Inzerce
Inzerce
Inzerce

Ohrivani vody v mikrovlnce!!!!!!

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Subject: Varování: voda + mikrovlnka

Před pár dny si jeden známý chtěl připravit instantní kávu. Vzal hrníček s vodou a vložil ji do mikrovlnky, aby vodu uvařil. Nevíme přesně, na kolik nastavil minutovku, ale chtěl pouze dostat vodu do varu. Když se minutovka zastavila, vyndal hrníček s vodou a konstatoval, že voda nevařila. V okamžiku, kdy do ní přesto nasypal instantní kávu,mu voda vybuchla do tváře. Hrníček zůstal celý, pouze voda mu doslova vyskočila do obličeje. Ma popáleniny druhého stupně, po kterých mu zřejmě zůstanou stopy. Navíc levé oko je taktéž postižené. Po přichodu do nemocnice mu lékař sdělil, že se jedná o známý fenomén a že voda samotná by se nikdy neměla ohřívat v mikrovlnce. Pokud přeci jen chceme ohřát vodu tímto způsobem, mělo by být v hrníčku vloženo něco navíc, např. kousek dřívka (sirka s ulomenou hlavičkou), v žádnem případě ovšem nic kovového.

Vedecké vysvětlení:

Voda se ohřívá rychleji než bublinky páry, které se nemohou vytvořit a tím uvolnit akumulovanou teplotu. Tím, že bublinky varu se netvoří a tím neuvolňuje voda akumulovanou teplotu, se voda ohřívá a přesahuje bod varu. Když se voda da do pohybu při vloženi cizího tělesa (cukr, káva,
sáček čaje), je tepelný šok dost veliký na to, aby najednou vytvořil bublinky, které vysloveně vystřelí horkou vodu ven. Jedná se o podobny efekt, jako když otevřete novou láhev Coly po předchozím protřepání.

Zašlete svým známým - majitelům mikrovlnek
autor: piggsi    Poslední změna: 24.02.2009 17:17:41
Předchozí článek cvičení: Gymnastika svalů pánevního dna Další článek Orientace na trhu s léky
Diskuze
  • no já doted děsím známé,protože nachystám inst.kafe,zaleju to vodou a frknu i s kovovou lžičkou do mikrovlnky....)
    sandina   | 25.02.2009 20:43:09
    Reagovat | URL příspěvku
  • Já vůbec netušila,že nějaké kmitání v mikrovlnce existuje.Ale vodu ohřívám v konvici.
    tygřímáma   | 25.02.2009 19:47:16
    Reagovat | URL příspěvku
  • Už jsem o tom slyšela a samotné se mně stalo, že jsem ohřála v mikrovlnce jídlo, nasypala tam pak pohankovou kaši a chtěla zamíchat. Už nezamíchala, mlíko valítlo ven 
    Ady.S   | 25.02.2009 14:17:15
    Reagovat | URL příspěvku
  • Taky jsem slysela debatu s nejakym vedcem, ze to kmitani muze byt zdravi skodlive. Ze molekuly tam kmitaji jinak nez pri beznem vareni. A jeste nebylo vedecky dokazano, jestli to telu neskodi. takze rikal, ze ohrivat v mikrovlnce ano, ale vzdycky pockat nez se kmitani ustali. Ale myslim, ze rikal asi dve minuty
    janasmile   | 25.02.2009 11:33:18 | Reakcí: 1, poslední: 25.02.2009 22:07:49
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • dobrej prispevek...ale ja teda radsi ohrivam vodu v rychlovarce...no jo holt liny chlapi 
    versacek   | 25.02.2009 11:06:15
    Reagovat | URL příspěvku
  • Muj manžel je programátor-tudiž matematik a když jsme si koupili mikrovlnku tak mě na to upozornil a pak ještě s kolegou vypočitali kmitaní a po ohřáti čehokoliv v mikrovlnce se musí pul minuty počkat,než se to sní.Jinak by molekuly kmitaly ještě v žaludku a mohli by ho opařit i kdyby to jídlo prošlo pusou studené.Tak fakt s každým jídle čekáme pul minuty než ho dáme do pusy.
    Honafa   | 24.02.2009 20:20:26
    Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×