Mohu být těhotná?

Ve zkratce pro tatínky

  1. Otěhotnění po vynechání antikoncepce
  2. Otěhotnění po Postinoru
  3. Otěhotnění při menstruaci
  4. Vynechání menstruace
  5. Otěhotnění, když si přítel dává pozor
  6. Otěhotnění s kondomem
  7. Prasklý kondom
  8. Otěhotnění s antikoncepcí při průjmu a střevních potížích
  9. Otěhotnění po interupci
  10. Otěhotnění u amenorey (nepřítomnost menstruace)
  11. Otěhotnění v 7denní pauze u antikoncepce
  12. Otěhotnění při ejakulátu mimo pochvu
  13. Otěhotnění po análním sexu
  14. Otěhotnění z ejakulátu ve vaně
  15. Otěhotnění při polykání spermatu
  16. Kdo je otcem dítěte

Zatímco část žen na tomto portálu dychtí a prahne po co nejrychlejším otěhotnění a zdárném donošení miminka, nám téměř denně chodí na e-mail dotazy se stejným jmenovatelem – čiší z nich strach a obavy z nechtěného těhotenství.

To chápeme. Vždy není nejvhodnější období na to mít dítě. Co nás ovšem nepřestává udivovat, tak možná opakované jednání tazatelek vedoucí k těmto obavám, ale ještě více slovník a forma, v jaké nám ony dotazy chodí. 

Abychom se s nimi nemuseli setkávat tak často, rádi čas lékařů a naše finanční prostředky využijeme efektivnějším způsobem, rozhodli jsme se sepsat několik variací vašich dotazů typu:

Mohu být těhotná? Jsem v tom? Přítel se do mě udělal, mohu otěhotnět? Po análním sexu mě přítel prstil, je možné otěhotnění? Nechráněný styk – je možné těhotenství? Bojím se nechtěného těhotenství, poraďte.

Prosíme, před tím, než nám obdobný dotaz budete posílat, projděte si již ty zodpovězené, děkujeme:

 

1. Mohu otěhotnět po vynechání hormonální antikoncepce? 

Dotaz 1. Nedobrání antikoncepce, vysazení dříve, nechráněný sex

Dlouhodobě beru antikoncepci, občas zapomenu, druhý den si vždy vezmu 2 tablety. Tento cyklus jsem ji nedobrala a místo krvácení dva dny špiním a mám velké bolesti břicha a prsou. Také jsem párkrát zvracela. Test jsem si udělala a byl negativní. Může to být těhotenství? Nebo jen špinění kvůli tomu, že jsem přestala brát hormonální antikoncepci? 

Odpověď: Pokud jste v tomto týdnu přestala brát antikoncepci, je možné, že stav, který popisujete je ze změny hladiny hormonů, to bývá vcelku obvyklé. Pokud ale krvácení ze spádu nenastane, radši si udělejte v týdnu ještě jeden těhotenský test. Někdy může být falešně negativní. Pokud užíváte antikoncepci, přečtěte si pozorně příbalový leták, kde jsou vypsány všechny situace včetně vynechání tablety. I když si následně vezmete 2 tablety, antikoncepční účinek je vynecháním tablet snížen. 

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969&site=11&id=39034#r39034

Dotaz 2: Zapomněla jsem si vzít tabletu před nechráněným stykem

Ve čtvrtek jsem si vzala antikoncepci a v pátek jsem si ji zapomněla vzít, v sobotu jsem měla nechráněný sex, ale tabletku jsem si vzala ještě v sobotu. Mohu otěhotnět? 

Odpověď: Pokud je rozpětí mezi užitím dvou tablet více než 12 hodin od obvyklé doby užití, antikoncepční spolehlivost může být snížena. V následujících sedmi dnech mělo být použito další preventivní antikoncepční opatření. Možnost otěhotnění se tedy nedá vyloučit, i když je velmi málo pravděpodobná.

Dotaz 3: Vynechání antikoncepce v plodných dnech

V neděli jsme měli s přítelem nechráněný pohlavní styk. V pondělí a úterý jsem zapomněla na pilulku, vzala jsem si tři tablety antikoncepce až ve středu. Bohužel jsem zrovna v těch dnech měla plodné dny. Jak bych měla postupovat? Kdybych byla těhotná, nepoškodí antikoncepce plod?

Odpověď: Pokud jste zapomněla tabletky užít, nedá se vždy zajistit, že neotěhotníte. Vývoj plodu by však krátkodobé užívání hormonů neměl ovlivnit. Pokud byste nezačala v pauze menstruovat, udělejte si gravitest. 3 tablety se rozhodně naráz neberou.

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969&site=11&id=39119#r39119

Dotaz 4: Nové balení antikoncepce jsem začala brát o dva dny později

Pauzu na menstruaci jsem si u hormonální antikoncepce prodloužila o dva dny, pak jsem měla nechráněný pohlavní styk. Dnes jsem si pro jistotu skočila ke gynekoložce pro Postinor a beru antikoncepci dál. Nicméně nevím, jestli se mám následující týden chránit také nehormonální metodou, popřípadě jestli se musím chránit delší dobu. Antikoncepci beru nepřetržitě již 5 let. Děkuji. 

Odpověď: Pokud jste užila Postinor a přitom ještě užíváte HA již několik dní pravidelně, jinak se chránit nemusíte.

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=38640&site=1&id=39143#r39143

Dotaz 5: Nové balení antikoncepce jsem začala brát o čtyři dny později

Antikoncepci jsem začala brát o 4 dny později, při nechráněném pohlavním styku to příteli na začátku trochu "ujelo". Dostavila se sice menstruace, ale mám pocit nafouknutého břicha. Mohu být těhotná?

Odpověď: Pokud se dostavila menstruace, je těhotenství nepravděpodobné, ale pokud chcete mít jistotu, udělejte si tak za týden těhotenský test. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969&url=tehotenstvi-dobry-den-chtela-bych-se-zep-39282#r39282

Dotaz 6: Krvácení po zapomenuté tabletě hormonální antikoncepce

Zapomněla jsem vzít v druhém týdnu užívání jednu tabletu antikoncepce. Vzala jsem si ji až druhý den. Včera jsem ji zas zapomněla užít a měla nechráněný styk, vzala jsem si ji až po něm.

Dnes jsem začala z ničeho nic krvácet. Co to znamená? Je to kvůli chybě v užívání nebo znak těhotenství? 

Odpověď: Krvácení je pravděpodobně zapříčiněné opožděným užitím pilulky. Nastavená hormonální hladina se rozkolísá a výsledkem je krvácení mimo cyklus. Těhotenství by se ani tak brzy projevit nemohlo.

2. Mohu být těhotná, i když jsem užila Postinor? Problémy po užití Postinoru

Dotaz 1: Nafouklé břicho po Postinoru po nechráněném styku

Je mi 16, neberu antikoncepci, měla jsem nechráněný styk s přítelem, který se do mě „udělal“, resp. vše bylo spíše okolo. Užila jsem Postinor, myslím, že do 72 hodin. Ale mám nafouklé břicho. Je možné, že bych mohla být těhotná? 

Odpověď: Pokud jste užila Postinor podle návodu, těhotná byste být neměla. Ale samozřejmě nic není stoprocentní, takže si raději s odstupem udělejte těhotenský test, pokud se nedostaví menses. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=36876&site=5&id=39116#r39116

Dotaz 2: Rozhozený cyklus po užití Postinoru

Ihned po menstruaci jsem měla nechráněný pohlavní styk, kdy se přítel do mě neudělal. Antikoncepci neberu, tak jsem raději 2 dny poté užila Postinor. Po něm jsem začala krvácet. Další menstruace se dostavila téměř 28 dní po začátku krvácení po Postinoru.  Ale další měsíc jsem již menses nedostala. Sex jsem již neměla. 3 těhotenské testy, které jsem si dělala, vyšly negativně. Mám se přesto obávat těhotenství?

Odpověď: Dle vašeho popisu situace máte spíše rozhozený menstruační cyklus po užití Postinoru, na což se v příbalovém letáku i poukazuje. Pokud jste jej užila do určené doby 72 hodin, poté odmenstruovala a ještě měla 3 negativní testy, graviditu téměř vylučuji. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=36876&site=5&id=39170#r39170

Dotaz 3: Pocit větších prsou po Postinoru

S přítelem jsme měli pohlavní styk a on se jaksi neuhlídal. Druhý den jsem si vzala nouzovou antikoncepci (Postinor 2). Mám větší prsa. Je možné, že bych byla těhotná?

Odpověď: Pokud jste tabletku užila podle návodu, těhotná byste být neměla - napnutá mohou být prsa vlivem hormonálních změn. Ale samozřejmě žádná antikoncepce není 100%. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969&url=dobry-den-chtela-bych-se-zeptat.-s-prite-39465#r39465

Dotaz 4: Jaká je šance otěhotnění po užití Postinoru?

Po vysazení antikoncepce (brala jsem ji 4 roky) mi museli píchat vyvolávací injekci, abych dostala menstruaci. Po půl roce jsem antikoncepci začala brát znovu a nyní ji před asi měsícem a půl znovu vysadila. Zhruba 20 dní po poslední menstruaci jsem měla nechráněný pohlavní styk, ale partner se do mě ani jednou neudělal. Nicméně jsem měla strach, zvláště při mém nepravidelném cyklu, a vydala se do lékárny pro Postinor, který jsem užila 20 hodin po pohlavním styku. Chtěla bych se vás jen zeptat, jakou mám šanci na otěhotnění? 

Odpověď: Pokud jste užila Postinor do 24 hodin po pohlavním styku, pak je možnost otěhotnění minimální. Pokud jste po vysazení menses ještě neměla menstruaci, pak by asi i tak byla pravděpodobnost malá, ale je dobře, že jste jej užila, protože nikdy nemůžete vědět, zda zrovna ovulace neproběhla. Otěhotnět náhodně mohou i ženy, které nemenstruují 1/2 roku.

Dotaz 5: Absence menstruace po užití Postinoru

Je mi 18. Stala se mi nehoda. Měla jsem nechráněný sex s přítelem. Měla jsem pilulku do 24 hodin. V příručce bylo napsáno, že se mi menstruace může opozdit o 7 dní. Jelikož jsem měla zpoždění dva dny před pilulkou, tak jsem ještě měsíčky nedostala. Už je to 14 dní, co mám zpoždění. Dělala jsem si již 2 těhotenské testy. Jsou negativní, ale poslední 2 dny pořád zvracím, točí se mi hlava a jsem náladová, mám nafouklé bříško. Můžu být těhotná, když jsem měla pilulku? 

Odpověď: To, že byste byla těhotná i přes postkoitální antikoncepci, je zcela minimální pravděpodobnost, ale jak jste jistě také několikrát četla, nic není 100%. Pokud jste ale měla 2 negativní těhotenské testy, tak pravděpodobně se menstruace pouze opozdila. Cyklus se může po užití pilulky rozhodit každému různým způsobem. Buďte tedy trpělivá a vyčkejte. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=33997&url=dotaz-dobry-vecer-asi-bych-tu-nemela-psa-39671#r39671

Dotaz 6: Jak často mohu užít Postinor?

Před třemi měsíci jsem vysadila antikoncepci, při pohlavním styku jsme s partnerem použili kondom, který nám praskl. Koupila jsem si pilulku "po" Postinor 2. To samé se nám stalo nyní a já nevím, zda si můžu pilulku koupit znova, jestli by mi to nemohlo nějak uškodit, když bych pak děti plánovala. Menstruaci mám dostat za dva dny a tak ani nevím, jestli je nějaká šance otěhotnění. Kdy dostanu další menstruaci?

Odpověď: Pilulka po pohlavním styku, tzv. postkoitální antikoncepce by se neměla užívat vícekrát než 2x za půl roku, může pak způsobit nepravidelnost menstruačního cyklu, ale nic jiného Vám nehrozí. Pravděpodobnost otěhotnění, pokud menses očekáváte za dva dny, je velmi malá, ale nikdy to není stoprocentní. Je tedy na Vás, zda pilulku opět užijete či ne. Po pilulce začnete krvácet ze spádu většinou do 5 dní, další cyklus může být trochu opožděn. Vše je napsáno v příbalovém letáku. 

3. Otěhotnění při menstruaci

Dotaz 1: Může přítelkyně otěhotnět během menstruace?

Dobrý den, s přítelkyní jsme měli nechráněný sex a udělal jsem se do ní. Raději jsme koupili tabletku „PO". Za 2 dny dostala menstruaci, jak měla. V prvních dnech menstruace jsme měli opět nechráněný sex, říkala, že je malé riziko otěhotnění. Už ale krvácí druhý týden, bolí ji břicho, byla během menstruace také nemocná. Může být těhotná? Jaké příznaky by se projevily? Těhotenský test by už byl pozitivní? Děkuji za odpověď. S pozdravem zoufalý přítel

Dobrý den, těhotenství je velmi málo pravděpodobné, ale vyloučit se nedá. Žádná antikoncepce není 100%. Pokud by těhotná byla, po 10-14 dnech by těhotenský test již měl být pozitivní. Ať si jej tedy udělá. Těhotenské příznaky jsou velmi široký pojem - bývají velmi různorodé a navíc spousta žen žádné těhotenské příznaky nemá.

4. Nedostavení se menstruace, možnost otěhotnění při nechráněném pohlavním styku

Dotaz 1: Bylo na těhotenský test brzo?

Před asi čtyřmi měsíci jsem vysadila HA. 5 dní po nechráněném styku s přítelem jsem nedostala plánovanou menstruaci. Ihned jsem si udělala těhotenský test, byl negativní. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda je možné, že bych mohla být těhotná. Nedělala jsem si test moc brzy? Nevím, zda si mám udělat později ještě jeden test nebo mám rovnou navštívit svoji gynekoložku. 

Odpověď: Teoreticky nemusí ještě test být pozitivní. Můžete ho tedy zopakovat ještě za pár dní znovu, než navštívíte gynekologa. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969&url=dobry-den-chtela-bych-se-vas-zeptat.-pre-39850#r39850

Dotaz 2: Mohlo by dítě v případě těhotenství poškodit užití antikoncepce?

Nedávno jsem nasadila hormonální antikoncepci Yadine. Bohužel 2. měsíc užívání se mi velmi zhoršovala bolest hlavy a celý druhý cyklus jsem poměrně silně krvácela. Dříve se mně to u HA nestalo. Proto jsem po dvou týdnech užívání druhého platíčka antikoncepci vysadila. Bolest hlavy přestala po týdnu, krvácení přestalo takřka ihned. Menstruační krvácení se však stále nedostavilo. Dnes jsem teoreticky 31. den cyklu. Většinou jsem dostala MS 3 týdny + 4 dny. Zajímá mě, zda mohu být těhotná. S přítelem jsme měli nechráněný sex i v den vysazení HA. Poté jsme praktikovali přerušovanou soulož.

Mohu být těhotná? Pokud ne, jak dlouho čekat, než zajdu za gynekologem k vyvolání MS? Pokud bych byla těhotná, mám se bát komplikací vzhledem k užívané antikoncepci, popř. větší konzumaci šumivého vína cca 27. a 29. den cyklu?

Odpověď: Pokud byste byla těhotná, pak by měl být test již pozitivní, ale může se stát, že ještě není. Proto ho když tak za několik dní ještě zopakujte. Pokud byste těhotná přece jen byla, pak užívání antikoncepce tak krátkou dobu určitě plod neohrožuje a jednorázová konzumace alkoholu také ne. Pokud by byl test negativní, pak klidně ještě počkejte, i 2 týdny. Není potřeba vyvolávat menses ihned.

Dotaz 3: Může být těhotenský test pozitivní již 4 dny po nechráněném pohlavním styku?

V pondělí jsem měla pohlavní styk s mým přítelem a udělal se do mě. Neberu antikoncepci. Dnes jsem si dělala těhotenský test a je pozitivní. Je možné, že to test zaregistruje již po 4 dnech? 

Odpověď: Dobrý den, to, že byste měla pozitivní test 4. den těhotenství je téměř nemožné. Takže variantou je falešná pozitivita testu či těhotenství z předchozího měsíce. Každopádně test opakujte, a pokud by byl pozitivní opět, navštivte gynekologa.

5. Otěhotnění, i když si dává přítel pozor

Dotaz 1: Mohu otěhotnět, když si přítel dává pozor?

Chtěla jsem se zeptat, slyšela jsem, že je možné otěhotnět, i když si přítel dává pozor. Je to pravda?

Odpověď: „Dávat si pozor" je hodně špatně uchopitelný pojem. Partner si může dávat pozor, aby ejakuloval mimo pochvu a spermie se tak do dělohy nedostaly, ale nemusí to vždy stihnout. Navíc spermie se mohou vyskytovat i v tekutině, která se vylučuje před ejakulací. Takže bych na „dávání si pozor" rozhodně nespoléhala. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=33983&site=1&id=39037#r39037

Dotaz 2: Příznaky těhotenství po přerušované souloži

Vysadila jsem hormonální antikoncepci, menstruaci jsem měla dostat už před týdnem. Od té doby, co jsem to měla dostat, mě bolí v podbřišku – cítím takový tlak. Objevily se také bolesti bradavek po týdnu vynechání menstruace, napětí prsou – mravenčení. Měla jsem i migrény cca týden před menstruací. Každý den mě bolí i šíleně záda a jsem unavená. Před týdnem se mi i čas od času zvedl žaludek. Před dvěma týdny jsem byla na sonu prsou a paní mi řekla, zda nejsem těhotná, že mám zahuštěné hodně mléčné žlázy. Můžu být těhotná, i když jsme měli přerušovaný pohlavní styk? A čtyři dny po vynechané menstruaci jsem si dělala test a byl negativní?

Odpověď: Těhotná být můžete. Test, který jste si dělala 4 dny po vynechání menses, může být ještě negativní, někdy je to příliš brzo. Zopakujte za pár dní test znovu. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=36876&url=dobry-den-vysadila-jsem-prasky-ha-menstr-39853#r39853

6. Mohu být těhotná, i když jsme použili kondom?

Dotaz 1: Sekret z bradavek po chráněném sexu

S přítelem jsme měli chráněný styk. Použili jsme 2 (někdy i 3 kondomy), prášky neberu a vždy se udělal venku. Stále se ale bojí, že jsem těhotná. Žádné příznaky těhotenství jsem neměla, jen mi teklo něco tekutého z bradavky, mléko to ale nebylo a menstruace mi přišla, jak měla. Na stránkách jsem četla, že když něco teče z bradavky něco tekutého, tak je to náznak těhotenství. Udělala jsem si testy a 2 x mi vyšlo negativně a mám v plánu si udělat ještě jednou těhotenský test. Myslíte si, že jsem v tom? 

Odpověď: Pokud jste použili prezervativ, menstruace přišla v termínu a těhotenský test je negativní, těhotenství téměř vylučuji. Sekrece z bradavek může být důsledek hormonálních změn, ale také např. zánětu, takže pokud by se toto opakovalo, navštivte gynekologa. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969

Dotaz 2: Mohu otěhotnět při antikoncepci a použití kondomu?

Měla jsem styk s mým přítelem, ale použili jsme ochranu, kondom. Někde jsem slyšela, že se může stát, že žena otěhotní, i když používáme kondom. Je to možné?

Nemám pravidelné měsíčky a musím brát antikoncepci. 

Přítel když se blížil k „finále“ tak se to snažil jen venku, ale někdy se stalo, že trochu to vystříklo dovnitř, ale stihl to rychle vyndat a zbytek vystříklo venku. Nemusím se tedy strachovat, že bych byla těhotná?

Odpověď: Pokud užíváte antikoncepci a ještě jste použili kondom, pak je riziko gravidity naprosto mizivé. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969&site=11&id=39220#r39220

Dotaz 3: Krvácení po sexu a opožděná menstruace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. S přítelem jsme měli první sex s kondomem. Vše bylo v pořádku. Po dvou dnech jsme se spolu vyspali znovu, zase s kondomem, a trochu jsem krvácela. Zpozdily se mi měsíčky, což je u mě normální. Můžu být těhotná?

Odpověď: Pokud jste použili prezervativ, pak byste těhotná být neměla, ovšem žádná antikoncepce není stoprocentní. Pokud byste měla zpoždění menses o více než 2 týdny, raději si udělejte těhotenský test. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=36876&url=co-mam-delat..-dobry-denchtela-jsem-se-z-39355#r39355

Dotaz 4: Ztloustnutí, jiný charakter menstruace po užití Postinoru

Dobrý den, je mi 17 let a chtěla bych se zeptat, zda můžu být těhotná? Měla jsem nechráněný pohlavní styk, poté jsem užila Postinor a menstruace se dostavila. Den po menstruaci proběhl sex s kondomem. Chtěla bych se zeptat, jestli mohu otěhotnět 1 den po menstruaci? Následující menstruace byla opožděná, ale byla to taková zvláštní menstruace. Nejprve jsem krvácela, pak přišlo takové špinění. Od té doby jsem přibrala asi 4 kila, tento poslední týden se mi zvětšila prsa a jsou citlivá na dotek a jsou na nich viditelné žilky. Test jsem si nedělala, ranní nevolnosti nemám. 

Odpověď: Dobrý den, otěhotnění den po menstruaci a ještě s prezervativem je málo pravděpodobné, ale nic není stoprocentní. Každopádně citlivá prsa nejsou jen známkou těhotenství. Prodělávají různé změny během menstruačního cyklu a tedy i napětí a citlivost. To, že měla poslední menstruace jiný charakter než obvykle, může být dáno i užitím Postinoru. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=13969&url=dobry-den-je-mi-17-let-a-chtela-bych-se--39733#r39733

7. Praskl nám kondom, mohu být těhotná?

Dotaz: Možnost otěhotnění po sexu bez ochrany a následné menstruaci

Před pěti dny jsme měli s přítelem sex a praskl nám kondom. A dneska ráno jsem dostala menstruaci. Znamená to, že nejsem těhotná nebo tam nějaká šance je?

Odpověď: Šance, že otěhotníte, je naprosto mizivá, ale nic není stoprocentní, pokud souložíte bez ochrany. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=36876&url=dobry-den-v-nedeli-jsme-meli-s-pritelem--39543#r39543

8. Spolehlivost hormonální antikoncepce při průjmu a střevních potížích

Dotaz 1: Může průjem snížit účinek antikoncepce?

Pravidelně a dlouhodobě užívám hormonální antikoncepci bez jakýchkoli problémů a bez zapomínání. Tento měsíc se stalo, že den před menstruací (v 7denní pauze) jsem měla pohlavní styk, následně jsem menstruaci dostala, ale také jsem po té trpěla několik dní průjmem (asi tak týden, zhruba 3x denně). Žádné další léky jsem nebrala. Prášky jsem začala brát jako obvykle, ale styku jsem se ještě více než týden vyhýbala. Je zde nějaká šance, že bych otěhotněla?

Odpověď: Pokud jste v období průjmu neměla pohlavní styk a poslední byl den před očekávanými menses, pravděpodobnost je mizivá. 

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=37332&site=1&id=39120#r39120

Dotaz 2: Průjem v době užití antikoncepce, ochrání užití další tablety?

Užívám HA Lindynette 20. Vždy v 9 hodin ráno. A dnes jsem asi 3 hodiny po užití měla jednorázový průjem, který se už neopakoval. Vzala jsem si tedy radši kolem 15 hodiny odpoledne tabletu z náhradního platíčka. Udělala jsem správně? Jsem dále normálně chráněná? A mám doužívat klasicky celé platíčko? Tabletka mi tam chybět nebude, jelikož jsem ji vzala z náhradního. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Pokud jste užila náhradní tabletku méně než 12 hodin od užití té ranní, pak by účinnost měla být určitě zachována.

Dotaz 3: Může střevní problém v den styku ovlivnit účinnost antikoncepce?

Je možnost otěhotnět, když užívám antikoncepci každý den v 8 hodin ráno vždy pravidelně, ale včera jsem následně mezi 10. a 11. hodinou ranní měla akutní střevní problém v důsledku stresových situací? Nevím tedy jestli došlo k celkovému vstřebání přípravku. Večer jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk, ale k ejakulaci došlo mimo pochvu. Je tady nějaké riziko otěhotnění?

Slabší průjem by neměl učinek antikoncepce ovlivnit. A navíc pokud pohlavní styk proběhl způsobem, jaký jste popsala, pak by k otěhotnění dojít nemělo.

9. Otěhotnění po interupci

Dotaz 1: Je možné otěhotnět týden po interrupci?

Chtěla bych se zeptat, zda je možné otěhotnět týden po interupci? Pohlavní styk jako takový to nebyl, ale na malý kousíček do mě manžel pronikl. Teď už jsem měsíc po interupci a cítím se jako těhotná, mám nalitá prsa. Před dvěma dny jsem byla na krvi, jestli interupce proběhla v pořádku, ale ten pocit je hrozný. Bojím se udělat si těhotenský test, ale kdyby něco, asi by mi od lékaře volali. 

Odpověď: Otěhotnět týden po interupci je opravdu téměř nemožné, protože obsah děložní dutiny včetně sliznice je vyškrábán kyretou. Než naroste nová sliznice, která je potřebná k uhnízdění vajíčka, trvá to opět minimálně 2 – 3 týdny. 

Dotaz 2: Pozitivní test po miniinterupci

V pondělí jsem podstoupila mininterupci. Dnes jsem si zkušebně udělala těhotenský test a vyšel mi jasně pozitivní. Je to možné?

Odpověď: Je to možné, chvíli trvá, než se hodnota těhotenského hormonu dostane zase do nulových hodnot. Ale také nemusí být miniinterupce dobře provedena. Zopakujte s odstupem několika dní raději ještě těhotenský test znova.

Dotaz 3: Otěhotnění po potratu – je možné?

Začátkem února jsem byla na potratu, menstruaci  jsem měla v půlce března asi 4-5 dnů. Další měsíc po zpoždění menstruace jsem na testu objevila dvě čárky. Současně špiním a teče ze mě hnědý výtok. Ke své gynekoložce mám strach jít, s divným pocitem, že bych měla být zase těhotná, přestože jsem byla před dvěma měsíci na potratu.

 

Odpověď: Těhotenský hormon přetrvává v těle ještě nějakou dobu po potratu, nicméně u vás je to již déle než 2 měsíce od zákroku a tak už by tomu být nemělo. Je tedy velmi pravděpodobné, že jste otěhotněla opět. Nic jiného, než toto potvrdit či vyvrátit na ultrazvuku u gynekologa, vám zřejmě nezbyde.

10. Otěhotnění při amenoree (nepřítomnost menstruace)

Dotaz: Je možné otěhotnět u vyvolávané menstruace?

Rok jsem brala antikoncepci, po vysazení se menstruace nedostavila, tak mně půl roku poté lékařka dala vyvolávací injekci a kyselinu listovou. Dostala jsem to jednou a poté stále nic. Menstruace nastala až zase po vyvolávací injekci. Zkusila jsem zajít za jiným gynekologem a ten mi řekl, že se jedná o amenoreu a že by mi předepsal pro urovnání opět HA. Ještě před jejím předepsáním jsem dnes měla naprosto neplánovaně nechráněný styk. Počítala jsem, že při amenoree ženy neovulují a tudíž je nemožné otěhotnět. Je to tak? 

Odpověď: Vzhledem k tomu, že od vysazení antikoncepce téměř nemenstruujete, pak zřejmě ani neovulujete a tudíž těhotenství je velmi málo pravděpodobné. Nikdy ale nevíme, kdy první ovulace po takové pauze přijde, a tedy se může stát, že to bude náhodou zrovna v době nechráněného pohlavního styku. Pokud máte tak nepravidelný cyklus po vysazení antikoncepce, pak v případě, že nyní antikoncepci nechcete užívat z důvodu nechtěného početí, pak by bylo vhodné ji spíše upravit jiným způsobem než opět nasadit hormonální antikoncepci, čímž se problém nevyřeší, akorát odsune na později.

11. Otěhotnění v sedmidenní pauze při užívání hormonální antikoncepce

Dotaz 1: Mohu otěhotnět ze sexu v pauze antikoncepce?

Chtěla bych se zeptat, jaké je riziko otěhotnění, jestliže jsem měla nechráněný pohlavní styk jeden den po vysazení antikoncepce a 4 dny na to jsem dostala normálně menstruaci. Problém je, že teď týden po menstruaci, kdy zase beru antikoncepci, mě začaly svědit bradavky. Na webu jsem našla různé informace, tudíž se na vás obracím s tímto dotazem, abych věděla, zda je riziko, že jsem těhotná. 

Odpověď: Protože již užíváte antikoncepci nějakou dobu, jistě jste si přečetla příbalový leták, z kterého cituji: Pokud jste užila 21 antikoncepčních tablet podle doporučení a následující blistr začnete užívat včas, není nutné v průběhu 7 denního intervalu bez užívání tablet použít už žádnou další antikoncepční metodu. Takže riziko otěhotnění je mizivé - asi takové, jako v jiných dnech, kdy tabletky užíváte.

Dotaz 2: Mohu otěhotnět den před menstruací?

Beru antikoncepci. Den před menstruací jsem měla pohlavní styk, při kterém bylo přítelovo sperma vypuštěno do pochvy. Je možnost otěhotnění a mám si radši zajet pro tabletku Postinor? Menstruaci jsem dostala normálně.

Odpověď: Dobrý den, pokud užíváte antikoncepci dlouhodobě a pravidelně, pak byste neměla otěhotnět ani v sedmidenní pauze bez užití ochrany. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=36876&url=tehotenstvi-pred-ms-dobry-denberu-antiko-39548#r39548

Dotaz 3: Jsem chráněna antikoncepcí před otěhotněním?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když budu mít sex odpoledne, ale antikoncepci si vezmu až večer, jsem chráněna?  

Dobrý den, předpokládám, že pokud berete tabletky večer, pak jste si již jiste vzala i předchozí večer a tudíž samozřejmě chráněná jste.

12. Otěhotnění při ejakulátu mimo pochvu

Dotaz: Mohu být těhotná, když se přítel udělal mimo mě?

Zdravím, před několika týdny jsme se s přítelem jen tak mazlili a nějak se to zvrhlo. Přejížděl svým penisem po mé "dolní" partii.  Dovnitř ale nevnikl. (Stále jsem hrdá panna). Následně se udělal mimo mě, i když ne daleko. Je možné, že bych z toho mohla otěhotnět? Děkuji. 

Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění pokud jste neměli přímo pohlavní styk, je téměř nulová. Základním předpokladem otěhotnění je období ovulace a uvolnění spermií do zadní části pochvy při pohlavním styku. MUDr. Denisa Doubková

13. Otěhotnění po análním sexu

Dotaz: Možnost otěhotnění po análním sexu a „prstění“

Měla jsem s přítelem anální sex, neberu antikoncepci, a přítel se mi udělal v zadečku a potom mě ještě prstil. Je možné, že můžu otěhotnět? Že se spermie dostaly dovnitř tímto způsobem? Myslím třeba nějaký zbytek na prstu? A potom mám ještě jeden dotaz. Menstruaci mám dostat 18. a toto se odehrálo 14. Je možné, že teď to ještě dostanu, ale až příští měsíc by se třeba ukázalo, že jsem těhotná? Jsem zoufalá, prosím o radu. Plodné a neplodné dny si nezjišťuji, protože tomu upřímně moc nerozumím.

Odpověď: Pokud pohlavní styk probíhal tímto způsobem, těhotenství je málo pravděpodobné, ale vyloučit se nedá. Stejně tak i s datem pohlavního styku. Sice proběhl 4 dny před očekávanou menstruací, ale i tak je těhotenství možné. Pokud jste ale začala 18. 8. menstruovat, tak byste těhotná být neměla. MUDr. Veronika Ťápalová

Celý dotaz: http://www.babyonline.cz/diskuze-ke-clankum?topic=36876&site=7&id=39445#r39445

14. Otěhotnění z ejakulátu ve vaně

Dotaz: Jaká je možnost otěhotnění z ejakulátu ve vaně

Vím, že je to minimálně pravděpodobné, ale jsem ohledně toho paranoidní. Je to asi dva až tři týdny, kdy jsem si šla dát vanu, ale přede mnou tam byl můj bratr. Když jsem vylézala z vany, všimla jsem si, že mám u poševního vchodu něco bílého. Mohl to být výtok a nebo sperma (pokud bratr onanoval). Už mám týden zpožděnou menstruaci, myslím si, že jsem ji ještě nedostala, protože jsem kvůli tomu opravdu na nervy. Jsem stále panna.

Odpověď: To, že by se sperma tímto způsobem dostalo do pochvy, je opravdu velmi málo pravděpodobné.

15. Otěhotnění při polykání spermatu

Dotaz: Mohu být těhotná, když jsem spolkla sperma?

Dobrý den, je mi 17 a dneska jsme byli s přítelem u něho a došlo to trošku někam jinam, mužů otěhotnět, když jsem spolkla sperma? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, k otěhotnění dochází  při výronu semene do pochvy a následném spojení mužských pohlavních buněk (spermie) a ženských pohlavních buněk (vajíčka). Otěhotnět po polknutí semene nemůžete. MUDr. Denisa Doubková

16. Kdo je otcem dítěte?

Dotaz: Jak zjistit otce dítěte? Kdo je otcem dítěte?

Měl jsem s přítelkyní nechráněný styk 14 dní před začátkem menstruace. 2 dny před tím měla vynucený sex, nechráněný, se svým bývalým přítelem. Nyní je těhotná. Dá se zjistit, kdo je otcem?

Odpověď: Bohužel před narozením dítěte ne. Rozpětí dvou dnů je natolik malé, že i kdyby vám podle ultrazvuku spočítali, kdy proběhla ovulace, tak se na toto datu nedá úplně spoléhat. Kdyby se jednalo o větší časové rozpětí, např. více jak týden, tak již ano, ale 2 dny mezi termíny jsou velmi krátká doba. Jediným spolehlivým je pak text určení otcovství po narození dítěte.

Na dotazy došlé do redakce Babyonline odpovídaly gynekoložka MUDr. Veronika Ťápalová z FN MU Brno a MUDr. Denisa Doubková (označeno). Paní doktorce děkujeme za odpovědi i trpělivost při čtení dotazů.

Ve zkratce pro tatínky

U nechráněného styku vždy existuje pravděpodobnost otěhotnění. Největší v době plodných dní kolem data ovulace. Na počátku a konci cyklu je pravděpodobnost otěhotnění malá, ale i tehdy k němu může dojít. Stejně tak je pravděpodobnost otěhotnění, když žena zapomene užít antikoncepci. Rozhodně si nebere následně 2 a více tablet za dny, kdy zapomněla. Je vhodné si před začátkem užívání hormonální antikoncepce pozorně přečíst příbalový leták, kde jsou uvedeny všechny možné situace, které mohou nastat. U použití Postinoru po nechráněném styku, byl-li užit dle návodu, je nízká pravděpodobnost otěhotnění. Neměl by se užívat více než 2x za půl roku, může znepravidelnit cyklus. Užíváte-li pravidelně 21denní antikoncepci, během 7denní pauzy nemůžete otěhotnět. U těhotenství z pohlavních styků se dvěma muži, které proběhly v kratším intervalu než týden, není možné ani přibližně určit otcovství jinak než genetickými testy po porodu dítěte. JM

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Mohu být těhotná? - diskuze

  • můžu být těhotná?
    Ahoj, zapomněla jsem si vzít poslední pilulku HA v první řadě a první 2 ve druhé řadě a měla jsem nechráněný sex s přítelem je nějaká pravděpodobnost otěhotnění?
    anonym18   | 22.08.2016 13:27:40
    Reagovat | URL příspěvku
  • muzu byt tehotna
    Ahoj holky Prosím vás mám na vás prosbu mela jsem před dvěma dny nechráněny pohlavní styk včera jsem mela ovulaci už dva dny mě boli bricho a mam takové jakoby tlaky a skubani v podbrisku tohle jsem nikdy nemels pred ocekavanou menstruaci.Menstruaci bych mela dostat az 31.8 nevíte co by to mohlo byt ja už si rady sama nevím  
    vaneska.521   | 17.08.2016 09:05:46
    Reagovat | URL příspěvku
  • mohu být těhotná?
    Zdravím, za jak dlouho po styku je možné zjistit, zda jsem těhotná? Nedostavila se menstruace a nevím, zda mám brát další antikoncepci. Tu mám brát opět od soboty. S přítelem jsme měli pohl.styk minulý pátek a pak měla přijít menstruace.. Děkuji
    VendySt   | 08.07.2016 11:17:22
    Reagovat | URL příspěvku
  • mám čekat ?
    Dobrý den, mám 14 dní zpoždění s menstruací.
    Mám zvětšený podbřišek a při pohlavním styku mě bolí pravý podbřišek. Dělala sem si už 4 testy a všechny byly negativní. Před 3 měsíci jsem vysadila HA a s přítelem se jinak nechráníme a miminko by jsme oba chtěli. Mám ještě pár dní počkat, nebo jít k Doktorovi ? Dkuji za radu. :)
    teruna123   | 14.05.2016 21:07:36 | Reakcí: 1, poslední: 16.05.2016 11:35:52
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: mám čekat ?
      Dobrý den, pokud máte již 14 dní zpoždění a test je negativní, pak je malá pravděpodobnost, že byste byla těhotná. Zpozdění menstruace může mít mnoho příčin - hormonální dysbalance, cysta... Pokud máte tedy i bolesti v podbřišku, na gynekologii se objednejte.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 16.05.2016 11:35:52
      Reagovat | URL příspěvku
  • Vstřebala se HA?
    Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možnost otěhotnět když užívám HA Lyndinette 20 v 8:00 hod. ráno vždy pravidelně jen včera jsem HA užila jako vždy a mezi 10-11 hod. ranní jsem měla akutní střevní problém v důsledku stresových situací. Nevím tedy jestli došlo k celkovému vstřebání přípravu. Večer jsem ale měla s přítelem nechráněný pohlavní styk ale k ejakulaci došlo mimo pochvu. Je tady nějaké riziko otěhotnění?Děkuji za zodpovězení dotazu
    v.   | 14.05.2016 10:24:16 | Reakcí: 1, poslední: 16.05.2016 06:31:18
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Vstřebala se HA?
      Dobrý den, slabší průjem by neměl účinek antikoncepce ovlivnit. A navíc pokud pohlavní styk proběhl způsobem, jaký jste popsala, pak by k otěhotnění dojít nemělo.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 16.05.2016 06:31:18
      Reagovat | URL příspěvku
  • prosím o radu
    Dobrý den. Potřebovala bych radu. S přítelem se snažíme o mimi a mám 4 dny zpožděnou menstruaci a těhotenský test negativní. Je to brzo na test? HA neužívám více jak 3 roky a nikdy sem takové zpoždění neměla. Děkuji za odpověď
    Gabriela.ny   | 10.05.2016 23:31:09 | Reakcí: 1, poslední: 12.05.2016 14:35:51
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: prosím o radu
      Dobrý den, ano, po 4 dnech zpoždění menses ještě nemusí být test pozitivní. Proto tedy počkejte a pokud se menstruace nedostaví, test zopakujte cca za týden.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 12.05.2016 14:35:51
      Reagovat | URL příspěvku
  • Bojím se, že jsem těhotná. Prosím poraďte
    Měla bych dotaz ohledně rizika otěhotnění. Je mi 16 a jsem panna. Mému příteli sem poprvé udělala dobře a on se přitom udělal. Oba dva jsme si utřeli ruce do kapesníků a pak byli jen tak v posteli a mezitím se naše ruce ještě hodněkrát do něčeho utřely. Po chvíli si chtěl přítel sáhnout, jak to tam dole mám a tak jen projížděl od oblasti stydkých pysků až k povrchu pochvy. Hned pak ruku vytáhl. Po minutě ji tam dal znova, ale jsem si jistá, že se dotkl povrchu pochvy, a možná jen prstem zajel ani ne centimetr do ní. Pak ji vytáhl a už se nic nedělo. Teď když sem si vlastně přehrála situaci, která se stala. Strašně se bojím, že se naskytlo riziko otěhotnění. Menstruaci mám mít až za dva týdny a tak se ptám co nejdřív. Protože všechno co jsem popsala se stalo včera. Předem prosím o co nejrychlejší odpověď a upřimně moc děkuji.
    lenka4802   | 05.04.2016 15:53:13 | Reakcí: 1, poslední: 21.04.2016 15:56:21
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Bojím se, že jsem těhotná. Prosím poraďte
      Dobrý den, pravděpodobnost, že se spermie dostaly do pochvy je minimální, ale vyloučit se toto 100% nedá. Pokud by se tedy menstruace zpozdila, udělejte si raději těhotenský test.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 21.04.2016 15:56:21
      Reagovat | URL příspěvku
  • Tehu
    Dobrý den, asi před 14 jsme měli s přítelkyní nechráněný sex a před 3 dny kdy to mela dostat,to nedostala tak jsme koupily tehotensky test a byl negativní...tedka ma spozdeni 3dny...myslíte že bude těhotná ? Prosím rychle o odpověď děkuji :)
    Hemi   | 30.03.2016 05:49:44 | Reakcí: 1, poslední: 30.03.2016 13:24:24
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Tehu
      Dobrý den, těhotenský test už by měl být při 3 dnech zpoždění pozitivní, ale nemusí to tak být vždy. Navštivte tedy gynekologa, ať Vám odebere těhotenský hormon z krve nebo test např. za 3 dny zopakujte. Pokud bude opět negativní, těhotná zřejmě nebudete.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 30.03.2016 13:24:24
      Reagovat | URL příspěvku
  • paní doktorka by mela mít svatozář :-D
    chezzie   | 17.03.2016 12:54:10 | Reakcí: 1, poslední: 21.04.2016 17:49:21
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Boha jeho....Nad nekterymi dotazy jsem se docela udelala. Ale nejake jsou skoro smutne.
    samickasmladyma   | 14.03.2016 19:16:47 | Reakcí: 2, poslední: 21.04.2016 17:50:20
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Prosim o zodpovezrni dotazu. 10.10. jsem otehotnela, 4.11. mi lekar dle ultrazvuku potvrdil tehotenstvi. 14.11. jsem zacla lehce krvacet, 3 dny, bez bolesti, lekar diagnostikoval samov.potrat. Jiz tri tydny mam obcasne lehke pobolivani v podbrisku, pocity žizně, ale hlavne tlaky v prsou a jejich zvetseni. Jsou tyto priznaky spojene se časným samovol.potratem? Sex.styk jsem nemela. Nemohu byt stale tehotna? Dekuji

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.


MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce