Den šestý – rybičky

  1. Nákup opravdu čerstvé ryby
  2. Tepelná úprava ryby

1. Nákup opravdu čerstvé ryby

Ještě jsem neslyšel nikoho, kdo by tvrdil, že ryby nejsou zdravé. A pro naše dítka obzvlášť.
Nejhorší, ale bohužel bývá výběr rybiček, který nám naše obchody nabízí. Čerstvé mívají jen zřídka a výběr těch mražených, které už dávno ztratily převážnou většinu vitamínů a minerálních látek, není také nijak závratný. Jedinou jistotou tak zůstává buďto rybu chytit nebo navštívit nejbližší rybárnu a koupit ji čerstvou. Samozřejmě, že i zde se můžete setkat s tím, že se Vám budou snažit prodat něco, co jim zbylo z minulé dodávky a Vy při příchodu domů ucítíte nelibou vůni, která se Vám line z tašky.
Toho se ale můžete vyvarovat. Na co si tedy dát pozor?
Ryba musí mít čiré oči. To znamená, že pokud se vám oči zdají být zakalené, je to první příznak toho, že už není čerstvá. Dále poproste prodávajícího, ať Vám ukáže její žábry (samozřejmě pouze v případě, že je ještě v celku). Musí být krásně červené, ale jakmile začínají být našedlé, tak ji určitě neberte. Dalším aspektem kvality je kůže. Ryba by se měla hezky lesknout a na omak by neměla být moc oslizlá.
No, a jestli splní tahle kritéria, máte jistotu, že ryba je v perfektní kvalitě a Vy můžete v klidu přemýšlet, jak ji upravíte tentokrát. Určitě se ji snažte připravit co nejdříve a vyhnout se tak mražení, protože to je pro ryby opravdu velká škoda.

2. Tepelná úprava ryby

Teď, co se týče tepelné úpravy. U ryb platí nepsané pravidlo, že čím jednodušší úprava, tím lepší. Zbytečně komplikovaná manipulace a různé speciální obalování ve všemožných těstíčkách a já nevím ve všem možném, rybě jen uškodí. Nejdůležitější je přece zachovat chuť ryby.
Pokud máte už vykrájené filety bez páteře, lehce je na kůži nařízněte, to aby se vám na pánvi nekroutila a pěkně do křupava se opekla.

Naříznutá kůže ryby

Naříznutá kůže ryby

Osolte a opepřete čerstvě umletým bílým pepřem. Poté vložte kůží na rozpálenou pánev a opečte do zlatova (ne moc rychle), otočte, přidejte trošku másla, nechte pomalu docházet a přelévejte už rozpuštěným máslem.
Jestli se Vám to povede, budete mít rybičku jak ze škatulky.

Tak děvčata, hurá na ryby!

Autor: David Viktorin
S Davidem se sejdeme u dalšího pokračování za týden.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Den šestý - rybičky - diskuze

  • Kdyby jen neměly kosti...
    Nevím, možná to přeháním, ale vždy když dělám dětem rybu, jsem šílená z vybírání kostí.
    Mám fakt strach, že jim nějaká v krčku uvízne.
    Takže jim to vždy rozcupuju na malinké kousíčky, čímž ovšem můj kulinářský výtvor zcela ztratí na ceně.
    Sunny   | 20.11.2008 20:28:04
    Reagovat | URL příspěvku
  • Rybáře mám doma a proto jsou naše ryby na talíři opravdu zaručeně čerstvé a s úpravou JEDNODUCHOU souhlasím,mě tedy vyhovuje klasika sůl+kmín a opéci na másle.
    veru-beru   | 20.11.2008 12:13:51 | Reakcí: 1, poslední: 20.11.2008 13:19:35
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Ahoj Davide, díky za rybičkové počteníčko. Je fajn, že jsi se tomuto tématu věnoval, rybek se u nás (v ČR) jí obecně moc málo, což je škoda.
    Nedávno jsme tu s holkama probíraly taky rybky, Andělka vychvalovala pražmu a Beruška obecně všechny mořské - ale že ti to vůbec píšu, kdepak bys mohl holky znát, že jo   U nás doma se ryb sní asi víc, než je republikový průměr, máme je moc rádi - pečené, zapékané, (moc je nesmažím, to fakt asi jen na Vánoce) udili jsme taky kdejakou příšerku  , občas si dáme uzenou makrelu, milujeme rybí polívku (a nejen na Vánoce), prostě "íbu", jak říká kluk, máme rádi. V poslední době právě kvůli němu často kupuju pangase (ale v tom nejsem žádnou vyjímkou, ten se asi zvlášť v rodinách s malými dětmi uchytil v poslední době dost dobře).
    Jen je škoda, že jsme ve většině odkázáni právě jen na ty mražené, bydlíme na vesnici, rybáře v rodině nemáme a ani v nejbližších městech, kam jezdíme nakupovat, čerstvé nekoupím. Takže když pak mám možnost (třeba aspoň v Makru, nebo když se namanu jinde v rybárně), většinou neodolám. Fskt je, že obsah vitamínů podle chuti neposoudím, ale třeba čerstvé filátko z lososa se s tím mraženým srovnat nedá.
    Renča   | 19.11.2008 12:07:28
    Reagovat | URL příspěvku
  • My jsme měli včera k večeři pečené pstruhy.To bylo žrádýlko-je to ten nejvýstižnější výraz.Jen si myslím,že cena ryb je dosti vysoká.
    tygřímáma   | 19.11.2008 11:48:13
    Reagovat | URL příspěvku
  • No mi u jakehokoliv jídla vadí,že jde poznat co to bylo předtím.Tak,že se rybě do očí nedívám.Dávám přednost filetum.Ted miluji toho Penguse,to je fakt dobrota .Vylepšil skore v počtu snězených ryb u nás.
    Honafa   | 19.11.2008 10:03:05
    Reagovat | URL příspěvku
  • Lesklé oči
    Při čtení dnešní Davidovy kapitoly Rybičky jsem si vzpomněla na rozhovor s číšníky při výběru ryby v jedné lisabonské restauraci. Ta kromě vynikajícího jídla nabízela i hudební zážitek v podobě jejich proslaveného fada.
    Během našeho výběru se číšník přišel otázat, co jsem si vybrali. "No asi to turistické menu, tam bude vše, že," odpověděli jsme nejistě. "To Vám nebude chutnat," vpadl nám do odpovědi pohotově číšník a navrhl nám rybu, kterou přinesl na podnosu a při demonstraci její čerstvosti prohlásil: "Podívejte se, jak se jí ještě lesknou oči." Jeho nabídku nešlo odmítnout. Jídlo bylo vynikající, a přitom jednoduše připravené.
    Calamity J.   | 18.11.2008 21:12:09
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Monural

| Sona.onde | dnes, 09:36
Dobrý deň, som v 10tt a pálenie pri močení. Lekár mi predpísal Monural, chcem sa opýtať na názor iného gynekológa, či je ozaj bezpečný počas tehotenstva.
Ďakujem

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.


MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce