Inzerce
Inzerce
Inzerce

2.dítě a rodičovský příspěvek - diskuze

  • 2.dítě a rodičovský příspěvek
    Dobrý den,
    pobírám rodičovský příspěvek 3.800 Kč do 4 let věku syna, které dovrší letos v prosinci. Před jeho narozením jsem byla na ÚP a neplatila si nemocenskou. Nyní si přivydělávám k RP jako OSVČ na VPP bez platby nemocenské. Zvažuji ještě jedno dítě. Je potřeba si platit předem nemocenskou, abych dosáhla na mateřskou nebo mám opět jen nárok na rodičovský příspěvek 4letou variantu?
    Pokud by 2.těhotenství nastalo později po vypršení 4 let věku syna, je potřeba se přihlásit do porodu znovu na ÚP nebo mohu mít stále živnost na VPP? Pokud bych neotěhotněla, je potřeba se ve 4. letech věku syna přehlásit automaticky k živnosti na HPP a platit si soc. a zdr. poj.?
    děkuji za odpověď.
    Zuzana G.
    dve11   | 09.01.2015 12:35:07 | Reakcí: 1, poslední: 12.01.2015 10:52:18
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: 2.dítě a rodičovský příspěvek
      Dobrý den,
      abyste měla nárok na PPM, musela byste si platit nemocenskou alespoň 270 dní před nástupem na mateřskou. Asi je však potřeba uvážit, kolik na VPP vyděláváte a jestli by to tedy mělo smysl, protože u osvč je mateřská obecně nízká a zvláště pak máte-li malé příjmy. Ohledně další činnosti je to na vás - můžete přejít jako osvč na HPP nebo si můžete vyplnit žádosti na OSSZ a zdrav. pojišťovně a pečovat o dítě do jeho sedmi let a činnost dál mít na VPP.
      Nyní je změna v tom, že pokud otec dítěte platí nemocenské pojištění a vy tuto skutečnost doložíte při podání žádosti o RP, nemusíte mít 4letou variantu, ale můžete na základě tohoto dokladu normálně volit výši RP a tedy i jeho délku.
      Sunny   | 12.01.2015 10:52:18
      Reagovat | URL příspěvku

Téma: Rodičovský příspěvek od 1. ledna 2008 (strana 49)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×