníka

9. OTÁZKA: osteoporóza

Dobrý den, je mi 30 let a letos v dubnu se mi narodila dcerka Eliška. Od 7.měsíce jsem měla bolesti zad, ale každý si myslel, že je to důsledkem těhotenství. Bohužel jsem jednoho krásného dne ráno upadla a už tou bolestí nevstala. Magnetickou rezonancí zjistili, že mám pokročilou osteoporózu a osteopenii v kyčlích. Beru každý měsíc Bonvivu a denně vápník (šumivý) a Vigantol. Můžete mi poradit, jak bych měla kombinovat jídlo, abych měla denní dávku vápníku. Předem děkuji.

Základem nutriční intervence je vyvážená a pravidelná strava s dostatečným (ne nadměrným, ne více jak 90 g bílkovin na den) množstvím plnohodnotných bílkovin. Plnohodnotné bílkoviny jsou obsaženy v živočišných zdrojích – maso, mléko, mléčné výrobky, vejce. Při osteoporóze je doporučováno ve stravě zvýšit příjem vápníku na 1200-2000 mg/den. Největším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, dále luštěniny, lískové ořechy, kakao nebo mák. Využití vápníku v potravě závisí na vitamínu D (maso, ryby, fortifikované mléčné výrobky a cereálie). V našich podmínkách je slunění snad důležitější než potravinové zdroje. Negativně působí příjem štavelanů (špenát, rebarbora, angrešt, rybíz) a fytátů (pečivo z hrubě vymílané mouky). Vysoký příjem sodíku vyplavuje vápník. Proto pozor na nadměrné solení. Negativně dále působí konzumace alkoholu, kouření, redukční diety. Paradoxně vyšší tělesná hmotnost kosti obvykle prospívá. U žen souvisí resorpce vápníku i s hladinou estrogenů.

10. OTÁZKA: mykotoxiny ve vločkách

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký může mít vliv několikaměsíční používání ovesných vloček s trojnásobným množstvím mykotoxinů (dovozce Lidl) na 1,5 roku staré dítě? Několik měsíců je denně snídal ve formě kaše. Děkuji za odpověď Hillová

Dobrý den, nejdříve se pokusím zareagovat na skutečnost, že už tak malé dítě je na jednostranné stravě v podobě ovesné kaše již několik měsíců. Rozhodně nedoporučuji takový monostravovací režim. Pravděpodobně reagujete na zprávu Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze dne 5.12.2011 na informaci z Německa, kde ovesné vločky Nordwaldtaler dodávané i na český trh obsahují nadměrné množství deoxynivalenolu. Tento výrobek je nyní stahován z prodeje. Pokud dítě nemělo příznaky, tak si myslím, že asi nepřijalo takovou dávku, která by mohla ovlivnit jeho zdravotní stav. Neodhadnu, kolik kaše a vloček mohlo sníst a kolik váží.

Deoxynivalenol by u dítěte způsobil akutní příznaky - zvracení, nechutenství. Záleží na množství, kolik toho snědlo a jestli to byly výrobky šarží uvedených v RASFFu. Prozatimní tolerovaný denní příjem deoxynivelenoulu stanovil Vědecký výbor pro potraviny 1 mikrogram na 1 kg tělesné hmotnosti. Podle Nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, maximální limit deoxynivalenolu je stanoven na 750 mikrogramů na 1 kg obilnin určených k přímé spotřebě a 200 mikrogramů u obilných příkrmů pro kojence a pro malé děti. Muselo by se spočítat, kolik dítě denně vloček snědlo a kolik přijalo deoxynivalenolu, pokud několik měsíců kozumovalo závadné šarže. (MVDr.Eva Chomoucká, KHS Brno, vedoucí oddělení hygieny výživy)

11. OTÁZKA: Strava v prvním trimestu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak nejlépe zvládat zažívací potíže v počátku těhotenství. Mám za sebou 6. týden a jak se říká, nevolností si užívám do sytosti. Moc toho za den nesním, ráno do sebe s obtížemi nasoukám čtvereček celozrného chleba a na oběd trošku polévky. Jinak toho jde více ven jak dovnitř. Vím, že to není dobré ani pro mne, ani pro miminko, jsem z toho docela vyčerpaná. Příjdu z práce a celý zbytek dne prospím. Mám vyzkoušené sušenky po ránu, kolu, zázvor, těhotenské čaje a nic z toho nezabírá. Prosím poraďte mi, co s tím.

Dobrý den, zažívací potíže na počátku těhotenství nejsou nic výjimečného. Někdo to prožívá přece jenom obtížněji. Proto pár rad, které by mohly pomoci. Je dobré jíst častěji v menších porcích, i několik malých svačinek během dne. Dobrou volbou může být suchá strava, tzv. „bílá“ dieta sestavená ze složených sacharidů – brambory, rýže, těstoviny, rohlík nebo piškot či sušenka. Velmi vhodné je volit lehce stravitelné pokrmy, nezařazovat smažené, tučné a pikantní jídla. Vývary a obilninové polévky mají zklidňující efekt. Pudink, jogurt s čerstvým ovocem nebo domácky připravený koktejl může být v tomto období zdrojem nezbytných živin. Ano zázvor, patří k častým doporučením. Důležité je několikadenní používání. Je možné ho použít ve formě čaje připraveného z čerstvého zázvoru s citrónem, rozmixovaného do koktejlu, cumlat zázvorové lízátko nebo kandovaný zázvor.

12. OTÁZKA: vhodné potraviny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je pro 2 leté dítě vhodnější -  margarín typu Rama, Flora nebo klasické máslo? A pak by mě zajímalo, zda může 2leté dítě třeba 1-2x týdně dostat paštiku, nebo to pro děti není vhodné vůbec? A posledni dotaz ohledně sýrů - tavený sýr se může myslím od 3 let. Termizované sýry jako je Gervais, Cottage jsou vhodné? Přijde mi totiž, že má ke svačině pořád to samé. Nejradši má plátkový sýr, ale řekla bych, že ten je na dítě celkem dost slaný. Děkuji za odpověď Petra H.

Dobrý den, u dvouletého dítěte lze použít jak rostlinné roztíratelné tuky, tak i máslo. Oba dva typy tuků je dobré vhodně vhodně kombinovat (http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/maslo-vs-rostlinne-roztiratelne-tuky). Paštiku bych Vám nedoporučovala a nebo si ji připravte domácí  - z kvalitních výchozích surovin (libové maso, kvalitní tuk, nedráždivé koření). Tavené sýry není vhodné používat ani u starších dětí (předškolních) - pro  vysoký obsah sodíku a fosforu. Myslím, že na trhu je v nabídce mnoho vhodnějších sýrů - tvarohové, přírodní - typu Gervais, Lučina atd. Dětem můžete připravovat různé typy pomazánek, jejichž základ bude tvořit tvaroh (mrkvoá, ořechová, čočková...atd.)

13. OTÁZKA: konec s kojením

Dobrý den, mám 14měsíčního syna, kterého stále ráno a večer kojím. Poslední dobou ale syn kojení začíná odmítat, nechce se vůbec přisát, pokud ano, tak si jen párkrát cucne a končí. Takže pravděpodobně s kojením brzo přestaneme, a proto se chci zeptat, zda je nutné dávat malému pít náhradní mléko? Několikrát jsem to již zkusila, ale moc mu nechutnalo. Kolik mléka by měl za den vypít, když mu z dalších mléčných příkrmů dávám ještě jogurt, lučinu, sýr, pribiňák, různé přesnídávky se smetanou, tvarohy a večer mléčno-obilnou kaši? Může už v tomto věku kravské mléko, např.jako kakao? Děkuji.

Podle doporučení SZO by mateřské mléko mělo být nedílnou součástí ve stravě dítěte do dvou let. Začít s kravským mlékem hned po ukončení kojení se nedoporučuje z častých možných intolerancí, proto jako mezistupeň využíváme umělé mléko. Toto mléko je pro děti lépe stravitelné. Pokud mu nechutnalo, zkuste jinou značku. Kolem 2 - 3 roku postupně začínáme zařazovat pasterizované mléko – ne odtučněné a další mléčné výrobky. U 14 měsíčního dítěte tvoří mléko a mléčné výrobky základ jídelního lístku, což jsou 3-4 porce za den. Jedna porce odpovídá 120 - 150 ml mléka, 100 ml jogurtu, 20 - 30 g tvarohu. Není dobré mléko úplně vyřadit. Starší dítě se bude obtížněji k mléku vracet.

14. OTÁZKA: dieta při akutním zánětu slinivky břišní

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké potraviny podávat po prodělaném zánětu slinivky. Můj muž leží už dva měsíce na ARU v Pardubicích po prodělaném zánětu slinivky. Začínají se stravou do žaludku. Bylo nám povoleno dávát něco i z domova přichystané, ale nerada bych mu něčím ublížila. Bylo mi doporučeno hovězí vývar s vajíčkem. Poraďte mi prosím. Předem děkuji.

Akutní pankreatitida vyžaduje zpočátku parenterální a následně enterální výživu (výživa do sondy farmaceuticky vyrobená), proto přechod na "normální" stravu musí být velmi pozvolný. Postup výživy je individuální a určuje ho lékař. Není mi jasné - jaká výživa je Vašemu manželovi podávána do sondy a překvapuje mě, že Vám povolili podávat v nemocnici stravu doma nachystanou  (hygienické důvody). Přesto - zpočátku je základem strava sacharidová, tekutá - mixované obilninové polévky (z rýže, ovesných vloček, krupice...), mrkvové pyré, omáčky (citrónová, bešamelová, rajská), ovocné pyré (jablečné, broskvové). Důležité je, že strava musí při přípravě splňovat zásady chemicky, mechanicky a termicky šetřící stravy. Použít vhodnou technologickou úpravu (vaření, dušení). Zcela je vyloučen volný tuk a velmi omezen tuk vázaný v potravinách (živočišné potraviny - maso, mléčné výrobky). Vylučujeme dráždivé látky a potraviny podporující podráždění sliznic trávicího systému (např. dostatečně nepovařená strava, silné vývary, přeslazené a překyselé pokrmy, látky vzniklé při pečení, pražení škrobnatých potravin, apod.).

15. OTÁZKA: Plynatost

Dobrý den, paní doktorko, mám 13měsíční dcerku, kterou od narození trápí plynatost. Používáme ještě dodnes Sab simplex a probiotické kapky (dle lékaře). Nejvíc to malou trápí v noci, kdy se nepřetržitě probouzí s jekotem, napíná se a jakoby tlačí a vztekle cestuje po celé posteli, někdy se zdá, že se stav zlepšil, jindy je to ještě horší, stravu se snažím přizpůsobovat. Stolici má poměrně pravidelnou, přes den spí max. 2,5 hodiny. Je možné, že je to i částečně psych. důvodu, protože se to zhoršilo jedním dnem hospitalizace v nemocnici. Někde jsem četla, že by v těchto případech mohla být zablokovaná páteř a ta může způsobovat prdíky. Už to trvá dlouho a rádi bychom to vyřešili, zdá se nám, že tím malou akorát trápíme. Prosím o jakoukoli radu. Děkuji.

Vzhledem k povaze dotazu odpovídá dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová: Ve 13 měsících by neměly být větry tak dramatické, jak popisujete, požádejte lékaře o podeslání do gastroenterologické poradny zda se nejedná o nějaký zažívací problém. Více na: http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/vyziva-1-3-roky

16. OTÁZKA: Pečení cukroví - máslo nebo tuk?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, co používat při pečení vánočního cukroví, zda klasické máslo nebo tuk typu Hera, aby bylo cukroví "zdravé"? Dříve se peklo výhradně z másla, ale nyní se vše nahrazuje tuky na pečení. Co považujete za přijatelnější?

Z pohledu tzv. zdravého pečení moučníků a cukroví se v současné době dostávají do popředí tuky rostlinné, např. Hera, popř. rostlinné tuky s obsahem tuku 60 % a více, např. Flora original, Rama máslová, Rama classic, na polevy lze použít 100% rostlinné tuky, případně rostlinné tuky s obsahem tuku 60 % a více, např. Flora original, Hera, Rama máslová, Rama classic.  Při pečení těst je důležité, aby byl tuk tepelně stabilní, výživově vhodný a aby dodal požadovanou texturu. Těmto požadavkům vyhovují nejvíce margaríny v kostkách (odborně tabletách), u nás např. právě Hera.

Máslo má své nezastupitelné místo při přípravě některých tradičních receptů vánoček, cukroví či jiných vánočních laskomin a jiným druhem tuku ho nejsme ochotni zaměnit. Máslová chuť je prostě nezaměnitelná. Obecně ve výživě je důležité využívat různé zdroje potravin. I během Vánoc má být naše strava vyvážená a přiměřeně energeticky hodnotná. Zamyslete se nad tím - jaké tuky (rostlinné, živočišné) používáte na mazání, při vaření atd. Proto všeho přiměřeně – přiměřeně.

17. OTÁZKA: pití

Dobrý den, mám 15měsíční dceru (cca 11 kg), se kterou pořád trochu bojujeme s pitím. Za den do ní dostanu tak 250-300 ml neslazeného čaje, víc toho nevypije. Ráno má 230 ml UM, večer 140 ml kaše a 150 ml UM. Ostatní tekutiny přijímá buď v polévce, pokud je k obědu, nebo v ovoci, které má každý den, ale určitě ne v nějakém velkém množství. Stačí tento přísun tekutin nebo bych měla dítko přinutit víc pít? A jak?:) Počůrané plenky má dost, přes noc se nebudí, takže ráno je to fakt nálož. Jaké mohou vzniknout komplikace při nedostatečném příjmu tekutin? Mnohokrát Vám děkuji.

Uvádí se, že v tomto období by dítě mělo vypít cca 1200 (1500-1800 ml). Z takového rozpětí vyplývá, že potřeba je velmi individuální. Nezáleží pouze na váze, ale i aktivitě, okolních podmínkách, onemocnění atd. Dostatek či absenci vody zjistíme podle množství nebo zabarvení vyloučené moči. Tmavá (zapáchající) moč signalizuje nedostatek tekutin. Pokud má pleny pročůrané značí to na správný pitný režim. Je dobré tekutiny neustále nabízet, aby se dítě naučilo pravidelně pít a nečekalo pouze na pocit žízně. Dostatečné množství tekutin udržuje tělo v metabolické a tepelné rovnováze. Pravidelný a optimální pitný režim zajišťuje správnou funkci ledvin. Tekutiny přijímáme i prostřednictvím kompaktní stravy. Vysoké množství vody obsahuje zelenina a ovoce, které můžeme nabídnout jako alternativu.

18. OTÁZKA: Selekce potravin

Je normální, aby dítě v určitém období preferovalo jednu potravinu a po určité době ji zase pro změnu zcela odmítalo? Mám dvě děti obě mezi 3-5 rokem. A oba dělají v podstatě to samé. Například teď kluk jí jen maso (jakoukoli přílohu v podstatě odmítá), mladší holka se pro změnu masa skoro nedotkne. Nebo víc jak měsíc holka vyžadovala skoro 3 jogurty denně, pak ze dne na den odmítá cokoli, co se jogurtu byť jen vzdáleně podobá. A v takovýchto "vlnách"jedí spoustu potravy. Má to něco společného s růstem?

Děti mají výkyvy ve svých preferencích a averzích. Je to zcela normální. Pochopitelně energetická potřeba souvisí s růstem. Dítě neroste (nevyvíjí se) kontinuálně, ale tzv. ve skocích. Proto se může střídat období, kdy jí více či méně. Dávejte jen pozor, aby strava byla vyvážená a obsahovala všechny potřebné živiny (http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/vyziva-3-6-let).

19. OTÁZKA: Sladkosti

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor ohledně podávání sladkostí dětem. Jak často mohu dítěti dopřát sladkost? Přiznám se, že patřím k těm, které dětem čokoládky a bonbony moc často nedávají a i těžko nesu, když je tím cpou babičky či návštěvy. Ale teď před Vánoci, kdy je doma napečené cukroví a děti mají adventní kalendáře, se i u nás přísun sladkého zvýšil. Může to dětem uškodit?

Sladkost určitě patří do dětského jídelního lístku. Vždy záleží, o jakou sladkost se jedná. Bohužel dnešní levné adventní kalendáře jsou obsahem hlavně tuk (nasycený tuk), nejedná se v podstatě o čokoládu. Proto doporučujeme koupi kalendáře z kvalitní čokolády, aspoň 50 % kakaa. To jsou ovšem na trhu výjimkou. Na druhé straně se dítěti nic nepřihodí, pokud se jedná o jednorázovou konzumaci adventního kalendáře.

Bohužel dnešní sladkosti, které se většinově kupují, jsou velmi nezdravé - obsahují hlavně cukry a "špatné" tuky. Proto je vhodné se je snažit nahradit sladkostmi typu čokoláda s vyšším obsahem kakaa, sušené ovoce / plody, případně sladkost připravená doma, jako želé s ovocem, sladký tvaroh, s ořechy, čokoládou, ta variabilita je velká. Samozřejmě v přiměřeném množství.

Co se koupě babiček a dědečků týče, zkuste jim objasnit, ať kupují méně a kvalitní - např. právě vyšší obsah kakaa, nebo želé z ovocné šťávy - jsou takové i adventní kalendáře. U nás doma se osvědčilo předávání levných sladkostí sousedce k výrobě polev, když to prarodiče viděli, začali kupovat kvalitnější. Samozřejmě jsem občas musela udělat výjimku a sladkost dítěti ponechat.

Píšete, že často sladkosti nedáváte, myslím, že to děláte správně a zakazování v tomto výjimečném období by asi mělo opačný efekt, než přijetí principů zdravé výživy dítětem.

20. OTÁZKA: Strava ve vánočním období

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký vliv na tělo má vánoční obžérství. Během roku dodržuji ani ne tak zásady zdravé stravy, ale snažím se jíst přiměřeně, nepřejídat se, moje tělo by ani větší množství jídla nezvládlo. Pak nastanou Vánoce, na štědrý den se přejíme bramborového salátu a cukroví, další den, kdy bych potřeboval spíše hladovět, tak do nás tchyně doslova násilím dostane pečenou kachnu s knedlíky. Když odmítnu, tak vypadám nezdvořile. Zajímalo by mě, jak to s tělem zahýbá. Jaké mohou nastat zdravotní komplikace?

Pokud se jedná o zdravého jedince, ne nemocného, tak může dojít především k trávicím potížím - zácpa, průjem, plynatost, velmi často pálení žáhy, bolesti břicha, příp. únava, až bolesti hlavy, které jsou dány především vysokým obsahem tuku a celkově strávěné energie ve stravě uvedené výše - bramborový salát, kachna, knedlíky. To množství energie je až 2 i 3násobné, než obvykle.

Je však možné i toto jídlo připravit jiným způsobem, aniž bych se jej musela vzdát. Např. salát s jogurtem, nebo majonézou light s kvalitním rostlinným tukem. Způsob úpravy kapra může být také zdravější než smažení, např. pečení v troubě na pečícím papíru - i obalovaný. Ale zdravější je bez trojobalu. U kachny zase můžete ovlivnit zkonzumované množství, samozřejmě bez kůže, protože tuk je u drůbeže uložen právě v podkoží. Naopak kachního sádla se obávat v přiměřeném množství nemusíte - lžíce na omaštění - protože má velmi výhodný obsah "dobrých" nenasycených mastných kyselin, a to téměř kolem 50 % z celkového množství. Zatímco tuky např. v dříve zmiňovaných oplatcích mají kolem 70 % "špatných" nasycených mastných kyselin - např. kokosový a palmový tuk.

Cukroví byste mohli doporučit v rodině vyrábět ne z bílé mouky, ale z celozrnné, místo másla použít rostlinné tuky typu Hera, Zlatá Haná.

21. OTÁZKA: Med......od kdy se může dávat?

Dobrý den, když měla Andulka půl roku, hodně plakávala, na radu babičky jsem jí zkusila dát na cumel trošičku medu, po dvou dnech se objevila alergie - silné střevní potíže. Do té doby jsem netušila, že je med silný alergen. Andulce budou tři roky, zatím jsem neměla odvahu dát jí čerstvý med ani do čaje. V perníčku, nebo v buchtě už ho měla, nevypozorovala jsem, že by jí něco bylo, ale to byl tepelně zpracovaný. Občas med používám, jednou moc škemrala, že by chtěla ochutnat, ale neměla jsem odvahu. Tak bych se chtěla zeptat, může tato alergie přetrvávat, nebo to byla jen kojenecká nesnášenlivost? Jak poznám, že je stále alergická? Od kdy můžou děti med? Děkuji za odpověď.

Jako první bych reagovala na skutečnost medu na dudlíku. Tohle by Vám jistě ani pediatr, ani stomatolog neschvaloval - viz předchozí odpovědi v Pediatr ONLINE - bude mít rozleptané zuby, sklovinu.

Med je možné dítěti podávat až od 1 roku, a to ne jak píšete, ale lehce do čaje, nebo vyrobit medové máslo, ne silnou vrstu medu.

Pokud dítě nyní netrpí atopickým ekzémem nebo bolestmi břicha - průjmy - nejsou u něj projevy alergie můžete mu zkusit podat 1/4 lžičky medu do čaje 1x denně.

Med doporučuji přednostně vybírat tmavý, medovnicový, nebo-li lesní, který by neměl mít zbytky pylu, který právě způsobuje onu alergickou reakci. Vhodné je kupovat med přímo od včelaře, který je schopen Vám přesně sdělit, odkud med pochází, např. pohankové pole, akátový, víte-li, že je dítě alergické např. na pyl břízy, je nutné se vyhýbat medu, který by mohl pocházet z takového lokality.

22. OTÁZKA: Pití piva po jídle

Mám pocit, že když zapiji tučné jídlo alkoholem, např. pivem, tak jej trávím lépe.

Je to logické u konzumace Plzeňského piva, které je zásadité, po tučném jídle. To totiž způsobí vyšší sekreci kyselých žaludečních šťáv, které právě zásaditý nápoj napomůže neutralizovat.

Ale POZOR, rozhodně takovéto stravovací návyky nemůžeme doporučit. Alkohol pouze příležitostně a v přiměřeném množství, tj. po tučném jídle maximálně jedno pivo. Ideální by však bylo nejíst ono tučné jídlo a nemuset pak po něm pít pivo.

Co se alkoholu týče, tak obecné doporučení pro tzv. zdravé pití povoluje pouze 20 g alkoholu u žen (1 pivo, 2dcl vína) a 40 g u mužů.

23. OTÁZKA: Čaje ve školce

Dobrý den, doma pijeme obyčejnou vodu bez bublinek, ve školce však dětem podávají pouze oslazené čaje. Velice mně to vadí, protože děti pak doma vyžadují rovněž vše slazené. Co s tím?

Máte pravdu, že v mnoha školkách se vaří čaje, bohužel v některých dokonce černé čaje, což je pro děti naprosto nevhodné, obsahuje tein s obdobnými účinky, jako má kofein. Nejvhodnější by byly ovocné neslazené, slabé čaje, nebo čerstvé ovocné šťávy, ředěné vodou alespoň 1:1, nebo nezávadná pitná voda.

Pokud je nemožné se ve školce na zdravém pitném režimu domluvit, doporučuji dítě do školky vybavit vlastním pitím.

24. OTÁZKA: Sledujete, co děti ve školce jí?

Předchozí dotaz nás inspiroval k vlastní otázce: Sledujete, co děti ve školce jí? Proč je to důležité?

Pro správný, vyvážený a plnohodnotný jídelníček dítěte a také pro správnou volbu snídaně a večeře je nutné znát, co děti ve školce jí. Strava dítěte ve školce představuje až 60 % denního příjmu potravy - svačina - oběd - svačina. To znamená, že doma by tato část celodenní stravy dítěte, kterou nemůžeme ovlivnit, měla být vhodně doplněna, aby výsledkem byl celodenní pestrý a vyvážený jídelníček. Nemůže se tak stávat, aby dítě mělo 3 sladká jídla denně - sladké pečivo ke snídani, krupicovou kaši k obědu a palačinky večer.

I když se u více dětí - tedy více jídelen a jídelníčků - hůře organizuje, rodič by přesto jídelníčky měl sledovat. Řada školek a škol je má již standardně vyvěšeny nejen na škole, ale i na vlastních webových stránkách.

Rodiče by se také měli aktivně zajímat, zda dítě ve školce či škole jí. Někdy se stává, že dítě doma obdrží velkou svačinu, nebo si ji samo ve školních bufetech koupí - většinou nezdravé sladkosti, oběd nejí a již ve 2 odpoledne má hlad. Proto je potřeba tuto situaci sledovat a příp. dopolední svačinku tomu přizpůsobit. Nebo svačinu rozdělit na 2 - část dopoledne, část odpoledne. Pokud dítě obědy nejí z jiných důvodů, je potřeba pátrat po příčině a snažit se jí i za pomocí školy odstranit. Nezapomínejte na pitný režim dítěte.

25. OTÁZKA: Přesolené jídlo

Dítě opakovaně přišlo z jídelny s tím, že nejedlo, protože jídlo bylo přesolené. Musím potvrdit, jednou jsem mu vyzvedávala v době nemoci a nedalo se jíst. Ve škole nám objasnili, že ve várnicích dochází k tomu, že je v části nedosolené a v části přesolené, že se nepromíchá. Přijde mně toto vysvětlení jako výmluva. Co si o tom myslíte?

Musím s Vámi bohužel souhlasit, přijde mně to opravdu jako výmluva. Pokud je jídlo dostatečně promíchané, nemůže se ani ve várnici s teplým jídlem stávat, že by se sůl rovnoměrně nerozvrstvila.

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

15.12.2011 Nutriční terapeutka Mgr. Jana Eliášová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×