Trombofilie a těhotenství, Fraxiparin v těhotenství, Anopyrin v těhotenství 

Dobrý den, mám vrozený trombofilní stav (deficit proteinu c) a jedno zamlklé těhotenství (9 týden těhotenství). Ráda bych se Vás zeptala na názor k příštímu těhotenství. Máte zkušenost s podáváním anopyrinu nebo fraxiparinu v těhotenství? Od jaké doby a do kdy? Neohrozí to v budoucnu zdraví miminka?

Odpověď: Dobrý den, léčbu při trombofilních stavech by měl naordinovat hematolog, ke kterému jistě docházíte, ale vzhledem k tomu, že máte již jedno zamlklé těhotenství v 9 týdnu těhotenství, doporučuje se v takových případech aplikace Fraxiparinu či jiného nízkomolekulárního heparinu již od začátku ultrazvukem zjištěné gravidity. Tyto léky určitě vývoj plodu nijak neohrožují. MUDr. Veronika Ťápalová

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Trombofilie a těhotenství - diskuze

  • leidenská mutace, hematom
    Dobrý den, po třetím potratu, jsem absolvovala různá vyšetření včetně genetického a byla mi zjištěna lehká forma Leidenské mutace (mezi potraty se mi podařilo bez problémů otěhotnět a porodit zdravého syna bez jakékoliv medikace). Když jsem pak otěhotněla, píchala jsem si Clexan (z preventivních důvodů) od zjištění těhotenství. Stejně jsem pak potratila u dítěte zjištěn nádor v 24.tt). Momentálně jsem těhotná, 6.tt, píchám si clexan, beru utrogestatn a doktor zjistil hematom v děloze. Je možné, aby se vstřebal, když užívám clexan. Děkuji za odpověď
    Janinkamaminka   | 18.02.2016 08:05:34 | Reakcí: 1, poslední: 18.02.2016 14:26:26
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: leidenská mutace, hematom
      Dobrý den, pokud máte toto hematologické onemocnění a 3 potraty, pak preventivní užívání Clexane je určitě na místě. Důvodem 1 potratu byl,jak píšete, nádor u plodu, což jistě s vaší diagnozou nesouvisí. Clexane si preventivně pícháte, aby se zajistilo správné prokrvení a později adekvátní průtoky placentou a tím i správná výživa plodu. Důvodem potratů totiž bývá právě často ve spojení s trombofilií již na začátku špatné uhnízdění oplozeného vajíčka či později špatný průtok placentou a výživa. Hematom na placentě s trombofilií může taky souviset, ale Clexane by vstřebání neměl bránit.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 18.02.2016 14:26:26
      Reagovat | URL příspěvku
  • těhotenství a leidenská mutace
    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat,jsem v prvním těhotenství týden 21+1, včera jsem dostala z trombocentra na Karlově náměstí Fraxiparine 0,3 ml s.c. 1x denně, beru od 16. týdne těhotenství Anopyrin 100 mg 1x denně do 34.týdne gravidity, nyní nevím zda mám vysadit Anopyrin kvůli Fraxiparinu (v příbalovém letáčku je napsáno, že by se nemělo používat více ředících látek)? Děkuji za odpověd
    nikola222   | 05.02.2015 14:24:06
    Reagovat | URL příspěvku
  • Ahoj, já jsem si pichala fraxiparin cele těhotenství a taky v šestinedělí. Asi rok před otěhotněním jsem mela trombozu v noze. Takže mě od začátku těhotenství na to gynekolog upozornil a chodila jsem na kontroly krve na hematologii. Mala je naprosto zdravá, nedávno oslavila 2. narozeniny. Přejí ti moc štěstí a neboj, miminku to neublíží, spíše naopak.
    iva.haferova   | 23.10.2014 13:26:19
    Reagovat | URL příspěvku
  • leidenska mutace
    ja mam Leidenskou mutaci,ale zjistilo se to az nahodne, po druhem porodu. Obe tehotenstvi jsem mela bezproblemove, porody vyvolavane kvuli prenaseni. Mala (druhe dite) se narodila s meningomyelokelou (rozstep patere), pry to muze mit souvislost,zatim to vsak nepotvrdili
    plaz   | 23.10.2014 09:04:18
    Reagovat | URL příspěvku
  • zkušenosti s trombofilií
    Ahoj, já mám mutaci FII-protrombin. Taky jsem měla zamlklé těhotenství. Zjistili to v 8 týdnu ( a to po 8 letech od rozhodnutí, že chceme miminko bez jediného předešlého otěhotnění - důvod byl v páteři nikoliv v krvi ). Když jsem byla na vyčištění říkali, že nejpravděpodobnější příčinou nerozvíjení se plodu bývá viroza. Tak jsem si vzpomněla, že jsem těsně po početí měla lehoulinkou virozu. Dneska mi tady pod nphama řádí 8-měsíční Michal. Chodila jsem do trombotické poradny na pravidelné rozbory krve a měla jsem jí tak O.K., že jsem si nakonec musela píchat Clexan jen v šestinedělí. A to je mi už 40 let. Takže neboj - to bude dobrý, slibuju :o)
    Olča
    OlcaC   | 23.10.2014 07:29:50
    Reagovat | URL příspěvku
  • zkušenost s trombofílií
    Ahoj, mám Leidenskou mutaci a nyní i 16 měsíční princeznu. Před otěhotněním jsem konzultovala případné problémy na pravidelné kontrole na hematologii a bylo mi řečeno, že hned jak otěhotním, mám se dostavit na krevní testy a vše se bude průběžně řešit. A také ano, pravidelně jsem docházela na odběry krve a kontroly, aplikovala si Clexan injekčně do břicha a to skoro první 4 měsíce a poslední 2, těhotenství i porod císařem byly bez komplikací. Jsem si jistá, že příště už to vyjde a neboj se ničeho. Lucka 
    lucla   | 22.10.2014 23:10:28
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Dobry den. Měla jsem před menstruací vždy tak 10 dní špinění,z toho má doktorka usoudila, že mám nedostatek progesteronu, takže nasadila Utrogestan. V té době jsem však byla asi už těhotná, takže jsem užívala pouze v jednom cyklu. Těhotenství však neprobíhalo dobře, takže cca v 6. týdnu se plod přestal vyvíjet a v 9. tydnu jsem podstoupila revizi. Neměla jsem během těhotenství ani žádné příznaky. Mohu poprosit o názor, jak moc se mohl podílet nedostatek progesteronu na potrat? V těhotenství jsem Utrogestan nebrala. Děkuji moc!

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.


MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2016, 16:50
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce