Inzerce
Inzerce
Inzerce

Co může u dítěte napáchat glutamát?

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Tuto otázku jsem položila "fireangel", která studuje obor nutriční terapeut. Určitě její odpověď bude zajímavá i pro ostatní maminky:

"Glutamát sodný je sůl kyseliny glutamové, což je jedna z aminokyselin (a z aminokyselin se skládají bílkoviny), velmi důležitá a nezbytná pro člověka. Podílí se zejména na stavbě nervové soustavy, pro její správné fungování je nutná. Překvapení, že? Problém je v tom, že v kořenících směsích a spol. je jí opravdu hodně, a pokud ji dítě (ale i dospělý) konzumuje ve velkém množství, mohou nastat problémy právě s nervovou soustavou - předrážděnost, nervozita, deprese, bolesti hlavy, únava, u dítěte pak hyperaktivita."
autor: Calamity J.    Poslední změna: 24.02.2008 20:17:25
Předchozí článek Pomelo Další článek Jak naučit děti lépe jíst - tipy a triky
Diskuze
  • zajímavé,díky   
    887   | 22.03.2008 20:36:11
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dodatek
    Ještě bych dodala, že k vylučování glutamátu dochází v ledvinách, které tímto velmi trpí  
    fireangel   | 22.03.2008 12:25:51
    Reagovat | URL příspěvku
  •     tak jak čtu ty příznaky, tak občas asi hodně kořením   
    zkpost   | 03.03.2008 14:47:40
    Reagovat | URL příspěvku
  • zajimave 
    versacek   | 03.03.2008 10:26:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • to je zajímavý počtení 
    887   | 02.03.2008 22:37:58
    Reagovat | URL příspěvku
  •    
    sexycumacek   | 26.02.2008 19:31:07
    Reagovat | URL příspěvku
  • Kde tedy je pro děti vhodné množství?
    U nás vaříme zcela bez těchto přídavků - na dochucení pokrmů používám celou řadu koření. Když je tedy ale glutamát potřebný, kde ho v přiměřeném množství najdu?
    Sunny   | 25.02.2008 13:15:03 | Reakcí: 1, poslední: 02.03.2008 18:43:03
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Kde tedy je pro děti vhodné množství?
      Není potřeba glutamát sodný, ale kyselina glutamová - ta patří mezi neesenciální aminokyseliny, tedy člověk si ji dokáže vytvořit sám. Esenciálních, tedy těch, které si organismus nevytvoří sám a musíme je přijímat stravou, je jen osm (lysin, valin, leucin, izoleucin, fenylalanin, tryptofan, methionin, threonin. U dětí pak jeste histidin a arginin   všech osm je jich obsaženo v plnohodnotných = živočišných bílkovinách, tedy v mase, mléčných výrobcích, vejcích. V rostlinných bílkovinách (obiloviny, luštěniny, brambory, sója..)vždy některá z těch osmi chybí. 
      fireangel   | 02.03.2008 18:43:03
      Reagovat | URL příspěvku
  • Čili všeho moc škodí!
    hanyx   | 25.02.2008 08:53:05
    Reagovat | URL příspěvku
  •    
    ingrit   | 24.02.2008 20:50:01
    Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×