Máslo nebo margarín - co je pro dítě vhodnější? Může dítě tavený sýr?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je pro 2 leté dítě vhodnější -  margarín typu Rama, Flora nebo klasické máslo? A pak by mě zajímalo, zda může 2leté dítě třeba 1-2x týdně dostat paštiku, nebo to pro děti není vhodné vůbec? A poslední dotaz ohledně sýrů - tavený sýr se může myslím od 3 let. Termizované sýry jako je Gervais, Cottage jsou vhodné? Přijde mi totiž, že má ke svačině pořád to samé. Nejradši má plátkový sýr, ale řekla bych, že ten je na dítě celkem dost slaný.

Odpověď Mgr. Jany Eliášové, nutriční terapeutky:

Dobrý den, u dvouletého dítěte lze použít jak rostlinné roztíratelné tuky, tak i máslo. Oba dva typy tuků je dobré vhodně vhodně kombinovat (http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/maslo-vs-rostlinne-roztiratelne-tuky). Paštiku bych Vám nedoporučovala a nebo si ji připravte domácí  - z kvalitních výchozích surovin (libové maso, kvalitní tuk, nedráždivé koření). Tavené sýry není vhodné používat ani u starších dětí (předškolních) - pro  vysoký obsah sodíku a fosforu. Myslím, že na trhu je v nabídce mnoho vhodnějších sýrů - tvarohové, přírodní - typu Gervais, Lučina atd. Dětem můžete připravovat různé typy pomazánek, jejichž základ bude tvořit tvaroh (mrkvoá, ořechová, čočková...atd.)

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Máslo nebo margarín? Může dítě tavený sýr? - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce