Jaký tuk použít při dušení?

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

Autorka: Mgr. Jana Eliášová

Jaký tuk použít při dušení?

 

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

 

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Jaký tuk použít při dušení? - diskuze

  • Máslo je fajn, ale přepaluje se už při 120 stupních, takže pozor na teplotu. Já používám řepkový olej, dle testů vychází dobře.
    Aly   | 11.04.2015 13:57:03
    Reagovat | URL příspěvku
  • Juuu, maslo se radsi ani nezminuje
    Ja dusim zeleninu jedine na masle, aj houby.
    Maso jsem snad nikdy nedusila, no jo, zajic masovej amater.
    zajic   | 17.03.2011 13:22:33
    Reagovat | URL příspěvku
  • Já používám parní hrnec...Jinak na olivovém oleji. Tak snad dobré 
    medox   | 17.03.2011 10:52:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tyyjo, to je zajimave - a to kdyz uz,tak jsem amso vzdycky predtim solila.
    Jinak pro me je i novinka to,ze od urcite teploty uz je to spatne.Snazim se ted nepredsmazovat vubec,ale dam si na to i do budoucna pozor
    janney   | 17.03.2011 07:14:43
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Intraduktalny papilom prsnika

| Malka | 31.01.2017, 09:23

Dobry den. Zaujimal by ma vas nazor na moj problém.. pred 2 týždňami som bola operovana. Intraduktalny papilom prsnika. Vcera mi bolo telefonicky oznamene ze papilom sa nepodarilo kompletne odstranit. Je nutne ma este raz operovat o dva dni to mam orist prekonzultovať . Papilom bol oznaceny drôtom 24 hodin vopred a hned na to bol prsnik zosnimkovany kde sa na nho vyvíjal zvyšeny tlak. Je mozne ze sa oznacenue pohlo? Je vobec normalne označovanie drotovou metodou 24 hodin vopred (lebo uz to sa mi zdalo divné?. Ako je mozne ze sa "nepodarilo" papilom kompletne odstranit. Odstranili teda aj kus zdraveho tkaniva? O dva dni ma caka termin ohladom vysledku z toho nalezu. Vobec neviem ako reagovat. Som v šoku.. Nebude mat vpliv taketo zasahovanie do mliekovodov v buducnosti napr. na kojenie?

Omlouváme se, toto je dotaz, který směřujte na onkologa.

Baby on line

Mgr. Miloslava Kameníková | Babyonline | 01.02.2017, 21:06
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce