Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Rychlý koláč

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
... dalo by se mu říkat taky drobenkový, litý (lité, nekynuté těsto), ale u nás se mu říká prostě rychlý, protože je hotový raz dva.
Koláče s drobenkou se tu už vyskytly, takže doplním jejich sbírku a bude-li chtít někdo vyzkoušet, prosím, tady je receptík:

30 dkg polohrubé mouky
5 lžic (polévkových) cukru (dávám krupici)
1 prášek do pečiva
5 lžic oleje
2 vejce
20 lžic mléka (původní recept říká 15, ale 20 se mi osvědčilo, s těstem se líp dělá)

Vše smíchat (ani se nemusí mazat mixér, lze krásně v misce vařečkou), nalít na vymaštěný a vysypaný plech.

Poklást ovocem a posypat drobenkou.
Drobenku dělám z polohrubé mouky - když už jí dávám do těsta, tak nebudu přece na drobenku vytahovat hladkou :o))), másla a cukru krupice.

Ovoce lze použít v podstatě jakékoliv, na obrázku jsou borůvky, někdy je kombinuju s jablky, dobré jsou švestky, máme rádi i jen s jablky a mňamka je s hruškama + vlašské ořechy.

Dávám do rozpálené trouby (250 st.), po ca 5 min. zmírním na 170 st. a dopeču do zlatova (ca 10-15 minut, to si nejsem jistá), testuju uprostřed párátkem.

Do kulaté formy (viz obr.) všeho poloviční množství.






autor: Renča    Poslední změna: 04.09.2008 09:58:18
Předchozí článek tvarohová buchta Další článek Výborný kynutý koláč se
švestkami a posýpkou..
Diskuze
Reagovat na příspěvek
  • Holky, moc díky za reakce - a to jsem ten koláč původně vůbec nechtěla uvádět, je to prostě jen taková jednoduchá, obyčejná rychlovka   
    K té drobence - u nás se odjakživa dělala z hladké mouky (babička, mamka), jen já, zřejmě z lenosti, občas dám polohrubou, když už ji stejně dávám i do těsta.
    Ale je fakt, že někdo používá hladkou, někdo hrubou, já (a doufám, že nejsem sama  ) většinou polohrubou.
    Myslím, že čím "hladší" mouka, tím by měla být drobenka jemnější. Jednou jsem viděla v televizi jakýsi recept (už si to přesně nepamatuju), ale utkvělo mi v hlavě, že tam paní radila, že jestli "jinak používáte na drobenku hrubou mouku, tentokrát se vyplatí hladká" - takže lze zřejmě fakt cokoli.
    Ostatně nejraději vysypávám vymaštěný plech taky polohrubou (mamka i babička používaly hladkou, tedy mamka ještě používá), ale ta polohrubá se líp rozsype, nelepí se tolik, prostě je to pohodlnější.
    Ještě jednou díky a dobrou chuť.   
    Renča   | 10.09.2008 06:25:00 | Reakcí: 2, poslední: 11.09.2008 16:28:12
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Renčo,drobenku dělám taky z polohrubý.Nejsi sama!Jen na plech používám pečící papír,už jsem si na něj tak zvykla,že si pečení bez něj nedovedu představit.Koláček je luxusní!!!!!!!!! 
      tygřímáma   | 10.09.2008 06:35:34
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Ja hrubou vubec nekupuji.A doma mám většinou jen jeden druh mouky,tak používam tu kterou zrovna mám.Nějak to podle druhu neřeším.Ostatně i u cukru,mám bud moučku nebo krupici.Krupici se to pak nedá pocukrovat jinak je to jedno.
      Honafa   | 11.09.2008 16:28:12
      Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×