16. května 2016 8-9 hodin: Nutriční terapeutka Mgr. Jana Eliášová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Chat s nutriční specialistkou na téma: Naše rodinné výživové zvyklosti, jsou správné?

Své dotazy můžete vkládat již nyní, zobrazí se po přidání odpovědi v době chatu.

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 12, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 20:16:59)

1. OTÁZKA: Jsou margaríny nezdravé?

Čím a v jakém poměru mazat dětem pečivo? Používám nejvíce termizovaný sýr, občas tavený, často chce syn margaríny, dcera zase máslo. Prý margaríny nejsou zdravé, je to pravda?

Obecně je v dětské výživě doporučován příjem tuků živočišných a rostlinných v poměru 1:2, resp. 1/3 živočišných a 2/3 kvalitních rostlinných tuků. Jde o poměr v celkovém množství tuků, který přijmeme za den. Z toho 1/3 - 1/2 je množství tuku, který přijmeme jako volný, včetně tuku, který použijeme na mazání. Doporučené denní množství volného tuku v batolecím období je cca 3 porce á 5 g a v předškolním období 2-3 porce á 10 g = tuk na mazání a přídavek do pokrmů. Tedy za vhodné na mazání kromě másla jsou především roztíratelné rostlinné tuky (margaríny). Kvalita souvisí s nutriční hodnotou (musí být uvedena na obale). Obsah tuku se může pohybovat od 10 - 90 % tuku. V současné době jsou tyto tuky rostlinného původu nebo případně kombinací mléčného tuku (dodává výroku máslovou chuť) a rostlinného tuku. Tedy margaríny jsou vhodné i v dětské výživě, vždy je nutné vybírat podle jejich nutriční hodnoty. Za pozitivní lze považovat obsah polynenasycených, mononenasycených mastných kyselin, který souvisí se zdrojem, který byl použit při výrobě. Vždy sledujte hodnotu nasycených mastných kyselin (NaMK) a trans-nenasycených mastných kyselin (TNeMK). Hodnota NaMK by měla být nižší než 30 % a TNeMK nižší než 1 %. Takový tuk je mnohem vhodnější než tavený sýr a s klidem ho dětem na pečivo namažte. Máslo pochopitelně také.

2. OTÁZKA: Hubnutí manžela

Dobrý den, paní magistro, snažím se s dětmi dodržovat celkem vyváženou stravu, připravovanou doma, ovoce, zelenina, jogurty apod. Já ani děti problémy s hmotností nemáme. Manžel ale stále válčí se svojí hmotností - už nevím, jak mu vysvětlit nějaké základní zásady stravování, když chce zhubnout. Neporadíte mi odkaz na nějaký plán stravování apod.? Jako hlavní problém u něj vidím vysoký příjem tuků - rohlík si rozpůlí a každou polovinu si např. namaže máslem a ještě na to paštikou - a večerní rabování ledničky spojené s konzumací piva a tvrdého alkoholu. Teď má období, kdy chce zhubnout, tak se láduje rajčaty - je schopen sníst i kilo denně a tvrdí, že mu to pomáhá hubnout a nedá si vysvětlit, že tohle samo o sobě je nesmysl... Jak ho přesvědčit, aby postupoval rozumně a systematicky?

Dobrý den,

určitě vám musím dát za pravdu, že nárazový styl hubnutí je kontraproduktivní.  Drastické přístupy k hubnutí nemají dlouhého trvání a hrozí jo-jo efekt. Váš manžel jistě není výjimkou. Myslím, že váš popis je jakýmsi všeobecně platným příkladem. Vše je o nastolení celkového režimu. Pokuste se ho vtáhnout do stylu stravování celé rodiny. Hubnutí není o tzv. “super zdravých jídlech”, jak si to mnozí myslí. Někdy zafunguje pouze změna režimu. Jíst pravidelně neznamená jíst, jak se všude uvádí, 6x denně. Za minimální bych považovala 3x, ale je jasné, že více porcí je jakousi prevencí přejídání. Počet porcí vychází z osobních zvyklostí, ideálně shodných s celou rodinou. Podpora je důležitá. Změna nepřichází ze dne na den. Vydrží-li alespoň 3 týdny, má větší šanci na dlouhodobější úspěch. Lepší je si stanovovat menší a v kratším čase dosažitelné cíle. Podpořit ho lze i nabídkou jím oblíbených jídel, která jsou připravena v energeticky chudší úpravě nikoliv chutově :-). Za mě bych doporučila osobní konzultaci s odborníkem ve vašem okolí. Rozumně prezentovaným průvodcem hubnutí je mimo jiné na www.stob.cz. Pohyb je přirozenou součástí tohoto procesu.

3. OTÁZKA: Jednoduché cukry

Přijde mně, že v poslední době se jednoduché cukry doslova kriminalizují. Jsou skutečně takovým zlem? Běžně se mně odpoledne stává, pracuji duševně, hodně duševně :-), že na ně tělo má chuť. Není normální, že mozek dostane chuť na jednoduchý cukr, který je pro něj snadno ke zpracování, pouze rozštěpí sacharózu na 2 glukózy?

Souhlasím s vámi. Ano, jednoduché cukry jsou nedílnou součástí naší výživy. Mozek je na nedostatek glukózy nejcitlivější. Jejich absolutní vyřazení ze stravy je pochopitelně nesmysl. Ale! Velkým problémem je vysoký příjem tzv. přidaného (většinou řepného) cukru ve stravě naší populace. Doporučované množství za den přidaného cukru je 10 % z celkového energetického příjmu, což je cca 50 - 60 g (10-12 kostek cukru). Mně se zdá, že je to celkem dostačující množství :). Nezapomínejme, že je tím myšleno veškerý přidaný cukr ve stravě - ve všech potravinách, nápojích a různých laskominách. To je problém. Vysoký příjem cukru v naší populaci je prostě faktem. Podílí se na zvýšení hladin triglyceridů, snížení HDL (dobrý) cholesterolu a zvýšení LDL (zlý) cholesterolu, což je vedle vysokého příjmu nasycených tuků rizikovým faktorem vzniku srdečně-cevních onemocnění.

4. OTÁZKA: Režim stravy při sportu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké doporučujete časování stravy při sportu a co konkrétně před sportem - kdy, co po sportu - kdy. Děkuji.

Obecne záleží na : 1. Jaký sport? 2. Jaká intenzita? a 3. Jaká frekvence?. Pokud provádíme sportovní činnosti pravidelně 30 - 60 minut a to 4 - 5 týdně je doporučováno navýšit energetický příjem průměrně o 1500 - 2000 kJ (individuálně). Jen pro představu – to je na den navíc např. o 100 g chleba, 50 g eidam 45 %, 100 g rajčat. Navýšení energie je vhodné začlenit do celodenního režimu a tím udržovat rovnoměrný příjem energie. Pokud cvičím ráno, je dobré nepodceňovat příjem energie na večeři (i během noci se vyčerpávají zásoby glykogenu na činnost mozku, aby byl organismus připraven pokrýt nároky na energetický výdej - svalovou práci). Rozhodně bych nepodceňovala zvláště příjem tekutin.  

Pokud je stravovací režim pravidelný (časově i z pohledu příjmu množství energie) není zpravidla potřeba výrazně jídlo navyšovat. Z pohledu možného vzniku dyskomfortu trávení a vzniku dyspeptických obtíží bych nejedla poslední hodinu před cvičením. Volila bych jídlo lehce stravitelné složené ze sacharidů ve formě potravin se středním nebo vysokým GI (dle délky a intenzity pohybu). Potíže způsobují tučná jídla, smažená, nadýmavá. V průběhu aktivity přijímat tekutiny – vodu. Sladké pití (3 %) zařazujeme při delší a intenzivnější fyzické aktivitě. Zpravidla není potřeba. Podstatnější je jejich pravidelné dodávání - pití. Jestli jíst po cvičení – platí to stejné, zda je vůbec potřeba v souvislosti se cvičením jíst navíc. Z pohledu komfortu trávení bych doporučila jíst nejdříve 30 minut po cvičení, lépe po 60 minutách. Celkově - zvážila bych, jakou aktivitu máte za normálních podmínek a kolik přidáte sportovních činností (výdej energie), jaký máte stravovací režim (příjem energie) a na základě toho s cílem udržet tělesnou hmotnost (i kondici – množství svalu) bych přizpůsobila případné navýšení jídla a konkrétně jakého. Svalu svědčí kvalitní bílkovina (mléčné výrobky, jogurty, tvaroh, libová masa - kuřecí, králičí, hovězí..atd) při současném vyváženém příjmu ostatních živin.

5. OTÁZKA: Řepkový olej, tuky během dne

Proč je řepkový olej vhodnější než olivový, není to propaganda, když je ho teď všude na polích?

Jen na úvod – ta všudy přítomná žlutá barva mě také dost irituje. Na obhajobu řepkového oleje jen to, že většina produkce řepky není určena ke konzumaci. Já bych nenapsala, že je vhodnější ale... Než se rozhodneme, který olej ano, nejdříve bych zvážila více kritérií. Tím nejdůležitějším je nutriční složení, dále variabilita v kuchyňském využití a pochopitelně cena. Olej řepkový obsahuje cca 60 %  mononenasycených mastných kyselin (MK), až 30 % polynenasycených mastných kyselin a z toho cca 10 % kyseliny linolové – omega 3 – a proto patří u nás - v naší stravě k jejím nejlepším zdrojům. Obsah nasycených mastných kyselin je z běžně dostupných olejů nejnižší (méně než 10 %). Olivový olej obsahuje cca 75 % mononenasycených mastných kyselin, polynenasycených do 15 % (z toho omega 3 cca 1 %) a nasycených mastných kyselin cca 15 %. Dobré jsou mono- a polynenasycené MK a za nevhodné považujeme nasecené MK. Mírně vítězí řepkový olej, ale olivový  je v těsném závěsu. Určitě sledujte informace o jejich použití (za studena x za tepla) v kuchyni a zvažte nákup i z tohoto hlediska. V kuchyni mějte k dispozici více druhů olejů - jak z pohledu složení a zdroje a také z pohledu jejich vhodnosti použití.

6. OTÁZKA: Použití tuků při vaření

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli používám při vaření tuky správně. Polévka - řepkový, pak např. lososa opeču na olivovém. Je vhodné střídat. K jakému jídlo se který olej více hodí? Děkuji.

Nevidím v používání olejů, které uvádíte,  problém. Jen upřesním, že ten olivový by neměl být extra virgin (za studena lisovaný pouze mechanickými postupy), protože obsah biologicky hodnotných látek (antioxidanty - fenolové kyseliny, vitamíny A, D, E. K, rostlinné steroly, nenasycené mastné kyseliny), pro který je ceněn, tepelnou úpravou oleje klesá. Tím je negativně ovlivněna kvalita oleje. Takový použijte do salátu. K přípravě lososa vyberte olivový olej určený k tepelné úpravě, který má vyšší bod zakouření a ke znehodnocení oleje dochází při vyšších teplotách.  Na olejích je tato informace uvedena. Pokud ne, nekupujte a vyberte jiný. Z pohledu nutričního složení jsou oba uvedené oleje řazeny mezi nejvyšší kvalitu.

7. OTÁZKA: Jak vysportovat sladkosti - čokoládu, velikost porcí

Poslední dobou si nemohu pomoct a denně sním po obědě sladké cca 2000 kJ. Jakou aktivitu bych musela zařadit, abych je zcela spálila. Myslím, že je to také tím, že nejsem schopná sníst celou porci běžného jídla, ale organizmus energii potřebuje, tak se takto dojídá po obědě velikostně malým, ale energeticky velkým soustem. Je na to nějaké opatření? :-)

Odpovím z pohledu výživy. Na pohyb nejsem odborník, tak to jen obecně. To, co popisujete, je vcelku normální, pokud změníte poměr mezi příjmem a výdejem energie, nebo během dne nepřijímáte dostatečně vyváženou a energeticky hodnotnou stravu. Zamyslete se nad tím, zda v současné době došlo ke změně ve vašem obvyklém režimu – více chodíte ven, méně jíte atd. Jíst 2000 kJ ve sladkosti je docela dost - to je třeba celá 100 g margotka. Porovnejte. Energetický výdej 1200 kJ = 45 min aerobiku nebo 1/2 hodiny rekreačního plavání a 800 kJ běh 1/2 hod. rychlostí 8 km/hod. Doporučila bych se také zamyslet nad způsobem stravování v dopoledních hodinách – velikost a složení snídaně, příp. dopolední svačiny. Zvažte počet denních porcí.

8. OTÁZKA: Přibývání na váze po 40

Jakto, že po 40 začnou ženy při stejné stravě přibývat na váze? Co s tím? Snížit stravu energeticky nebo přidat více pohybu? Děkuji.

Dobrý den,

se zvyšujícím se věkem se snižuje hodnota bazálního metabolismu. Hormonální změny související s nástupem menopauzy (individuálně) mají velmi významný, i když méně viditelný (nastupují nenápadně - plíživě), účinek na metabolismus celého ženského těla. Dochází k nárůstu tukové tkáně, proto je důležité být především fyzicky aktivní a mít výdej energie v rovnováze s příjmem energie, prostě mít tento fakt pod kontrolou. Určitě tato změna bude souviset i s dosavadním celoživotním stylem. Vzhledem k prevenci možného vzniku různých onemocnění souvisejících s životním stylem a věkem, bych dala rovnítko mezi dostatkem pohybu a správně vyváženou stravou. Obě možnosti, které uvádíte, jsou možné. Na pohyb rozhodně nezapomínejte.

9. OTÁZKA: Vhodnost bílého pečiva

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné jíst bílé pečivo každý den, popřípadě v jakém poměru by mělo být zařazené v jídelníčku s celozrnným pečivem?

Dobrý den,

obecně je doporučována záměna bílého pečiva za celozrnné. Důvodem je především vyšší biologická hodnota (obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a především vlákniny). Bílé pečivo je pečeno z nízkovymleté  mouky, která je zbavena obalových vrstev. Je tedy zdrojem tzv. prázdné energie. Doporučení zařazovat celozrnné výrobky se netýká pouze pečiva, ale i ostatních mlýnských a pekárenských výrobků – těstovin, kuskusu, mouky na domácí pečení atd. Za vhodné bych považovala mít minimálně 50 % celozrnných výrobků z celkového množství týdenním (denním) jídelníčku. Na druhou stranu bych bílé pečivo striktně nezatracovala. Situace spojené s léčbou některých onemocnění vyžadujících dietní úpravy naopak omezují příjem celozrnných výrobků a základem jsou výrobky z bílé mouky.

10. OTÁZKA: Celozrnné pečivo

Jak poznám celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo na první pohled poznáte velmi těžko. Rozhodně se nenechte oklamat tmavou, hnědou barvou. Je to pečivo, jak udává legislativa, které musí obsahovat (minimálně) alespoň 80 % celozrnné mouky z celkového množství použité mouky. Největší úspěch při nákupu čerstvého celozrnného pečiva budete mít v pekařstvích. Obchodníci vám musí poskytnout informace o složení výrobku - pečiva. V supermarketech většinou úspěšní nebudete.

11. OTÁZKA: Špenát bez smetany nebo mléka

Proč se přidává ke špenátu smetana nebo mléko? Co kdybych jej dala dětem jako listy bez mléčného výrobku?

Důvodem je obsah kyseliny šťavelové ve špenátu, která tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý a tím se narušuje v těle hospodaření s vápníkem. Obsah kyseliny lze snížit blanšírováním a odstraněním použité vody. Mléko slouží k neutralizaci kyseliny šťavelové, proto je vhodné ho při jeho přípravě přidat, aby strava obsahovala dostatek vápníku.

Pochopitelně lze špenát podat i bez použití mléka. Vždy záleží na množství a frekvenci konzumace. Muselo by se jednat o nadměrné a časté dávky, abychom je považovali za rizikové.

12. OTÁZKA: Zařazení ryb do jídelníčku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak často je vhodné do jídelníčku zařadit ryby a zda se jednotlivé druhy od sebe nějak významně odlišují, co se nutričních hodnot týká. Děkuji.

Rybího masa (včetně rybích výrobků) se doporučuje jíst minimálně 2x týdně ve 200 g porci. Toto množství nám zaručuje příjem esenciálních mastných kyselin řady n-3. Množství n-3 nenasycených mastných kyselin souvisí s druhem ryby. Nejvíce jich obsahují mořské tučné ryby. Rybí tuk má jiné složení než tuk jatečného masa. Svou kvalitu mají i sladkovodní ryby. Obecně rybí maso obsahuje kvalitní bílkovinu, vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K, dále vitamíny skupiny B a z minerálních látek K, S, P, Mg, Ca, Zn atd. Mořské ryby jsou mimo jiné zdrojem jódu. Obecně se nutriční hodnoty mohou mírně lišit, bude to souviset s obsahem tuku a původem (odkud ryba pochází). Rybího tuku se bát rozhodně nemusíme, je velmi nutričně hodnotný. Problematická by mohla být snad špatná úprava ryby – uzení, grilování na přímém ohni, kdy vznikají zdraví škodlivé látky.

16. května 2016 8-9 hodin: Nutriční terapeutka Mgr. Jana Eliášová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce