Inzerce
Inzerce
Inzerce

PPM a rodičovská - majitelka firmy - diskuze

Příspěvek z diskuzí: Mateřská dovolená (strana 101).

  • PPM a rodičovská - majitelka firmy
    Dobrý den,
    jsem ve své firmě jedinou jednatelkou, společnicí a zaměstnankyní na HPP a měla bych dotaz, jak nejlépe naložit s PPM a rodičovskou (RP), aby bylo z pohledu zákona vše v pořádku a obdržela jsem alespoň nějakou finanční výpomoc, která by mi dle mého měla náležet. Předem děkuji za vaši odpověď a omlouvám se za obsáhlost emailu (bohužel situace, kdy je žena majitelkou firmy se nikde moc neřeší).
    Níže některé doplňující informace:
    A. ve firmě pracují (nárazově) některé další osoby na DPP (právník, grantový konzultant, finanční analytik...), takže činnost s.r.o. nezajišťuji jen já.
    B. s.r.o. bude stále vykazovat činnost po dobu mého těhotenství i po porodu (během těhotenství a po porodu bude činnost s.r.o. ale mnohem nižší, což bude zřetelné ve finančních i jiných ukazatelích firmy)
    C. moje činnost jako zaměstnance je poskytování poradenství (zpracování projektů, realizace projektů...) a související obchod (uzavírání smluv, identifikace vhodných klientů a programů...)
    D. moje činnost jakožto jednatele je zejména administrativa, daně a účetnictví firmy
    E. O možnosti, že bych (na dobu pobírání PPM) jmenovala dalšího jednatele/prokuristu zatím neuvažuji, ale teoreticky existuje i tato možnost, i když bych se ji raději vyhla. Pokud by bylo možné činnost jednatele by mohla zajištěna mým manželem na základě plné moci

    1. PPM
    od začátku těhotenství pracuji mnohem méně (max. 0,5 úvazku), co se týče času i náročnosti práce. Ke konci těhotenství a po porodu (tj. v době, kdy se PPM pobírá) očekávám ještě nižší pracovní výkon (0,1-0,2 úvazku). Nadále by se ale můj pracovní výkon měl týkat stejných/obdobných činností zmíněných v bodě C a D výše (i když očekávám méně náročný charakter práce a činnost jednatele by mohla zajištěna mým manželem na základě plné moci?). Fakturace by v rozhodném období neprobíhaly, tj. s.r.o. by byla v období rozhodném pro výplatu PPM bez příjmu.
    Dotaz: pokud by bylo moje pracovní zapojení (ve stejné/obdobné činnosti jako je specifikována v bodě C a D) například 0,1 úvazku, existuje možnost, abych pobírala PPM za zbývajících 0,9 úvazku, které (oproti standardnímu režimu) neodpracuji? Příjde mi logické pobírat PPM za 0,9 uvazku (resp. 70% z platu 0,9 úvazku), a to i v rámci stejného pracovního zaměření, protože o tuto část reálně (díky těhotenství a mateřství) příjdu.
    Dotaz: předpokládám, že PPM i RP se počítá pouze ze mzdy (tj. nezapočítává se odměna ze zisku společníka, tj. „dividendy“)
    Dotaz: Předpokládám, že formulář o mateřské předává (podepsaný od gynekologa) zaměstnanec zaměstnavateli a ten jej předává ČSSZ + je třeba změnit příslušné pracovní smlouvy. Má zaměstnavatel ve vazbě na PPM ještě jiné povinnosti vůči úřadům?
    2. RODIČOVSKÁ
    Co se týče rodičovské, zde není problém s tím, abych (po šestinedělí) pracovala na HPP v rámci svého původního pracovního zaměření (viz bod C) a plně i jako jednatel firmy (bod D). Pouze je třeba, abych zajistila dítěti potřebnou péči s tím, že dítě do 2 let, nesmí být ve MŠ či jeslích více jak 46 hodin měsíčně.
    Dotaz: do 46 hodin se započítávají jen státní zařízení (státní jesle, státní školky atp.) nebo i soukromá zařízení (soukromé školky, soukromé jesle, chůvy...)? Kdo má povinnost věc evidovat?
    Dotaz: Kdo platí za zaměstnance zdravotní a sociální pojištění, když zaměstnanec pobírá mzdu od zaměstnavatele a dále i RP od státu? Má zaměstnavatel ve vazbě na RP svého zaměstnance nějaké oznamovací povinnosti vůči úřadům?
    3. Existují nějaké další příspěvky, které lze v souvislosti s těhotenstvím, mateřstvím, dítětěm a porodem získat? Naše domácnost určitě nedosahuje méně jak 2,7násobku životního minima, takže porodné a příspěvky na dítě jsou pro nás asi mimo.

    Velmi děkuji!
    S pozdravem Mgr. Eva Ječmínková




    EvaJ13   | 03.03.2015 12:19:39 | Reakcí: 3, poslední: 06.03.2015 09:08:14
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: PPM a rodičovská - majitelka firmy
      Dobrý den, otevřela jsem si váš dotaz pro jistotu v novém okně, tak snad na nic nezapomenu.      
      Ad PPM: Zaměstnavatel musí PPM nahlásit na OSSZ a na zdrav. pojišťovně (jako každou změnu).
      Problém i u osvč je ten, že PPM je dávka z nemocenského pojištění a tudíž "nehraje" na žádnou pomernou část úvazku - striktně: jste nemocní - nemůžete pracovat, a bohužel to platí i pro PPM.
      Osobně s tímto také nesouhlasím a není to vůči podnikatelkám fér, ale co naděláme...a pak se toho nažvaní kolem rovných šancí...
      Vzhledem k tomu, že jste zaměstnankyní, bude se vám PPM počítat z čisté mzdy. Ohledně fungování během mateřské máte ještě jednu možnost, a to změnit si předmět činnosti a udělat si novou prac. smlouvu - to je legální způsob výdělku při mateřské (buď jiný zaměstnavatel nebo jiná činnost u stejného zaměstnavatele). Určitě by bylo ideální se poradit s právníkem.
      ad 2. podmínka omezené návštěvy mš se týká státních zařízení a školka vydává potvrzení, které rodič dodává na ÚP
      Oznamovací povinnosti zaměstnavatel určitě má. Ve vašem případě to bude vůbec asi docela komplikované... totiž: nejprve je rodičovská na OSSZ evidována jako hlavní prac. poměr a povinné pojištění platí stát. Jakmile ale budete zaměstnaná, musí to zaměstnavatel nahlásit a platit za vás normálně pojištění. Rodičovská se tak stane vedlejším prac. poměrem.
      Na další dávky nedosáhnete, takže nic.
      Každopádně máte pravdu v tom, že se nikde zvlášť podobným případům nevěnují. Osobně se s takovým dotazem setkávám poprvé a přehled o hlášeních na úřadech mám hlavně z vlastní zkušenosti (jsem osvč). Berte tedy mnou poskytnuté informace jako základ, sestavte si další dotazy a hlavně na procesuální kroky se informujte přímo na OSSZ, pod kterou patříte.
      Přeji hodně dalších úspěchů a kdybyste se chtěla o zkušenosti s úřady při takto složité situaci podělit, budu ráda, když mi vše sepíšete na email: info2@babyonline.cz
      Sunny   | 03.03.2015 15:47:56
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: PPM a rodičovská - majitelka firmy
        Dobrý den,

        opravdu velmi děkuji za vaši rychlou odpověď!
        obrátím se ještě na ČSSZ a pokud to bude zajímavé, sepíši o tom nějakou zprávu:)

        zdraví EJ
        EvaJ13   | 04.03.2015 14:32:30
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: PPM a rodičovská - majitelka firmy
          Určitě to bude zajímavé! Budu se těšit na info    
          Sunny   | 06.03.2015 09:08:14
          Reagovat | URL příspěvku

Téma: Mateřská dovolená (strana 101)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×