Inzerce
Inzerce
Inzerce

Věda a poznání

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
To, že nám kofein pomůže déle bdít a pracovat, ví asi každý. Zlepšuje vnímání a navozuje vyšší výkon. Mnozí z nás si rovněž po vypití šálku kávy ověřují i jeho výrazné močopudné účinky. :-)

Jste náruživými pijáky kávy?

Nyní již nemusíte zoufat a přemýšlet jak svému návyku odolat, protože bylo zjištěno:

1. U „kofeinových“ pijáků mužů, kteří vypijí více než 6 šálků kávy denně je pouze poloviční počet onemocnění cukrovkou 2. typu než u ostatních. U žen riziko kleslo o 30 %. Kupodivu i bezkofeinová káva zaznamenala tento účinek, ale poněkud nižší. Potvrdili výzkumníci z Bostonu na 126 tis. lidí, které sledovali déle než 10 let.

2. Bylo vyvráceno, že by pití kávy (více než 4 šálky denně) souviselo s častějším onemocněním revmatoidní artritidou. Pokud ovšem u toho pití nebudete kouřit, neboť vztah mezi kouřením a vyšším výskytem tohoto onemocnění vyšel jednoznačně.

3. Vědecká studie z Oakladnu v Kalifornii odhalila, že pití kávy snižuje možnost vzniku cirhózy jater. Příznivě působí káva i u alkoholiků. U alkoholiků každý vypitý šálek kávy snižuje riziko vzniku cirhózy o 22 %. Jelikož čaj tento efekt neprokázal, je otázkou, zda příčinou nejsou jiné složky v kávě obsažené, např. antioxidanty.

4. Navíc je s kávovými „závisláky“ radost jednat. Po dávce kofeinu lépe vstřebávají přesvědčivé argumenty a podaří se je nakonec natolik zviklat, že změní svůj názor. Milé dámy, potřebujete opravit pračku, udělat práci na zahradě či vymalovat? Tak teď již víte, kdy začít vyjednávat. :-)

5. A navíc, jak si každodenně ověřuji: Káva nás uvádí do lepší nálady.

A na závěr 1 rada, jak dosáhnout největších povzbudivých výsledků kávy, rovněž potvrzená studií: Kávu upíjejte postupně po malých dávkách, zapomeňte na ranního „smrťáka“.

Co zajímavého víme o čaji?

Nejen, že u čaje můžeme prožít nejednu příjemnou, odpočinkovou chvilku, ale také díky němu, můžeme „zlikvidovat“ nebezpečné baktérie. Zvláště jedná-li se o zelený či jasmínový čaj, nejlépe oslazený medem.

Jak vypadal pokus prakticky? Po přelití plátků masa jasmínovým či bylinným čajem oslazeným medem, klesl počet nebezpečné a z nedávné doby velmi známé Listérie až o 10-20 %. Obdobně končí párek vykoupaný v čaji. A nejlepší účinek se prokázal u přelití uzenářských výrobků.

Chystáte se na grilování? Pak společně s nákupem masa a koření určitě do košíku nezapomeňte přibalit jasmínový čaj a med. (zdroj: osel.cz)
autor: Calamity J.    Poslední změna: 24.09.2007 10:15:08
Předchozí článek FAKT ZAJÍMAVÉ Další článek Rozhovor dvou miminek v matčině děloze
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×