Mola

Je formou tzv. gestační trofoblastické nemoci, která má 4 stádia:

  • První stádium vzniká patologickým oplozením vajíčka. Nejčastěji oplozením prázdného vajíčka nebo normálního vajíčka 2 spermiemi. V dalším vývoji takto oplodněného vajíčka pozorujeme zánik embrya kolem 7.-10. týdne. Klinickým obrazem je většinou nepravidelné krvácení a tento stav je nutné řešit revizí dutiny děložní.
  • Druhé stádium moly vzniká opět patologickým oplozením vajíčka, kde jsou všechny chromozomy otcovského původu. Tento stav má riziko zhoubného zvratu (ve 4-8 % případů), klinický obraz je obdobný jako v předchozím případě - v krvi ženy jsou vysoké hladiny hCG (lidského choriogonadotropinu), ultrazvuk má typický obraz "sněhové bouře". Léčba je stejná, jen je nutné další sledování ženy (rok) s pravidelnou kontrolou hladin hCG 1x měsíčně. Další těhotenství je ženě doporučováno po roce negativních hladin hCG. Je vyšší riziko opakování (1:80).
  • Třetí stádium lze již považovat za nádorové onemocnění a stejně jako stádium čtvrté, kdy jde již o zhoubný nádor, je jako takové léčeno. Suverénní metodou léčby je chemoterapie a prognóza je velmi dobrá, úspěšnost léčby je až 90%. Jedná se o velmi vzácné stavy (1:25 000 těhotenství), ale i na ně je nutné myslet. Léčba těchto stavů se v České republice koncentruje v Praze, v Centru pro trofoblastickou nemoc.

autor: as. MUDr. Romana Gerychová

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Mola - diskuze


Poradna

Dobry den, paní doktorko, moc bych Vás prosila o radu, dnes ráno jsem byla na očkování břišního tyfu kvůli plánované cestě do zahraničí a za chvíli poté jsem si dělala těhotenský test a vyšel pozitivně. Velmi mě to vyděsilo, bojím se, aby vakcína nějak neublížila těhotenství. Menstruaci mám dostat až za 5 dní, ale čárka už je hezky vidět. Prodělala jsem již dva aborty a strašneěse bojím, aby to tentokrat bylo vše v pořádku. Myslíte, že očkování takhle na začátku může nějak poškodit budoucí plod? Moc děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den, v tak ranné fázi těhotenství by toto očkování na vývoj plodu mít nemělo. Teď už s tím každopádně nelze nic dělat, ale myslím, že velké obavy nejsou na místě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | dnes, 09:51
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce