Cukr nebo med nebo náhradní sladidla?

   

Jaké sladidlo je nejvhodnější pro děti?

1. Cukr

Mezi hlavní zásady všeobecně platných výživových doporučení patří – snížit příjem jednoduchých cukrů. Hlavní kritika padá na vrub jednoduchého bílého cukru – cukru řepného (sacharózy), který je používán na prvním místě v uspokojování naší touhy po sladké chuti. Zapomínáme na to, že cukr by měl být používán jako pochutina na zlepšení potravin, nápojů a pokrmů a ne jako základní potravina. Množství jednoduchých cukrů je doporučováno snížit na maximálně 10% z celkového denního energetického příjmu, tj. asi 60 gramů cukru na den pro dospělé. Cukr je vysokoenergetická potravina bez obsahu dalších nutričně hodnotných látek. Nabízí se několik možností, jak uspokojit naší touhu po sladké chuti. Jak vybrat tu nejpřijatelnější? Je dobré zvážit různé důvody změny a správně si vybrat. Nejlépe začít u dětí.

2. Med

Mnohá lidová rčení oslavují med jako hodnotnou potravinu, např. až do středověku se držel zvyk podání medu po skončení hostiny se slovy: "Zde je med, Bůh Vám dej zdraví.“

Med je vysokoenergetická potravina obsahující také látky minerální a ochranné. Je to sladidlo a pochutina, která naše smyslové orgány ovlivňuje také svou vůní, chutí a barvou. O suverénní postavení jako sladidla med přišel po objevení jiného zdroje cukru v cukrové řepě.

Med je produkt včely medonosné, která sbírá na květech nektar, nebo na stromech medovici a jiné sladké šťávy. Včela nektar obohatí látkami z vlastního těla, pozmění je ve svém trávicím ústrojí a uskladní jej v plástech, kde později dozrávají v med. Med slouží včelstvu jako potrava pro zimní období. Přírodní extrakt rostlinné šťávy obsahuje cukr hroznový (glukózu), cukr ovocný (fruktózu), dále sacharózu (cukr řepný) a dextriny. Obsah aminokyselin a bílkovin je nízký a z hlediska výživy nevýznamný a na ně vázaná přítomnost četných enzymů je citlivá na zahřátí medu a při teplotách nad 40 °C se ničí. Minerální látky, stopové prvky jsou velmi ceněnou součástí medu. Jsou to především soli draselné, vápenaté, hořečnaté a sodné. Ze stopových prvků to je železo, měď, mangan, kobalt, zinek, jód, fluor či kyselina křemičitá. Vzácnou vlastností medu je jeho baktericidní účinek daný obsahem tzv. inhibinů. Jsou to látky, které svým účinkem snižují životnost bakterií. Dále se v medu vyskytují některé vitamíny, rostlinné silice a aromatické látky. Aby vznikl 1 kilogram medu, musí včela shromáždit nektar z nejméně 3 milionů květů a nalétat trasu jako kdyby měla obletět 6 krát zeměkouli.

3. Složení cukru a medu

Složka Jednotka
CUKR
MED květový
MED medovicový
Jednoduché cukry
Fruktóza % - 38,2  31,8
Glukóza % - 31,2 26,1
Složité cukry
Sacharóza % 99,5 0,7  0,5
Ostatní % - 9,5 22,1
Minerální látky
Draslík mg/kg - 205 1676
Sodík mg/kg - 18 76
Vápník mg/kg - 49 51
Hořčík mg/kg - 19 35
Železo  mg/kg - 2,4  9,4
Mangan mg/kg - 0,3 4,1
Křemík mg/kg  - 9 14
Zinek mg/kg  - 1,2 2,5
Vitamíny
B1, BĚ, B3, B5, B6, C – vše v malém množství
Ostatní
Voda % 0,05 18
Antioxidanty mmol/kg - 2
Tuky - 0,015
pH     3,4 6,1
        Pylová zrna, bílkoviny - aminokyseliny, kyseliny, barviva, aromatické látky, acetylcholin, adrenalin, peroxid vodíku…

4. Druhy medu

V současnosti se podle směrnic EU med rozlišuje na med květový a med medovicový.

Květový med. Jde o koncentrát nektaru z květů, který rostliny využívají jako lákadlo pro hmyz kvůli opylování. Bývá světlejší, od slabě žluté až k lehce nazelenalému nádechu. Je dobře stravitelný, obsahuje vyšší množství glukózy a fruktózy.

Medovicový med. Medovice jsou sladké šťávy produkované hmyzem, které po sobě nechává na listech či jehličí stromů. Včely tyto sladké výměšky snášejí do úlů, kde z nich vzniká med (laiky zvaný lesní). Bývá obvykle tmavě hnědý, na čemž mají zásluhu rostlinná barviva v míze dřevin. Krystalizuje velmi pomalu.

Často kladenou otázkou je – jaký med je nejlepší?

Včelaři se usmívají nad zájmem laiků o tmavý (medovicový) med. Tato současná obliba je ryze regionální záležitostí střední Evropy. Jinde ve světě je oblíben med světlý květový nektarový.

Chuť a kvalita medu záleží na počasí v daném roce. Kvalita tedy závisí na ročníku, místu sběru, roční době odběru, nadmořské výšce umístění úlů a příslušné vegetace a hlavně na práci včelaře. Proto med koupený přímo u včelaře má tu výhodu, že lze osobně získat informace o tom, odkud med pochází, kdy byl plněn do sklenic a jaké přednosti má právě ten konkrétní med.

5. Skladování medu

K zachování biologické hodnoty medu je nutné dodržovat optimální podmínky skladování. Proto bychom měli med uchovávat ve tmě, suchu a chladu. Doporučovanou teplotou je 10 °C až 15 °C a relativní vlhkost vzduchu maximálně 60%. Při správném skladování vydrží med i několik let bez významnějšího snížení jakosti. Nejšetrnějším způsobem skladování je hluboké zmrazení. Důležité je, aby med opět dostal co nejkratším působením nejnižších účinných teplot tekutou podobu. Konzistence medu se mění i za příznivých skladových podmínek. Dobrý med, nepoškozený teplem, má při správném skladování prakticky neomezenou trvanlivost.

6. Jaká je sladivost medu?

Pokud budeme odvozovat sladivost medu od cukru řepného (sacharóza) udávaného 100%, vykazuje med sladivost 130%, fruktóza (cukr ovocný) 173%, glukóza (cukr hroznový) 74%, maltóza (cukr sladový) 32% a  laktóza (cukr mléčný) 16%. Což znamená, že medu můžeme použít menší množství pro dosažení stejného oslazení v porovnání s běžným cukrem.

7. Kdy a jak med podáváme?

Indikace používání medu jsou založené na jeho nutriční a dietetické hodnotě. Med se používá jako pomocný prostředek při léčbě a využívá se také jeho antibakteriální a antialergický účinek. Jeho konzumace se doporučuje všem zdravým a nemocným, kteří nemají žádnou kontraindikaci k požívání medu. Zvláště se doporučuje v prevenci časté nemocnosti, slabosti, chudokrevnosti, onemocnění srdce, trávicího ústrojí, jater, ledvin, kožní a dýchacích cest.

Pro nejlepší využití všech látek je doporučováno med podat 1,5 – 2 hodiny před jídlem a/nebo 3 hodiny po jídle. Med lze podat s teplou vodou, čajem nebo mlékem.

8. Kdy mohu zařadit med do výživy dítěte?

Obecně se doporučuje začít med podávat dítěti ve stravě po 1. roce života. Je to dáno i skutečností, že med může obsahovat spory a bakterie (Clostridium botulinum). Střevo, střevní mikroflóra novorozence a kojence se začíná utvářet a posilovat až následkem výživy, kterou dítě dostává (mateřské mléko) během prvního roku života. Proto by mohly tyto látky v medu obsaženy důsledkem nezralého trávicího traktu dítě ohrozit na životě.

V prvním roce by se neměly pokrmy doslazovat a to ani medem. Pozor na časté neřesti matek natírání dudlíku či bradavek medem z důvodu zklidnění či zvýšení příjmu mléka. Medem nedoslazujeme ani kojenecká mléka a kaše. Jako první sladidlo u dítěte by měla být ovocná šťáva nebo ovoce.

Dobrovoda, I.: Včelie produkty a zdravie, Príroda-Bratislava, 1986
Frank, R.: Zázračný med, Víkend, 2010
Handl, B.: Včelí produkty ve výživě člověka a lékařství, Český svaz včelařů, 1991
Švagr, V: Včelí produkty ve výživě člověka a lékařství, Jednota včelařů Praha, 1957

Autor: Mgr. Jana Eliášová

Cukr nebo med nebo náhradní sladidla? - diskuze

Vložit příspěvek   Přehled článků s diskuzí   
Celkem stran: 1  (diskuzí: 1)
  • Můžu potvrdit,že med je pro miminka nevhodný!
    Chtěla bych upozornit maminky, že med pro děti do 1.roku může být silným alergenem, což může způsobit silné střevní potíže. A jak tady bylo zmíněno při každodenním používání na cumel, jako způsob zklidnění miminka opravdu může narušit zubní sklovinu, a časem se udělá zubní kaz. Vše je z vlastní zkušenosti. Med je báječná věc, ale pro miminka nevhodná, z vlastní zkušenosti můžu poradit, dětem zařadit do jídelníčku med až od 2.roku a to buďto do čaje nebo utřít s máslem a jako takovou lahodnou pomazánku, a dát na chleba nebo rohlík.
    Jana.K   22.03.2012 15:14:47
    reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvek   Přehled článků s diskuzí   
Celkem stran: 1  (diskuzí: 1)

Na Baby On Line to žije

Nejnovější příspěvky v diskuzi

Novinky od maminek

Aktuálně z redakce

Soutěže

Výpočet termínů a BMI

Vaše fotografie

Kdo je přihlášen ONLINE?

(v seznamu se objevíte, jste-li přihlášen/a a v nastavení máte tuto funkci zakliknutou)

Baby On Line vám nabízí mnohem více

  • Fotogalerie

    Lampióny pro inspiraci. Prohlédněte si originální sbírku lampiónů. V průvodu s takovým lampiónem zazáříte.

  • Dítě ONLINE

    Jak se daří Julince? Julii sledujeme od jejího narození. Přečtěte si, jaké dělá pokroky a co všechno už umí.

  • Očkování dětí

    Další doporučená očkování. Očkovací kalendář nepovinného očkování. Jste zastáncem očkování?

  • Otěhotnění

    Můj nejlepší termín k otěhotnění. Vypočtěte si svůj termín ovulace. Naše kalkulačka vypočítá Vaše plodné dny.