Inzerce
Inzerce
Inzerce

Jak rozmluvit? - diskuze

Příspěvek z diskuzí: Psycholog radí (strana 1).

  • Jak rozmluvit?
    Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat jestli máte nějakou radu jak rozmluvit 27měs.chlapce s ADHD. Neříká naprosto nic, nežvatlá. Jen houká a křičí. Na logopedii nás vezmou až od tří let, ale já cítím,že kdyby se mu podařilo posunout se v řeči alespoň o kousíček kupředu,moc by mu to pomohlo i v jiných věcech. A hlavně nám jako rodičům hyperkinetika by to velmi usnadnilo komunikaci s ním. Kromně pohádek u kterých nevydržíme, písniček které poslouchá,jen když u nich může skákat a dělat jiné vylomeniny.. existuje nějaké krátké cvičení? Stačila by mi doporučit i nějaká opravdu dobrá kniha. Velmi děkuji za radu. Jitka Š. 
    simkovaj   | 12.09.2013 01:46:18 | Reakcí: 11, poslední: 12.11.2013 08:40:41
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Jak rozmluvit?
      Dobrý den. Nemám zkušenost s ADHD, ale napadlo mě, co zkusit znakování (miminek)? Mám pocit, že náš syn (nyní 21 měsíců) díky tomu začal rychleji mluvit. Vyloženě měl během znakování radost ze vzájemné komunikace, že mu někdo rozumí.
      miri.z   | 24.10.2013 23:46:15
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Jak rozmluvit?
        Děkuji za zájem, zkoušíme znakovat už od roka a s žádným extra výsledkem. Spíš naopak, když udělám nějakou činnost spojenou se znakem, plácá mne abych to neukazovala. Myslím,že chápe co mu tím říkám,ale napodobovat nechce.
        Jinak máme zajetou hromadu básniček a písniček u kterých může řádit, skákat a dělat oblíbené aktivní činnosti,ale vše je z jeho strany bezeslova, někdy jen křik či výskot. Je to frustrující, děti jeho věku už mluví skvěle a mě neřekne ani máma   na vše se natahuje jen ručičkama a pokud se vám ani na 10 pokus nezadaří pochopit,co od vás chce propukne to samozřejmě v zoufalství a vztek. Pak mám kolikrát dojem, že jse selhala já v té komunikaci... že on se snaží co může a já málo.
        simkovaj   | 29.10.2013 23:19:33
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Jak rozmluvit?
          No Jitko, to mě mrzí, s tím Vám neporadím. Plně chápu Vaši frustraci, ale určitě si to nevyčítejte, děláte, co se dá. Budu držet palce, ať se to brzy zlomí. Děti se rozmluví různě rychle, ale když neříká nic, ani máma, to musí být hrozné. Přeji Vám moc trpělivosti a pevné nervy.
          miri.z   | 31.10.2013 22:07:13
          Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Jak rozmluvit?
          neporadim,syn ma 5 let a rekne obcas slova,ale pocita,scita,rekne anglicky i cesky vsechny psimena a cisla do 30 , ja se vykaslala pak na mluveni jako takove a podporovala ho v jine forme komunikace..uz od mala,tudiz komunikuje tisicem zpusobu a tak ze za chvili pochopi kazdy,kdo ma chut chapat a bylo mi i na foniatrii receno,ze netusi jak ho rozmluvit...protoze proste kdyz dite nechce,neprinuti ho nic...hodne zpivame,tancime atd,ale stejne nechce promluvit...a ja zvazuji,ze ho uz nebudu brzdit v psani,kdyz chce,at to vse muze proste i zacit psat....uz umi psat pismenka a slabiky a kratka slova,uci se to sam,je to jedna z mala veci u ktere mi od mala vydrzi se plne soustredit..abeceda,cisla,tvary,barvy...zkus si najit s nim spolecne veci ke komunikaci ....a hlavne stres ti nepomuze...vim to sama,obcas z toho az brecim,ale neni zbyti nez zkouset dal a hlavne ho naucit vnimat,chapat,komunikovat i kdyz beze slov....syn ma pravdepodobne adhd a pas....i kdyz u pas mame ustupujici projevy a adhd zatim take spis zmirnuje...ale da to desnou drinu...jen me uz utesuje to,ze je stale bez leku a zlepsuje se mu vse
          Liberte   | 04.11.2013 09:50:06
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Jak rozmluvit?
            Děkuji za podporu :) Snažím se být v klidu a nestresovat se z toho,ale víte jak to je. Já i manžel mu většinu věcí rozumíme co po nás chce i když bezeslov jen s křikem nebo houkáním. Potíž je v tom,že by měl jít za chvíli do školky a tam nám ho nevezmou pokud si nebude umět říct alespoň o základní věci, což neumí. Neumí ham, dej, nic.. ani zvířátka se nechatají. Čím je starší, tím větší to začíná být problém.
            simkovaj   | 04.11.2013 10:26:22
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Jak rozmluvit?
              navstivte specialni pedagogicke centrum a pokud ma potize,nechte si doporucit asistenta....nas nemluvi,je v bezne skolce ,prvni rok nemel asistenta a proste vse ukazal,nastoupil ve 3 letech ..asistenta dostal az na dalsi rok a letos ho ma take,proto jsem psala,zkuste jakoukoliv komunikaci,obrazky,posunky,ukazani,apod at muze jinejm naznacit..ja jsem zoufala vzdy kdyz ho neco nekde rapne a pak jeci a ja vazne nevim proc..a on jeci a jeci a jeci...jako ted,neco mu hvizdlo v hlave metr pred dverma do bytu a jeci tu uz 30 minut.. 
              Liberte   | 04.11.2013 12:19:55
              Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jak rozmluvit?
      Také jsem měla "nemluvící" dítě s ADHD. Syn začal mluvit až ve 4 a půl letech, do té doby byly jen zvuky, občas citoslovce. Zkoušeli jsme, kde co. Obrázkové knihy, neustále jsem na něj mluvila (popis, co dělám, co vidím apod.), zkoušeli jsme i takové ty pohybové písničky, básničky - nic nezabíralo. Vlastně to mělo efekt takový, že si syn vytvořil vlastní znakovou řeč a tou se mnou komunikoval ale prostě nemluvil. Menší úspěchy jsme slavili nahráváním (syn nahrával zvuky, kt. vydává a pak si je přehrával), líbil se mu i dětský laptop (ten z Tesca) - pořád dokola mačkal a - a ten "krám" říkal A-U-T-O - snažil se to pak opakovat. Ale nejvíce nám pomohli odbroníci - syn se dostal do úžasné školky (spec. třída pro děti s PAS), začal tam používat náhradní komunikační systém (VOKS) a do půl roku se rozmluvil   Konečně mu to začalo dávat smysl. Prošli jsme si různými stádii - syn mluvil jen infinitivech, prvních pádech, nepoužíval být, se apod. Dnes mu je 7 a půl, je prvňáček (spec. třída v běžné ZŠ). Mluví docela dobře jen má problémy s gramatikou (přehazuje slova, občas o sobě mluví v ženském rodě apod.) Držím palce a hlavně vydržte.
      opicka   | 04.11.2013 11:49:43
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jak rozmluvit?
      Dobrý den, každé dítě je individualita a potřebuje jiný čas na vývoj jednotlivých schopností. Píšete, že u Vašeho syna byl diagnostikován syndrom ADHD, předpokládám, že jste v kontaktu s dětským psychiatrem či klinickým psychologem. Nejlepší je probrat situaci s odborníky, kteří syna znají a jsou schopni posoudit úroveň řečového vývoje a navrhnout postupy. Pokud nejste v kontaktu nebo z nějakého důvodu nefunguje spolupráce a chybí možnost častějších setkání, tak by bylo vhodné vyhledat vhodného odborníka ve Vašem okolí.

      Obecně lze říci, že u dětí s ADHD je navázání komunikace obtížné. Základem je vytvořit kontakt (dotekem, navázáním očního kontaktu) a zahájit jednoduchou komunikaci. Předkládané informace by měly být krátké, jednoduché, aby se v nich dítě neztratilo. Případně stejnou informaci zopakovat víckrát, abychom si byli jistější, že ji dítě zachytilo. Jestli u syna sledujete porozumění řeči, tak jej požádejte o potvrzení, že informace byla přijata. Jak píšete, básničky, písničky, pohádky jsou vhodnou formou při rozvíjení řeči. U dětí s ADHD je třeba vybírat velmi krátké úseky, zaobírat se stejnou činností jen chvíli, častěji je střídat. Nejlépe volit interaktivní písničky a básničky, kde je možnost vybíjení motorické aktivity dítěte opakováním viděného (předvádění významu slov, tleskání, točení, skákání apod.). Vůbec nevadí, že to dítě zatím nebude zvládat opakovat správně a bude dělat jiné pohyby.

      O vhodné literatuře je dobré se informovat u logopeda či speciálního pedagoga, kvalitní a široký sortiment nabízí nakladatelství Portál a Grada. Zde pár odkazů (http://obchod.portal.cz/produkt/dovadive-basnicky-pro-kluky-a-holcicky/

      http://obchod.portal.cz/produkt/rozpustile-basnicky-pro-male-detske-rucicky/

      http://obchod.portal.cz/produkt/hratky-s-batolatky/

      http://www.grada.cz/pohyb-s-rikadly-pro-nejmensi_5529/kniha/katalog/).

      Doufám, že jste si v odpovědi našla něco užitečného. Opravdu doporučuji konzultovat situaci s odborníky v osobním kontaktu.

      Mgr. Lucie Šešulková

      ADHD (zkratka anglického „Attention Deficit Hyperactivity Disorder“) – hyperkinetická porucha = porucha pozornosti s hyperaktivitou (pozn. redakce)
      Baby on line   | 06.11.2013 13:18:23
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jak rozmluvit?
      Jito, na podobnem problemu pracuji u meho syna. V jeho dvou a pul letech take nemluvil (pouze asi 20 "slov= zvuku" v jeho zargonu, diagnoza ADHD. Je to beh na dlouhou trat. Nechala jsem mu udelat i vysetreni sluchu, protoze jsem si nebyla jista, jestli me slysi (neposloucha, nereaguje). Hodne mi pomaha psycholozka, najdete si odbornika, se kterym konzultujte.
      Syn je krome ADHD i hypertonik (nadmerne uzivani svalu - ma neskutecnou silu a neciti bolest, spatnou koordinaci, jak pohybovou, tak nesezvyka jidlo a spolkne vse vcelku, nerovnomerny vyvoj, aj.).

      Za mesic mu budou tri roky, chodime od zari do soukrome skolky, do statni by ho nevzali a i kdyz je v nekterych vecech pozadu, ziskal si pani ucitelky svoji neunavnou pracovitosti, maze detem svaciny, nosi kelimky na piti, rozdava pracovni pomucky, kdyz nejake jine dite place, jde ho utesit, nosi mu hracky.

      Vcerejsi noc celou prokaslal, a ja probehala, snazila jsem se mu ulevit sirupem na kasel, vlhkym rucnikem pres topeni, cistickou vzduchu, paralenem, kapkami do nosu, apod. Rano jsem odvedla starsi dceru do skolky a v obchode prodavacce rikam (na dotaz, jak se mam) hyperaktivni deti by mely mit dve mamy, pak by bylo vsechno jednodussi.

      A tak jedine, cim bych mohla poradit je, mejte trpelivost se synem, on ji musi mit ve stejne mire s Vami.

      Jo a to mluveni jednou urcite prijde, znate nejakeho dospeleho cloveka, ktery se nenauci mluvit? (tedy krome hluchonemych).
      evva   | 06.11.2013 21:58:19
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jak rozmluvit?
      Dobrý den, i já mám zkušenost s ADHD. Dcera Eliška také nemluvila, jako jiné děti v jejím věku. Byla jsem z toho nervozní, jen naše paní doktorka mě neustále uklidňovala, že až půjde do školky, tak se rozmluví. Eliška nastoupila ve 3 letech do školky a žádná změna nenastala. Po 3 měsících ve školce, jsem opět navštívila paní doktorku s tím, že to přece není normální a ať nás někam pošle. Tak jsme začali chodit na Logopedii. Musím říct, že teprve potom se řeč začala lepšit. Ale dalo to hodně práce. Eliška tím, jak špatně mluvila, tak měla ztuhlé svalstvo kolem pusy, takže jsme museli denně cvičit a masírovat obličej. K ADHD se nám přidala ještě dysfázie, což je vývojová vada řeči a ta se hodně odrazila v učení. Našla jsem pro ní úžasnou základní školu, kde jich bylo v 1. třídě jen 10. V pedagogické poradně dostala individuální plán učiva. Nastala pro nás dřina, denně jsme se spolu učili..Já jsem si začala opakovat základní školu:-) Bez pomoci rodičů, to děti sami nezvládnou. 1. stupeň jsme zvládli sami, dnes je Elí 13let chodí do 7. třídy a má spoustu doučování. Na druhém stupni se sice zhoršila ve známkách, ale na to mě v poradně upozorňovali. Musím říct, že i tak jsem na nás hrdá, že jsme to zatím takto zvládli, protože když mi v 6 letech na neurologii řekli, jaké diagnozy máme, tak jsem si myslela, že na základní školu ani nestačíme. Chce to hlavně pevné nervy, je to spousta práce. Držím Vám palečky:-)
      Dadule2   | 07.11.2013 07:41:27
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Jak rozmluvit?
        Velmi všem děkuji za reakce a rady. Moc jste mi pomohly! Konečně dorazila zpráva z psychyatrie a tak můžeme jednat dále, čekají spec.poradny a určitě se pokusíme začlenit náhradní komunikační systém,jen si to musíme nechat pořádně vysvětlit. Malej se teď trochu zhoršil v té sociální stránce, je víc agresivní,ale lehce "zlepšil" v tom,že si třeba sem tam začne pobrukovat nějakou známou písničku, to krok jako hrom :-) Určitě mi všechny dáte za pravdu,že každý i sebemenší posun vpřed jako matky chápeme jako velký úspěch, je to trochu povzbudivé. Jen bych si přála,aby reakce z mého okolí byli trochu vlídnější a chápavější. Většina rodiny si myslí,že ho moc řešíme a že to časem přijde samo a že hold jenom zlobí a že ho rozmazlujeme apod. .. Je mi z toho těžko. Včera jsem si přivezla z porodnice domů krásnou dcerku,ale první den doma skončil téměř fiaskem. Celý den jsme řešili jen výchovné problémy staršího syna, došlý posudek od psychiatra a jak nám doma lehce "zvlčel" co jsem byla v porodnici... Snad se brzy naučím skloubit péči o toho našeho rychlouška i malou princeznu. Nejvíce se bojím,aby se Mireček nezačal cítit trochu odstrčený nebo jakkoli špatně, i když zatím je v popředí péče stále on.
        Takže abych se vrátila k problému mluvení - v lednu jdeme na vyšetření sluchu,bohužel v sedaci, protože klasickým vyš.jsme to doopravdy nezvládli, dnes budeme konzultovat návštěvu spec.centra a se soukromou školkou se rozmýšlím. Logopedie až nejdříve na jaře,dříve nás nevezmou - to mne mrzí,to bych uvítala asi nejvíce.
        simkovaj   | 12.11.2013 08:40:41
        Reagovat | URL příspěvku

Téma: Psycholog radí (strana 1)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×