16.10.2012, 8-9 hodin: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Pečujete o dítě a nevíte si s něčím rady? Obraťte se na odborníka!

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 29, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 09:24:56)

1. OTÁZKA: Strava v 1 roce

Paní doktorko, obracím se na Vás ohledně jídelních zvyklostí mého ročního syna. Podotýkam, že ho stále ještě přikojuji, umělé mléko nepoužíváme. Náš jídelníček vypadá takto: ráno má kojení - někdy se mi podaří do něj dostat kousek rohlíku s máslem. Zkoušela jsem i plátkový sýr, přírodní zavařeninu, ale to nechce. Pak má svačinu - buď jogurt nebo ovoce - to je docela v pohodě. Ale oběd - příkrmy jsou hrůza - ať vezmu kupované nebo co uvařím - jí strašně málo. Dle mé lékařky mu to holt stačí - ale syn je dost živý, energický - má 9 kg. Já mám pořád výčitky, že mu chybí zelenina, maso atd. Už jsem z toho oběda zoufalá, snižuji se i k tomu, co bych neměla, a to že za ním chodím, ukazuji hračky, ale efekt je stejný. Odpoledne má opět svačinu - jogurt, přesnídávka, ovoce. Večer - kousek rohlíku nebo kaše - ale kaše jí opět málo. V noci se ještě budí na kojení. Během dne má ještě křupky, dětské sušenky atd. Co byste mi poradila Vy? Je jídelníček vyhovující? Dle jeho energie bych řekla, že nestrádá. Děkuji moc za odpověď. Šárka

Předně bych doporučila kojení až na 2. místě. Ranní snídaně by měla být pečivo - chleba, rohlík s něčím namazaný - žervé, Lučina, plátek šunky, tvrdý sýr, lehce máslo, marmeláda, tvaroh, k tomu čaj nebo mléko - od 1 roku může být i kravské, 5 denní, nebo adaptované - např. Nurtilon 3, Beba 3, až potom nakojení. Svačina jak píšete - ovoce, jogurt. Oběd: roční dítě už nemusí masozeleninové příkrny jako dítě do 1 roku. Klasicky polévka - zeleninová, vývarová se zavářkou - nudle, kapání, rýže. Na 2. jídlo klasicky jako pro dospělé, ale s omezením soli a koření - lze lehce přisolit, přikořenit ale pozor na koření s glutamátem. Lze přikořenit přírodním kořením. Pokud dítě sní jen polévku, lze 2. dávku nabídnout k večeři, už není nutná kaše. Odpoledne ovoce, jogurt, Pribiňák, termix, pudink a ovoce. Během dne dostatek tekutin - voda, čaj, ředěné ovocné šťávy. Kojení nechejte na noc, ale stačí 1 dávka. Obecně se doporučuje od 1 roku již dítě odstavit. Křupky a sušenky nechejte jen jako odměnu.

2. OTÁZKA: Kašel

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu, co s dlouhodobým kašlem a rýmou. Děti mají už měsíc vodovou rýmu, kašel, poslech průdušek a plic je čistý, stěry také, CRP v pořádku, teploty nemají, nic je nebolí. Při zvětšené námaze nebo změně vzduchu se rozkašlou a začne téct nudle. Chodí do školky. Děkuji za radu či doporučení léků a přeji pěkný den. J.K.

Rýma a kašel v tomto období je častým jevem, pokud není doprovodným jevem teplota, není třeba nasazovat antibiotika a ani nějak specificky léčit. Těmito lehkými infekty si děti budují imunitní systém, chápu, že je to nepříjemný stav. Lze dětem pomoci aplikací mořské vody, Vincentky do nosu, odsát hleny, často, pokud se rýma odsaje a vyčistí, tak kašel přestane. Pokud ne, tak lze podat nějaký bylinkový sirup na kašel - Hedelix, Vincentka sirup, Jitrocelový sirup, Stodal. Po domluvě s dětskou lékařkou lze podat antihistaminika, nejčastěji Fenistil kapky, nebo lze podávat přírodní doplňky k podpoře vývoje imunity - např. Imunoglukan, Ecjinaceu, Preventan atd.

3. OTÁZKA: Zimní botky

Dobrý den, budu kupovat malé botky na zimu. Bavila jsem se s kamarádkou - prý jí ortoped řekl, že je možné dítěti dávat botky i mírně obnošené, hlavně tam musí být nová vložka a tím pádem dítěti nevadí, že bota není nová. Chci se zeptat - opravdu je to možné? Popřípadě - jaké vložky do botiček koupit, abych malé neublížila? Kde se vložky kupují, ve zdr. potřebách? Jsou univerzální? Děkuji mockrát za odpověď. S přáním pěkného dne Veronika Nováková

Nedoporučuji malým dětem botičky po jiném dítěti. Nestačí vyměnit vložku, každé dítě má jiný nášlap, jinak botičku "rozchodí"! Mohlo by to vést ke špatnému nácviku chůze a nášlapu dítěte.

4. OTÁZKA: K pití jen voda

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je velký problém, když můj syn (33m) pije jen čistou vodu a nic jiného nechce, mléko ani čaj. Nejvíc se to samozřejmě nelíbí babičkám, mě to až tak nevadí, jen v zimě, nebo když je nemocný, tak mu většinou dám aspoň trochu ohřátou vodu, aby se trochu zahřál. Děkuji za odpověď. Jana

Nevadí k pití jen voda, velmi často v tomto věku děti odmítají cokoliv jiného, dokonce i mléko. Je třeba ale dbát na dostatek jiných mléčných výrobků k pokrytí vápníkové bilance - jogurty, tvaroh, žervé, Lučinu, tvrdé sýry. Pokud dítě nepije ovocné sťávy, ale má dostatek ovoce a zeleniny, tak to stačí.

5. OTÁZKA: Nová pravidla pro zavádění příkrmů

Paní doktorko, jaké schéma zavádění smíšené stravy doporučujete? U dcery jsme zaváděli až po 6 měsících a u syna mě již paní doktorka upozornila, že je vhodnější, i když plně kojím, začít příkrmy zavádět od 4 měsíců. Děkuji.

Já osobně u plně kojených dětí doporučuji zavádění příkrmů od 6. měsíce, pokud dítě není plně kojeno, tak od 4. měsíce.

6. OTÁZKA: Dlouhodobá vyrážka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální, aby dítě po 3. dávce Hexavakcíny mělo vyrážku už 4 týdny, která je na bříše. Navíc jsou to dva týdny, co syn přodělal virózu a vyrážka se mu rozšířila i na přední stranu nožiček, zezadu vyrážku nemá jenom zepředu. S vyrážkou tak bojujeme už měsíc. Předtím na Hexavakcínu takové reakce neměl. Jak postupovat? Odezní vyrážka časem? Samozřejmě náš pediatr syna viděl. Děkuji za odpověď

Vyrážka pravděpodobně není v souvislosti s očkováním, tak malé děti mohou vyrážkou zareagovat na cokoliv - voda, prací prášek, teplo, většinou časem odezní.

7. OTÁZKA: Zánět středního ucha

Dobrý den, dcera (3,5r) 14 dní chodila do školky a hned chytla rýmu, která během týdne přešla do žluto-zeleného hlenu, ač jsme poctivě prostříkávali, smrkali a nakonec i odsávali, dostalo se nám to do středouší a tím vznikl zánět středního ucha. Jedno ucho propíchli a nasadili antibiotika. Je to týden, co je dobrala, ještě bere Xyzal (může se prý užívat dlouhodobě, je to pravda?) a nos večer prostříkáváme Quixxem, přesto má pořád lehce rýmu (není hlenovitá, jen vodová) a mluví přes nos. Co s tím? Myslíte, že je riziko, že se zánět vrátí? Ve školce nechce smrkat, ač se to doma naučila a požádala jsem učitelku, aby na smrkání dohlédla, ani jednou za celý týden, co byla ve školce, nesmrkala. Vím, že je to chyba, ale už nevím, jak dceru přesvědčit, aby tam smrkala. Dá se nějak zánětu předejít? Co je vhodné na posílení imunity? Může teď po zaléčení antibiotiky znovu ve školce onemocnět? Ještě mám jednu otázku, jestli je pravda, že po antibiotikách můžou zežloutnout zuby. Všimla jsem si tento týden u dcery, že je má hodně zažloutlé až skoro do hněda, přestože 2x denně čistíme a sama jí to přečišťuji. Co s tím? Užívala ATB Amoksiklav. Děkuji za odpověď. Přeji příjemný den. Jana

Malé děti pokud nastoupí poprvé do kolektivu, mohou být častěji nemocné. Jak se seznamují s bakteriemi a viry kolektivu, mají často rýmy. Pokud špatně smrkají, může se z rýmy vyvinout zánet středního ucha, smrkání je důležité, ale je časté i to, že děti smrkat odmítají, sama nevím z jakého důvodu. Proto je třeba na pravidelné čištění nosu velmi dbát
Jaká je prevenmce rýmy? Xysal může brát dlouhodobě, je to antihistaminikum, které působí na sliznici, aby nedocházelo k prosáknutí a otoku, podporuje vývoj imunitního systému. Ale nějakou dobu to trvá, efekt není patrný ihned. Pokud by se měly opakovat záněty středního ucha, doručuji zkontrolovat nosní mandli - pokud je zvětšená, způsobuje záněty středního ucha, pokud není, doporučuji očkování proti Streptokoku pneumoniae, což je nejčastější patogen vzniku zánětu uší.
I přes to, že je odléčena antibiotiky, může znovu onemocnět, ale proto má nyní nasazen Xysal, aby se nemoci předešlo, ale ani ten to nevylučuje. Ke Xysalu lze podávat potravinové doplňky k podpoře imunity - výtažky hlívy ústřičné, Echinaceu nebo jiné po pohodě s pediatrem.
Zažloutnutí zubů může být po antibiotiku přechodné, časem zmizí.

8. OTÁZKA: Nožičky

Dobrý den. Syn (2 roky) stále dává mírně špičky nohou k sobě jako to mívají miminka. Moje dr. stále říká, že na to má ještě nárok a stačí pouze občas promasívat třením směrem ven. Opravdu to stačí? Nebo by bylo lepší to řešit s ortopedem? Máma mi zase radila dávat mu papučky opačně (na kozí nohy), ale to nemám odvahu, abych mu nezpůsobila nějaký další problém. Děkuji za radu.

Vtáčení špiček je u dětí do 3 let velmi časté, systém chůze a klenba nožní se vyvíjí do 3 let věku. Pokud si nejste jista, poraďte se s ortopedem.
Papučky určitě nedávejte opačně!

9. OTÁZKA: Čištění zubů

Dobrý den, prosím o radu, jak dcerce zpříjemnit čištění zubů. Máme dětskou pastu, měkký kartáček a i přesto, že už čistíme cca 4 měsíce, pořád je to jako mučení a hrozně řve. Myslela jsem, že si zvykne, ale brání se pořád víc. Děkuji. Lenka

Zkuste čištění zubů hrou, nenuťte ji k tomu, nabídněte kartáček, aby si ho osahala a do pusinky dala sama. Jak je dcera stará? Do 1 roku není nutné čistit zuby násilím. Konzultujte i stomatologa.

10. OTÁZKA: Stolice 17. měs. chlapce

Dobrý den, můj syn (17 měsíců), má stále velmi řídkou stolici a to natolik, že nám to v 80% proteče plínou ven. V podstatě neměl ještě bobek. Protože má teď období, kdy odmítá většinu jídel, jeho jídelníček se skládá z násl.: ráno koj. mléko, kukuř. lupínky, nebo loupák, 1 ks ovoce, oběd maso, zelenina, k svačině většinou nic nechce a zobe zase lupínky, večeře stěží půl krajíce chleba/rohlík s máslem, šunka/sýr (lučinu apod. nechce), večer cca tak 3x týdně mléko, vícekrát nechce. Je možné, aby z této stravy byla stolice tak řídká? Vše jsem konzultovala s naší lékařkou, neboť sama trpím celiakií, ale říkala, že vyšetření u takhle malých dětí nemusí být průkazné a ať nasadím lactobacilky. Dnes máme po druhé, zatím beze změny. Chtěla bych tedy znát názor dalšího lékaře, zda na vyšetření na celiakii trvat, event. jaké jiné vyšetření byste doporučila? Mockrát děkuji za odpověď. Jana R.

Laktobacilky jsou velmi vhodné, ale je třeba je podávat delší dobu - 2 - 3 měsíce. Nevím, ale nezastávám názor, že je nutné v 17 měsících dítě kojit. Takové děti velmi často odmítají jakoukoliv jinou stravu. Myslím si, že Váš syn může mít řídkou stolici ze skladby jeho stravy. Při jeho způsobu stravy by bylo těžko vyšetřit celiakii. Ta se projevuje průjmy, ale při plném zatížení pestrou stravou.

11. OTÁZKA: Rýma u miminka

Dobrý den, paní doktorko, chci se zeptat, jestli je normální, že můj syn má už 3 týdny rýmu? Jsou mu teď 2 měsíce. Vysávám bílé hustší hleny. Přijde mi, že jí má až někde vzadu, v noci (spíš k ránu je slyšet, jak mu to tam chrčí, někdy se z toho i zakucká. Prokapáváme Libenarem na radu naší paní doktorky. Poslech byl čistý. Děkuji za odpověď.

Ano, děti v tomto období mívají dlouhodobější rýmu, pokud je poslechový nález na plicích normální, není třeba radikálně řešit. Prokapávejte Libenarem, odsávajte jen pokud je nutno, i nadměrné odsávání může vést k zvýšenému hlenění.

12. OTÁZKA: Problémy s bříškem

Dobrý den, synovi je téměř 5 měsíců a stále trpí na silné bolesti bříška, hlavně v nočních hodinách, ale víceméně i přes den. Stále kojím, poslední týden jsem začala dávat příkrm mrkev s bramborem. Večer má občas kaši. Nevidím ani zlepšení, ani zhoršení. Naše dětská dr. tvrdí, že je vše v pořádku, že se nedá nic dělat, než čekat než se bude dítě víc pohybovat. Jelikož jde hlavně o noční bolesti, tak nevím, jak to s tím pohybem chápat, protože na bok se syn normálně otočí, na bříško ještě ne. Bohužel kvůli tomu bříšku velice špatně spí, celou noc naříká bolestí a budí se. Začne to po koupání a trvá až někdy do 9 do rána, než se mu trochu střeva uvolní. Dávám mu kapky Babycalm (pomůžou mírně na chvíli) a nově Infacol, zatím žádná změna. Dřív jsem podávala i probiotika, což paradoxně situaci ještě zhoršilo. Můj gastroenterolog, ke kterému chodím sama kvůli problémům se střevy a s alergií na kravské mléko říká, že syn může mít alergii po mně a může tam být nějaký problém s tenkým střevem. Ale dětská doktorka dál říká, že to nic není a nějaké doporučení ke specialistovi nechce napsat. Možná jsem málo důrazná, nebo já nevím. Jinak takové ty věci jako masáže, nahřívání, cvičení s nožičkami, fenyklový čaj pro mě i pro něj normálně praktikuji. Děkuji za odpověď.

Nesnášenlivost mléka může být dědičná a může se projevovat i při kojení, zhoršily se potíže po kaši? Je kaše mléčná? Potíže s větříky opravdu někdy trvají dlouho, upravují se po zavedení zeleninového a ovocného příkrmu a jak říká Vaše paní doktorka, upravují se i potom co se dítě začne více hýbat - nejen se otáčet na bříško, ale i kutálet, lézt.Podobný problém jsem měla s vlastní dcerou, pravidelně večer po koupání plakávala do rána, až jednou jsme někam potřebovali odejít a já jsem ji vykoupala před odpolední svačinou, ale to jsem věděla, že už nepůjde ven. Překvapivě spala dobře celou noc, takže jsem to potom praktikovala dále, až téměř chodila a tak potíže ustaly. Dobře dáváte Infacol, ale doporučuji ještě vyměnit Babycalm za Sab simplex nebo Espumisan. Pokud i takto budou problémy přetrvávat, požádejte o vyšetření gastroenterologem.

13. OTÁZKA: Rýma

Dobrý den, náš 6 měsíční chlapeček má již 14. den rýmu, a nedaří se nám ji vyléčit. Odsáváme mnohokrát za den, rozkapáváme vodou s mořskou solí střídavě s Vincentkou, prvních 5 dní dostával ještě Nasivin. Nosík je pořád plný, slyším jak mu to tam vzadu někde bublá. Kašel ani teploty nemá, ouška citlivá nemá. Občas tedy zakuckne, ale to když je nos hodně plný, jako když se nadechne a steče mu to do krčku. Je možné, že rýma může trvat tak dlouho? Co bych měla ještě udělat pro zlepšení a doléčení? Děkuji za odpověď.

Dlouhotrvající rýma v tomto věku může být způsobena růstem zubů - tzv. syndrom prořezávání zubů, kdy děti mohou mít rýmu, kašel, teplotu, průjem. Pokud je poslechový nález na plicích v normě, jen nos prokapávejte Vincentkou nebo mořskou vodou a podle potřeby odsávejte. Jakmile se zoubky prořežou, rýma ustane.

14. OTÁZKA: Spánek ročního dítěte

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na jednu věc. Mám roční dcerku, která od konce šestinedělí spala celou noc bez jediného probuzení. Avšak kolem 11. měsíce se začala v noci probouzet co dvě hodiny a vyžaduje mléko, ne každé probuzení, ale za noc třeba jednou až dvakrát vypije po 150ml UM. Přes den jí řekla bych dost, sní v podstatě vše, není vybíravá, 6x týdně maso, denně jogurt, ovoce, zelenina, nyní již i tvaroh, apod. Rostou jí teď třenové zuby, už to trvá dost dlouho, ale noční buzení bylo i době, kdy žádné zuby nerostly. Můžete mi prosím poradit, jak s nastalou situací naložit? V čem může být problém? Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Často v tomto věku je noční buzení způsobeno růstem zubů, píšete, že to bylo i v době, kdy zuby nerostly, ale ono to nemusí být vidět a v dásni to děti tlačí a jsou z toho netrplivé, hlavně v noci, špatné spí vyžadují mléko, pochování, pohlazení. Vytrvejte, jakmile se zoubky proříznou, problém ustane.

15. OTÁZKA: Svačinky

Dobrý den. Co je dobré dávat do školy na svačinku, když dítě skoro nic nechce, co později vypadá divně? Nevadí sladké pečivo?

O zdravých svačinkách pojednává: http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/zdrave-svacinky-pro-deti-i-dospele, jistě tam najdete inspiraci :-).

Sladké pečivo občas nevadí.

16. OTÁZKA: Nutnost rehydratace při průjmu

Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mě, jestli je nezbytné u 2letého dítěte podávat při průjmu či časté řídké stolici vždy rehydratační roztok (Kulíšek), pokud dítě normálně přijímá tekutiny a dietní stravu a nejeví známky dehydratace. Jak poznat stav, kdy je již nutné rehydratovat a lze Kulíšek podat i bez doporučení dětského lékaře? A naopak může se něco stát, když podám preventivně Kulíšek v případě, že to není nutné? Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

Kulíšek lze podat jak terapeuticky, tak preventivně, Kulíškem nic nepokazíte, pokud dítě Kulíšek přijímá bez problémů. Pokud dítě přijímá tekutiny, Kulíšek nasazovat nemusíte. Známky dehydratace jsou: unavenost, bledost, spavost a apatie, také ztráta elasticity kůže (kožní řasa na bříšku po stisku kůže se nevrací rychle zpět) a oschlé sliznice - suchý jazyk. V tomto případě je nutno ihned vyhledat lékařskou pomoc.

17. OTÁZKA: Logopedie - kdy začít?

Dobrý den, dcera (4 a půl roku) mluví celkem pěkně, má velkou slovní zásobu, ale špatně vyslovuje r (má jazyk dole, nikoliv na patře a chrči). Kdy je nejlépe zahájit chození k logopedovi? Nechceme ji zbytečne přetěžovat, museli bychom dojíždět, ale ani to nechceme zanedbat. Děkuji.

Logopedickou léčbu zahajte, prosím, co nejdříve.

18. OTÁZKA: Časté onemocnění

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Anička (3,5r) na jaře neustále marodila, sotva jsme se střepali jedné nemoci do 14 dní chytla něco jiného. Chodily jsme jen do jednoho kroužku, takže tak moc v kolektivu nebyla. V létě to bylo lepší, možná to bylo i tím, že jsme nebyli v kolektivu s dětmi, ale teď s nástupem do školky neustále něco řešíme. Napřed drobná viróza, do týdne se jí to vrátilo a sedlo jí to do uší (zánět středního ucha), konečně týden chodí do školky a už chytla zase rýmu (hodně mluví přes nos) a do toho v neděli dostala průjem. Myslíte, že má něco s imunitou? Dávám jí na posílení dětskou hlívu ústřičnou a na střeva probiotika (oboje preventivně už asi měsíc), ale nevím jestli to má ten správný účinek. Ještě bych se chtěla zeptat na ten průjem, co je na něj nejlepší (prozatím jsme daly Enterol), jakým potravinám se teď vyhnout, abych jí nedráždila trávení a jestli postačí domácí léčení, nebo je nutné navštívit doktorku, trvá to od nedělního večera, dnes (pondělí) navečer měla ještě řídkou stolici. Je nějaká infekční doba, po kterou bych dceru měla držet mimo kolektiv? Popřípadě kdy jí můžu dát do školky. Děkuji za odpověď. Pěkný den.

Děti v tomto věku bývají často nemocné. Opakované rýmy znamenají budování imunitního systému. Na podporu můžete podat potravinové doplňky, jako je hlíva ústřičná, Echinacea. Tyto přípravky je nutno podávat dlouhodobě, měsíc nestačí. 

Průjem léčíte správně, Enterol a laktobacil. U průjmu doporučuji striktní dietu, bez mléka, mléčných výrobků, bez tuku. Jakmile je stolice jednou denně kašovitá, lze zkusit podávat jogurt, pokud ho snese, lze již podat běžnou stravu.

Dítě do kolektivu může, jakmile bez potíží toleruje běžnou stravu.

19. OTÁZKA: Návyk na toaletu

Dobrý den, syn 2 a třičtvrtě roku stále není natolik vyzrálý, aby zvládnul návyk na toaletu, resp. když je sám, sám si uvědomuje a říká, že chce čůrat, ale pokud je ve společnosti jiných dětí, karta se obrátí, z našeho hodného synka se stane hodně divoké dítě a zapomene si říct a počůrá se nebo se přičůrává. Samozřejmě od jara, kdy jsme sundali plínku, neděláme nic jiného, než neustále chválíme a upozorňujeme, že si musí říkat atd....Na noc jsme prozatím plínku neodbourali, i když před spaním několikrát chodíme čůrat a nic na noc nepijeme. Syn začal chodit do školky, tak mám také obavu, aby to tam všechno zvládnul, jelikož ve společnosti dětí je divoký a nesoustředěný. Jinak je na ostatní věci šikovný, dobře mluví v souvislých větách, jen od 2,5 let ve dne nechce a nechodí spát. Mohu mu nějak pomoci nebo musím prostě počkat na vývoj jeho mozečku? Děkuji za odpověď Jituša

Jistota pleny u dítěte na noc může způsobit, že má i přes den pocit jistoty, že nemusí hlídat nucení na močení a návštěvu toalety včas.

Doporučuji pleny na noc odstranit a dodržovat pravidelný režim močení. A to 2 hodiny před spaním se dítě naposledy pořádně napije, na tuto dobu je vhodné přesunout večeři. Poté podávejte tekutiny pouze v případě, že dítě pociťuje žízeň. Před spaním, tak jak činíte, několikrát dítě nechte vymočit, za 2 hodiny po usnutí dítě vysaďte na nočník - nemusí být probuzeno do bdělého stavu. Po vymočení uložte do postýlky. V počátku nemusíte být úspěšní a i přes tento režim se dítě může následně v noci pomočit. Proto je vhodné pod prostěradlo umístit nepromokavou podložku a mít po ruce náhradní prostěradlo s podložkou na noc.

Je nutný postupný nácvik, ale striktně bez pleny, s výjimkou, když někam pojedete. Pocit jistoty pleny velmi narušuje tento proces učení a budování reflexu, aby si dítě včas uvědomilo svou potřebu. Dítě nezapomeňte, jak děláte, po "suché noci" pochválit.

20. OTÁZKA: Strach z cizích lidí

Dobrý den, mám takový možná zvláštní dotaz. Mám 2letého synka, je se mnou 24 hodin denně. S tátou se vidí ráno a večer a přes víkend. Nemáme skoro žádnou rodinu, takže je fakt, že je na mně strašně závislý. Snažím se s ním chodit co nejvíce mezi děti, aby byl v kolektivu, na pískoviště, cvičit. Máme s mužem pocit, že má strach z cizích lidí, dětí. Když k nám někdo přijde, tak za každým začne říkat "bus, bus, bus nebo vlak" a trvá nějakou dobu, než se osmělí. Teď mi to začal dělat i na cvičení. Jen co přijdeme dovnitř, tak začne brečet a "bus, bus..." a nic s ním nepohne. Mám pocit, jako kdyby se tím slovem bránil a chtěl někam utéct. Chci se zeptat, jestli vyhledat nějakou odbornou pomoc, nebo ještě počkat, nebo co mám dělat? Jsem z toho jeho chování už dost utrápená. Moc děkuji.

V období věku mezi 2. - 3. rokem se projevuje tzv. dětský negativismus. Děti něco chtějí, potom to odmítnou, jsou silně vázány na rodiče, nechtějí k cizím dospělým i dětem, špatně se adaptují v kolektivu. Mohou mít obranné mechanismy, jako Váš syn, pokud ale toto bude trvat i po 3. roce věku, doporučuji psychologické vyšetření.

21. OTÁZKA: Alergie na kravské mléko

Dobrý den, paní doktorko. Náš syn má alergii na bílkovinu kravského mléka. Já se ptám: co mu dávat na chleba? Je to hodně těžké.... 

Máte pravdu, v tomto případě je řešení velmi náročné. Doporučila bych návštěvu a poradu s alergologem, alergologové dovolují částečně podávat kysané mléčné výrobky, to jest ve Vašem případě Lučina, žervé nebo máslo. Také je možné využít Ramy. Ale je opravdu konkrétní případ dle výsledků konzultovat s alergologem Vašeho syna.

22. OTÁZKA: Dítě nechce usínat samo

Dobrý den, mám 5 měsíční holčičku, která nechce sama usínat v postýlce. Usne pouze u lahve nebo u prsu. Je to každodenní boj, nezabírají pohádky, zpívání, ani když vidí, že ležím hned vedle ve své posteli. Když jsme ji zkoušeli párkrát nechat vybrečet, brečela i 45 minut a byla pak celá zpocená... Nevím už jak dál. Když se vzbudí v noci, musím si ji vzít k sobě a nechat přisát, jinak neusne a pláče. Kojím s cca 300 ml dokrmem za den někdy i méně. Děkuji

Tato fixace na matku je v tomto věku velmi častá. Dítě bych dlouhodobě plakat nenechala, rozčílí se a nemůže usnout. Zkuste je pouze pochovat a vrátit do postýlky, nezvykat jej při každém pláči na kojení. Kojení by v tomto věku mělo být po 3 až 4 hodinách a v noci 2 kojení. Je možné, že dítě má večer hlad, zkuste na noc podat kaši. Pokud dítě kaše uklidní tak, že bude následně vyžadovat pouze 2 dávky kojení, je to v pořádku. Pokud by se to nezlepšilo ani po kaši, vraťte se zpět ke kojení, ale zkuste dítě nezvykat na Vaši neustálou přítomnost. Pokud pláče, přijďte, zkontrolujte, pochovejte, ale po chvíli odejděte. Tento problém bohužel vyžaduje velkou trpělivost. Držíme Vám palce.

23. OTÁZKA: Kojení u 19 měsíčního dítěte

Dobrý den. Paní doktorko, chci se zeptat, jak často podle Vás kojit 19 měsíční batole. Ráno má pečivo a pak mateřské mléko. Dopolední přesnídávku s ovocem, vodu nebo čaj, pak si řekne za nějakou chvilku o mléko, pak je oběd - maso, zelenina, luštěniny.... voda nebo čaj. Pak chce jít spát a to kojíme, usíná při tom. No a pak během doby cca od 15 hod. do 19 hod. než se chystáme na spaní, je nějaká svačinka, ale ještě třeba tak 2-3x kojení. Na noc kaše odmítá, tak kojím. Usíná tak po osmé hodině večerní, spí tak do půlnoci a chce pít MM a do rána někdy i 3x MM. Vodu ani čaj v noci nenabízím, jelikož tak jako kňourá, brouká a já vím, že chce MM, ani se úplně neprobudí, dám prso, pije 5 min. a spí dál.... Děkuji za názor. Eva

Dítě v 19 měsících již mateřské mléko nepotřebuje. Obecně se doporučuje kojení do 6 měsíců až 1 roku. Poté se do mateřského mléka ze zásobního tuku matky začnou uvolňovat škodlivé látky. Pokud chce matka kojit dál, je to její volba. Hlavně se kojením buduje nezdravá závislost dítěte na matce. 

Jídelníček v 19 měsících by měl vypadat takto: http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/vyziva-1-3-roky.

Pokud chcete v kojení pokračovat, je vhodné jej omezit na 2x denně, a to ráno a večer.

24. OTÁZKA: Častá rýma

Dobrý den, moje roční holčička často trpí na rýmu, ale vždy je taková vodová. Já jsem prý jako malá měla rýmu taky často a musela jsem na odstranění nosní mandle. Kdy se u dětí tohle řeší a kontroluje, měla bych se zajímat už teď a zajít třeba na nějaké vyšetření? Malá má 13 měsíců... Děkuji moc za odpověď. Eva

Rýmy v tomto věku jsou časté, buduje se tím imunitní systém dětí. Pokud dítě vyloženě nechrápe a nedýchá ústy, tak bych zatím nosní mandli neřešila.

25. OTÁZKA: Dítě nechodí

Moje druhá otázka se týká pohybového vývoje. Syn má 19 měsíců a nechodí a ani se zatím nepostaví. Na jaře jsme chodili na rehabilitaci proto, že jsme nelezli. Začali jsme lézt ve 14 měsících a bylo nám řečeno, že není důvod, proč bychom nechodili. Teď je to 5 měsíců, co syn leze a leze hodně rychle. Vydrží ve vysokém kleku bez držení, sedí krásně, je jinak moc šikovný, breptá, všemu rozumí, napodobuje, opakuje, podotýkám, že je naprosto zdravý a narozený v den termínu porodu. Asi měsíc je to, co začal dělat tzv. most, ale ne dozadu pochopitelně, vypadá to, jako když dítě, které chodí, upadne a sbírá se ze země, zkrátka stojí na rukách i nohách současně. Třeba u židle, taburetu nemá potřebu si stoupat. Co si o tom myslíte paní doktorko? Velmi děkuji za Váš čas a odpovědi. S pozdravem Eva K.

Doporučuji v rehabilitaci pokračovat. Tento dotaz zašleme k vyjádření ještě fyzioterapeutce, odpověď doplníme.

Odpověď fyzioterapeutky Mgr. Kamily Vorlové

Myslím si, že je potřeba řádné neurologické vyšetření. Pokud je tam z tohoto pohledu vše v norně, pravděpodobně se jedná o opoždění vertikalizace. Chybí opěrný svalový systém. Chlapeček nevyužívá opory posturálního systému. Z pohledu fyzioterapeuta je potřeba vrátit se na krátko do stádia vzpřimování  na rukou a  zapojení svalů obou pletenců. Pak natrénovat tzv. rytíře a nášlap na jednu nožku a do vytažení do stoje. Dá se využít kromě Vojtovky hlavně Bobath koncept. Dále rovnováhu na míči a stimulaci stoje. Maminka nepíše, jestli když je veden za ruce má chuť střídat nožky. Určitě by měli navštívit fyzioterapeuta a malý vše dožene.

26. OTÁZKA: Spánek ročního dítěte

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Mám roční dcerku, která od konce šestinedělí až do 10. měsíce spala celou noc bez probuzení. Nyní to ale vypadá tak, že se probouzí 2x - 6x za noc. Někdy jí stačí jen pohlazení a zase usne, ale stává se, že tak dvakrát za noc vyžaduje mléko (je na UM). Za noc je tedy schopna vypít až 300 ml mléka. Přes den jí 6x, nemá problém téměř s žádným jídlem, vše jí chutná, a jí myslím běžné porce ročního dítěte. Snažíme se jí dělat jídelníček pestrý, aby měla dostatek všech potřebných látek. Přes den si chodí poslední dva týdny lehnout už jen jednou. Jinak, co se týče zubů, tak v průběhu doby, co se toto děje, jí zuby rostly, ale probouzí se i v době, kdy se žádné zuby ven neklubaly. V čem myslíte, že může být problém s nočním vstáváním? Můžete mi poradit, co s tím? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný podzimní den.

Jedná se o přechodné období, kdy děti tolik spánku během dne nepotřebují. To, co prožívají během dne, se jim přehrává v mozku v noci, a těmito vjemy se budí. 

Doporučuje se podávání B vitamínu k vyzrávání mozkových funkcí. Vaše 2 noční dávky mléka lze ponechat.

Postupně jednu dávku zkuste vyměnit za čaj a potom úplně odstranit. Noční buzení by do 1 roku věku dítěte mělo ustat.

27. OTÁZKA: Posílení imunity

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla jsem se zeptat jak ještě podpořit imunitu syna - 4 roky. Loni bral imunoglukan a i přesto první rok ve školce měl každý měsíc zelenou rýmu a kašel. Letos než jsem stihla imunoglukan zavčasu nasadit, opět si žlutou rýmu donesl ze školky. Proto imunoglukan dostal týden ve zvýšené dávce a pak normální, k tomu marťánky a po necelém měsíci opět stejný problém. Nechci mu pořád dávat sirup na kašel, proto jsem teď zkusila mazat Psím sádlem a do nosu zatím pomáhala mořská voda s Cu. Děkuji za odpověď.

Někdy budování imunitního systému malých dětí trvá déle než jednu sezónu. Správně jste nasadila Imunoglukan a multivitamín, stejně jako mořskou vodu s Cu. Pokud dítě nemá horečnaté infekty vyžadující antibiotika, není třeba nasazovat další imunostimulancia. Doporučuje se vyčkat ještě jednu zimní sezónu. Pokud by se stav neupravil, požádejte o alergologické a imunologické vyšetření.

28. OTÁZKA: Dětská oční ordinace v Brně

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda mi nemůžete poradit oční dětskou ordinaci v okolí Brna. Syn (10let) si od začátku září stěžuje na bolesti hlavy, a že špatně ve škole vidí na tabuli, u obvodní dětské dr. mu byla zjištěna značná nedostatečnost na pravé oko ve vidění na dálku (nepřečetl ani 2. řádek svrchu), na očním v B. domě nás objednali v září až na únor a taktéž i na Kolišti berou objednávky nejdříve za 4-5měsíců. Nikdy předtím s očima problémy neměl a nechci ho nechat tak dlouho trápit, je to pro něj (zvláště ve škole) nepříjemné... Kam to zkusit jinam? Děkuji a přeji pěkný den.

To je skutečně dlouhá doba, zkuste ještě kontaktovat dětskou nemocnici v Brně a situaci jim popsat jako akutní. Pokud neuspějete, doporučujeme se obrátit na soukromé oční ambulance v okolí Brna - najdete na internetu.

29. OTÁZKA: Separační úzkost

Dobrý den, roční dcera má strach kdykoli jdeme někam na návštěvu, že ji tam nechám, nemohu si dojít ani na toaletu, aniž by neměla hysterický záchvat breku. Přitom je ale velmi společenská, ráda je mezi lidmi, ráda komunikuje, apod. Je možné, že je to separační úzkost? Je možné ji v tomto období nechat babičce na hlídání nebo raději ne? Máme strach, aby to na ní nezanechalo následky, aby v nás neztratila důvěru. Děkuji.

Ano, jedná se o separační úzkost, charakteristickou pro tento věk. Časem se stav změní, nebojte se, že ve Vás ztratí důvěru. Zkuste dítě nechat na hlídání u babičky, jak na to zareaguje. V cizím prostředí se děti bojí více odloučení, než ve známém prostředí, ke kterému patří i to u babičky, tak by se tam úzkost nemusela tolik projevit.

Komerční sdělení

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

16.10.2012: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

  • svědectví o tom, jak jsem vyléčil mé fibroid a já jsem teď těhotná
    Děkuji Dr.Ogunze
    Pomohl mi s rychlou léčbou fibroidu a jeho velikost byla 9,8 x 10,7 cm. Pak jsem začal léky užívat pouze jeden měsíc a teď jsem z toho úplně vyléčen. Dokázal jsem to udělat bez jakéhokoli chirurgického zákroku, nyní mohu žít jako každý normální člověk a mohu jíst jakékoliv jídlo dle mého výběru a teď jsem těhotná, takže pokud potřebujete takovou pomoc, kontaktujte jej přes whats-app +2348074122178 nebo mail: (drogunzesolutionhome@gmail.com) nebo (dreboselesolutioncenter@hotmail.com) Jsem šťastný

    a on může vyléčit následující nemoci

    {1} HIV a AIDS
    {2} Diabetes
    {3} epilepsie
    {4} Rakovina krve
    {5} HPV
    {6} ALS
    {7} Hepatitida
    {8} Kouzlo lásky, aby tě získal zpět
    {9} herpes virus
    {10} striže
    {11} bylin na snížení tuku nebo tlustého břicha
    {12} slabá erekce
    a mnohem víc
    annaandrej   | 05.11.2018 23:54:30
    Reagovat | URL příspěvku
  • kojení až na druhém místě
    Tento příspěvek byl odstraněn, neboť vykazoval známky zásahu do dobré pověsti autora - viz právní prohlášení portálu. Děkujeme za pochopení, Baby on line
    zuzanice   | 30.11.2015 12:20:28 | Reakcí: 1, poslední: 25.11.2015 20:09:56
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: kojení až na druhém místě
      Mám tři děti a ani u jednoho jsem nevěděla že by do dvou let mělo být kojení základem jídelníčku. To by mě dcerka asi sežrala zaživa kdybych jí jako základ dávala kojení, sama se odstavila v 9 měsících. A UM nikdy extrémně neholdovala.
      Ady.S   | 25.11.2015 20:09:56
      Reagovat | URL příspěvku
  • Děkuji za odpověď ohledně rýmy, jen bych tedy potřebovala pokračování, protože Julinka právě dýchá pusou. Musím to tedy příště zkonzulovat s naší paní doktorkou. 
    Evulik25   | 16.10.2012 19:16:48 | Reakcí: 3, poslední: 18.10.2012 13:22:30
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Ahoj Evi,
      přikládám odpověď paní doktorky:
      Při rýmě děti dýchají pusinkou, protože mají ucpaný nos, pokud dýchají pusinkou i po odléčení rýmy, mohlo by to ukazovat na nosní mandli, potom doporučuji ORL vyšetření k jejímu vyloučení.
      Krásný den,
      Jana M.
      Baby on line   | 17.10.2012 10:42:42
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Moc děkuji za odpověď. Mě pořád "straší" mamka, říká, že já jsem byla to samé. Ale když rýmu nemá, tak dýchá pusinkou vyjímečně, to vím. Ona má navíc tu rýmu vždycky úplně jinačí než Míša. "Sople" jen max 3 dny a (snad nevadí detailní popis) nudle jsou průhledné, takové vodové.

        Hezký den i Tobě, Jani. 
        Evulik25   | 17.10.2012 11:00:18
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Evi a to vadí,že dýchá pusinkou?Já když mám rýmu,tak to dělám taky 
      veverka77   | 18.10.2012 13:22:30
      Reagovat | URL příspěvku
  • Já spíš zírám na otázku č. 4 , že dává dítěti OHŘÁTOU VODU??? Brrrrrrrr  
    luciasek84   | 16.10.2012 09:49:27 | Reakcí: 12, poslední: 29.10.2012 18:07:31
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Tak zní to hnusně,ale to mě tak nedostalo jako to,že podle paní doktorky kojení způsobuje nezdravou závislost na matce 
      veverka77   | 16.10.2012 10:27:30
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      fuj z toho bych se po   
      Rowdynka   | 16.10.2012 11:45:04
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        hele mě by z teplé vody taky asi nebylo nejlíp,ale moje Barča taky nic víc než vodu nechtěla,v létě jsem to neřešila,ale bála jsem se co v zimě,naštěstí už trošku čaje zvládne vypít,tak jsme snad za vodou   a to kojení,to jsem taky dost koukala...
        markíla   | 16.10.2012 12:41:37
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Ondrovi teď v noci dávám taky ohřátou vodu, co je na tom špatného? Nechci mu dávat sladký čaj či šťávu, a v noci vařit čaj aby se napil něčeho teplého protože kašle není ideál.
      Ady.S   | 16.10.2012 12:48:22
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Špatného nic, ale já bych to třeba nevypila.
        angieblack   | 16.10.2012 13:12:27
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        No jako já neříkám že je to něco špatného pro to dítě, já bych se přinejmenším asi poblinkala  
        luciasek84   | 16.10.2012 13:36:33
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Tuhle zajimavou diskuzi jsem nasla az ted 
          Tepla voda se s uspechem pouziva v laboratori jako davidlo, kdyz omylem pozijes neco, cos tak uplne nechtela. Nejlepe trosku osolena. Takze by ses poblinkala naprosto spravne a v souladu s laboratornim radem
          zajic   | 29.10.2012 15:41:58
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Od té doby, co jsem byla u jednoho známého bylinkáře, tak také piju teplou vodu. Je to jen otázka zvyku. A ještě navíc piju (a dávám to i dceři) převařenou teplou vodu. Prý se z toho zlikvidují bakterie z vodovodních trubek a chlor a teplá má být aspoň jako teplota těla      
      Ale chápu tě, můj manžel, když se omylem napije mé teplé vody, tak ji okamžitě vyprskne pryč      
      kakapu   | 16.10.2012 16:03:52
      Reagovat | URL příspěvku
  • Obecně se doporučuje dítě od 1 roku odstavit?Kdo to doporučuje? http://www.kojeni.cz/doporuceni.php
    veverka77   | 16.10.2012 09:18:20 | Reakcí: 17, poslední: 27.11.2014 11:56:31
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Asi paní doktorka.
      angieblack   | 16.10.2012 13:11:47
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Věděli jsme, že tato odpověď vyvolá polemiku :-). Je to skutečně věc názoru a přesvědčení dle dostupných informací. Ještě jednu přikládám, zazněla i v odpovědi.
      "Doporučujeme, aby matky dávaly dětem už mezi 4. a 6. měsícem – tedy v době, kdy jsou kojené – lepek. V jakékoli podobě, například v kaši. Tím se snižuje pravděpodobnost, že na něj později budou alergické," vysvětluje imunoložka Sausen Sládková. Když se mi narodil první syn, letos patnáctiletý, byl lepek ve výživě tabu do roka.
      Mimochodem, existují studie, podle nichž není příliš dlouhé a vydatné kojení u starších matek zase takovou výhrou – do mateřského mléka se totiž uvolňují všelijaké zplodiny uložené v tucích, mezi nimi třeba polychlorované bifenyly, které se v těle ukládají celoživotně. Tato informace vyšla krátce poté, co jsme vydali text o výživě: http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/smisena-strava
      Zdroj: http://ona.idnes.cz/jak-dlouho-kojit-02r-/deti.aspx?c=A120924_120655_deti_job
      Calamity J.   | 16.10.2012 14:46:54
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Děkuji,Jani.O tom lepku jsem to četla,o těch škodlivinách v mateřském mléce čtu dneska poprvé.To mě překvapilo.Ale pokud k tomu existují studie,tak není důvod to zpochybňovat.Nesouhlasím ale s tou nezdravou psychickou závislostí na matce při dlouhodobém kojení.Tohle se mi opravdu nezdá.
        veverka77   | 16.10.2012 15:03:52
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Já už jsem to někde četla. Ale jak píše Jana, je to u starších matek, tak by se to nemělo zobecňovat.
          angieblack   | 16.10.2012 15:09:58
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            To máš pravdu.Akorát u mě by to platit mohlo,já už starší matka jsem   
            veverka77   | 16.10.2012 15:15:24
            Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            Takto to bylo uvedeno v článku v populárním médiu. Ve skutečnosti si spíše myslím, že bude záležet, v jakém prostředí ta žena žila, než porodila a kolik toho tělesného tuku má. Pokud žila ve "špinavějším" a na toxické látky bohatším, nebo jich více přijala stravou, tak jejich koncentrace v MM bude asi větší. Stejně tak, je-li obéznější a má více tělesného tuku, kam se během života škodliviny hromadily. To je ovšem moje logicky odvozená domněnka. Studie na to nemám. 
            Calamity J.   | 16.10.2012 15:24:51
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE:
              Taky si myslim, ze ono Svetovou zdravotnickou organizaci doporucene kojeni do dvou let ci dele se tyka hlavne rozvojovych a podobnych zemi - tam kdyby zena to dite nekojila, tak pravdepodobne umre. Ale u nas, pokud se dite vesele zivi rozmanitou a kvalitni stravou, uz to kojeni asi tak nutne neni. A matku dost vycerpava - zanety zubu, vyhublost apod. Moje dcera se odstavila v 10 mesicich sama, a to pritom jeste nejakou dobu predtim byla schopna viset prisata treba hodinu, jak ji to delalo dobre. Ale pak proste vyspela a uz to nepotrebovala. Dite, ktere si prijde rict o prso, mi pripada docela zvlastni  
              Francouzka   | 18.10.2012 20:51:01
              Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Tu závislost jsem zažila na vlastní kůži, ale příliš neprezentuji, protože je mně osobně jedno, jak dlouho kdo kojí, tak nechci zbytečně přilévat "oleje" do tohoto konfrontačního tématu. Dle mého si každá maminka musí rozhodnout podle vlastní situace, lékař pouze může shrnout to, s čím se setkal v praxi, a může dát doporučení.

          V chatu se velmi těžko hodnotí individuální situace, je naprosto odlišné od osobní návštěvy u lékaře. Osobně paní doktorku obdivuji, že do Pediatra ONLINE šla a setrvává, protože jsem oslovila více takto erudovaných lékařů, kteří praxi dětského lékaře prvního kontaktu vykonávají na vysoké úrovni, a všichni mně to odmítli. Že články ano, ale odpovědi na otázky po mailu a chatu ne.
          Calamity J.   | 16.10.2012 15:20:45
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            Ale to zase také nejde zobecňovat na každé dítě. U někoho se závislost kojením rozvine a u někoho ne.
            angieblack   | 16.10.2012 15:32:02
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE:
              Právě o tom píši, že v chatu se to těžko individualizuje.
              Ano, v odpovědi by mohlo být "se může budovat". To je však nedostatek chatu, kdy je nutno během 60 minut zodpovědět cca 20 dotazů, tedy ty, které přišly až v průběhu chatu. Někdo by to za tu dobu nestihl ani přečíst, ne tak odpovědět.
              Zkusíme to s paní dr. probrat a více si na to, jak by formulace mohla být vnímána, dávat pozor.
              Calamity J.   | 16.10.2012 16:12:34
              Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        jani, jen tak mimochodem, takova akademicka debata, pokud by to tak bylo, tak je logicke nekojit vubec a ne prestat po roce. vzhledem k tomu, ze je dite kojene plne v prvnim pulroce a pak min a min...

        jo, a ona dnes... to neni zadny inpaktovany casopis 
        zajic   | 19.10.2012 12:17:51
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Prý k tomu uvolňování dochází až po roce kojení, jak mně sdělila paní dr., prý zaznělo na nějaké přednášce, ale abych mohla důvěryhodně napsat, tak bych to musela najít v seriózní práci podložené studií. Budu po tom ještě pátrat, budou-li nové informace, napíši.
          Calamity J.   | 19.10.2012 15:02:52
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            no tak to uz je ale uplne blbost. jako presne za 365 dnu po porodu se v tele zmackne nejaky cudlik a zacnou se vyplavovat skodliviny? Nektere vedecke studie jsou taky pekny omyl nebo podvod.
            Vim, ze v tuku jsou skodliviny, a proto se po porodu nema moc rychle hubnout, aby se neuvolnovaly, ale to plati kdykoliv, ne rok po porodu.
            A pri tehotenstvi se pribira tech cca 15 kg prave na kojeni, takze se hubne cerstvy tuk, tedy ten, ktery se nabiral, kdyz se matka stravovala dle moznosti zdrave.
            zajic   | 19.10.2012 16:48:44
            Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Taky mě Vaše reakce, paní doktorko,dost překvapila. Ve většině světa se kojí ca do 2 let a děti z toho žádnou újmu nemají.To by většina lidstva musela být závislá a nesamostatná, nemyslíte? Jsme savci a je to nejpřirozenější potrava pro děti.
      Kojit je dobré i později - i děti starší 1 roku, jsou li kojené, jsou zdravější. Navíc je to dobré i pro jejich psychickou pohodu.
      A argumentovat tím,jak jsem četla níž, že kojit po 1 roce je nutné jen v zemích třetího světa, mi přijde dost liché.

      A ještě k tomu, že, paní doktorko, místo kojení doporučujete Nutrilon a Bebu, to už je fakt moc. Jaké mají výhody oproti mateřskému mléku? Je to upravené kravské mléko. Když dáte na váhy umělou výživu a mateřské mléko, jasně, že kojení vyhraje.
      Rozumím, když někdo nechce po roce kojit, je to jeho věc, ale pokud chce a vy ho tímto odrazujete, nepřijde mi to správné.
      suska   | 27.11.2014 11:56:31
      Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×