35. - 38. týden od oplození = 37. - 40. týden těhotenství

I v tomto období je růst plodu do délky nezanedbatelný. Přesto neznamená největší a charakteristickou změnu. Tou je nárůst hmotnosti. Za tento jediný měsíc vzroste hmotnost zpravidla o téměř celou jednu třetinu hodnoty, které plod dosáhl za celých předchozích 34 týdnů nitroděložního vývoje. Na zvýšení hmotnosti plodu se podílí nejenom růst plodu a jeho jednotlivých částí, ale zejména velký přírůstek podkožní tukové tkáně. Ten podtrhne růžové zbarvení kůže a zaoblenost celého tělíčka.

V průběhu měsíce opadává na většině povrchu tělíčka jemné primární ochlupení – lanugo. Sekundární vlásky, které jsou silnější, naopak rostou do délky a to jak řasy a obočí, tak zejména vlásky na hlavičce. Vlásky na hlavičce mohou už tvořit pěknou „hřívu“. Ta vynikne zejména tehdy, když mají vlásky hodně pigmentu a tedy černou barvu.

Pokožka má na svém povrchu dobře vytvořenou vrstvičku zrohovatělých buněk. Je stále pokryta kožním mázkem, který ji nejenom ochraňuje, ale způsobuje také, že je tělíčko kluzké. To usnadňuje průchod tělíčka porodním kanálem.

Na hrudníčku se mírně vyklenují prsní bradavky. Mléčné žlázy novorozených holčiček i chlapečků jsou vyvinuty přibližně stejně. Pod vlivem mateřských hormonů mohou vylučovat po porodu malé množství sekretu, kterému se lidově říká „čarodějnické“ mléko.

Velký plod musí být v amniové dutině uložen tak, aby zaujímal co nejmenší prostor. V drtivé převaze případů je podélná osa plodu souběžná s dlouhou osou dělohy. Hlavička plodu naléhá zpravidla na pánevní vchod. Mluvíme pak o poloze podélné hlavičkou.

Plod v děloze před porodem

Obrázek 1: Schématické zobrazení plodu v děloze krátce před porodem. Tento plod má fyziologickou, podélnou polohu, na děložní čípek naléhá hlavičkou.

Poměrně vzácně naléhá plod na pánevní vchod do pánve koncem pánevním – poloha podélná koncem pánevním. Porod probíhá zpravidla zcela normálně.

Aby plod zaujal co nejmenší prostor, má hlavičku ohnutou dopředu – bradička se dotýká hrudníku. Ohnutá jsou zádíčka a končetiny. Ručičky jsou ohnuty v kloubu loketním a jsou překřížené na přední straně hrudníku. Dolní končetiny jsou ohnuty v kloubu kyčelním i kolenním, holeně zkřížené a stehna přitažená k přední straně bříška. Tomuto uspořádání částí tělíčka plodu říkáme pravidelné držení plodu.

Děloha klesá v posledním měsíci poněkud dopředu a dosahuje stejné výšky jako v 8. měsíci.

Hlavička je stále jednou z největších částí těla. Tvoří nyní asi jednu čtvrtinu celkové délky tělíčka. Její průchod porodním kanálem je nejobtížnější fází porodu. Usnadňuje ho do značné míry určitá plastičnost lebky. Vazivová spojení kostí totiž umožňují, aby se hlavička porodnímu kanálu do určité míry přizpůsobila, tím, že se kostní šupiny mohou pod sebe podsunout, nebo se mohou jejich okraje překrýt.

Na konci 38. týdne od oplození (40. týden gravidity) je mozek plodu již dostatečně zralý k tomu, aby mohl řídit důležité životní funkce zajišťující přežití novorozence. Dobře vyvinutý je sací a uchopovací reflex. Ručička dokáže již s výraznou silou uchopit nabídnutý prst. V tomto období je zralý a donošený plod připraven opustit své dosavadní životní prostředí v mateřském organizmu.

 

Více o Vašem těhotenství v těchto týdnech: 37. týden těhotenství, 38. týdnen těhotenství, 39. týden těhotenství, 40. týden těhotenství

Autorky: Doc. MUDr. Jitka Šťastná, CSc., doc. MUDr. Miroslava Sedláčková, CSc.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

35.-38. týden vývoje miminka - diskuze


Poradna

Dobry den, paní doktorko, moc bych Vás prosila o radu, dnes ráno jsem byla na očkování břišního tyfu kvůli plánované cestě do zahraničí a za chvíli poté jsem si dělala těhotenský test a vyšel pozitivně. Velmi mě to vyděsilo, bojím se, aby vakcína nějak neublížila těhotenství. Menstruaci mám dostat až za 5 dní, ale čárka už je hezky vidět. Prodělala jsem již dva aborty a strašneěse bojím, aby to tentokrat bylo vše v pořádku. Myslíte, že očkování takhle na začátku může nějak poškodit budoucí plod? Moc děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den, v tak ranné fázi těhotenství by toto očkování na vývoj plodu mít nemělo. Teď už s tím každopádně nelze nic dělat, ale myslím, že velké obavy nejsou na místě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | dnes, 09:51
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce