15.5.2012: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Pečujete o dítě a nevíte si s něčím rady? Obraťte se na odborníka!

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 22, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 15:35:42)

1. OTÁZKA: Očkování proti pneumokokům

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych znát Váš názor na očkování proti pneumokokům, zda ano či ne, případně, zda vakcínou Synflorix či Prevenar 13. Děkuji.

Očkování proti streptokoku pneumoniae doporučuji, a to zvlástě dětem, které mají staršího sourozence a ten chodí do kolektivu, dětem, se kterými rodiče chodí od kojeneckého věku do kolektivu - plavání, cvičení kojenců a dětem, s kterými rodiče hodně cestují.
Doporučuji Prevenar 13 - chrání proti 13 typům streptokoka.

2. OTÁZKA: učení na nočník

Dobrý den, chtěla bych mírně oponovat názoru, který jste tady uvedla v jedné z poraden. Že učit dítě na nočník v 15t měsících, je pozdě. Přitom většina odborné literatury uvádí, že dítěti na tohle dozrává spojení močák - mozek mezi 18. a 24. měsícem, a že většině dětí to samo docvakne mezi druhým a třetím rokem. Tomu odpovídá i to, co přiznává většina lidí generace mých rodičů, že sice dítě drtili na nočníku od půl roku, aby ušetřili praní, ale stejně se málokdo zbavil plínek před druhým rokem. Taky moje dcera Maruška nočník nechápala, aby jí to pár dnů po druhých narozeninách docvaklo a bez stresů se to naučila během jednoho dne (nekecám, žádné trénování, prostě jí to došlo, a bylo). Moje druhé dítě Anička teď má rok a jsem si jistá, že neví, která bije. Je hodně komunikativní, vídá na nočníku starší Marušku, takže kdyby chtěla čurat do nočňíku, tak jí nic nebrání. Jistou cestou by bylo ji strčit na nočník hned pro probuzení, ale nevím, není lepší ji pochovat, potulit, pomalu probrat, než ji hned svlíkat a šoupat na nočník? Nevedlo by to spíš k stresům? Docela se mě dotkla Vaše poznámka, že to záleží na pohodlnosti matky. Ač, jak píšu, mám jiné hodnoty, než bobek od ročního dítěte v nočníku, necítím se být "pohodlnou". Mladší Anička umí spoustu věcí, dětem se hodně věnuju, i když netrénujeme zrovna nočník. Myslím, že to není a neměl by být středobod výchovy tak jako třeba jídlo. Myslím, že by bylo fajn klást větší důraz na ohleduplné chování a toleranci, to trénujeme od miminka, a ve společnosti mi to chybí víc než schopnost umět se vytentit, i když ještě sotva sedím. Těším se na dovysvětlení toho, jak jste to tenkrát myslela. Eliška - Zajíc

Je úžasné, jak rychle se Vaše děti naučily na nočník.

Bohužel v praxi je těchto případů málo. Mnoho dětí potřebuje delší dobu na nácvik a ten je nutno začít praktikovat od ranějšího věku. Jako příklad bych uvedla své 2 dcery. Starší se naučila chodit na nočník sama bez jakéhokoliv trénování po vysazování od 1 roku, kdy do 2 až 3 měsíců si začala říkat sama a vše chápala. Mladší dceru jsem vysazovala také od 1 roku na nočník, ta to však pochopila až ve 2 letech. Opakování cviku není násilné nucení, naopak se z toho snažíme udělat hru, spousta maminek mně líčí, jak dítěti vzrostlo po vykonané potřebě do nočníku sebevědomí, a o to jde, o učení hrou, které přináší ovoce, je-li pravidelné, rozhodně se nejedná o dril.

Z příkladu je vidět, že každé dítě je individuální osobnost, některé vyspělejší, které chápe dříve, jiné pomalejší a vše pochopí později. O tom, jak je na tom konkrétní dítě, maminka zjistí pouze zkoušením, není vhodné se řídit striktními termíny v knihách. Vždy je dobré u dítěte vývoj podporovat, stejně jako podporujeme chůzi u šikovných dětí již v 10 měsících a nebráníme jim v tom, tak není důvod nezkoušet dítě posazovat na nočník.

Co se ranního mazlení týče, rozhodně je na místě dítěti dopřát kontakt s matkou, dá se však skloubit i s oním vysazováním, aniž by dítětem bylo chápáno jako nějaká drezúra a stres, je pouze na přístupu rodičů.

Velice pěkně je vše popsáno kolegyní dr. Ludvíkovskou v kapitole: http://www.babyonline.cz/pece-o-dite/hygiena/prechod-na-nocnik

Zvláště bych pak vyzdvihla z článku bod:

Pokud je po dvou týdnech zřejmé, že dítě nechápe, co po něm chcete, znamená to, že ještě není dostatečně vyspělé a pokus opakujte cca po 4 týdnech.

3. OTÁZKA: Sahání na genitálie, pomočování 3letého dítěte

Dobrý den, 3letá dcera si již rok sahá neustále na prdelku (zepředu či zezadu), nejčastěji při usínání či při sledování televize, ale občas i jindy. Nemohu ji to odnaučit. Vysvětluji jíž, že se to nedělá a že jí smrdí ručička (strká ji pak i do pusy). Nic ale nepomáhá. Nebo ji pošlu do pokojíčku, že se na ni nechci dívat. Mám se nějak znepokojovat a začít to řešit s lékařem (psychologem)?

Druhý problém začal v únoru, kdy se po nastydnutí začala počůrávát. Po vyléčení počůrávání však stále trvá, tedy jen noční (při poledním spaní se si dojde na záchod a tudíž se jí při hodinovém spaní již čůrat nechce a tak se nepočůrá). Museli jsme se tak po půl roce bez plín k plínám vrátit. Bohužel jsme ale zjistili, že se počůrá, i když ještě nespí, prostě se vyčůrá do postele a v klidu v tom leží. Anebo se v noci na čůrání prostě nevzbudí. Jak mám řešit to, že se při usínání vyčůrá do postele, i když ještě nespí a nočník má v pokojíčku připravený?

Dotaz jsme zaslali k vyjádření názoru psycholožky.

Z pohledu pediatra je sahání dětí na genitál časté. Jedná se o podobu dětské onanie, která sama časem přejde. Jemné korigování činnosti dítěte je na místě.

Doporučuji vyšetření moče k vyloučení zánětu, nebo přítomných baktérií v močovém traktu, které, aniž by se zánět projevil, mohou pomočování způsobit. Pokud bude vše negativní, doporučuji vyšetření urologem nebo nefrologem.

4. OTÁZKA: atopické dítě

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda existuje na recept mazání na kůži pro sušší pleť atopika (10 let). Používali jsme Excipiál, ale ten je prý příliš chemický. Děkuji za odpověď, Bea

Velmi dobře funguje na atopickou kůži glycerinový krém, ten ale není na předpis, je volně prodejný. Doporučuji poradit se s kožním lékařem, ne všechny krémy jsou vhodné na atopickou kůži.

5. OTÁZKA: Jak rozmluvit vnučku?

Máme téměř dvouletou vnučku, která je nesmírně chytrá, prospívá ve všech směrech a rozumí všem větám. Věci si ale sama označila pouze počáteční slabikou a tak stále mluví. Vidí prostě, že ji rozumíme a tak jí to stačí. Dcera se jí opravdu vzorově věnuje, neustále čtou, mluvíme na ni všichni, vypadá jako velice šťastné a pohodové dítě. Víme, že se uvádí zhruba do tří let, že se dítě rozmluví, přesto mě zajímá váš názor nebo nějaký typ, jak vnučku více motivovat. Děkuji a přeji vše dobré.

Doporučuji konzultaci u logopeda. Těžko Vám mohu něco poradit, je třeba dítě vyšetřit, zda není někde chyba - nemyslím Vaši péči, ale zda nevázne vývoj řeči.

6. OTÁZKA: kojenecký ekzém

Dobrý den paní doktorko, mám dvouměsíčního chlapečka, který má kojenecký ekzém. Na tvářičkách ho vždycky čistím 60% lihem a potom Bepathenem. Co byste mi doporučila na tělíčko? Kamarádka dostala Cremor holt - je to dobré? Moc děkuji za odpověď.

Na tvářičky bych nedoporučila líh, je moc agresivní. Zkuste jemnější čistící kosmetiku od Biodermy, totéž na tělíčko. Holtova mast se doporučuje na tělo ale specificky po konzultaci s lékařem.

7. OTÁZKA: Trhá si nehty

Čtyřletá dcera si už delší dobu trhá nehty. Někdy mě tím chce schválně naštvat, ale většinou mimoděk - u televize, v autě. To si je ale většinou spíš hladí, neví co jiného s rukama. Nejhorší je to ale před spaním. To si vyloženě trhá nehty třeba i do krve, někdy i na nohách. Skoro každý večer přiběhne a fňuká, že má ulomený kus nehtu a že ho mám zastříhnout. Na dotaz, proč to dělá, odpovídá, že neví. Nepomáhá přemlouvání, vyhrožování, vysvětlování, ani tresty. I když slíbí, že to nebude dělat, příště se situace opakuje. Co s tím? Děkuji.

Trhání nehtů je velmi často neurotický projev dětí, ale i dospělých. Zkuste podat vitaíin skupiny B - Pyridoxin 1x denně 1/2 tbl. Pokud se stav neupraví, vyhledejte psychologa.

8. OTÁZKA: spánek

Dobrý den, mám 3,5měsíční miminko, které se v noci často budí. Do nedávna probíhalo vše v pořádku, budilo se tak 3x na kojení. Teď asi 14 dní spí od 8 do 11 v postýlce, pak se probudí na kojení. Nechce už pak v postýlce spát. Různě se přavaluje a pofňukává, dokud jej nepřendám k sobě do postele. A i tak se hrozně převaluje a pofňukává. Občas stačí, když promluvím nebo přiložím k prsu. Je to ale dost vyčerpávající. Poradíte mi, prosím, co s tím?

Nemá miminko problémy s nadýmáním? Zkuste na noc podat Sab simppex nebo Espumisan nebo nějaké probiotikum. Pokud se stav nezklidní, mohlo by to být prořezáváním zubů, nebo hladem. Pokud to budou zoubky, zkuste gel na dásně, pokud to bude hladem - zkuste dokrm - mléko a následně od 4. měsíce lze podat na noc kaši.

9. OTÁZKA: Chybějící varlátko u miminka

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala Váš názor. Náš nyní 4měsíční chlapeček se narodil jen s jedním varlátkem. Po vyšetření na chirurgii (pohmatem) paní doktorka zkonstatovala, že jedno je v pořádku a místo druhého našla v šourku rudiment velikosti čočky (podle mě menší) a máme přijít v půl roce a sledovat. Rudiment se nezvětšuje. Nevíme, jestli se jedná o zakrnělé sestouplé varlátko, jestli ho vůbec nemá nebo jestli nesestoupilo. V televizi hovořil androlog, že se to má řešit co nejdřív. Máme čekat až do půl roku na další kontrolu? Naše dětská lékařka nás teď odeslala na endokrinologii. Děkuji za případnou odpověď.

Určitě nechejte vyšetřit endokrinologem, velmi vhodný je ultrazvuk, zda je v šourku rudiment, nebo zda varlátko není někde v tříselném kanále, nebo v dutině břišní. Od toho se potom odvíjí řešení a sledování.

10. OTÁZKA: Jídlo a režim v u 8měsíčního kojence

Vážená paní doktorko, zajímal by mne Váš názor na mé problémy. Mám skoro 8měsíčního chlapečka, který byl plně kojen do 6 měsíců. Pak jsme začali s příkrmy, nyní už jsme na zelenino-masových příkrmech. Má je k obědu. Jí ale pouze ty kupované, pokud něco sama uvařím (např. mrkev, maso), tak to nejí vůbec. Těch kupovaných jí alespoň tak jednu třetinu skleničky. I když teď ani tolik nesní. Pak chce stejně dokojit. K odpolední svačině mu dávám ovoce - a to je ještě horší - jablka a hrušky odmítá. Ještě co jsem zkoušela, tak sní jahody a meruňky a to mu chutná. Pak chce zase dokojit. Večer má kaši a zase jej musím dokojit. Usne obvykle u kojení, sám bohužel neusne. V noci se budí tak 1-2x a to chce zase kojit. Prospívá v pořádku, dle mé pediatričky je vše v pohodě. Jaký je Váš názor? Bojím se, aby nějak nestrádal. Od jedné známé vím, že její malý sní celou skleničku příkrmů. A jaký je Váš názor na noční kojení? Děkuji moc za odpověď, Šárka

Plně kojeným dětem se velmi často špatně přidávají příkrmy, je je třeba ale trpělive podávat, aby si dítě přivyklo i na jinou příchuť, než je mateřské mléko. Návyk nelze naučít násilím, je třeba trpělivě nabízet. Dítě nestrádá, v mateřském mléce je obsaženo vše, co dítě potřebuje, ale zeleninové a ovocné příkrmy jsou nutné.

Na kojení v noci má dítě ještě nárok, a to do 1 roku, jednou a dvakrát za noc.

11. OTÁZKA: Nejedlík

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se dá u dítěte nějak podpořit chuť k jídlu? Roční syn tomu jídlu moc nedá, poslední 2 měsíce s tím bojuji, sní třeba jen 5 lžiček oběda nebo večeře a má dost. Jí 5x denně, mezi jídly má rozestup 3-4 hodiny, nedostává mimo jídlo žádné sladkosti ani rohlík.... Za poslední 2 měsíce nepřibral nic, krevní obraz, který mu dělala dětská doktorka, byl v pořádku.

Se špatným jezením se také u dětí setkávám často, bývá způsobeno vývojem. Asi se budu opakovat :-), ale i v těchto případech doporučuji podat vitamín sk. B - pyridoxin, který podporuje chuť k jídlu, a to 1x denně půl tablety.

12. OTÁZKA: Očkování proti klíšťatům

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně očkování proti klíšťatům u našeho 19měsíčního syna. Myslíte si, že je očkování pro takto staré dítě vhodné? Děkuji, Veronika

Očkování proti klíšťatům doporučuji po ukončení základního očkování - tedy povinného očkovacího kalendáře - což je kolem 3. roku věku. Nedoporučuji zrychlené schéma, ale standardní provedené v zimních měsících.

13. OTÁZKA: Průjem

Moje 10 měsíců staré miminko má 4 dny řidší a častější stolici, než je obvyklé. Užívá 1x denně Lacidofil, ale žádná velká změna nenastala. Je možné takto malému dítěti dát trochu rozpuštěné hořké čokolády?

Hořkou čokoládu do 1 roku dítěte nedoporučuji. V Lacidofilu pokračujte, účinek může nastoupit až do 7. do 10. dne. Velmi důležité je u potíží zažívacího traktu složení výživy - doporučuje se vysadit mléko, pokud dítě již není kojeno, a zařadit vařenou mrkev, rýži, dušené jablko.

14. OTÁZKA: Klíšťová encefalitida

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda doporučujete očkovat malé dítě (2 roky) proti encefalitidě. Bydlíme na Třinecku a co jsem zjišťovala u známých, tak děti neočkují (po poradě s lékaři), prý je to "zbytečné". Mně však lékařka očkování doporučila. Mohla byste mi, prosím, sdělit Váš názor? Také bych se ráda zeptala, zda v případě, že se zapomene přeočkovat může být průběh onemocnění horší. Děkuji.

Očkování proti klíčové encefalitidě doporučuji po ukončení základního očkovacího kalendáře, ale i později. Nejrizikovější není onemocnění pro takto malé děti, ale naopak pro dospívající, nebo dospělé.

Pokud nedokončíte očkování, dítě není chráněno a může snáze onemocnět na rozdíl od doočkovaných, které neonemocní.

15. OTÁZKA: Nosní mandle

Dobrý den, měla bych dotaz, mám 4,5letého synka, který trpí na bolesti oušek. Už 3krát nám je propichovali a dnes nám ušní lékař doporučil jít na odstranění nosních mandlí kvůli časté rýmě. Chci se zeptat, zda je to opravdu účinné a jaké nebezpečí hrozí u tak malého dítěte. Děkuji za odpověď. 

Vzhledem k opakovaným zánětům uší bych rovněž doporučila nosní mandli odstranit. Riziko je u operačních zákroků vždy, ale komplikace se vyskytují u malého procenta případů. Pokud se nosní mandle neodstaní, může dojít díky chronickému zánětu středouší k poruše sluchu a rovnováhy.

Pokud odstanění nosní mandle nebude účinné, doporučuji ještě očkování proti pneumokokovi.

16. OTÁZKA: Dovednosti dítěte ve 2,5 letech

Dobrý den ještě jednou, tentokrát mám dotaz na druhého synka (2,5 roku). Máme ještě plínky, neumíme dávat dohromady souvislé věty, strašně malinko mluvíme a sami se neustrojíme, kam se s tím máme obrátit? Jde mi jen o to, aby mi ho vzali do školky od září aspoň na 5 dní v měsíci. Podle mého by tohle všechno již ve svém věku umět. I když mi každý říká, že kluci mají čas do 5 let, že jsou opožděnější. Děkuji

Vývoj dovedností u chlapců je opravdu pomalejší. Doporučila bych počkat do 3 let, zkoušet se synem nacvičovat hrou. Výše uvedené schopnosti pro přijetí do MŠ nehrají roli, kromě močení do plen. U dalších dovednosti pak záleží na domluvě s učitelkou v MŠ, aby tolerovala jeho pomalejší tempo. Děti naopak v kolektivu mohou zaznamenat velký pokrok. Pokud by se stav nezlepšil, přes Vašeho dětského lékaře požádejte o psychologické a neurologické vyšetření.

17. OTÁZKA: Množství zeleniny, ovoce, masa

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala, kolik zeleniny, ovoce a masa by mělo sníst 16měsíční dítě minimálně za den? Syn je teď v období, kdy téměř vše odmítá (kromě jogurtů, kaše a suchého rohlíku). Bohužel má stále pouze čtyři přední zuby, takže ani na kousky ovoce či zeleniny ho prostě nenalákám. Proto by mě ještě zajímalo, jestli vnímáte neslazené ovocné přesnídávky dočasně jako dostatečnou náhradu čerstvého ovoce (poslední dobou totiž syn odmítá i ovoce namačkané). Předem moc děkuji za Váš čas.

Výživa dítěte od 1 roku je podrobně popsána nutriční terapeutkou: http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/vyziva-1-3-roky.

Určitě můžete ovoce i zeleninu podávat v kašovité formě. Jakmile se zoubky prořežou všechny, zavádějte postupně tužší stravu.

18. OTÁZKA: Roční dítě odmítá nemixovanou stravu

Dobrý den, náš 13měsíční syn již dlouhodobě odmítá stravu, která není zcela rozmixovaná. Zkouším mu do mixované stravy dát pár rozmačkaných kousků, ale sousta mi začne plivat a jídlo nejí. Prosím o radu. Mám ho nechat tedy bez oběda a nebo mu jej nadále mixovat? Nesní ani banán rozmačkaný vidličkou (a přitom to již párkrát v minulosti snědl). :-( A může již pít nepřevařenou vodu z vodovodu? Moc vám děkuji!

Doporučuje se do mixované stravy přidávat část pasírovaná a postupně její množství zvyšovat. Poté do pasírované stravy přidat část mačkané stravy a postupně ji také zvyšovat až přejít na tuhou stravu.

Vodu z vodovodu již můžete podávat od 1 roku, nemusíte ji již převařovat.

19. OTÁZKA: Placatá hlavička, otáčení na jednu stranu

Dobrý den, máme 3,5měsíční dceru, která stále otáčí hlavičku pouze na jednu stranu. Přes den ji vždy otočím v postýlce a i hračky ji dávám na tu správnou stranu a když jde večer spát, zase ji otočí zpět. To samé dělá v poloze na bříšku a také když ji nosíme na rukou. Hlavičku má už z té jedné strany placatou. Poraďte mi, prosím, co mám ještě zkusit a zda se tvar hlavičky ještě srovná. Moc děkuji

Pro miminka je možné k udržení správné polohy hlavičky použít Panda polštářek: http://www.babyonline.cz/potreby-pro-dite/novinky-z-veletrhu-grand-prix-2010. K polohování slouží také nejrůznější molitanové válečky. Placatá hlavička se vyskytuje u malých dětí často, je však potřeba vyšetřit, zda není zkrácen kývač hlavy na některé straně. Požádejte o vyšetření Vaši dětskou lékařku.

20. OTÁZKA: Průjem

Dobrý den, můj 27měsíční syn trpí často na průjmy. Má hodně řídkou světle hnědou stolici - vodnatou stolici. Mívá dva dny průjem, poté je týden v pořádku. Následuje dalších pár dní průjmovité stolice a nějaká doba klidu. Takto se to opakuje několik měsíců. Naše lékařka vždy řekne, ať ho krmím banány a má dietu, že to přejde. Ale on to má tak často, že ho nemůžu stále držet na banánech. Už mě to začíná silně znepokojovat, nepřijde mi to normální. Také mi dělá starost světle hnědé zabarvení stolice. Syn je krmený, myslím, dobře a vyváženě a dietních chyb se, doufám, nedopouštíme. Celkově je aktivní, zvědavý a normální dítě jeho věku. Zvýšenou únavu apod. nepozoruji. Děkuji za odpověď

Doporučuji u takto vleklého průjmu vyšetření stolice na bakteriologii. Pokud bude negativní, je vhodné vyšetřit dítě, zda netrpí alergií na kravské mléko nebo lepek.

21. OTÁZKA: Nosní mandle - režim po zákroku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká jsou omezení po odstranění nosní mandle. Jak dlouho je potřeba jíst kašovitou stravu? Dále pak omezení pohybu, pobytu venku? Děkuji

Po odstranění nosní mandle: http://www.babyonline.cz/nemoci-deti/odstraneni-nosni-mandle se doporučuje týden kašovitá strava a rekonvalescenční režim v klidu, v prvních dnech na lůžku, po 3-4 dnech může dítě i na lehkou procházku. Po týdnu proběhne kontrola na ORL a pokud je dítě v pořádku, může již normální zátěž.

22. OTÁZKA: Kterou vakcínu pro děvče?

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jakou vakcínu proti papilomavirům doporučují pro děvčata pediatři.

Očkovací látky proti HPV jsou obě velmi kvalitní. Pokud bych měla vyjádřit svůj osobní názor, myslím si, že pro děvčata je jistě vhodný čistý Cervarix, který má delší dobu působnosti, má zkříženou ochranu proti dalším skupinám HPV virům, procentuálně lépe vychází ochrana proti zhoubnému, život ohrožujícímu onemocnění. Kondylomata, proti kterým navíc oproti Cervarixu chrání druhá vakcína - Silgard - jsou nepříjemným onemocněním, nicméně nejsou onemocněním zhoubným, dají se léčit a procento onemocnění nedosahuje takové hodnoty jako u onemocnění rakovinou děložního čípku. Z mého pohledu je tato vakcína zase vhodnější pro chlapce.

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

15.5. 2012 Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Inzerce