Bramborový salát 6x jinak

Ke štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří bramborový salát. Každá rodina má svůj osvědčený recept, na který nedá dopustit. Jak připravují bramborový salát maminky z Babyonline?

Bramborový salát podle Calamity J.

aneb jak se dělá na severní Moravě

Suroviny

Množství dávám „podle oka“.
brambory salátové 10-12 dle velikosti
mrkev cca 3
petržel 2
celer 3-4 plátky
zavařené okurky celá sklenice
zavařený hrášek - malé balení
vetší cibule
majonéza - kupuji light 1-1,5 balení, přidám dle výsledného množství během přípravy nesnězeného :-) salátu

Inzerce

Postup

V jednom hrnci uvařím v osolené vodě očištěné brambory ve slupce (dám více, všichni při přípravě ujídají, včetně mě :-), do druhého dám doměkka vařit mrkev, petržel, celer, opět posolit.

Mezitím nakrájím na kostičky okurky, nadrobno cibuli.

Inzerce

Okurkový nálev sliji do hlubokého talíře. Postupně v něm máčím brambory (oloupané a nakrájené na kostky). Přidám na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, poté přisypu hrášek, rozmíchám, nakonec promíchám s majonézou. Dle chuti dosolím, většinou již není potřeba.

Dobrou chuť.

Inzerce

Jana Martincová

Bramborový salát s domácí majonézou

Recept zaslala anytsirK

Suroviny

brambory 3 kg
vejce 5 ks
cibule 1 ks
kyselé okurky asi 8 ks (nechat si trochu láku z okurek)
sterilovaný hrášek 200 g
mrkev 4 ks

Inzerce

domácí majonéza:
3 vejce
2 čajové lžičky soli
1 polévková lžíce moučkového cukru
špetka pepře
1 polévková lžíce hořčice
180 ml oleje
180 ml vývaru z celeru a mrkve
ocet na dochucení

Postup

1. Příprava surovin:
Brambory vaříme ve slupce. Mrkev oškrábeme a povaříme. Celer očistíme a rovněž povaříme. Vajíčka připravíme natvrdo. Hrášek trochu povaříme ve slané vodě. Po vychladnutí oloupeme vejce i brambory. Vajíčka, brambory, mrkev a celer protlačíme přes mřížku na brambory, popř. nakrájíme na kostičky. Kyselé okurky a cibuli nakrájíme nadrobno. Cibuli lehce osmahneme na oleji a zalejeme vodou z okurek.

2. Příprava domácí majonézy:
Do mixéru dáme všechny ingredience mimo octu a vývaru. Mixujeme 3 minuty. Následně dolejeme vývar, promícháme a dochucujeme octem.

3. Smíchání surovin:
Brambory dáme do větší nádoby a postupně přidáváme další suroviny. Vše promícháme, přidáme majonézu a znovu promícháme.

Bramborový salát s gothajem a vejci

Recept zaslala Lenuska1234

Suroviny

1/4 většího celeru
2 mrkve
2 petržele
3 vejce
půl sklenice nakládaných okurek
1 malou cibuli
10 středních brambor
25 dkg gothaje
1 malá sklenice majolky
1 lžíce hořčice
sůl, pepř dle chuti

Postup

Uvaříme si brambory ve slupce den předem, nejsou pak lepivé. Zvlášť si uvaříme v hrnci mrkev, celer, petržel. Vše si nakrájíme na kostičky. Smícháme vychladlou zeleninu, gothaj, okurky, uvařená vajíčka, cibuli a nakonec brambory, koření a majolku s hořčicí.

Odlehčený bramborový salát s jablky a řapíkatým celerem

Recept zaslala mamamisa: Doma děláme klasický salát i tuto odlehčenou verzi s jablky, která nám moc chutná.

Suroviny

500 g brambor
4 lžíce majonézy
půlku bílého jogurtu
2 jablka
řapíkatý celer
červená cibule
ocet
sůl, pepř

Postup

Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, také jablka a řapíkatý celer nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno. Osolíme, opepříme, přidáme ocet a majonézu s bílým jogurtem. Necháme pořádně vychladnout a případně pak podle chuti dochutíme.

Přeji dobrou chuť ❤

Bramborový salát se zavařeným celerem

Recept zaslala Akin33

Suroviny

1,5 kg brambor vařených ve slupce den předem
3-4 velké kyselé okurky nakrájené na malé kostičky
2 střední červené cibule (1x k orestování, 1x syrová)
mrkev s hráškem - Bonduelle velká plechovka
Zavařené celerové kostičky - ve skleničce
sůl
pepř
2 ČL plnotučné hořčice
1 velká majonéza
+ lák z okurek a celeru podle chuti

Postup

Vařené brambory zbavíme slupky, uděláme kostičky přes mřížku. Přidáme všechny uvedené ingredience a smícháme.

Necháme pár hodin odstát v lednici a pak popřípadě dochutíme, rozředíme majonézou (na odlehčení bílým jogurtem).

Valašský bramborový salát

Recept zaslala Hlisnikovskaveronika: Příprava poctivého bramborového salátu se u nás stala milou tradici, do které se rádi zapojují všichni členové rodiny. Najde se tu práce i pro ty nejmenší pomocníky. Příprava bramborového salátu začíná už dva dny před štědrým dnem uvařením brambor ve slupce. Druhý den se smíchají všechny ingredience a na Štědrý den se už jenom ochutná a dochutí, protože chuť se odležením ještě dost změní. Bramborového salátu u nás připravujeme obrovské množství a nikdy se nám ještě nestalo, že by se nesnědl. Dojídáme ho ještě několik dnů po Štědrém dni a výborný je i namazáný na chlebíčky nejen pro návštěvy. Ráda se podělím o tento náš rodinný recept na Valašský bramborový salát.

Suroviny

Brambory (do 5litrového hrnce)
6 mrkví
1/4 celeru
1 šalotka
4 kyselé okurky
6-8 uvařených vajec
400 g hrášku v plechovce
Tatarská omáčka Hellmans
Majonéza Hellmans
Hořčice
Sůl, kmín, pepř

Postup

První den ideálně večer si umyjeme brambory, kterých naskládáme do velkého pětilitrového hrnce téměř do plna, přidáme 6 mrkví a čtvrtinu bulvy celeru. Přidáme velkou vrchovatou lžíci soli a můžeme přidat i kmín podle chuti. Brambory uvaříme ve vodě. Většinou se uvařené brambory poznají, když na prvním bramboru praskne slupka. Poté z nich slijeme vodu a necháme je odležet do druhého dne.

Další den z brambor nožíkem sloupneme slupku a nakrájíme je na drobné kostičky. Brambory vložíme do velkého hrnce nebo mísy, kam budeme přidávat další ingredience. Vlijeme do mísy přibližně dvě třetiny tatarské omáčky Hellmans a dvě třetiny majonézy Hellmans, přidáme jednu lžičku hořčice. Dále si na velmi jemno nakrájíme cibuli, ideální je šalotka. Nakrájíme 4 kyselé okurky na kostičky, 6 až 8 uvařených vajec. Uvařenou kořenovou zeleninu najemno nastrouháme. Všechny tyto suroviny přidáme do mísy a vyklopíme tam i hrášek z velké plechovky 400 g. Podle chuti opepříme a lehce osolíme. Nyní lehce budeme míchat ideálně rukama. Zásada je nemíchat dlouho a hrubě, abychom z toho neměli kaši. Poté se ochutná a přidává se Tatarská omáčka a majonéza podle hustoty. Sůl, pepř a hořčice podle chuti. Dochucený salát přikryjeme, aby neosychal a uložíme do chladu, klidně do lednice. Na Štědrý den už jen bramborový salát dochutíme a je připraven k podávání. Věřím, že i vy si ho oblíbíte stejně jako naše rodina a stane se i u vás tradicí.

Všem přejeme krásný čas prožitý o vánocích se svými nejdražšími.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Bramborový salát 6x jinak - diskuze

Poradna

Stolice u 12t miminka na UM

| Fuxinka | 27.03.2024, 19:08

Dobrý den,
dcerka 12 týdnů, plně na UM AR. AR nastaveno dle mého popisu pediatričke, kvůli ublinkávaní u dve hodiny po jídle. Máme oboustranný celkový rozštep, takže i napolykáme hodně vzduchu a trpíme kolikou.
Posledné dva dny občas začne brečet už v půlce krmení. Dnes v poledne se šponovala a byla rovna jak pravítko, tak jsem pomohla rourkou po prvních 60 ml a že prdíků teda bylo. Vykakala následne i ty dva bobky, které ale byli obalene v hlene a takové tmavě zelené části. Od kdy jsme na AR začala papat lepšie, skoro zdvojnásobila dávky. Za další 3 hodinky sme papali znovu. U krmení hned začne slyšet bříško, takové to bublání. Po krmení byla stolica, řidší, ale byli v ní černé tečky (moc se rozetřít nedali, a víc nezčerveněli), ale myslím, že to může být krev.
K pediatričke čekáme na termín, ale netreba radši jít na pohotovost?
Děkuji.

Dobrý den,

na meteorismus přidejte Espumisan, můžete do každé láhve 5 kapek. Co se týká zbarvení stolice, sledujte, pokud se bude stav opakovat, kontaktujte pediatra.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | dnes, 08:47
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×