Den sedmý - polívečky

  1. Vývar
  2. Dýňový krém

Polévky jsou nedílnou součástí správného stravování našich ratolestí, a proto bychom je neměli opomíjet. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt.
Pokusím se Vám poradit, jak zlepšit přípravu těch klasických, ale zároveň Vám popíšu přípravu i jiných, ne tolik obvyklých.

1. Vývar

Ten je asi nejrozšířenější a nejpoužívanější. Jde připravit prakticky z čehokoliv a je na přípravu nejjednodušší.
Jak ale na to, aby byl krásně čirý a voňavý?
Nejprve si kosti nebo maso asi 5 minut spařte ve vroucí vodě. To proto, aby se bílkovina a krev zatáhla a vývar nezakalila. Poté vodu slijte a přilijte novou - studenou. Přidejte cibuli, mrkev, petržel, rajče, pórek, celer (můžete i řapíkatý, ale pozor jen kousek, protože je aromatický) bobkový list, nové koření, celý černý pepř, stroužek česneku, větvičku tymiánu, kostku slepičího bujónu a špetku kmínu.
Přiveďte co nejrychleji k varu a poté ztlumte na malý plamínek. Průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
Vařte alespoň 3 hodiny, ale lepší je samozřejmě ještě déle. Správný vývar se připravuje asi 12 hodin (kdo z nás má ale čas a trpělivost si s ním doma hrát tak dlouho - no a hlavně ten účet za plyn:-). Můžete ho ale ještě vylepšit tak, že po scezení jej ještě svaříte na polovinu a tím jeho chuť zesílíte. A co se týče zavářek, tak je raději vařte zvlášť, protože by Vám mohli vývar zakalit.

2. Dýňový krém

Je sezóna dýní, tak proč se nepustit do objevování jejich chutí (samozřejmě to platí pro ty, kdo ji ještě neznají). Co budete potřebovat:
Asi 500g dýně - nejlépe muškátové, ale může být i hokkaido, dvě jablka granny smith (může být i jiné), 50gmásla, med, 100g šalotky, slep. bujón a celý badyán.
Na másle krátce orestujte nakrájenou šalotku, přidejte oloupanou, jader zbavenou a na větší kostky nakrájenou dýni, oloupaná a nakrájená jablka, krátce zarestujte a zalijte asi 0,5l vody. Přidejte 1ks slep. bujónu, 1 hvězdu badyánu a 1 polévkovou lžíci medu. Vařte, až je dýně měkká, poté vyjměte badyán a polévku rozmixujte. Dle chuti dosolte, v případě, že se Vám bude zdát příliš sladká (záleží na kyselosti jablek), přidejte pár kapek b.balsamica.
Nakonec ji propasírujte přes jemné síto a před servisem ji ještě můžete krátce promixovat, aby byla krásně hladká.
Jako vložku můžete použít chlebové krutonky, nebo třeba na nudličky opečenou slaninu.

K polívečkám se ještě určitě někdy dostaneme.
Tak děvčata vzhůru na dýně, nejsou přece jenom na svíčky!

Autor: David Viktorin
Davida jsme poprosili ještě o pár předvánočních vychytávek, ale vzhledem k období podnikových večírků, které se bez Mistra kuchaře neobejdou, neslibujeme.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Den sedmý - polívečky - diskuze

  • Vařím dýnovou hokkaidovou,ale né tak složitě.Dělám i dýnové zelí a co je nejlepší tak dýně nakrájená na plátky,posolená nebo pokapaná sojovou omáčkou a osmažená.
    Honafa   | 26.11.2008 11:54:49 | Reakcí: 1, poslední: 26.11.2008 19:38:48
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Mužu poprosit o tvůj receptík na tu polívečku,docela nám chutná a rádi ji papáme.Zkusíme tvůj receptík 
      beruska   | 26.11.2008 19:38:48
      Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Dobrý den, minulou neděli jsem začala brát nové plato antikoncepce Yosefinne vždy v pravidelném čase a to v 18:00. Včera jsem v 17:00 měla s přítelem nechráněný pohlavní styk a v 18:00 jsem si zapomněla antikoncepci vzít - vzala jsem si ji až po půl 8 ráno...(cca o 13 a půl hodiny později). Je pravděpodobnost otěhotnění? V příbalovém letáku je uvedeno, že do 24 hodin HA není snížena, děkuji za odpověď :)

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.


MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce