Infekční nemoci v těhotenství

  1. Jaká rizika mohou mít infekční choroby pro těhotenství a plod?
  2. Toxoplazmóza
  3. Listerióza
  4. Chřipka
  5. Plané neštovice a pásový opar
  6. Spalničky
  7. Zarděnky
  8. Opar (rtu, nebo genitálií)
  9. Vaše dotazy

1. Jaká rizika mohou mít infekční choroby pro těhotenství a plod?

Infekční nemoci v graviditě mohou představovat závažnou komplikaci, zejména pokud dojde k přenosu infekce přes placentu na plod.

Pokud se tak stane v období těsně po oplození, může dojít k potratu vyvíjejícího se plodového vejce.

V pozdějším období (do 12. týdne těhotenství) je pak plod ohrožen vznikem malformací - poruch stavby orgánů.

V dalším období může proběhlá infekce nepříznivě ovlivnit funkční charakteristiky orgánů, způsobit potrat či předčasný porod, nebo se lze v případě přenosu kolem porodu a při něm setkat s vrozenou formou dané nemoci.

Průběh onemocnění u těhotné může mít modifikovaný průběh a může tak ztěžovat diagnostiku. Jestliže máme podezření na přenos závažné infekce přes placentu, je nutné vyloučit možné postižení plodu - ultrazvukovou, popř. invazivní diagnostikou (odběr plodové vody a krve z pupečníku plodu) - např. u toxoplazmózy....

2. Toxoplazmóza v těhotenství

Nejčastější infekce způsobená parazity je toxoplazmóza. Zdrojem infekce jsou ptáci (holubi), kočky, králíci, prasata... V těhotenství dochází k přestupu infekce přes placentu (hlavně při prvotní infekci). Nemoc probíhá nejčastěji pod obrazem lehké chřipky. Léčba je antibiotická, většinou několikatýdenní. Typickým postižením plodu jsou vady mozku a očí. Při závažném podezření na postižení plodu (zejména na základě pozitivní protilátkové reakce u ženy) je nutné provést diagnostický odběr plodové vody a krve z pupečníku plodu, který nám možný přenos na plod potvrdí nebo vyloučí. V případě potvrzeného postižení je možné těhotenství ukončit.

3. Listerióza v těhotenství

Původcem onemocnění je mikrob vyskytující se v půdě, dále u savců a ptáků. Průběh onemocnění je doprovázen zvýšenými teplotami, někdy pod obrazem zánětu močových cest, mozkových plen nebo angíny. Infekce má velmi nepříznivý vliv na graviditu. Pokud dojde k přenosu před placentu, dochází velmi často k potratu nebo předčasnému porodu. Novorozenec je ohrožen těžkým celkovým zánětem s vysokým rizikem úmrtnosti. Diagnóza se stanovuje na základě bakteriologického průkazu. Terapie je antibiotická - primárně penicilinovou řadou. Problémem onemocnění je fakt, že diagnostika bývá většinou pozdní (žena často přichází již s potratem nebo porodem v běhu). Naštěstí onemocnění není příliš časté.

4. Chřipka v těhotenství

Projevuje se zvýšením teploty, zánětem dýchacích cest, bolestmi zad a kloubů a celkovou únavou. Je to virové onemocnění, které je vysoce nakažlivé a může proto často postihnout i těhotnou ženu. Rizika pro plod nejsou velká, ale při postižení v prvních dvanácti týdnech gravidity je zvýšena frekvence poškození centrálního nervového systému, rtu a končetin. Základem léčby jsou vitaminy, léky ke snížení teploty (Paralen, Acylpyrin). V případě komplikovaného průběhu (nasednutím bakteriální infekce) pak antibiotika.

5. Plané neštovice a pásový opar v těhotenství

Jsou způsobeny virem, který primárně zapříčiní vznik typické svědivé vyrážky a při pozdější opakované aktivaci viru stojí za vznikem pásového oparu. Zdrojem infekce je nemocný do týdne po výsevu vyrážky. V případě onemocnění v prvních třech měsících může tento virus výjimečně způsobit vývojové vady mozku, končetin nebo očí. Pokud žena onemocní v posledních týdnech před porodem může dojít k postižení novorozence typickou vyrážkou, závažnější průběh je při onemocnění těsně kolem porodu, kde kromě předchozího přistupuje ještě riziko zánětlivého postižení mozku nebo sítnice. Léčba je lokální - pudry, dále při závažnějším průběhu celková - antivirotiky. V případě onemocnění těsně před porodem se aplikují imunoglobuliny (protilátky).

6. Spalničky v těhotenství

Virové onemocnění, které se vyskytuje v graviditě zřídka (v důsledku plošného očkování). Pokud dojde k onemocnění v těhotenství (svědivá vyrážka), může způsobit potrat nebo předčasný porod. Jestliže je infekce pozdní - před porodem - může mít novorozenec typickou vyrážku. Těžšímu průběhu se brání podáním protilátek.

7. Zarděnky v těhotenství

Zavedením očkování se výskyt onemocnění minimalizoval. Projevy jsou vyrážka postihující obličej se zvětšením lymfatických uzlin, někdy zánět a bolesti kloubů, popř. zánět mozku. Přenos se děje z člověka na člověka kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem. Pokud těhotná onemocní v prvních třech měsících těhotenství může dojít k potratu nebo poškození srdce, očí a sluchu plodu. Pokud je prokázán přenos infekce na plod, je možné graviditu ukončit.

8. Opar v těhotenství (rtu, nebo genitálií)

Jde o virová onemocnění projevující se tvorbou typických bolestivých puchýřků až vřídků na rtech nebo genitáliích (někdy doprovázených chřipkovými příznaky). Přenos je přímým kontaktem. Onemocnění probíhá v opakovaných atakách (virus perzistuje / přetrvává v organizmu) zejména při celkovém oslabení. Rizika pro plod při přenosu placentou jsou možné poškození vývoje očí, mozku, velkých cév (do 12. týdne gravidity) potrat, předčasný porod.
Přenos při genitální formě onemocnění je možný i za porodu. Následkem je místní infekce očí a kůže (může být komplikovaná postižením mozku, nadledvin - s velmi vážným průběhem). Pokud je diagnostikován čerstvý výsev na genitáliích před porodem, je doporučen porod císařským řezem. Léčba herpetické infekce se děje lokálně nebo celkově podanými antivirotiky.

autor: MUDr. Radan Doubek

9. Vaše dotazy

Riziko oparu a jeho léčby

Ve 13. týdnu jsem měla opar na bradě. Užívala jsem Herpesin 200 tbl. Ve vašem článku o infekcích jsem četla, že může poškodit mozek, oči a velké cévy. Může se tak stát i ve 13. týdnu, nebo jsem pochopila správně, že jen do 12. týdne?

Odpověď: Herpesin není opravdu považován za bezpečný lék v těhotenství, a to zejména jeho počátku, tzn. v I. trimestru gravidity - do 12. týdne těhotenství. Přesnou hranici, kdy je lék nebezpečný a kdy už nikoliv, však nelze určit. V I. trimestru se vyvíjí všechny orgány plodu, a proto je řada léků právě v tomto období nebezpečná. Důležité je, aby žena, která v těhotenství tento lék brala, měla pečlivě vyšetřen plod během I. a II. ultrazvukového screeningového vyšetření (tato vyšetření se provádí okolo 12. a 20. týdne těhotenství), včetně specializovaného vyšetření srdce plodu. Po dohodě s Vámi Vám může gynekolog nabídnout i konzultaci s genetikem, který s Vámi situaci probere a objasní možná rizika. Důležitá je komunikace s Vaším ošetřujícím gynekologem, který by Vám měl vše o terapii Herpesinem vysvětlit a doporučit vyšetření, která povedou ke zdárnému průběhu Vašeho těhotenství. Pokud budou všechna vyšetření v pořádku, není důvod k nadměrným obavám a naopak si můžete těhotenství pěkně užívat.

Doplňující dotaz: Děkuji za odpověď, o vhodnosti užívání Herpesinu jsem se radila s 5 lékaři na infekčních odděleních, gynekology. Všude mi bylo řečeno, že tento lék není zakázán, že se v některých případech - genitální opar - bere celé těhotenství. Proto jsem ho začala užívat až po těchto doporučeních. Ale pak mě docela zarazil a vyděsil Váš článek, že opar - nikoli lék - je v těhotenství nebezpečný a tato infekce může poškodit mozek, cévy a oči. Do té doby mě všichni uklidňovali, že by se nic stát nemělo. A to včetně dvou kožních lékařů. Vyšetření ve 12. týdnu bylo v pořádku, screening v 16. týdnu také. Na vyšetření srdce u nás chodí automaticky všichni, bez ohledu na věk atd. Vás jsem se ale chtěla zeptat, zda jsem správně pochopila Váš článek, že herpes, nikoli Herpesin, může tyto výše jmenované vady způsobit pouze do 12. týdne a pak již ne. Alespoň tak nějak to tam je psáno. Herpesin jsem začala užívat na konci 13. týdne.

Odpověď: Článek rozhodně popisuje riziko poškození plodu způsobené virem s názvem Herpes, nikoliv poškození plodu Herpesinem - tzn. přípravkem proti oparu způsobeným virem rodu Herpes.
I moje odpověď se týkala spíše nutných vyšetření plodu, abychom vyloučili nejenom riziko způsobené terapií Herpesinem (lékem), ale hlavně možné poškození plodu způsobené výše zmiňovaným virem.
Určitě Vás, ale chci uklidnit, pacientek, které podobně jako Vy tento lék užívají je spousta a jejich těhotenství končí porodem zdravého dítěte. Dr. Račanská

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Infekční onemocnění - diskuze

Vložit příspěvekVšechny diskuze
  • Vliv oparu na těhotenství - potrat?
    Dobrý den,
    děkuji za rychlou reakci. K mastičce jsem přidala pyridoxin 1 tbl denně.
    Vím, že opar může způsobit až potrat. Prosím o Váš názor jaký časový horizont lze považovat za kritický? Myslím pokud by mělo dojít k potratu z důvodu oparu...
    Zajímá mě Váš osobní názor. Pochopte to, bojím se...Jedná se o první těhu a je mi 37 let.
    Děkuji předen a přeji pěkný den!
    Sima05   | 11.02.2016 14:27:09
    Reagovat | URL příspěvku
  • Herpes v ranném stádiu těhu
    Dobrý den,
    končím 5.týden těhu a před pár dny se mi udělal opar v nose. Léčím ho mastičkou z ciziny,která obsahuje: 5mg Mentholu a 15mg kafru. Je to bezpečné?
    Děkuji za odpověď.
    Sima05   | 09.02.2016 08:22:39 | Reakcí: 3, poslední: 14.02.2016 21:21:36
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Herpes v ranném stádiu těhu
      Dobrý den, ano, určitě by vám tato přírodní mast neměla ničím uškodit.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 09.02.2016 13:31:36
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Herpes v ranném stádiu těhu
        Dobrý den,
        děkuji za rychlou reakci. K mastičce jsem přidala pyridoxin 1 tbl denně.
        Vím, že opar může způsobit až potrat. Prosím o Váš názor jaký časový horizont lze považovat za kritický? Myslím pokud by mělo dojít k potratu z důvodu oparu...
        Zajímá mě Váš osobní názor.
        Děkuji předen a přeji pěkný den!
        Sima05   | 11.02.2016 08:40:10
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Herpes v ranném stádiu těhu
          Pokud míváte opary opakovaně a tudíž se nejedná v těhotenství o primoinfekci, pak je riziko přenosu a poškození plodu či potrat velmi málo pravděpodobný. Pokud se jedná o primoinfekci v těhotenství, pak je cca 10% riziko přenosu na plod, což může způsobit potrat nebo poškození plodu, ale v jakém časovém horizontu, na to není jednoznačná odpověď.
          MUDr. Veronika Ťápalová
          Baby on line   | 14.02.2016 21:21:36
          Reagovat | URL příspěvku
  • já se bojim
    Dobrý den, jsem 33tt a opět se mi udělal pásový opar, ale genitální   . Je to asi po čtvrté za celé těhotenství, ale čím se porod blíží mám větší strach o miminko.Všude se píše o slepotě a postižení atd.nemáte stím někdo zkušenost těhulky? Doktor to bere na lehkou váhu a nějak to neřeší prý ještě nerodim a pak se uvidí.Ach jooo.... přitom jim ovocíčko, zeleninku, žádné stresíky nemám a sex v tomto případě je tabu   . Tak poraděte děkuji  
    bjuchinky   | 28.11.2014 07:49:02
    Reagovat | URL příspěvku
  • Opar v začátcích těhotenství
    Dobrý den, snažíme se o miminko, dekonce to podle dnešního velmi slabě pozitivního tetu vypadá nadějně, MS by se měla dostavit až 22.7, ale už třetí den mě trápí opravdu ošklivý opar na rtu, mám jej tak jednou za rok, ale takto velký nikdy. Takže mám strach, zda to může mít nějaký negativní vliv v takto rané fázi případného těhotenství?
    Jinak léčím pouze konopnou vodičkou z lékárny.
    Předem děkuji za odpověď.
    Vendy :)   | 18.07.2014 02:30:36 | Reakcí: 2, poslední: 22.07.2014 08:04:27
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Opar v začátcích těhotenství
      Já na opary trpím docela hodně, dokonce v těhotenství sjem měla v jednu dobu opary v kuse snad měsíc okolo 28tt, cpala jsem se zvýšenou dávkou vit. B na doporučení, povolené jsme měla jak mastičku na opary Herpesin, ale kvůli bolesti jsem používala náplasti na opary.
      Ady.S   | 18.07.2014 08:46:56
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Opar v začátcích těhotenství
      Dobrý den,
      přikládáme odpověď MuDr. Veroniky Ťápalové:
      Dobrý den, pokud máte opar opakovaně, nemělo by to mít v těhotenství na miminko
      žádný vliv..
      Baby on line   | 22.07.2014 08:04:27
      Reagovat | URL příspěvku
  • Dotaz k nachlazení v těhotenství
    Dobrý den, jsem poprvé těhotná a trochu vystrašená. Jsem na konci šestého měsíce (26. týden). Asi 3 dny mě bolí v krku. Bolest se stěhuje různě po krku. Mám pocit, že dneska už je to trochu lepší. Dávám si zábal na krk. Piju čaj citrónem a medem. Cucám homeopatika, která mi doporučili v lékárně (Homeogene 9). Stříkám si mořskou vodu do nosu. Kromě toho krku mě nic nebolí a zvýšenou teplotu nemám. Je potřeba, abych se stavila u doktorky, jestli to náhodou není bakteriálního původu? Nebo když na tu asi virózu nasednou bakterie, tak bych měla horší průběh? Nechci tam zbytečně otravovat.
    Předem děkuji za odpověď.  
    Averan   | 25.06.2014 07:40:31 | Reakcí: 3, poslední: 25.06.2014 12:20:30
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Dotaz k nachlazení v těhotenství
      Bolest už ej poměrně dlouho, osobně bych zašla k doktorce nejde o otravování, vždyť od toho tam je. Mě doporučila doktorka v těhotenství na doléčení Bioparox, jsou to lokální ATB a můžou se právě i v těhu a při kojení
      Ady.S   | 25.06.2014 08:51:29
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Dotaz k nachlazení v těhotenství
      Přikládám odpověď gynekoložky, MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud nemáte horečky či jiné potíže a trápí Vás jen bolest v krku, je možno zakoupit Tandum Verde nebo Bioparox či pastilky Hexoral - v 26.t.g. určitě miminku nic z toho neuškodí. Pokud by se stav do 3 dnů nezlepšil či se zhoršoval, navštivte Vašeho praktického lékaře.
      Baby on line   | 25.06.2014 11:41:43
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Dotaz k nachlazení v těhotenství
        Děkuji za odpověď   . Když si koupím např. ten Bioparox, tak s těmi homeopatiky už to ale radši nemíchat, že?
        Averan   | 25.06.2014 12:20:30
        Reagovat | URL příspěvku
  • Dotaz k váze
    Teď mi bude končit 19.týden a i přesto,že jsem začínala na 70kg,šla jsem s váhou dolů o několik kil a teprve teď na začátku 6.měsíce jsem přibrala 1kg,ale říkám si jestli je to správně,že jsem za celou dobu přibrala jen tak málo... Při ostatních těhotenstvích jsem nabrala i 12kg,ale je pravda,že v mém případě porodem vše končí a všechny kila navíc zůstanou na porodním sále.Mám si dělat s váhou starosti???
    lukesova.kollerova   | 26.03.2014 18:26:56
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dotaz
    Chtěla jsem se zeptat jestli má cenu běhat k doktorovi,když je špatně jen 3 dni.Poslední 3 dni trpím hroznou únavou a prakticky celý dni spím,dostala jsem kašel,rýmu,teplotu asi 37,5,zvracím,občas mě bolívá podbřišek,ale to tak do 15 minut zmizí,střídavě trpím zácpou a průjmem,což je podle mě důvod tý vyčerpanosti,tak nevím jestli má smysl otravovat s takovejma blbostma doktora,když většina z toho patří vlastně k obyčejným nevolnostem v těhotenství.Kvůli tomu průjmu a zvracení se ani neodvažuju nikam dál od baráku,k doktorovi bych musela přes 10 km do jiného města.Na tu bolest mi celkem zabral Ibalgin,na bolesti v krku Bronchipret a žaludek mi překvapivě srovnalo kefírové mléko(ani nevím jak je to možný,to byla rada od sousedky).Než jsem otěhotněla,trpěla jsem hodně na kvasinková onemocnění,tak mi doktor doporučil nejíst takováto mléka a nejíst hermelín,nivu a plísňové sýry,ale mě to opravdu hodně ulevilo.Nerada bych chytla nějakou kvasinkovou infekci znova teď v těhotenství,nebude to vadit,když u užívání toho mléka ještě zůstanu???Jedním z důvodů proč mimo jiné k doktorovi nechci,je to,že jakmile začnu o svém těhotenství,nechtějí mi cokoliv předepisovat,když mi reponovali před měsícem ruku,odmítli mi i léky na bolest.Ruku mi nakonec narovnali za plného vědomí a s bolestmi jsem to musela prostě vydržet se zatnutejma zubama.Nevím ani kdo by mi poradil líp,obvodní lékař nebo gynekolog???
    lukesova.kollerova   | 12.03.2014 16:48:07 | Reakcí: 5, poslední: 26.03.2014 12:49:57
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Dotaz
      Ibalgin se v těhotenství nedoporučuje, radši bych se svěřila gynekologovi.
      Ady.S   | 12.03.2014 19:02:20
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Dotaz
        Já na výběr nemám,protože kromě něj na mě žádný jiný nepůsobí.Jako epileptička beru tišící léky celej život,ale bolest vyruší jen on.
        lukesova.kollerova   | 12.03.2014 20:21:41
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Dotaz
          Oo nejde o výběr ale o zdraví ještě nenarozeného dítěte. Mě taky paralen na migrénu nezabere ale v těhu jsem si nic jiného nebrala
          Ady.S   | 12.03.2014 20:29:41
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Dotaz
            No,jenže já se spíš bála bolestí.Mám už 3 děti a kdyby mě držela bolest mohly by začít křeče a jako epileptička bych musela do nemocnice a co pak s těma dalšíma 3???
            lukesova.kollerova   | 12.03.2014 20:46:25
            Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Dotaz
      Dobrý den, nevím, ve kterém týdnu těhotenství jste. Nicméně únava k těhotenství patří v každém období. Je možné, že jste do toho chytla nějakou virozu (což by vysvětlovalo rýmu a kašel, event. i ten průjem), ale to byste měla zvládnout bez antibiotik stejně jako netěhotná žena.

      Pokud máte potíže s průjmem jen několik dní, může to být navrub střevní virozy, pokud by vás ale trápil dlouhodobě, je potřeba zajít k lékaři. Jinak se řiďte vlastními pocity. Jestli máte pocit, že se Váš zdravotní stav výrazně horší, k lékaři zajděte. Těžko se k tomu víc vyjádřit. Jinak co se týče léků na nachlazení (kapky do nosu, pastilky na bolest v krku) - můžete bez obav užívat, i když jste těhotná.

      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 26.03.2014 12:49:57
      Reagovat | URL příspěvku
  • opar a herpesin 400 v těhotenství
    Dobrý den,
    jsem v 7. týdnu těhotenství a v době kdy došlo k oplodnění jsem užívala Herpesin 400 (celkem asi 10 tablet, vždy po 8 hodinách) z důvodu výskytu oparu na rtu. Chtěla bych se zeptat, zda je možné riziko pro miminko? Herpesin jsem začala užívat 4.8. a k oplodnění zřejmě došlo 5. nebo 6.8., poslední tabletu Herpesinu jsem si vzala 7.8.
    Děkuji za odpověď K
    chanel1   | 02.09.2013 15:03:54 | Reakcí: 1, poslední: 06.09.2013 02:08:03
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: opar a herpesin 400 v těhotenství
      Pokud opravdu k oplození došlo v době, kterou předpokládáte, je riziko poškození plodu užíváním Herpesinu bezpředmětné. První dva týdny embryonálního vývoje jsou perioda, kdy je zárodek k vnějšímu vlivu nevnímavý.

      MUDr. Romana Gerychová
      Baby on line   | 06.09.2013 02:08:03
      Reagovat | URL příspěvku
  • Podozrenie na HPV
    Dobry den, prosim o Vas nazor a radu. Som stastna tehulka, momentalne v 16 tyzdni, dietatko je zdrave, a vsetko okolo tehotenstva je zatial v najlepsom poriadku.
    Bohuzial gynekolog na Slovensku mi zaciakom roka oznmil ze mam podozrenie na HPV, v tom case som nevedela ze som tehotna. Momentalne nezijem ani v SR, moj momentalny gynekolog je skvely, ale predsa len je tam jazykova bariera...
    V maji by som mala podstupit kontrolne cytologicke vysetrenie...vela som o HPV citala. Ale predsa by ma zaujimal Vas nazor, moze sa dietatko nakazit pocas porodu ( kedze som sama zdravotna sestra), z logickeho hladiska mi vyplyva ze ano, a je mozna profylakticka liecba v obdobi tehotenstva. Za odpoved Vam vopred dakujem
    kvietok   | 18.04.2013 17:03:54
    Reagovat | URL příspěvku
  • Genitální opar v těhotenství
    Zdravím vás všechny, chtěla bych od Vás radu nebo přímou zkušenost s genitálním oparem v těhotenství a při porodu. Objevuje se mi první rok ale za to už 5x :( Je mi 26, s přítelem se pokoušíme o miminko a některé názory na netu mě opravdu děsí: úmrtí, slepota a další hrůzy. Nemůžu na to přestat myslet. Můžete mi k tou napsat nějaké vlstní názory? Mooc děkuji
    lena osek   | 02.03.2012 13:07:11
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Sinupret v 4tt

| Patricia | dnes, 05:55
Dobry den, prosim vas o radu. Cca v 4tt som uzila kvapky Sinupret na riedenie hlienov v dutinach. Uzila som ho len 1 den rano a vecer po 50 kvapiek. Mohlo to poskodit babatku? Pred 5r mi museli ukoncit tehotenstvo v 16tt kvoli vrodenej vyvojovej vade, preto sa obavam. Dakujem.

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.


MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce