Kyretáž dělohy - revize dutiny děložní 

  1. Co je kyretáž?
  2. Kdy je nutné revizi dutiny děložní provést?
  3. Jaký je režim před výkonem?
  4. Jak se kyretáž dělohy provádí?
  5. Sex po kyretáži
  6. Krvácení a menstruace po kyretáži
  7. Možné komplikace kyretáže
  8. Alternativní metoda kyretáže
  9. Kyretáž a pracovní neschopnost
  10. Těhotenství po kyretáži: Kdy je možné a bezpečné po kyretáži otěhotnět?
  11. Vaše dotazy

1. Co je kyretáž?

Revize dutiny děložní neboli kyretáž je operační zákrok, který spočívá ve vybavení obsahu dutiny děložní. Obsahem se rozumí zbytky placentární tkáně po porodu či po potratu, zamlklé nevyvíjející se těhotenství, zbytky plodového vejce po nekompletním potratu. Nástrojem, k tomu užívaným, je kyreta (od toho název kyretáž, lidově výškrab) ve tvaru lžičky.

2. Kdy je nutné revizi dutiny děložní provést?

a) Rezidua (= zbytky placentární tkáně) po porodu

Rezidua po porodu lze zjistit pomocí zobrazení ultrazvukem. Mohou být zjištěna ihned po porodu, a to většinou v případě silného krvácení z důvodu nemožnosti dostatečného zavinutí dělohy, nebo s odstupem i několika dní či týdnů v případě neustávajícího krvácení.

b) Zamlklý potrat (= missed abortion)

Zamlklý potrat (missed abortion) označuje stav, kdy plod odumře, ale není z dělohy vypuzen. Žena tedy okamžitě nepozná, že potratila. Pokud k zamlklému potratu dojde ve velmi časné fázi těhotenství, nemusí žena ani vědět, že byla těhotná. Příznakem zamlklého potratu může být náhlé krvácení či bolest v podbřišku. Odumření plodu je potvrzeno ultrazvukovým vyšetřením, určitou výpovědní hodnotu má také sledování hladiny hCG (těhotenského hormonu). Ve většině případů je odstranění odumřelého plodu nezbytné.

c) Neúplný (inkompletní) potrat

Jedná se o stav, kdy se plodové vejce začne samo potrácet, ale není vypuzeno celé. Dochází k bolestem podbřišku a silnému krvácení, které se zastaví až po provedení revize dělohy a odstranění zbytků plodového vejce z dutiny děložní.

3. Jaký je režim před výkonem?

Minimálně 6 hodin před operací nemůžete přijímat tekutiny, stravu a kouřit. O anestezii vás bude informovat lékař anesteziolog, který vám může předepsat podání různých tlumících a zklidňujících léků v rámci předoperační přípravy. Můžou ale nastat situace, kdy je provedení revize akutní, např. při silném krvácení v rámci neúplného potratu či silném krvácení po porodu. V takovém případě lékař nebere ohled na to, kdy jste naposledy jedla či pila.

4. Jak se kyretáž dělohy provádí?

Kyretáž se provádí v celkové narkóze. Přístup k dutině děložní je přes pochvu. Po přeměření délky dutiny děložní a eventuelním rozšíření (dilataci) kanálu děložního čípku (děložního hrdla) je obsah dutiny děložní vybaven kyretou. Doba trvání při nekomplikovaném zákroku je krátká (většinou do 15 minut). Doba hospitalizace činí asi 1-2 dny, ale závisí samozřejmě na zdravotním stavu pacientky a důvodu, z jakého byla kyretáž provedena. Operace umožní mikroskopické vyšetření získané tkáně.

Revize dutiny děložní - kyretáž

5. Sex po kyretáži

Nejméně 14 dní po výkonu by pacientka měla dodržovat pohlavní abstinenci a zvýšenou hygienu zevních rodidel. V případě revize dělohy po porodu, z důvodu zadržení zbytků placenty, by pacientka měla dodržovat pohlavní abstinenci po dobu celého šestinedělí.

6. Krvácení a menstruace po kyretáži

Slabé krvácení (špinění) po revizi dělohy ustává do týdne. První menstruace po kyretáži se dostaví za 4 – 6 týdnů. U kyretáže po porodu může odchod očistků trvat několik týdnů.

7. Možné komplikace kyretáže

U žádné pacientky nelze zaručit ideální a nekomplikovaný průběh operace. Všeobecné komplikace provázející operační výkony jsou díky pokroku v medicíně ojedinělé a naštěstí jsou ve velké většině případů dobře rozpoznatelné a řešitelné.
Během revize může dojít:

  • k silnému krvácení s nutností výkon opakovat, podat léky na zástavu krvácení či v krajním případě podat event krevní převod.
  • k poranění stěny děložní s následným krvácením, které je nutné operačně ošetřit nejčastěji laparoskopicky.
  • výjimečně, zejména při komplikovaném výkonu (obezita, srůsty, anatomické odchylky), může dojít k neúmyslnému poranění okolních orgánů (močový měchýř, močová roura, močovody, tlusté a tenké střevo, nervy); tato poranění mohou vést k rozšíření původního operačního výkonu nebo i k opakované operaci.

8. Alternativní metoda kyretáže

V současné době není známa žádná jiná alternativa zákroku. Při ponechání obsahu v dutině děložní je velké riziko silného krvácení a vzniku infekce rodidel a možné následné neplodnosti. Jakákoliv injekce či hormonální tablety nemohou vyloučit vznik těchto vážných komplikací.

9. Kyretáž a pracovní neschopnost

Délka pracovní neschopnosti záleží na povaze povolání, které žena vykonává, a také na tom, jak se sama cítí. Obecně bývá maximálně týden po výkonu.

10. Těhotenství po kyretáži: Kdy je možné a bezpečné po kyretáži otěhotnět?

Další těhotenství se doporučuje cca po 2 až 3 měsících, ale opět je nutno přihlížet ke každé ženě individuálně dle jejího zdravotního stavu a případných komplikací po výkonu.

11. Vaše dotazy

Menstruace po kyretáži, těhotenství po kyretáži

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně těhotenství po kyretáži.  4. 6. 2014 jsem prodělala kyretáž v 9 týdnu těhotenství po potratu (nebyla srdeční činnost). Ten den a den poté jsem byla v pořádku, pak však cca 7 dnů nastaly bolesti a vycházely ze mě velké kusy sraženin. Paní doktorka mi bez vyšetření po telefonu řekla, že mám infekci a nasadila na 5 dnů antibiotika. Tento problém skončil cca 13. 6. 2014, od té doby jsem nekrvácela a ani neměla bolesti. Po zákroku jsem začala užívat Chlorelu. 8. 7. 2014 se dostavila MS. Četla jsem nespočet názorů na to, kdy je vhodné znovu se pokoušet o miminko. Doktoři každý též tvrdil něco jiného. Někdo říká po první MS po šestinedělí, dále tři měsíce minimálně, .... půl roku.... Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Moc děkuji za odpověď. 

Odpověď: Dobrý den, obecně se může po kyretáži menstruace opozdit, ale většinou se dostaví do šesti týdnů po zákroku. Je dobré se o další těhotenství pokoušet cca za 3 měsíce, delší doba není nutná. Tato doba je dostatečná k tomu, aby se děloha zregenerovala. MUDr. Veronika Ťápalová

Kdy je vhodné po kyretáži opět otěhotnět?

Měla bych na vás velikou prosbu, prodělala jsem včera operační výkon a potřebuji ho lidsky s někým probrat, své lékařce vůbec nerozumím a hlavně mi přijde, že ani nemá moc snahu se mnou cokoliv probírat.

Mám pětiletého letého chlapečka, s mužem jsme se rozhodli, že je čas na další miminko. Po cca půlročním snažení jsem otěhotněla, bohužel se v 8. týdnu těhotenství zjistilo, že se jedná o zamlklé těhotenství.

Následující den po zjištění jsem nastoupila na zákrok, po zákroku mi byla vystavena lékařská zpráva, kterou vám opíši a prosím o jedno: mohli byste mi lidsky/laicky napsat, o co v té zprávě jde? Zda se mohu za nějaké cca 3-4 měsíce opět snažit otěhotnět? Moc prosím o radu.

Opis zprávy: 

Operač. výkon: REVIZE PO SPONT.AB; Missed AB in grav. hebd. 8+5tý

Operační diagnózy: O021 Zamlklý (nevypuzený) potrat; 

Operační protokol: V celkové anestezii po dezinfekci zevních rodidel, zastaven čípek v zrcadlech, AM kleštěmi zachycen u č. 11 a 1.; D v AVF, sonda 9,5 cm, dilatace do HG 9, následně revize dutiny děložní tupou kyretou, materiál ad hist. vyš.; Poté aspirace obsahu dutiny děložní aspirační kanylou 8.; Výkon bez komplikací. Aplikována uterotonika i.v. -MEN 1 amp. + Oxytocin 5j i.v.

Zajímá mě hlavně, zda mohu být klidná a mohu po čase opět zkusit otěhotnět. Je mi 34 let a myslím, že je na čase mít druhé děťátko.... Moc Vám děkuji.

Odpověď: Dobrý den, lékařská zpráva potvrzuje to, co jste psala výše. Jednalo se o zamlklé těhotenství (tzn. plod se přestane vyvíjet, na ultrazvuku není srdeční akce plodu). Tato diagnóza se řeší evakuací dutiny děložní (kyretou, aspirační kanylou nebo jejich kombinací). Po zákroku se doporučuje nechat proběhnout alespoň 2 menstruační cykly, aby sliznice pravidelně dorostla a děloha se "vzpamatovala" (řečeno laicky). Poté se můžete pokusit o další těhotenství. Zamlklé těhotenství vzniká často náhodně (důvodem může být vrozená vada plodu, infekce…). Takže s největší pravděpodobností by mělo probíhat další těhotenství v pořádku. MUDr. Veronika Ťápalová

Autorka: MUDr. Veronika Ťápalová

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Kyretáž dělohy - revize dutiny děložní - diskuze

  • Ultrazvuk během revize
    Dobrý den, nedávno jmse byla na revizi a terpve poté jsme zjistila, že snad všem, které na revizi byly taky, dělali při příjmu do nemocnice ultrazvuk. Mně však ne, ovšem slyšela jsem (jedna paní povídala), že se může udělat i po uspání, že se ultrazvuk používá i při samotném zákroku. je to možné a obvyklé? Vždyť kdyby se třeba zjistilo, že plod žije, byla by to pro něj maximální zátěž... Ovšem ve zprávě jsem měla čípak takový a onaký, děloha prosáklá,,, atd, to by si přece nemohli vzít na triko, kdyby bylo cokoli špatně a oni se nepřesvědčili.... Děkuji za odpověď
    Apajda   | 05.04.2016 22:29:49 | Reakcí: 1, poslední: 08.04.2016 14:45:14
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Ultrazvuk během revize
      Dobrý den, nedokážu Vám odpovědět, jak na kterých pracovištích co funguje, ale na našem pracovišti většinou kontrolní ultrazvuk u příjmu děláme, abychom diagnózu potvrdili. Na některých pracovištích ale mohou UZ dělat až při zákroku - to už by ale nemělo sloužit jako kontrola plodu, ale pomoci lékaři ke snadnějšímu provedení zákroku.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 08.04.2016 14:45:14
      Reagovat | URL příspěvku
  • absence menstruace
    Dobrý den,
    29.5.2015 jsem byla na revizi (zmlklé těhotenství v 9.tt), od té doby jsem ještě stále nedostala menstruaci. U doktora jsem již byla několikrát, nejdříve jsme 4 měsíce čekali že se to spraví samo, pak mi na 3 měsíce nasadil antikoncepci (že by se to tím mělo nastartovat), mám nízkou děložní sliznici (do 4 mm). Před měsícem mi doktor nabíral krev a zjistil, že mám všechny hormony a hodnoty, včetně štítné žlázy, v pořádku. Rádi bychom s manželem měli dítě a proto už nevím co dál dělat, protože doktor mi tvrdí že si myslí že se to musí spravit samo když jsem před revizí normálně menstruovala. (je mi 27 let a již předtím jsem v srpnu 2014 měla jedno zmlklé těhotenství 7.tt bez revize, po kterém jsem normálně menstruovala). Co bych měla dělat dál? Snad ne opravdu čekat?
    miruhlad   | 03.03.2016 21:02:23
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dotaz
    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem po kyretazi byla mi provedena 15.9.2015 od té doby jsem neměla menstruaci Newim čím to je a z manželem mimco děkuji mám obavu že už to nepůjde mít miminko
    Werinka   | 30.12.2015 22:03:40
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dobrý den,
    mám po revizy dutiny delozni... Po zákroku jsem dostala injekci IGAMAD, kvůli mé krevní skupině (A negat.) a na 5 dní antibiotika DOXYBENE... Za půl roku mám jít na kontrolu protilátek... Chci se zeptat kdy je mozne znovu otehotnet.
    Moc vam dekuji
    michaelamala   | 08.09.2015 15:54:03
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dobry den, mam dotaz ohledne krvaceni/menstruace po revizy dutiny delozni…
    Dne 24.7. jsem podstoupila revizy delohy nebot miminko po 9ti tydnech umrelo (prvni tehotenstvi).
    Bohuzel nastaly po dvou dnech komplikace(horecka,bolesti) a na zakrok jsem musela 27.7. znovu a take mi byly nasazeny antibiotika.
    Spinila/krvacela jsem normalne-ani silne ani slabe. Po cca tydnu se mi dostavila jako kdyby menstruace? (prvni tri dny silnejsi krvaceni,pak spis spineni) a pak jsem asi 4 dny nemela nic-cisto. Bohuzel se mi (soudim po vsech tech antibiotikach a injekcich) dostavila kvasinkova infekce,takze jsem si dala cipky. Potom se dostavilo opet spineni, nekdy silnejsi nekdy slabsi (ale jen dvakrat denne)….a vcera se opet dostavila jakoby menstruace (?) ..malinko boleni v podbrisku a silnejsi krvaceni jako prvni tri dny,kdyz normalne menstruuji (zitra je to presne mesic po druhem zakroku).
    Chci se zeptat zda-li je to normalni nebo mam mit obavy z vlastne konstatniho (krom tech 3-4dni) spineni a krvaceni..?
    Moc vam dekuji.  
    Vykuk   | 26.08.2015 14:24:37 | Reakcí: 1, poslední: 26.08.2015 18:26:03
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Dobrý den, pravděpodobně se jedná o krvácení ve formě 1. menses po zákroku, pokud byste ale krvácela déle než týden či měla nějaké silné bolesti v podbřišku, raději navštivte gynekologa.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 26.08.2015 18:26:03
      Reagovat | URL příspěvku
  • Dobry den,
    mam dotaz tykajici se menstruace po kyretazi...
    Cetla jsem ze by se menstruace mela dostavit do sesti tydnu od kyretaze. Byla jsem na zakroku 14 dubna, vse probehlo v poradku a po zakroku jsem spinila cca jeden den a pak nic a do dnesniho dne jsem nedostala menstruaci. Je tomu sedmdesat dni a cim dal vic me to znepokojuje...
    Byla jsem od te doby dvakrat na vysetreni u me gynekolozky a ta tvrdi ze je vse v poradku, ze to prijde, ale ja si zacinam myslet, ze to zas tak v poradku neni... Na poslednim krevnim testu dne 10/06 jsem mela hladinu Beta HCG 599 a ten predchozi z 27/05 byl na 696. Vubec tem cislum nerozumim, ale snazim se pochopit proc se menstruace nedostavuje... Ve stejny den jako jsem delala posledni krevni test jsem si delala tehotensky test, ktery byl negativni. Bojim se abych cekanim neco nepropasla, neb bych si moc prala miminko...
    Dekuji vam za vas nazor.
    jituleee   | 19.06.2015 16:07:05 | Reakcí: 3, poslední: 23.06.2015 19:00:21
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Dobrý den, taková hodnota hCG 2 měsíce po kyretáži určitě není normální. Existuje víc variant, proč tomu tak je. Je možné, že jste znovu v mezidobí otěhotněla, ale také se může jednat o tzv. trofoblastickou nemoc, která se právě projevuje perzistencí (přetrváváním) hCG. Určitě je tedy třeba hlídat hodnoty hCG v krvi a podle nich pátrat, o co se jedna.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 23.06.2015 07:38:02
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Dekuji Vam pani doktorko, za Vasi odpoved!.
        Pokud se skutecne jedna o trofoblastickou nemoc, jaky je nasledny postup? Jak probiha lecba? Nepromeska se neco neustalym cekanim, jestli se dostavi menstruace nebo jestli poklesne hCG?
        predem dekuji za vasi odpoved
        jituleee   | 23.06.2015 15:30:46
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Typů trofoblastické nemoci je více, není možno to vše obsáhnout vč. léčby do emailu. U některých typů se jen hCG sleduje do negativity a poté ještě cca 2 roky á půl roku. Postupy jsou různé podle typu. Důležité je teď hCG min. á týden sledovat, zda klesá, stoupá nebo hodnota stagnuje a podle toho jednat.
          MUDr. Veronika Ťápalová
          Baby on line   | 23.06.2015 19:00:21
          Reagovat | URL příspěvku
  • prosím o radu. byla jsem dnes na kontrole u doktorky a ta mi řekla že mám zamlklý potrat a posílá mě na revizi dutiny děložní. je to mé první mimi a hned tohle jsem v 11 tydnu a moc mě to bolí. tak se chci zeptt jetli e to může opakovat. s přítele chceme dětátko a je m 30let.
    diabllo   | 13.05.2015 14:38:47 | Reakcí: 6, poslední: 23.06.2015 06:52:01
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Dobrý den, zamlklý potrat do 12, týdne těhotenství není neobvyklá věc. Většinou se jedná o genetickou vadu, která je náhodná stejná věc se nemusí v dalším těhotenství opakovat. Jen pokud byste měla zamlklých potratů více za sebou, je třeba začít pátrat po příčině, ale pokud se to stalo poprvé, nijak se tím neznepokojujte, s největší pravděpodobností nebude v dalším těhotenství problém.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 09.06.2015 08:09:12
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Dobrý den, děkuji za odpovjeď ale chtěla bych se zeptat jestli mohu po první menstruaci od zákroku otěhotnět  ,a jestli se to udrží.A nevynadá mi doktorka že jsem nedodržela tu dobu těch 2-3měsíců počkat co doporučovala?  Děkuji za odpovjeď.
        diabllo   | 17.06.2015 10:58:19
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Zvlášť pokud bylo u předchozího těhotenství "něco špatně" dobu bych dodržela. Pokud neužíváte antikoncepci, otěhotnět v plodných dnech můžete.
          Calamity J.   | 17.06.2015 11:50:57
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            byla jsem na kontrole a doktorka řekla že je vše vpořádku ale nevím proč každý doktor říká 2měsíce a další 4-6měsíců.pokud je všechno vpořádku mohu se znovu snažit a nemusím čekat tak dlouho.Jen jestli se udrží. Když zjistím že jsem vtom tak mám jít k doktorce a ona mi napíše něco na udržení nebo ne?Jen doufám že mi nevynadá když je u mně vše vpořádku. 
            diabllo   | 21.06.2015 07:06:11
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE:
              S tím čekáním v průměru se doporučuje určitě dodržet šestinedělí, kor po revizi. Mě doktor doporučil vydržet 3 měsíce, argumentoval i častou nemocností na podzim a v zimě, s tím že na jaře to případně začneme řešit víc s podporou léky.Znovu jsem otěhotněla právě po těch 3měsících a úspěšně už dcerku donosila, narodila se přesně rok po samovolném potratu, žádné léky na udržení mě doktor nedal. No a teď po 19měsících od porodu dcerky mi v kolíbce doma leží další novorozeně. Přeji aby tentokrát vše dobře dopadlo
              Ady.S   | 21.06.2015 10:06:16
              Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE:
              Doporučuje se počkat 2-3 cykly, aby se endometrium - sliznice děložní obnovila v celé dutině děložní. Pokud by se blastocysta usadila do nekvalitní sliznice, mohlo by to způsobit potrat.
              Calamity J.   | 23.06.2015 06:52:01
              Reagovat | URL příspěvku
  • Opakovaná revize
    Dobrý den,
    mám dotaz týkající se RCUI. Prodělala jsem kyretáž 26.3.15 z důvodu zamlklého těhotenství v 7týdnu. Plod se sám vstřebal, ale zůstal tam váček. Šla jsem tedy v 10t na jeho odstranění. Dnes jsem po cca 14 dnech šla na kontrolu ke svému gynekologovi a ten mi oznámil že pravděpodobně půjdu na zákrok znovu. Ve zprávě stojí : v děložní dutině je převážně hypoechogenní obsah, nejspíše koagula a zbytek choria - 16x26cm. Předepsal mi 3x denně ergotaminovou tobolku. V pondělí jdu opět na vyšetření a čeká mě znovu RCUI. Je mi 32 let, mám 2letou zdravou dceru a s přítelem se snažíme o druhé miminko. Moc se bojím že budou nějaké komplikace a mimčo už mít nebudem :-(. Je tohle běžné a řešitelné ??? Děkuji za odpověď.

    Anna J.
    Anoula   | 09.04.2015 19:12:53 | Reakcí: 1, poslední: 15.04.2015 06:16:22
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Opakovaná revize
      Dobrý den, někdy se může stát, že i po revizi dutiny děložní, která se dělá za účelem vybavení obsahu dělohy, může menší zbytek tkáně zůstat uvnitř. Někdy to lze ale na UZ špatně odlišit, může se jednat i o krevní sraženinu. Váš lékař Vám dal ergotaminové tbl., které by měly sloužit eventuálně k vypuzení obsahu. Někdy tato metoda pomůže, jindy ne a potom je potřeba dle UZ nálezu zákrok opakovat. To ale neznamená, že byste nemohla poté otěhotnět. Pokud je zákrok proveden šetrně, neměl by být s dalším těhotenstvím po 2-3 měsících problém.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 15.04.2015 06:16:22
      Reagovat | URL příspěvku
  • Těhotenství po kyretáži
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem týden po zamlklém potratu ještě slabě krvácím.
    Chtěla bych se zeptat, kdy se můžeme s přítelem začít snažit o další miminko, a zda není pravděpodobnost, že by se znovu opakovat potrat?
    A jestli je vhodné jíst teďka nějaké doplňky stravy nebo léky které by pomohly k dalšímu otěhotnění.
    Děkuji za odpověď Lucka.
    Karol1907   | 08.04.2015 17:29:35
    Reagovat | URL příspěvku
  • tehotenstvi po kyretazi
    Dobry den, v podoli mi potvrdili mi ZP v 9+4tt, pristi tyden pujdu na kyretaz ... bojim se, ale verim, ze to zvladnu. Urcite se budeme s pritelem pokouset dal, ale nevim, jestli to pujde. Nez jsem otehotnela, tak jsem brala utrogestan abych dostala menstruaci a clostylbegyt abych ovulovala. Myslite ze by se to ted mohlo zmenit a mohla jsem menstruovat a ovulovat normalne bez leku? Nebo kdy bych zase mohla zacit brat leky. Je mi 37. Moc dekuji za odpoved Verka
    ellectra   | 14.08.2014 11:12:17 | Reakcí: 2, poslední: 14.08.2014 20:20:17
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: tehotenstvi po kyretazi
      Dobrý den, neznám Vaši anamnézu předchozích cyklů. Je určitě možné po kyretáži počkat, jak bude cyklus vypadat. I když jste předtím měla problémy, můžete začít menstruovat a ovulovat spontánně. Ale to se uvidí po kyretáži. Každopádně další těhotenství se po kyretáži doporučuje až po 3 proběhlých menstruačních cyklech.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 14.08.2014 14:55:39
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: tehotenstvi po kyretazi
        Dobry den pani doktorko, moc dekuji za odpoved. Kez by se stalo abych zacala ovulovat i menstruovat spontalne jak pisete. Preji krasny den.
        ellectra   | 14.08.2014 20:20:17
        Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Dobry den. Měla jsem před menstruací vždy tak 10 dní špinění,z toho má doktorka usoudila, že mám nedostatek progesteronu, takže nasadila Utrogestan. V té době jsem však byla asi už těhotná, takže jsem užívala pouze v jednom cyklu. Těhotenství však neprobíhalo dobře, takže cca v 6. týdnu se plod přestal vyvíjet a v 9. tydnu jsem podstoupila revizi. Neměla jsem během těhotenství ani žádné příznaky. Mohu poprosit o názor, jak moc se mohl podílet nedostatek progesteronu na potrat? V těhotenství jsem Utrogestan nebrala. Děkuji moc!

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.


MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2016, 16:50
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce