Chat s MUDr. Veronikou Ťápalovou: Gynekolog ONLINE

Zeptejte se MUDr. Veroniky Ťápalové z brněnské gynekologicko-porodnické kliniky, která odpovídá na Vaše dotazy v rámci gynekologie! Kdy? V úterý 3. února 2015 od 14 do 15 hodin.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Na Vaše dotazy odpovídá gynekoložka z FN MU Brno MUDr. Veronika Ťápalová. Vložený dotaz se zobrazí až v době chatu společně s odpovědí.

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 23, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 15:19:48)

1. OTÁZKA: Bolestivý styk při granulaci po epiziotomii

Dobrý den, paní doktorko, jsem půl roku po porodu. Zhruba 3 měsíce po porodu jsem podstoupila zákrok, kde mi byla odstraněna tzv. granulace po epiziotomii a to z důvodu bolestivého pohlavního styku. Myslela jsem, že tímto můj problém skončil. Nicméně stále přetrvává. Nyní cca 1-2 cm za introintem mám tuhý val od č. 6 po sponu, velmi bolestivý, díky tomu opět při styku s manželem velmi trpím. Milování je velmi bolestivé, mám pocit, jako bych byla úzká a nedostupná. Můj gynekolog se mnou příliš nekomunikuje. Doporučil mě k běžnému rehabilitačnímu lékaři. Čím tato komplikace mohla vzniknout? Pomůže pouhé posilování pánevního dna? Nebo existují jiné účinnější a rychlejší metody? Velice Vám děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Jana

Dobrý den, těžko Váš problém posoudit, pokud Vás nemohu vyšetřit. Podle popisu se ale pravděpodobně jedná o nějaké sekundární hojení porodního poranění, na což cvičení pánevního dna příliš vliv nemá. Zkuste se domluvit s Vaším gynekologem nebo v nemocnici, kde jste rodila, aby Vás důkladné vyšetřili, a eventuálně bude možné provedení plastiky. Ale to pravdu nedokážu bez vyšetření jednoznačně říci.

2. OTÁZKA: Menstruace po porodu

Dobrý den, mám 4,5 měsíčního syna, stále plně kojím, menstruace se zatím nedostavila. Je to normální a případně jak dlouho čekat, než se obrátím na svého gynekologa? Všechny výsledky po porodu jsem měla v pořádku. Děkuji

Dobrý den, menstruace po porodu při kojení je velmi individuální. Pokud plně kojíte, nemusí se menstruace dostavit do doby, než přestanete plně kojit, tzn. klidně půl roku. U někoho se ale nastartuje ovulace a později i menstruační krvácení s tím spjaté, jakmile jsou rozestupy mezi kojením více než 6 hodin, takže na to pozor - můžete pak samozřejmě otěhotnět.

3. OTÁZKA: První prohlídka u gynekologa, předpis antikoncepce bez souhlasu rodičů

Dobrý den, paní doktorko, chtěl bych se zeptat, zda je možné na první prohlídku přijít bez doprovodu rodiče - přítelkyně nemá se svými rodiči dobrý vztah a odmítá jít s jedním z nich na preventivní prohlídku (v době prohlídky by jí již 15l et bylo) a zda by bylo možné, abych s ní byl po celou dobu prohlídky (samozřejmě na její požádání). Dále bych měl dotaz, zda je možné předepsat antikoncepční pilulky také bez souhlasu rodičů? Antikoncepční pilulky jsou pro nás oba jediná možnost, jelikož jsem alergický na latex. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď i za Váš čas. S pozdravem.

Dobrý den, pokud slečně již bylo 15 let, lze gynekologickou prohlídku i předpis antikoncepce absolvovat bez přítomnosti rodičů.

4. OTÁZKA: Kortikoidy, antibiotika a léky na kašel v těhotenství

Dobrý den, nyní jsem ve 27. týdnu těhotenství. Jsem středně silná až silná astmatička, v anamnéze již s několika velmi silnými záchvaty vyžadující zásah Rychlé záchranné služby - vždy při nachlazení a narušení funkce hlasivek. Nyní se u mě objevil silný kašel s nemožností odkašlat a zhoršené dýchání, zvýšená teplota (do 38°C), bolest kloubů a svalů, celková únava, zvýšené CRP 31,1. Protože standardní astmatická léčba (inhalace Vincentky, inhalátory a antihistaminika, která dlouhodobě beru) nezabrala a stav se spíše zhoršoval, lékař usoudil virovou nákazu a pro zhoršující se dýchání a riziko rozvoje záchvatu, mi podal nitrožilně SOLu Medrol, Quajacuran a hořčík, dále nasadil antibiotika (Zinnat 500 mg po 12-ti hodinách) a Erdomed. Chtěla bych se zeptat, jaký vliv to může mít na mé dítě, zda jsou mé obavy zbytečné nebo oprávněné. Jsem ze Zlína a nemám moc sdílného lékaře, který by mi vše vysvětlil, ani koho se zeptat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, všechny z preparátů, které jste vyjmenovala, miminku v tomto týdnu gravidity již nijak neublíží. V této fázi je už organogeneze dokončená a tak nemůže po této stránce plod ovlivnit. Kortikoidy, mezi které patří i Solumedrol, některé maminky užívají celé těhotenství, ať už z důvodu astmatu či jiných chronických onemocnění. Ani antibiotika z řady penicilinů či cefalosporinů miminku neublíží. Takže nemějte obavy.

5. OTÁZKA: Pálení v pochvě v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, prosím, mám na Vás dotaz. Jsem ve 27. týdnu těhotenství a mám časté pálení v pochvě. Pan doktor mi udělal stěry z pochvy a zjistili mi streptokoka agalactiae a bakterii e coli. Dostala jsem čípky Macmiror nicméně pochva mě pálí nadále, byla jsem i na urologii, kde mi kultivace moči vyšla také dobře a dostala jsem antibiotika Zinnar, ale nic mi nepomáhá. Prosím, moje otázka zní - dá se z kultivace pochvy a moče zjistit případná infekce rodidel nebo plodových obalů, popřípadě jaké jsou příznaky, mám hrozný strach, aby to nějak neublížilo miminku. Předem Vám moc děkuji za odpověď, Nikol

Dobrý den, co se týče kultivace z pochvy, tak ta nám vždycky ukáže, jaké bakterie se v pochvě nachází. Je důležité ale vědět, že v pochvě je určitá mikroflóra, jejíž složení může mít každá žena trochu jiné, a většině žen v kultivaci vždy něco naroste, i když nemá subjektivně žádné potíže. Co se týče poševní mikroflory a souvislosti s předčasným porodem, tak je známé, že patogen Gardnerella vaginalis může způsobit předčasný porod - u jiných patogenů jasná souvislost není známá. Pokud jste již byla přeléčená MACMIROREM, který zachytí velké spektrum patogenů, a stále máte potíže, nemá smysl opět vyšetřovat kultivaci, spíše zkuste dezinfekci pochvy (výplachy Rosalginem, Borglycerinové čípky na noc) spolu s nějakým přípravkem s Laktobacillem k udržení správného složení poševní mikroflóry. V těhotenství je vlivem hormonů totiž větší pravděpodobnost vzniku zánětů, především kvasinkových, ale i jiných.

6. OTÁZKA: Co je vidět na ultrazvuku, kdy je po styku pozitivní těhotenský test

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás, je možné vidět na ultrazvuku 20 dní od oplodnění plod i se srdíčkem? Je možné, aby vyšel pozitivní těhotenský test 5 dní po styku? Díky VM

Dobrý den, 20. den po oplodnění, což odpovídá 5. týdnu těhotenství, není ještě na ultrazvukovém vyšetření srdíčko plodu vidět. Na ultrazvuku je již možno vidět gestační váček se zárodkem plodu, ale srdeční akce ještě nebývá patrná. Co se týče druhé otázky - 5. den po oplodnění je tak nízká hodnota těhotenského hormonu (hCG), že většina volně prodejných těhotenských testů na tuto nízkou hodnotu ještě citlivá není.

7. OTÁZKA: Vliv trombofilie na těhotenství, porod a šestinedělí, mutace MTHFR

Dobrý den, zajímá mne, jak velký vliv může mít mutace f II Protrombinu heterozygot a MTHFR homozygot na porod a šestinedělí. Děkuji, pěkný den.

Dobrý den, pokud máte zjištěny tyto trombofilní stavy, máte vyšší riziko vzniku trombózy v šestinedělí, než většina běžné populace (i když v těhotenství je každá žena více ohrožena trombózou než mimo něj). Pravděpodobně budete mít proto od hematologa doporučení ředění krve po dobu celého šestinedělí. Jiný vliv by trombofilie na porod ani na šestinedělí mít neměla.

8. OTÁZKA: Dlouhá a silná první menstruace po porodu

Dobrý den, mám 13 měsíců po porodu, kojím, ale už méně a vrátila se mi menstruace, ale velice silná a trvá už týden. Je to normální? Bude v této intenzitě i příští měsíc nebo se srovná a oslabí? Před těhotenstvím jsem mívala menstruaci maximálně 3 dny a slabou. Děkuji. Pěkný den. Lenka

Dobrý den, první menstruace po porodu může být atypická, tzn. silnější a delší, ale nebývá to pravidlem. Pokud by krvácení trvalo opravdu dlouho, radši si udělejte těhotenský test, jestli nejste těhotná. Jak bude vypadat druhá menstruace po této, na to Vám bohužel nedokážu odpovědět.

9. OTÁZKA: Otěhotnění při kojení, otěhotnění po porodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu otěhotnět? Jsem po porodu 3 měsíce a měla jsem nechráněný pohlavní styk. Kojím a menstruaci jsem ještě od porodu nedostala. Za jak dlouho se to dá zjistit testem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, otěhotnět samozřejmě můžete i při kojení. Kojení není spolehlivá antikoncepce. Pozitivní těhotenský test bývá obvykle pozitivní 2 týdny po oplození, ale záleží samozřejmě i na druhu testu.

10. OTÁZKA: Cvičení po porodu

Dobrý den, paní doktorko Ťápalová, prosím Vás, chtěla jsem se zeptat, kdy je možné začít po porodu opět chodit běhat a cvičit jumping (cvičení na trampolínách)? Budu mít 6 měsíců po porodu (porod byl bez komplikací i potom). Stále jen kojím, tak jsem se chtěla i z tohoto hlediska zeptat, zda je to vhodné, popřípadě kdy se sporty začít? Děkuji za radu.

Dobrý den, pokud máte již 6 měsíců po porodu, co se týče sportů, tak můžete dělat celkem cokoliv. Záleží na Vás, jestli Vám to skákání na trampolíně bude jako kojící ženě příjemné, ale ze zdravotního hlediska v tom problém nevidím.

11. OTÁZKA: Problém s umístěním placenty a plodových obalů

Dobrý den, na ultrazvuku ve 14. týdnu těhotenství mi řekli, že plodové obaly jsou mimo placentu (odchýlené). Jinak všechna ostatní vyšetření byla v pořádku. Chtěla jsem se zeptat, co to vlastně znamená, jestli je to vážné, jestli mám být extrémně opatrná při všem a jestli jediný aktivní sport, co můžu dělat, je chůze nebo můžu lehký běh či tenis, což jsem dělala celý život (teď jsem v 17. týdnu těhotenství). Děkuji moc za odpověď, Mona

Dobrý den, upřímně si vůbec nedokážu představit nic pod pojmem "odchýlené obaly" mimo placentu. Možná jste to špatně pochopila. Plodové obaly vždy souvisí s placentou, jsou s ní v určitém místě spojeny a jinak to nejde.

12. OTÁZKA: Polyp v děloze, může se objevit znovu?

Dobrý den, v prosinci mi byl na preventivní prohlídce na gynekologii diagnostikován polyp v děloze. Bude mi 45 let. Podstoupila jsem proto chirurgický zákrok v celkové narkóze, kde mi byl tento polyp odstraněn. Byla jsem i na prohlídce po výkonu, vše včetně histologie v pořádku. Ale paní doktorka mne upozornila, že tento polypu se může vracet. Chci se tedy zeptat: a) Co mám dělat nebo brát, aby se to neopakovalo? Prý nic. b) Pokud by polyp nebyl odstraněn, jaké by to mohlo mít důsledky, na co to má vliv? c) Před začátkem menstruace jsem měla špinění - prý to mohl částečně ovlivnit ten polyp a menstruaci jsem dostávala o 4 dny dříve. Je to možné? Děkuji moc, Šárka

Dobrý den, odpovím postupně na otázky: A. Recidivě polypu se nedá nijak předejít. Odpověď Vašeho lékaře, že brát nějaké léky jako prevenci nemá smysl, je tedy správná B. Polyp, který se v děloze objeví, může být zcela asymptomatický (nemusí způsobovat žádné problémy), ale také může způsobovat silné menstruační krvácení, špinění při pohlavním styku, špinění mimo menstruační cyklus atd. Navíc, pokud se takový polyp objeví, tak už jen proto, aby se histologickým vyšetřením potvrdilo, že je zcela benigní (nezhoubný), je nutné ho odstranit. C. Ano, špinění před menstruací mohl polyp ovlivnit.

13. OTÁZKA: Těhotenská cholestáza, vyvolání porodu před termínem

Dobrý den, jsem už týden v porodnici s těhotenskou cholestázou, termín porodu mám 19. 2. Kapačky mi zabraly, hodnoty klesly. Bohužel je neznám. Zajímá mě, jestli je opravdu nutné vyvolat porod ve 38 týdnu těhotenství. Mám z toho hrůzu. Ty hodnoty byly jedna myslím 3 a jedna 5. Když si čtu zkušenosti maminek s touto nemocí, některé měly hodnoty i přes 20. To pak chápu, ale nějak nechápu, proč když srdeční ozvy jsou v pořádku, tlak je v pořádku, tak proč se má porod vyvolat? Dnes jsem 37 + 4. Nemám naprosto žádné příznaky porodu, z toho, jak pořád ležím už si ani nepřipadám těhotná. Chci jen vědět, jestli se to řeší vždy tímto způsobem a je nutnost vyvolání. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, podle toho, co píšete, je postup ve vaší nemocnici zcela správný. Těhotenská cholestáza, zvýšené jaterní testy a žlučové kyseliny mohou ohrozit kardiovaskulární systém plodu a způsobit arytmie či srdeční zástavu. Proto se gynekologové a porodníci řídí doporučeným postupem a těhotenství se ideálně ukončuje po dokončeném 38. týdnu gravidity.

14. OTÁZKA: Kdy jsem otěhotněla, je možné otěhotnění při přerušovaném styku?

Dobrý den, prosím Vás o názor ohledně prášku proti otěhotnění po styku. S přítelem jsme měli 24. 6. přerušovaný styk. Měla jsem strach z kapiček lásky a druhý den použila tabletku, max. do 24h od styku. Menstruaci jsem pak dostala, jak jsem měla, přibližně 5. 7. Začátkem srpna jsem si dělala test ClearBlue, který ukázal 2-3, ale dle gynekologa jsem byla prý těhotná už min. 5 týdnů. Jak je to možné? Tabletka nezabrala a otěhotněla jsem po ní, a přesto měla normální menstruaci? A proč test ukázal 2-3 týdny a doktor řekl 5? Je ten test spolehlivý, nebo měl pravdu doktor? První ultrazvuk jsem měla 26 . 9. dle CRL 12+5. Kdy bylo, prosím, otěhotnění? V červnu po pilulce, nebo až v červenci? Když doktor řekne nějaký týden těhotenství dle ultrazvuku, odečítají se přibližně dva týdny, které pak odpovídají skutečnému stáří miminka? Děkuji moc, Very

Dobrý den, pokud dle ultrazvukového vyšetření dne 26. 9. 2014 odp. dle CRL stáří plodu 12+5, což je nejpřesnější, pak datum otěhotnění vychází někdy kolem 12. 7. 2014 cca. Otěhotněla jste tedy pravděpodobně až po menstruaci, která Vám začala 5. 7. 2014. Ovulace nemusí vždy nastat 14. den cyklu, může to být i dříve.

15. OTÁZKA: Délka působení injekční antikoncepce, otěhotnění po vysazení injekce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - vysadila jsem injekce a včera jsme s manželem měli nechráněný sex. Pan doktor říkal, že po injekcích se menstruace může dostavit i za půl roku. Teď nevím, kdy budu mít ovulaci. Mám koupenou tabletu proti otěhotnění postyku, mám ji raději použít? Třetí dítě opravdu nechceme. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, o jaké injekce se jedná (předpokládám že Depo-Provera). Efekt Depo Provery lze očekávat 3 měsíce po aplikaci. Nevím, kdy Vám byla poslední dávka aplikována, proto těžko odpovědět. Pokud je to ale déle než 3 měsíce, pak je tedy otěhotnění samozřejmě možné.

16. OTÁZKA: Otěhotnění při sportu a nadměrné fyzické zátěži

Dobrý den, s manželem se pokoušíme o miminko a v nějakém článku na internetu jsem se dočetla, že by cvičení, zvláště různé otřesy a posilování břišních svalů, mohlo mít vliv na uchycení vajíčka, a nebo by to mohlo způsobit potrat. Může tedy mít intenzivnější cvičení vliv na otěhotnění a dále pak udržení těhotenství? Už asi 4 roky se věnuji crossfitovému cvičení, ale v poslední době jsem raději přešla na cvičení pro začátečníky, minimalizuji různé poskoky a běhání, pokud se více zadýchám, tak zpomalím, ale nadále posiluji břišní svaly. Jsou tato "opatření" nutná? Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, nadměrná fyzická zátěž (bavíme se ale o vrcholovém sportu) může mít vliv na ovulaci ve smyslu její absence. Cvičení v běžném režimu by ale na uhnízdění vajíčka a jeho udržení vliv mít nemělo.

17. OTÁZKA: Srdce plodu na ultrazvuku po oplodnění

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás, co může doktor vidět na ultrazvuku 20 dní po oplodnění, srdíčko? Díky RK

Dobrý den, 20 dní po oplodnění by měl být v děloze již vidět gestační váček, ale srdeční akce většinou ještě vidět nebývá.

18. OTÁZKA: Otěhotnění po potratu, otěhotnění po interupci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - před 3 měsíci jsem byla na umělém potratu. Vše proběhlo dobře. Rychle jsem se zahojila, ani jsem neměla žádné gynekologické potíže nebo něco takového. Menstruace se dostavila také normálně. Teď mám již zpoždění 4 dny, dělala jsem si těhotenský test a vyšel pozitivní. Chtěla jsem se zeptat, zda je šance, že by to těhotenství bylo rizikové nebo mimoděložní, když jsem neměla ani žádné komplikace. Nerada bych šla opět na potrat kvůli nějakým komplikacím. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, obvykle se po interrupci doporučuje počkat s dalším těhotenstvím 2-3 měsíce. Tento limit je u Vás dodržen, takže by neměl být problém.

19. OTÁZKA: Čím je způsobena silná a dlouhá menstruace po porodu

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz ohledně menstruace. Jsem po dvou porodech. Po druhém porodu mi menstruace začala po půl roce. Délka menstruačního krvácení se mi prodloužila až na 9 dní a je hodně silná. Nejsilnější krvácení mám tak kolem čtvrtého dne. Hodně krvácím a vycházejí ze mě velké kusy děložní sliznice. Čím je to způsobeno? Před porody jsem takové problémy neměla. Preventivní prohlídku mám v pořádku, antikoncepci neberu, pravidelně jím hořčík. Dá se síla krvácení nějak ovlivnit, když nechci brát antikoncepci? Děkuji za odpověď. Katka

Dobrý den, těžko říct, čím může být Vaše změna krvácení způsobena. Silná menstruace může být způsobena myomem nebo polypem, ale to by se jistě ukázalo na ultrazvuku v rámci prevence. Pokud není žádný takový problém, dá se menstruace upravit hormonální antikoncepcí či jinou hormonální terapii - třeba jen gestageny v druhé fázi menstruačního cyklu. Hořčík můžete zkusit, ale efekt není zaručen.

20. OTÁZKA: HPV virus, HPV infekce

Dobrý den, 20. ledna jsem byla u svého gynekologa a řekl mi, že mám HPV a ať si přijdu za půl roku na test, který stojí 500,- Kč. Nedal mi vůbec nic a šla jsem domů. Je možné test provést i dříve? Plánujeme miminko. Sex mi nedoporučil, že by se prý dávka HPV viru mohla navyšovat, co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, není řečeno, jak Váš lékař přišel na to, že máte HPV infekci. HPV infekce se dá s jistotou zjistit jen ze stěru z čípku či metodou z krve. Pokud máte HPV infekci, je zvýšené riziko (pokud je Vám více než 30 let), že byste v budoucnu mohla onemocnět rakovinou děložního čípku, a proto je nutné častější sledování. Infekce HPV, která je ale zjištěna do 30 let věku může časem spontánně vymizet. Test na průkaz HPV infekce se může jistě udělat dříve než za půl roku, pokud o to budete mít zájem. Ale pokud Vám lékař nějaký test dělal, asi má pro jeho opakování za 6 měsíců své důvody (kontrola s odstupem).

21. OTÁZKA: HPV virus, HPV infekce

Ano, HPV mi zjistil ze stěru na čípku. Co by se stalo, kdybych v této době otěhotněla? Je tam nějaké zdravotní riziko pro miminko? S přítelem ani nespím a líbání jsme též vyloučili kvůli navyšování dávky viru. Je možné navyšování dávky? Děkuji.

Je mizivé procento případů, kdy by se infekce mohla na plod přenést, ale riziko je velmi malé. Spousta žen má HPV infekci a ani o ní neví. Líbání přenos genitálního HPV viru nijak neovlivňuje.

22. OTÁZKA: Kontroly, vyšetření na těhotenskou cukrovku u miminka

Dobrý den, měla bych ještě dotaz ohledně těhotenské cukrovky, zajímalo by mě, jestli se kvůli cukrovce pak po narození miminko nějak více vyšetřuje nebo sleduje? Zkrátka jestli s ním budu muset někde lítat po vyšetřeních a tak? Je mi jasné, že já musím jít na kontrolu, už sama kvůli sobě, ale jak je to s miminkem? Díky a hezký den.

Dobrý den, pokud je porod fyziologický, novorozenci se kontroluje po porodu glykemie (glukóza v krvi), a pokud je v pořádku, dále se již nesleduje. Jen Vy byste měla za 6 týdnů až 6 měsíců po porodu absolvovat znovu kontrolní glukozový test.

23. OTÁZKA: Otěhotnění po sterilizaci

Dobrý den, mám dotaz ohledně sterilizace, sestra měla 3 císařské řezy a u posledního se nechala sterilizovat, ale za 9 měsíců otěhotněla znovu, podstoupila interupci. Nikdo jí nebyl schopen vysvětlit, jak je to možné, a proto by mě zajímalo, jestli má žena 100% jistotu, že po sterilizaci neotěhotní, a jak je možné, že k tomu došlo. Děkuji

Dobrý den, bohužel žádná sterilizační metoda není 100% a v mizivém promile případů se může stát, že žena otěhotní. Jak je to možné, Vám nedokážu vysvětlit.

 

3. února 2015, 14-15 hodin. Gynekoložka MUDr. Veronika Ťápalová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

  • Menstruace po miniinterupci
    Dobrý den,chci se zeptat 1.10.2015 jsem podstoupila miniinterupci.menstruaci jsem dostala ve 4 týdnu 4.11.dotet se ale další nedostavila mám 1,5 ročního syna a stále asi 5×denně kojím.dnes jsem si vzala tabletku "po". Zatím na sobě necítím žádné příznaky těhotenství. Nebo je to možné i bez příznaků?mám ještě počkat?děkuji
    MaminkaK.   | 04.12.2015 21:33:32 | Reakcí: 1, poslední: 07.12.2015 06:20:39
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Menstruace po miniinterupci
      Jestli tomu dobře rozumím, menstruovala jste 4. 11. 2015 a nyní v prosinci ještě menstruace nepřišla. Může být i opožděná o pár dní - neznamená to, že jste těhotná - obzvlášť, pokud jste si po nechráněném pohlavním styku vzala pilulku po. Prvních 14 dní těhotenství se většinou žádné příznaky neobjevují. Pokud by bylo zpoždění další týden, udělejte si těhotenský test. Spíš by tedy stálo za zváženou, zda nenasadit hormonální antikoncepci vhodnou pro kojící ženy, pokud jste již jednou neplánovaně otěhotněla a nyní máte opět podezření.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 07.12.2015 06:20:39
      Reagovat | URL příspěvku
  • antikocepce
    Dobrý den,chci se zeptat zda jsou už nějaké antikocepce i pro muže? A jakému do ktorce mám jít...děkuji za odpověd
    knizka   | 01.06.2015 08:23:13 | Reakcí: 1, poslední: 09.06.2015 07:59:06
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: antikocepce
      Dobrý den, kromě podvazu chámovodů (sterilizace), spermicidních prostředků, které si ale aplikuje žena do pochvy a kondomu zatím nic jiného v ČR není.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 09.06.2015 07:59:06
      Reagovat | URL příspěvku
  • Zdravím potřebovala bych poradit .Děkuji
    xjitka.novakova   | 22.02.2015 20:24:38
    Reagovat | URL příspěvku
  • Cvičení po porodu
    Dobrý den paní doktorko, Mudr. Ťápalová.
    Prosím Vás, chtěla bych se zeptat, kdy je možné opět začít po porodu se sportem - jumpingem (cvičení na trampolínách) a během. Mám skoro 6 měsíců po porodu (porod byl bez komplikací i těhotenství). Stále jen kojím, tak bych se chtěla i z tohoto hlediska zepat. Děkuji za informaci. Přeji pěkný den.
    Kahu   | 02.02.2015 12:35:00 | Reakcí: 1, poslední: 02.02.2015 14:08:49
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • otěhotnění po porodu
    Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli můžu otěhotnět?Jsem po porodu 3 měsíce a měla jsem pohlavní styk nechráněný.Kojím a menzes jsem ještě od porodu nedostala.A za jak dlouho se to dá zjistit testem?
    Děkuji za odpověď
    jitulka1   | 29.01.2015 21:31:35 | Reakcí: 1, poslední: 30.01.2015 05:20:15
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • HPV
    Dobrý den,20.ledna jsem byla u svého gyn a řekl mi , že mam HPV a ať si přijdu za půl roku na test,který stojí 500,-. Nedal mi vůbec nic a šla jsem domů.Je možné test provést i dříve?Plánujeme miminko. Děkuji za odpověď
    skvk   | 29.01.2015 16:33:48 | Reakcí: 1, poslední: 30.01.2015 05:17:43
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • pálení pochvy v těhotenství
    Dobrý den pani doktorko ,prosím mam na vás dotaz jsem ve 27 týdnů těhotenství a mam caste paleni v pochvě ,pan doktor mi uudělal stery s pochvy a zjistili mi streptokoka agalactiae a bakterii e coli dostala jsem cipky macmiror nicméně pochva me pali nadale, byla jsem i na urologii kde mi kultivace moci vyšla taky dobře a dostala jsem antibiotika zinnar ale nic mi nepomáhá a pijí dostatečném Prosím Moje otazka zni jestli se dá z kultivace pochvy i moče zjistit připadná infekce rodidel nebo plodových obalu popripade hake jsou oriznaky ,mam hrozny strach aby to nějak neublížílo miminku předem vam moc děkuji za odpověď Nikol
    nicoleta3   | 22.01.2015 14:30:16 | Reakcí: 3, poslední: 23.01.2015 12:39:10
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: pálení pochvy v těhotenství
      Dobrý den,
      pokud máte zájem o odpověď odborníka zdarma, využijte náš Chat s gynekologem. Dotaz můžete vložit zde: http://www.babyonline.cz/3-unora-2015-14-15-hodin-gynekolog-online
      Baby on line   | 23.01.2015 06:13:34
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: pálení pochvy v těhotenství
        lení pochvy v těhotenství
        Dobrý den pani doktorko ,prosím mam na vás dotaz jsem ve 27 týdnů těhotenství a mam caste paleni v pochvě ,pan doktor mi uudělal stery s pochvy a zjistili mi streptokoka agalactiae a bakterii e coli dostala jsem cipky macmiror nicméně pochva me pali nadale, byla jsem i na urologii kde mi kultivace moci vyšla taky dobře a dostala jsem antibiotika zinnar ale nic mi nepomáhá a pijí dostatečném Prosím Moje otazka zni jestli se dá z kultivace pochvy i moče zjistit připadná infekce rodidel nebo plodových obalu popripade hake jsou oriznaky ,mam hrozny strach aby to nějak neublížílo miminku předem vam moc děkuji za odpověď Nikol
        nicoleta3   | 23.01.2015 09:49:41
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: pálení pochvy v těhotenství
          Zkuste to ještě jednou - Po kliknutí na odkaz se dostanete na stránku kde je šedý rámeček s POLOŽIT OTÁZKU a na ten když kliknete tak tam můžete vložit svůj dotaz. tady v diskuzi vám lékařka neodpoví
          Ady.S   | 23.01.2015 12:39:10
          Reagovat | URL příspěvku
  • riziko pro dítě ve 27. tt
    Dobrý den, nyní jsem ve 27. tt. Jsem středně silná až silná astmatička, v anamnéze již s několika velmi silnými záchvaty vyžadující zásah RZS - vždy při nachlazení a narušení funkce hlasivek. Nyní se u mě objevil silný kašel s nemožností odkašlat a zhoršené dýchání, zvýšená teplota (do 38°C), bolest kloubů a svalů, celková únava, zvýšené CRP 31,1. Protože standardní astmatická léčba (inhalace Vincentky, inhalátory a antihostaminika, která dlouhodobě beru) nezabrala a stav se spíše zhoršoval, lékař usoudil virovou nákazu a pro zhoršující se dýchání a riziko rozvoje záchvatu, mi podal nitrožilně SOLu Medrol, Quajacuran a hořčík, dále nasadil antibiotika (Zinnat 500 mg po 12-ti hodinách) a Erdomed. Chtěla bych se zeptat, jaký vliv to může mít na mé dítě, zda jsou mé obavy zbytečné nebo oprávněné. Jsem ze Zlína a nemám moc sdílného lékaře, který by mi vše vysvětlil, ani koho se zeptat. Děkuji za odpověď.
    Kolecko73   | 22.01.2015 13:48:05 | Reakcí: 5, poslední: 23.01.2015 16:34:06
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: riziko pro dítě ve 27. tt
      Dobrý den,
      pokud máte zájem o odpověď odborníka zdarma, využijte náš Chat s gynekologem. Dotaz můžete vložit zde: http://www.babyonline.cz/3-unora-2015-14-15-hodin-gynekolog-online
      Baby on line   | 23.01.2015 06:12:39
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: riziko pro dítě ve 27. tt
        Dobrý den,
        pokud kliknu na Vámi uvedený dotaz, dostanu se zpět na tuto stránku. Potom nechápu význam vašeho příspěvku.
        Děkuji, K.
        Kolecko73   | 23.01.2015 12:24:36
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: riziko pro dítě ve 27. tt
          Po kliknutí na odkaz se dostanete na stránku kde je šedý rámeček s POLOŽIT OTÁZKU a na ten když kliknete tak tam můžete vložit svůj dotaz. Stačí si přečíst pozorně celou stránku  
          Ady.S   | 23.01.2015 12:38:05
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: riziko pro dítě ve 27. tt
            Děkuji za upozornění, nicméně jak je vidět, nejsem jediná, kdo je z toho zmaten :-(
            Kolecko73   | 23.01.2015 13:26:36
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: riziko pro dítě ve 27. tt
              nevím, ale je tam docela logicky psané co se má dělat   to je spíš o všímavosti
              Ady.S   | 23.01.2015 16:34:06
              Reagovat | URL příspěvku
  • sterilizace
    Dobrý den,mám dotaz ohledně sterilizace,sestra měla 3císařské řezy a u posledního se nechala sterilizovat,ale za 9měsíců otěhotněla znovu,podstoupila interupci.Nikdo jí nebyl schopen vysvětlit jak je to možné a proto by mě zajímalo,jestli má žena 100procentní jistotu,že po sterilizaci neotěhotní a jak je možné,že k tomu došlo.Děkuji
    mimko   | 21.01.2015 12:55:27 | Reakcí: 1, poslední: 21.01.2015 15:39:00
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze
Inzerce